Εκμάθηση: Πώς να οικοδομήσουμε ένα ασύρματο οικιακό δίκτυο

Εισαγωγή στην ασύρματη δικτύωση υπολογιστών

Αυτό το σεμινάριο θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία σχεδιασμού, κατασκευής και δοκιμής ενός ασύρματου οικιακού δικτύου . Παρόλο που η mainstream ασύρματη δικτύωση έχει κάνει καταπληκτικά βήματα τα τελευταία χρόνια, η ασύρματη τεχνολογία και η ορολογία παραμένουν λίγο δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να κατανοήσουμε. Αυτός ο οδηγός θα βοηθήσει και τους δικηγόρους μικρών επιχειρήσεων!

Δημιουργήστε ένα ασύρματο LAN, βήμα προς βήμα

Μπορείτε να δημιουργήσετε οποιοδήποτε τυπικό ασύρματο οικιακό δίκτυο, ένα ασύρματο LAN (WLAN) , χρησιμοποιώντας αυτή την απλή προσέγγιση σε τρία βήματα:

1. Προσδιορίστε το σχέδιο WLAN που είναι το καλύτερο για την περίπτωσή σας.
2. Επιλέξτε καλό ασύρματο εργαλείο.
3. Εγκαταστήστε το εργαλείο και ελέγξτε το διαμορφωμένο WLAN.

Θα αναλύσω κάθε ένα από αυτά τα βήματα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Έτοιμοι για ασύρματη σύνδεση;

Αυτό το άρθρο υποθέτει ότι έχετε ήδη λάβει μια τεκμηριωμένη απόφαση να πάτε ασύρματα παρά να δημιουργήσετε ένα παραδοσιακό καλωδιακό δίκτυο. Οι τιμές μειώθηκαν δραματικά από πριν από λίγα χρόνια, όταν τα ασύρματα εργαλεία ήταν αρκετά ακριβά, οπότε το υλικό δικτύωσης είναι πολύ πιο οικονομικό τώρα, αλλά τα ασύρματα δίκτυα εξακολουθούν να μην είναι για όλους. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι η ασύρματη συσκευή θα ανταποκριθεί στις ανάγκες σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε μελετήσει τις διάφορες δυνατότητες για να αποφασίσετε τι είναι σωστό για εσάς.

Οφέλη από το ασύρματο

Το ασύρματο προσφέρει απτά οφέλη σε σχέση με την παραδοσιακή ενσύρματη δικτύωση. Προσπαθήσατε ποτέ να κοιτάξετε γρήγορα μια συνταγή στο Internet κατά το μαγείρεμα στην κουζίνα; Μήπως τα παιδιά χρειάζονται ένα δικτυωμένο υπολογιστή στην κρεβατοκάμαρά τους για σχολικά έργα; Έχετε ονειρευτεί την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, άμεσων μηνυμάτων ή παίζοντας παιχνίδια ενώ χαλαρώνετε στην εξωτερική αυλή σας; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που μπορεί να κάνει το ασύρματο:

Next Stop - Ορολογία

Το πεδίο της δικτύωσης υπολογιστών κάποτε κάθισε ευρέως στον τομέα των τεχνικών. Οι κατασκευαστές εξοπλισμού, οι πάροχοι υπηρεσιών και οι εμπειρογνώμονες που μελετούν τον τομέα της δικτύωσης τείνουν να βαίνουν πολύ βαριάς τεχνικής φρασεολογίας. Η βιομηχανία ασύρματων δικτύων βελτιώνεται σταδιακά σε αυτή την κληρονομιά, καθιστώντας τα προϊόντα πιο φιλικά προς τον καταναλωτή και ευκολότερη στην ενσωμάτωσή τους στο σπίτι. Όμως, υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά για τη βιομηχανία. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην κοινή ορολογία της ασύρματης οικιακής δικτύωσης και τι σημαίνει όλα.

Όταν αναζητάτε ασύρματο εξοπλισμό για να αγοράσετε ή μιλάτε για ασύρματη δικτύωση με φίλους και οικογένεια, θα πρέπει να έχετε μια καλή αντίληψη αυτής της βασικής ορολογίας.

Τι είναι το WLAN;

Έχουμε ήδη πει ότι ένα WLAN είναι ένα τυπικό ασύρματο οικιακό δίκτυο. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα WLAN είναι ένα ασύρματο LAN και ένα LAN είναι μια συγγενής ομάδα δικτυωμένων υπολογιστών που βρίσκονται σε στενή φυσική γειτνίαση μεταξύ τους. Τα δίκτυα LAN μπορούν να βρεθούν σε πολλά σπίτια, σχολεία και επιχειρήσεις. Αν και είναι τεχνικά εφικτό να έχετε περισσότερα από ένα LAN στο σπίτι σας, λίγοι το κάνουν αυτό στην πράξη. Σε αυτό το σεμινάριο εξηγούμε πώς να χτίσετε ένα ενιαίο πρότυπο WLAN για το σπίτι σας.

Τι είναι το Wi-Fi;

Το Wi-Fi είναι ένα όνομα της βιομηχανίας που χρησιμοποιείται για την εμπορία προϊόντων ασύρματης δικτύωσης. Θα βρείτε ένα ασπρόμαυρο λογότυπο Wi-Fi ή ένα έμβλημα πιστοποίησης για σχεδόν οποιοδήποτε νέο ασύρματο εξοπλισμό που αγοράζετε. Από τεχνική άποψη, το Wi-Fi σημαίνει συμμόρφωση προς την οικογένεια προδιαγραφών ασύρματης επικοινωνίας 802.11 (που περιγράφεται παρακάτω). Αλλά επειδή όλα τα κύρια ασύρματα δίκτυα οικιακού δικτύου χρησιμοποιούν σήμερα τα πρότυπα 802.11 , ουσιαστικά ο όρος "Wi-Fi" διακρίνει απλώς τον ασύρματο εξοπλισμό από άλλα εργαλεία δικτύου.

Τι είναι το 802.11a / 802.11b / 802.11g;

Τα 802.11a , 802.11b και 802.11g αντιπροσωπεύουν τρία δημοφιλή πρότυπα ασύρματης επικοινωνίας. Τα ασύρματα δίκτυα μπορούν να κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε από τα τρία , αλλά το 802.11a είναι λιγότερο συμβατό με τα άλλα και τείνει να είναι μια πιο ακριβή επιλογή που εφαρμόζεται μόνο από μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Τι είναι τα WEP, WPA και Wardriving;

Η ασφάλεια των ασύρματων οικιακών δικτύων και των δικτύων μικρών επιχειρήσεων παραμένει ανησυχητική για πολλούς. Ακριβώς όπως χρησιμοποιούμε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς δέκτες για να συντονίζουμε σε εκπομπές σταθμών, είναι σχεδόν τόσο εύκολο να πάρουμε τα σήματα από ένα κοντινό ασύρματο οικιακό δίκτυο. Σίγουρα, οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες στο διαδίκτυο μπορεί να είναι ασφαλείς, αλλά φανταστείτε ότι οι γείτονές σας κατασκοπεύουν κάθε email και άμεσο μήνυμα που στέλνετε!

Πριν από μερικά χρόνια, ορισμένοι τεχνικοί διαφήμισαν την πρακτική της wardriving για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτήν την ευπάθεια στα δίκτυα WLAN. Με τη βοήθεια του φτηνού, οικιακού εξοπλισμού, οι wardrivers περπατούσαν ή κινητοποιούσαν τις γειτονιές για να υποκλέψουν την κίνηση του ασύρματου δικτύου που προέρχονταν από κοντινά σπίτια. Κάποιοι wardrivers καταγράφηκαν ακόμη και τους υπολογιστές τους σε οικιακά WLAN ανυποψίαστους ανθρώπους, ουσιαστικά κλέβοντας τους ελεύθερους πόρους του υπολογιστή και την πρόσβαση στο Internet.

Το WEP ήταν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ασύρματων δικτύων που αποσκοπούσαν στη βελτίωση της ασφάλειάς τους. Το WEP ανακάμπτει (από τεχνική άποψη, κρυπτογραφεί ) την κυκλοφορία του δικτύου μαθηματικά έτσι ώστε άλλοι υπολογιστές να το καταλάβουν, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να το διαβάσουν. Η τεχνολογία WEP έγινε παρωχημένη μερικά χρόνια πίσω και έχει αντικατασταθεί με WPA και άλλες επιλογές ασφαλείας . Το WPA βοηθά στην προστασία του WLAN από τους wardrivers και τους γειτονικούς, και σήμερα το υποστηρίζει όλο το δημοφιλές ασύρματο εξοπλισμό. Επειδή το WPA είναι μια δυνατότητα που μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί, θα πρέπει απλώς να διασφαλίσετε ότι έχει ρυθμιστεί σωστά κατά τη ρύθμιση του δικτύου σας.

Επόμενο - Είδη ασύρματου εξοπλισμού

Οι πέντε τύποι εξοπλισμού που βρίσκονται σε ασύρματα δίκτυα στο σπίτι είναι:

Ορισμένες από αυτές τις συσκευές είναι προαιρετικές, ανάλογα με τη διαμόρφωση του οικείου δικτύου σας. Ας εξετάσουμε κάθε κομμάτι με τη σειρά του.

Προσαρμογείς ασύρματου δικτύου

Κάθε συσκευή που θέλετε να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο WLAN πρέπει να διαθέτει προσαρμογέα ασύρματου δικτύου. Οι προσαρμογείς ασύρματου δικτύου αποκαλούνται μερικές φορές και NIC , που είναι κοντινές για κάρτες διασύνδεσης δικτύου. Ασύρματα προσαρμογείς για επιτραπέζιους υπολογιστές είναι συχνά μικρές κάρτες PCI ή μερικές φορές κάρτες τύπου USB προσαρμογείς . Οι ασύρματες προσαρμογείς για φορητούς υπολογιστές μοιάζουν με παχιά πιστωτική κάρτα. Σήμερα, όμως, ένας αυξανόμενος αριθμός ασύρματων προσαρμογέων δεν είναι κάρτες, αλλά μάλλον μικρές μάρκες ενσωματωμένες μέσα σε φορητούς ή φορητούς υπολογιστές.

Οι προσαρμογείς ασύρματου δικτύου περιέχουν ραδιοπομπό και δέκτη (πομποδέκτη). Οι ασύρματες πομποδέκτες στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα, μεταφράζουν, μορφοποιούν και γενικά οργανώνουν τη ροή των πληροφοριών μεταξύ του υπολογιστή και του δικτύου. Ο καθορισμός του αριθμού των προσαρμογέων ασύρματου δικτύου που πρέπει να αγοράσετε είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την οικοδόμηση του οικιακού σας δικτύου. Ελέγξτε τις τεχνικές προδιαγραφές των υπολογιστών σας εάν δεν είστε σίγουροι εάν περιέχουν ενσωματωμένες ασύρματες μάρκες προσαρμογέα.

Ασύρματοι Σημεία Πρόσβασης

Ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης λειτουργεί ως κεντρικός σταθμός επικοινωνίας WLAN. Στην πραγματικότητα, ορισμένες φορές ονομάζονται σταθμοί βάσης. Τα σημεία πρόσβασης είναι λεπτά, ελαφριά κιβώτια με μια σειρά από φώτα LED στο πρόσωπο.

Τα σημεία πρόσβασης συνδέονται με ένα ασύρματο LAN σε ένα προϋπάρχον ενσύρματο δίκτυο Ethernet . Τα οικιακά δίκτυα δικτύου συνήθως εγκαθιστούν ένα σημείο πρόσβασης όταν κατέχουν ήδη ευρυζωνικό δρομολογητή και επιθυμούν να προσθέσουν ασύρματους υπολογιστές στην τρέχουσα εγκατάσταση τους. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε είτε ένα σημείο πρόσβασης είτε έναν ασύρματο δρομολογητή (που περιγράφεται παρακάτω) για την υλοποίηση της υβριδικής ενσύρματης / ασύρματης οικιακής δικτύωσης. Διαφορετικά, πιθανώς δεν χρειάζεστε σημείο πρόσβασης.

Ασύρματο δρομολογητές

Ένας ασύρματος δρομολογητής είναι ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης με πολλές άλλες χρήσιμες λειτουργίες. Όπως και οι ενσύρματοι ευρυζωνικοί δρομολογητές , οι ασύρματες δρομολογητές υποστηρίζουν επίσης την κοινή χρήση του Internet και περιλαμβάνουν τεχνολογία τείχους προστασίας για βελτιωμένη ασφάλεια δικτύου. Οι ασύρματες δρομολογητές μοιάζουν πολύ με σημεία πρόσβασης.

Ένα βασικό πλεονέκτημα τόσο των ασύρματων δρομολογητών όσο και των σημείων πρόσβασης είναι η δυνατότητα κλιμάκωσης . Οι ισχυροί ενσωματωμένοι πομποδέκτες τους έχουν σχεδιαστεί για να διαδίδουν ασύρματο σήμα σε όλο το σπίτι. Ένα οικιακό WLAN με δρομολογητή ή σημείο πρόσβασης μπορεί να φτάσει καλύτερα σε γωνιακά δωμάτια και αυλές, για παράδειγμα, από ένα χωρίς. Ομοίως, τα οικιακά ασύρματα δίκτυα με δρομολογητή ή σημείο πρόσβασης υποστηρίζουν πολλούς περισσότερους υπολογιστές από αυτούς χωρίς ένα. Όπως θα εξηγήσουμε λεπτομερέστερα αργότερα, εάν ο σχεδιασμός ασύρματου LAN σας περιλαμβάνει δρομολογητή ή σημείο πρόσβασης, πρέπει να εκτελέσετε όλους τους προσαρμογείς δικτύου στη λεγόμενη λειτουργία υποδομής . διαφορετικά πρέπει να εκτελούνται σε λειτουργία ad-hoc .

Οι ασύρματες δρομολογητές είναι μια καλή επιλογή για όσους χτίζουν το πρώτο οικιακό τους δίκτυο . Ανατρέξτε στο ακόλουθο άρθρο για καλά παραδείγματα προϊόντων ασύρματου δρομολογητή για οικιακά δίκτυα:

Ασύρματες κεραίες

Οι προσαρμογείς ασύρματου δικτύου, τα σημεία πρόσβασης και οι δρομολογητές χρησιμοποιούν όλα μια κεραία για να βοηθήσουν στη λήψη σημάτων στο WLAN. Ορισμένες ασύρματες κεραίες, όπως αυτές των προσαρμογέων, είναι εσωτερικές στη μονάδα. Άλλες κεραίες, όπως αυτές σε πολλά σημεία πρόσβασης, είναι εξωτερικά ορατές. Οι κανονικές κεραίες που αποστέλλονται με ασύρματα προϊόντα παρέχουν επαρκή λήψη στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά συνήθως μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε μια προαιρετική πρόσθετη κεραία για τη βελτίωση της λήψης. Γενικά, δεν θα γνωρίζετε αν θα χρειαστείτε αυτό το κομμάτι του εξοπλισμού μέχρι να τελειώσετε τη βασική ρύθμιση του δικτύου σας.

Ασύρματες ενισχυτές σήματος

Ορισμένοι κατασκευαστές ασύρματων σημείων πρόσβασης και δρομολογητών πωλούν επίσης ένα μικρό κομμάτι εξοπλισμού που ονομάζεται ενισχυτής σήματος. Εγκατεστημένο μαζί με ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης ή δρομολογητή, ένα ενισχυτικό σήματος χρησιμεύει για την αύξηση της αντοχής του πομπού του σταθμού βάσης. Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ενισχυτές σήματος και πρόσθετες κεραίες μαζί, για να βελτιωθεί ταυτόχρονα η ασύρματη μετάδοση δικτύου και η λήψη.

Και οι δύο κεραίες και ενισχυτές σήματος μπορούν να είναι χρήσιμη προσθήκη σε ορισμένα οικιακά δίκτυα, αφού τα βασικά είναι στη θέση τους. Μπορούν να μεταφέρουν τους υπολογιστές εκτός σειράς εντός του φάσματος του WLAN και μπορούν επίσης να βελτιώσουν την απόδοση του δικτύου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ρυθμίσεις WLAN

Τώρα που έχετε καλή κατανόηση για τα κομμάτια ενός ασύρματου LAN, είμαστε έτοιμοι να τα ρυθμίσουμε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε ακόμα εγκαταστήσει μια ρύθμιση παραμέτρων. θα καλύψουμε όλα αυτά.

Για να μεγιστοποιήσετε το όφελος από τις παρακάτω οδηγίες, έχετε τις απαντήσεις σας έτοιμες για τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Εγκατάσταση ασύρματου δρομολογητή

Ένας ασύρματος δρομολογητής υποστηρίζει ένα WLAN. Χρησιμοποιήστε έναν ασύρματο δρομολογητή στο δίκτυό σας εάν:

Προσπαθήστε να εγκαταστήσετε τον ασύρματο δρομολογητή σας σε κεντρική τοποθεσία εντός του σπιτιού. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η δικτύωση Wi-Fi, οι υπολογιστές που βρίσκονται πιο κοντά στον δρομολογητή (γενικά στο ίδιο δωμάτιο ή στην οπτική επαφή) συνειδητοποιούν καλύτερη ταχύτητα δικτύου από ό, τι οι υπολογιστές σε μεγαλύτερη απόσταση.

Συνδέστε τον ασύρματο δρομολογητή σε μια πρίζα και προαιρετικά σε μια πηγή σύνδεσης στο Internet. Όλοι οι ασύρματοι δρομολογητές υποστηρίζουν ευρυζωνικά μόντεμ και μερικές συνδέσεις τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης σε υπηρεσία Internet μέσω τηλεφώνου . Αν χρειάζεστε υποστήριξη μέσω τηλεφώνου, βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει ένα δρομολογητή που έχει σειριακή θύρα RS-232 . Τέλος, επειδή οι ασύρματες δρομολογητές περιέχουν ένα ενσωματωμένο σημείο πρόσβασης, είστε επίσης ελεύθεροι να συνδέσετε ένα ενσύρματο δρομολογητή, διακόπτη ή κόμβο .

Στη συνέχεια, επιλέξτε το όνομα του δικτύου σας. Στη δικτύωση Wi-Fi, το όνομα δικτύου ονομάζεται συχνά SSID . Ο δρομολογητής σας και όλοι οι υπολογιστές στο WLAN πρέπει να μοιράζονται το ίδιο SSID. Παρόλο που ο δρομολογητής σας έστειλε ένα προεπιλεγμένο όνομα που ορίστηκε από τον κατασκευαστή, είναι καλύτερο να το αλλάξετε για λόγους ασφαλείας. Συμβουλευτείτε την τεκμηρίωση του προϊόντος για να βρείτε το όνομα δικτύου για τον συγκεκριμένο ασύρματο δρομολογητή και ακολουθήστε αυτές τις γενικές οδηγίες για τη ρύθμιση του SSID σας .

Τέλος, ακολουθήστε την τεκμηρίωση του δρομολογητή για να ενεργοποιήσετε την ασφάλεια WEP, ενεργοποιήστε τις δυνατότητες του τείχους προστασίας και ρυθμίστε άλλες συνιστώμενες παραμέτρους.

Εγκατάσταση ασύρματου σημείου πρόσβασης

Ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης υποστηρίζει ένα WLAN. Χρησιμοποιήστε ένα σημείο ασύρματης πρόσβασης στο οικιακό σας δίκτυο εάν:

Τοποθετήστε το σημείο πρόσβασης σε κεντρική θέση, αν είναι δυνατόν. Συνδέστε την παροχή ρεύματος και μια σύνδεση μέσω τηλεφώνου μέσω Internet, αν θέλετε. Επίσης, συνδέστε το σημείο πρόσβασης στον τοπικό σας δρομολογητή, διακόπτη ή διανομέα LAN.

Δεν θα έχετε, φυσικά, ένα τείχος προστασίας, αλλά πρέπει ακόμα να ορίσετε ένα όνομα δικτύου και να ενεργοποιήσετε το WEP στο σημείο πρόσβασης σας σε αυτό το στάδιο.

Διαμόρφωση ασύρματων προσαρμογέων

Διαμορφώστε τους προσαρμογείς σας μετά τη ρύθμιση του ασύρματου δρομολογητή ή του σημείου πρόσβασης (αν έχετε). Τοποθετήστε τους προσαρμογείς στους υπολογιστές σας όπως εξηγείται στην τεκμηρίωση του προϊόντος σας. Οι προσαρμογείς Wi-Fi απαιτούν την εγκατάσταση του TCP / IP στον κεντρικό υπολογιστή.

Κάθε κατασκευαστής παρέχει βοηθητικά προγράμματα διαμόρφωσης για τους προσαρμογείς. Στο λειτουργικό σύστημα Windows , για παράδειγμα, οι προσαρμογείς έχουν γενικά τη δική τους γραφική διεπαφή χρήστη (GUI) προσβάσιμη από το μενού Έναρξη ή τη γραμμή εργασιών μετά την εγκατάσταση του υλικού. Εδώ καθορίζετε το όνομα δικτύου (SSID) και ενεργοποιείτε το WEP. Μπορείτε επίσης να ορίσετε μερικές άλλες παραμέτρους όπως περιγράφονται στην επόμενη ενότητα. Να θυμάστε ότι όλοι οι ασύρματοι προσαρμογείς σας πρέπει να χρησιμοποιούν τις ίδιες ρυθμίσεις παραμέτρων για να λειτουργεί σωστά το δίκτυό σας WLAN.

Ρύθμιση διαδικτυακού WLAN οικιακού δικτύου Ad-Hoc

Κάθε προσαρμογέας Wi-Fi απαιτεί να επιλέγετε μεταξύ της λειτουργίας υποδομής (που ονομάζεται λειτουργία σημείου πρόσβασης σε μερικά εργαλεία διαμόρφωσης) και την ασύρματη λειτουργία ad-hoc ( peer-to-peer ). Όταν χρησιμοποιείτε ασύρματο σημείο πρόσβασης ή δρομολογητή, ρυθμίστε κάθε ασύρματο προσαρμογέα για λειτουργία υποδομής. Σε αυτήν τη λειτουργία, οι ασύρματοι προσαρμογείς ανιχνεύουν και ρυθμίζουν αυτόματα τον αριθμό του καναλιού WLAN ώστε να ταιριάζουν με το σημείο πρόσβασης (δρομολογητής).

Εναλλακτικά, ρυθμίστε όλους τους ασύρματους προσαρμογείς να χρησιμοποιούν λειτουργία ad hoc. Όταν ενεργοποιείτε αυτήν τη λειτουργία, θα δείτε ξεχωριστή ρύθμιση για τον αριθμό καναλιού . Όλοι οι προσαρμογείς στο ad hoc ασύρματο LAN χρειάζονται αντίστοιχους αριθμούς καναλιών.

Οι οικιακές διαμορφώσεις WLAN της οικίας Ad-hoc λειτουργούν καλά σε σπίτια με λίγους μόνο υπολογιστές που βρίσκονται αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη ρύθμιση παραμέτρων ως εναλλακτική λύση αν το σημείο πρόσβασης ή ο δρομολογητής σπάσει.

Ρύθμιση του λογισμικού Κοινόχρηστη σύνδεση στο Internet

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, μπορείτε να μοιραστείτε μια σύνδεση στο Internet μέσω ενός ad hoc ασύρματου δικτύου. Για να το κάνετε αυτό, ορίστε έναν από τους υπολογιστές σας ως τον κεντρικό υπολογιστή (ουσιαστικά υποκατάστατο ενός δρομολογητή). Αυτός ο υπολογιστής διατηρεί τη σύνδεση μόντεμ και προφανώς πρέπει να τροφοδοτείται όποτε χρησιμοποιείται το δίκτυο. Τα Microsoft Windows παρέχουν μια δυνατότητα που ονομάζεται Κοινόχρηστη σύνδεση στο Internet (ICS) που λειτουργεί με ad hoc δίκτυα WLAN.

Τώρα ας καλύψουμε ορισμένα από τα καλύτερα σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για οικιακά ασύρματα δίκτυα.

Ασύρματη παρεμβολή σήματος στο σπίτι

Κατά την εγκατάσταση ενός δρομολογητή Wi-Fi (ή σημείου πρόσβασης), προσέξτε για παρεμβολές σήματος από άλλες οικιακές συσκευές. Συγκεκριμένα, μην τοποθετείτε τη συσκευή σε απόσταση 3-10 ποδιών (περίπου 1-3 μ.) Από φούρνο μικροκυμάτων. Άλλες κοινές πηγές ασύρματων παρεμβολών είναι τα ασύρματα τηλέφωνα 2,4 GHz, τα μόνιτορ μωρών, τα ανοίγματα πόρτας γκαράζ και ορισμένες συσκευές αυτοματισμού στο σπίτι .

Εάν ζείτε σε ένα σπίτι με τοίχους από τούβλα ή γύψο ή ένα με μεταλλικό σκελετό, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολία στη διατήρηση ενός ισχυρού σήματος δικτύου μεταξύ των δωματίων. Το Wi-Fi έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει εύρος σήματος έως και 300 πόδια (περίπου 100 μέτρα), αλλά τα φυσικά εμπόδια μειώνουν σημαντικά αυτό το εύρος. Όλες οι επικοινωνίες 802.11 (802.11α και άλλα ραδιοκύματα 5 GHz άνω των 2.4 GHz) επηρεάζονται από εμπόδια. λάβετε υπόψη αυτό κατά την εγκατάσταση των συσκευών σας.

Ασύρματο δρομολογητές / παρεμβολές σημείου πρόσβασης από το εξωτερικό

Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, δεν είναι ασυνήθιστο τα ασύρματα σήματα από το οικείο δίκτυο ενός ατόμου να διεισδύσουν σε ένα γειτονικό σπίτι και να παρεμποδίσουν το δίκτυό τους. Αυτό συμβαίνει όταν και τα δύο νοικοκυριά θέτουν διακλαδισμένα κανάλια επικοινωνίας. Ευτυχώς, κατά τη διαμόρφωση ενός δρομολογητή (σημείο πρόσβασης), μπορείτε (εκτός από λίγες τοπικές ρυθμίσεις) να αλλάξετε τον αριθμό καναλιού που χρησιμοποιείτε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε οποιονδήποτε αριθμό καναλιού Wi-Fi μεταξύ 1 και 11. Εάν αντιμετωπίζετε παρεμβολές από γείτονες, θα πρέπει να συντονίσετε τις ρυθμίσεις καναλιών μαζί τους. Η απλή χρήση διαφορετικών αριθμών καναλιών δεν θα λύσει πάντα το πρόβλημα. Ωστόσο, αν και τα δύο μέρη χρησιμοποιούν έναν διαφορετικό από τους αριθμούς καναλιών 1, 6 ή 11 , αυτό θα εγγυηθεί την εξάλειψη των παρεμβολών μεταξύ των δικτύων.

Φιλτράρισμα διεύθυνσης MAC

Οι νεότεροι ασύρματοι δρομολογητές (σημεία πρόσβασης) υποστηρίζουν ένα εύχρηστο χαρακτηριστικό ασφάλειας που ονομάζεται φιλτράρισμα διευθύνσεων MAC . Αυτή η λειτουργία σας επιτρέπει να καταχωρίσετε ασύρματους προσαρμογείς με το δρομολογητή (σημείο πρόσβασης) και να αναγκάσετε τη μονάδα να απορρίψει τις επικοινωνίες από οποιαδήποτε ασύρματη συσκευή που δεν βρίσκεται στη λίστα σας. Το φιλτράρισμα διευθύνσεων MAC σε συνδυασμό με την ισχυρή κρυπτογράφηση Wi-Fi (ιδανικά WPA2 ή καλύτερα) προσφέρει πολύ καλή προστασία ασφαλείας.

Προφίλ ασύρματου προσαρμογέα

Πολλοί ασύρματοι προσαρμογείς υποστηρίζουν ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται προφίλ που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε και να αποθηκεύσετε πολλές διαμορφώσεις WLAN. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια διαμόρφωση ad hoc για το οικιακό σας δίκτυο WLAN και μια διαμόρφωση λειτουργίας υποδομής για το γραφείο σας και, στη συνέχεια, εναλλαγή μεταξύ των δύο προφίλ ανάλογα με τις ανάγκες. Σας προτείνω να ρυθμίσετε τα προφίλ σε οποιονδήποτε υπολογιστή σκοπεύετε να μετακινήσετε ανάμεσα στο οικιακό σας δίκτυο και σε κάποιο άλλο WLAN. ο χρόνος που ξοδεύετε τώρα θα εξοικονομήσει πολύ περισσότερο χρόνο και επιδείνωση αργότερα.

Ασφάλεια ασύρματου δικτύου

Μεταξύ των επιλογών που θα δείτε για την ενεργοποίηση της ασύρματης ασφάλειας στα οικιακά δίκτυα, το WPA2 θεωρείται καλύτερο. Κάποια ταχύτητα μπορεί να μην υποστηρίζει αυτό το υψηλότερο επίπεδο προστασίας. Το συνηθισμένο WPA λειτουργεί καλά στα περισσότερα δίκτυα και αποτελεί κατάλληλη εναλλακτική λύση για το WPA2. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση παλαιότερων τεχνολογιών WEP όποτε είναι δυνατόν εκτός από την τελευταία λύση. Το WEP βοηθάει στην αποφυγή των περιστασιακών ατόμων να συνδεθούν στο δίκτυό σας, αλλά προσφέρει ελάχιστη προστασία από τους επιτιθέμενους.

Για να ρυθμίσετε την ασφάλεια ασύρματου δικτύου, επιλέξτε μια μέθοδο και ορίστε έναν μακρύ κωδικό αριθμό που ονομάζεται πλήκτρο ή φράση πρόσβασης στο δρομολογητή και σε όλες τις συσκευές σας. Οι ρυθμίσεις ασφαλείας που αντιστοιχούν πρέπει να ρυθμιστούν τόσο στον δρομολογητή όσο και στη συσκευή πελάτη για να λειτουργήσει η ασύρματη σύνδεση. Διατηρήστε τη φράση πρόσβασης μυστική, καθώς άλλοι μπορούν εύκολα να ενταχθούν στο δίκτυό σας μόλις γνωρίσουν τον κώδικα.

Γενικές συμβουλές

Εάν ολοκληρώσετε την εγκατάσταση των στοιχείων, αλλά το οικιακό σας δίκτυο δεν λειτουργεί σωστά, αντιμετωπίσετε μεθοδικά τα εξής:

Τέλος, μην εκπλαγείτε αν η απόδοση του δικτύου σας δεν ταιριάζει με τους αριθμούς που παραθέτουν οι κατασκευαστές εξοπλισμού. Για παράδειγμα, αν και ο εξοπλισμός 802.11g υποστηρίζει τεχνικά 54 Mbps bandwidth, αυτό είναι ένα θεωρητικό μέγιστο που δεν επιτεύχθηκε στην πράξη. Ένα σημαντικό εύρος ζώνης δικτύου Wi-Fi καταναλώνεται από γενικά έξοδα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Αναμείνετε να δείτε περισσότερο από το μισό του μέγιστου εύρους ζώνης (περίπου 20 Mbps για σύνδεση 54 Mbps) στο οικιακό σας δίκτυο.