Ένας οδηγός για τη λειτουργία Ad-Hoc στη δικτύωση

Τα ad-hoc δίκτυα μπορούν να εγκατασταθούν γρήγορα και επί τόπου

Τα δίκτυα ad-hoc είναι τοπικά δίκτυα (LAN) που είναι επίσης γνωστά ως δίκτυα P2P, δεδομένου ότι οι συσκευές επικοινωνούν απευθείας. Όπως και σε άλλες διαμορφώσεις P2P, τα δίκτυα ad-hoc τείνουν να διαθέτουν μια μικρή ομάδα συσκευών που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Για να το θέσουμε με άλλο τρόπο, η ασύρματη δικτύωση ad-hoc περιγράφει έναν τρόπο σύνδεσης των ασύρματων συσκευών ο ένας στον άλλο χωρίς τη χρήση μιας κεντρικής συσκευής όπως ένας δρομολογητής που διεξάγει τη ροή των επικοινωνιών. Κάθε συσκευή / κόμβος που είναι συνδεδεμένος σε ένα ad-hoc δίκτυο προωθεί τα δεδομένα στους άλλους κόμβους.

Δεδομένου ότι τα δίκτυα ad-hoc απαιτούν ελάχιστες ρυθμίσεις και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, έχουν νόημα όταν χρειάζονται να δημιουργήσουν ένα μικρό, συνήθως προσωρινό, φτηνό, παντός ασύρματου LAN. Λειτουργούν επίσης ως προσωρινός μηχανισμός εναλλαγής, εάν αποτύχει ο εξοπλισμός για ένα δίκτυο υποδομής .

Ad-Hoc οφέλη και μειώσεις

Τα δίκτυα ad-hoc είναι προφανώς χρήσιμα, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ενώ είναι εύκολο να ρυθμιστούν και να λειτουργούν αποτελεσματικά για αυτό που προορίζονται, μπορεί να μην είναι αυτό που χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

Απαιτήσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου Ad-hoc

Για να ρυθμίσετε ένα ασύρματο δίκτυο ad-hoc , κάθε ασύρματος προσαρμογέας πρέπει να ρυθμιστεί για λειτουργία ad-hoc αντί για λειτουργία υποδομής, η οποία είναι η λειτουργία που χρησιμοποιείται σε δίκτυα όπου υπάρχει κεντρική συσκευή, όπως δρομολογητής ή διακομιστής που διαχειρίζεται την κίνηση.

Επιπλέον, όλοι οι ασύρματοι προσαρμογείς πρέπει να χρησιμοποιούν το ίδιο αναγνωριστικό συνόλου υπηρεσιών ( SSID ) και αριθμό καναλιού.

Τα ασύρματα δίκτυα ad-hoc δεν μπορούν να γεφυρωθούν με ενσύρματα LAN ή στο Internet χωρίς να εγκαταστήσουν μια πύλη δικτύου ειδικού σκοπού.