Απενεργοποιήστε την εκπομπή SSID για να αποκρύψετε το δίκτυό σας Wi-Fi

Η απενεργοποίηση της μετάδοσης SSID βελτιώνει την ασφάλεια του οικιακού σας δικτύου;

Οι περισσότεροι ευρυζωνικοί δρομολογητές και άλλα σημεία ασύρματης πρόσβασης (AP) μεταδίδουν αυτόματα το όνομα δικτύου τους ( SSID ) στον αέρα κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Μπορείτε να επιλέξετε να απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία στο δίκτυό σας Wi-Fi, αλλά προτού να το κάνετε, να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Ο απλός λόγος που χρησιμοποιείται η μετάδοση SSID είναι να διευκολύνει τους πελάτες να δουν και να συνδεθούν στο δίκτυο. Διαφορετικά, πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων το όνομα και να δημιουργούν μια χειροκίνητη σύνδεση σε αυτό.

Ωστόσο, με το SSID ενεργοποιημένο, όχι μόνο οι γείτονές σας βλέπουν το δίκτυό σας οποτεδήποτε ψάχνουν για κοντινό Wi-Fi, καθιστά ευκολότερο για τους δυνητικούς χάκερ να δουν ότι έχετε ασύρματο δίκτυο εντός εμβέλειας.

Διαβιβάζει το SSID Κίνδυνο Ασφάλειας Δικτύου;

Εξετάστε μια αναλογία ενός διαρρήκτη. Το κλείδωμα της πόρτας όταν φεύγετε από το σπίτι σας είναι μια σοφή απόφαση επειδή εμποδίζει τον μέσο όρο διαρρήκτη σας να περπατήσει ακριβώς μέσα. Ωστόσο, ένας αποφασισμένος είτε θα σπάσει την πόρτα, θα πάρει την κλειδαριά είτε θα μπεί μέσα από ένα παράθυρο.

Ομοίως, ενώ είναι τεχνικά μια καλύτερη απόφαση να κρατήσετε το SSID κρυμμένο μακριά, δεν είναι ένα ανόητο μέτρο ασφάλειας. Ένας χάκερ με τα κατάλληλα εργαλεία και αρκετό χρόνο, μπορεί να ξεγελάσει την κυκλοφορία που προέρχεται από το δίκτυό σας, να βρει το SSID και να συνεχίσει με τον τρόπο τους.

Η γνώση του ονόματος του δικτύου σας φέρνει τους χάκερς ένα βήμα πιο κοντά σε μια επιτυχημένη διείσδυση, όπως και πώς μια ξεκλειδωμένη πόρτα ανοίγει το δρόμο για έναν διαρρήκτη.

Πώς να απενεργοποιήσετε την εκπομπή SSID σε δίκτυο Wi-Fi

Η απενεργοποίηση της μετάδοσης SSID απαιτεί να συνδεθείτε στο δρομολογητή ως διαχειριστής . Αφού εισέλθετε στις ρυθμίσεις του δρομολογητή, η σελίδα για την απενεργοποίηση της εκπομπής SSID διαφέρει ανάλογα με το δρομολογητή σας. Πιθανότατα ονομάζεται "Broadcast SSID" και έχει οριστεί στην επιλογή Ενεργοποιημένη από προεπιλογή.

Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του δρομολογητή για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την απόκρυψη του SSID. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε αυτή τη σελίδα Linksys για οδηγίες σχετικά με δρομολογητή Linksys, ή αυτόν για δρομολογητή NETGEAR.

Πώς να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο με κρυπτογραφημένο SSID

Το όνομα δικτύου δεν εμφανίζεται σε ασύρματες συσκευές, πράγμα που αποτελεί τον πλήρη λόγο για την απενεργοποίηση της εκπομπής SSID. Η σύνδεση στο δίκτυο, λοιπόν, δεν είναι τόσο εύκολη.

Δεδομένου ότι το SSID δεν εμφανίζεται πλέον στη λίστα των δικτύων που εμφανίζονται σε ασύρματες συσκευές, πρέπει να διαμορφώσουν τις ρυθμίσεις προφίλ με μη αυτόματο τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος δικτύου και της λειτουργίας ασφαλείας. Αφού πραγματοποιήσετε την αρχική σύνδεση, οι συσκευές μπορούν να θυμούνται αυτές τις ρυθμίσεις και δεν θα χρειαστεί να τις ρυθμίσετε ειδικά ξανά.

Για παράδειγμα, ένα iPhone μπορεί να συνδεθεί σε ένα κρυφό δίκτυο μέσω της εφαρμογής Ρυθμίσεις στο μενού Wi-Fi> Άλλο ....

Πρέπει να απενεργοποιήσετε την εκπομπή SSID στο οικιακό σας δίκτυο;

Τα οικιακά δίκτυα δεν απαιτούν τη χρήση ενός ορατού SSID, εκτός εάν χρησιμοποιεί πολλαπλά σημεία πρόσβασης τα οποία περνούν από περιαγωγή μεταξύ των συσκευών.

Εάν το δίκτυό σας χρησιμοποιεί έναν μόνο δρομολογητή, αποφασίζοντας αν θα απενεργοποιήσει αυτές τις λειτουργίες, θα μειωθεί το χάσμα μεταξύ των πιθανών οφελών ασφάλειας και της απώλειας της ευκολίας στη δημιουργία νέων πελατών του οικιακού δικτύου

Παρόλο που μερικοί λάτρεις του δικτύου απομακρύνονται γρήγορα από τα πλεονεκτήματα ασφάλειας δικτύων, με τη χρήση αυτής της τεχνικής θα αυξηθούν οι πιθανότητες ότι οι υποψήφιοι εισβολείς θα παρακάμψουν το δίκτυό σας και θα αναζητήσουν ευκολότερους στόχους αλλού.

Μειώνει επίσης το προφίλ του δικτύου Wi-Fi με τα γειτονικά νοικοκυριά - ένα άλλο πιθανό πλεονέκτημα.

Ωστόσο, η πρόσθετη προσπάθεια να εισαχθούν με μη αυτόματο τρόπο τα SSID σε νέες συσκευές πελάτη είναι μια δυσκολία για τα νοικοκυριά. Αντί να δίνετε μόνο τον κωδικό πρόσβασης στο δίκτυό σας, πρέπει να συμπεριλάβετε το SSID και τη λειτουργία ασφαλείας.

Σημειώστε ότι η απενεργοποίηση της εκπομπής SSID είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές τεχνικές για τη σύσφιξη της ασφάλειας σε ένα δίκτυο Wi-Fi. Ένα νοικοκυριό θα πρέπει να εκτιμήσει πόση ασφάλεια δικτύου χρειάζονται γενικά και στη συνέχεια να αποφασίσει σχετικά με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ενόψει μιας συνολικής στρατηγικής.