Τι σημαίνει ο δακτύλιος Token;

Τα δίκτυα Token Ring είναι τεχνολογία LAN

Αναπτύχθηκε από την IBM κατά τη δεκαετία του 1980 ως εναλλακτική λύση για το Ethernet , το Token Ring είναι μια τεχνολογία σύνδεσης δεδομένων για τοπικά δίκτυα (LAN) όπου οι συσκευές συνδέονται σε μια τοπολογία αστέρα ή δακτυλίου. Λειτουργεί στο επίπεδο 2 του μοντέλου OSI .

Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1990, το Token Ring μειώθηκε σημαντικά στη δημοτικότητα και σταδιακά καταργήθηκε από τα δίκτυα των επιχειρήσεων, καθώς η τεχνολογία Ethernet άρχισε να κυριαρχεί στα σχέδια LAN.

Το Standard Token Ring υποστηρίζει μόνο έως 16 Mbps . Στη δεκαετία του 1990, μια βιομηχανική πρωτοβουλία που ονομάζεται High Speed ​​Token Ring (HSTR) ανέπτυξε τεχνολογία για την επέκταση του Token Ring στα 100 Mbps για να ανταγωνιστεί με το Ethernet, αλλά υπήρχε ανεπαρκές ενδιαφέρον για την αγορά για τα προϊόντα HSTR και εγκαταλείφθηκε η τεχνολογία.

Πώς λειτουργεί το Token Ring

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες τυποποιημένες μορφές διασυνδέσεων LAN, το Token Ring διατηρεί ένα ή περισσότερα κοινά πλαίσια δεδομένων που κυκλοφορούν συνεχώς μέσω του δικτύου.

Αυτά τα πλαίσια μοιράζονται όλες οι συνδεδεμένες συσκευές στο δίκτυο ως εξής:

  1. Ένα πλαίσιο ( πακέτο ) φθάνει στην επόμενη συσκευή στην ακολουθία δακτυλίων.
  2. Αυτή η συσκευή ελέγχει αν το πλαίσιο περιέχει ένα μήνυμα που απευθύνεται σε αυτό. Αν ναι, η συσκευή καταργεί το μήνυμα από το πλαίσιο. Εάν όχι, το πλαίσιο είναι κενό (ονομάζεται πλαίσιο συμβόλων ).
  3. Η συσκευή που συγκρατεί το πλαίσιο αποφασίζει αν θα στείλει ένα μήνυμα. Αν ναι, εισάγει δεδομένα μηνύματος στο πλαίσιο συμβόλων και τα εκδίδει ξανά στο τοπικό δίκτυο. Εάν όχι, η συσκευή απελευθερώνει το πλαίσιο συμβόλων για την επόμενη συσκευή σε σειρά για να το πάρει.

Με άλλα λόγια, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η συμφόρηση του δικτύου, χρησιμοποιείται μία μόνο συσκευή τη φορά. Τα παραπάνω βήματα επαναλαμβάνονται συνεχώς για όλες τις συσκευές του δακτυλίου διακριτικών.

Τα σύμβολα είναι τρία bytes που αποτελούνται από ένα αρχικό και τελικό οριοθέτη που περιγράφουν την αρχή και το τέλος του πλαισίου (δηλαδή σημαίνουν τα όρια του πλαισίου). Επίσης μέσα στο διακριτικό είναι το byte ελέγχου πρόσβασης. Το μέγιστο μήκος του τμήματος δεδομένων είναι 4500 byte.

Πώς συνδέεται το Token Ring με το Ethernet

Σε αντίθεση με ένα δίκτυο Ethernet, οι συσκευές εντός ενός δικτύου Token Ring μπορούν να έχουν ακριβώς την ίδια διεύθυνση MAC χωρίς να προκαλούν προβλήματα.

Ακολουθούν κάποιες περισσότερες διαφορές: