Πώς να συνδέσετε δύο δρομολογητές σε ένα οικιακό δίκτυο

Ενώ τα περισσότερα δίκτυα οικιακών υπολογιστών χρησιμοποιούν μόνο ένα δρομολογητή, η προσθήκη ενός δεύτερου δρομολογητή έχει νόημα σε μερικές περιπτώσεις:

Η δημιουργία όλων των εργασιών απαιτεί λίγα μόνο βήματα.

Τοποθέτηση ενός δεύτερου δρομολογητή

Κατά τη ρύθμιση ενός νέου δρομολογητή, τοποθετήστε τον κοντά σε υπολογιστή με Windows ή σε άλλο υπολογιστή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αρχική διαμόρφωση. Τόσο οι ασύρματοι όσο και οι ασύρματοι δρομολογητές διαμορφώνονται καλύτερα από έναν υπολογιστή συνδεδεμένο μέσω καλωδίου δικτύου Ethernet . Ο δρομολογητής μπορεί να μετακινηθεί στη μόνιμη θέση του αργότερα.

Σύνδεση δεύτερου καλωδιακού δρομολογητή

Ένας δεύτερος (νέος) δρομολογητής που δεν διαθέτει ασύρματες δυνατότητες πρέπει να συνδεθεί στον πρώτο (υπάρχοντα) δρομολογητή μέσω καλωδίου Ethernet . Συνδέστε το ένα άκρο του καλωδίου στη θύρα ανερχόμενης ζεύξης του νέου δρομολογητή (που μερικές φορές φέρει την ένδειξη "WAN" ή "Internet"). Συνδέστε το άλλο άκρο σε οποιαδήποτε ελεύθερη θύρα στον πρώτο δρομολογητή εκτός από τη θύρα ανερχόμενης ζεύξης.

Σύνδεση δευτέρου ασύρματου δρομολογητή

Οι ασύρματοι δρομολογητές οικιακής χρήσης μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω καλωδίου Ethernet, όπως και οι ενσύρματοι δρομολογητές. Η σύνδεση δύο δρομολογητών μέσω ασύρματου δικτύου είναι επίσης δυνατή, αλλά στις περισσότερες παραμέτρους ο δεύτερος θα μπορεί να λειτουργήσει ως ασύρματο σημείο πρόσβασης αντί για δρομολογητή. Ο δεύτερος δρομολογητής πρέπει να έχει ρυθμιστεί σε λειτουργία πελάτη για να χρησιμοποιήσει την πλήρη λειτουργικότητα δρομολόγησης, μια λειτουργία που πολλοί δρομολογητές του σπιτιού δεν υποστηρίζουν. Συμβουλευτείτε μια τεκμηρίωση του συγκεκριμένου μοντέλου δρομολογητή για να διαπιστώσετε εάν υποστηρίζει τη λειτουργία πελάτη και πώς να την ρυθμίσετε.

Ρυθμίσεις καναλιού Wi-Fi για ασύρματο δρομολογητή οικιακής χρήσης

Εάν και οι δύο υφιστάμενοι και οι δεύτεροι νέοι δρομολογητές είναι ασύρματοι, τα σήματα Wi-Fi μπορούν εύκολα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, προκαλώντας μειωμένες συνδέσεις και απρόβλεπτες επιβραδύνσεις του δικτύου. Κάθε ασύρματος δρομολογητής χρησιμοποιεί ορισμένα εύρη συχνοτήτων Wi-Fi που ονομάζονται κανάλια και παρεμβολές σήματος συμβαίνουν κάθε φορά που δύο ασύρματοι δρομολογητές στο ίδιο σπίτι χρησιμοποιούν τα ίδια ή επικαλυπτόμενα κανάλια.

Οι ασύρματες δρομολογητές χρησιμοποιούν διαφορετικά κανάλια Wi-Fi από προεπιλογή ανάλογα με το μοντέλο, αλλά αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν μέσω της κονσόλας του δρομολογητή. Για να αποφύγετε παρεμβολές σήματος μεταξύ δύο δρομολογητών σε ένα σπίτι, δοκιμάστε να ορίσετε τον πρώτο δρομολογητή για να χρησιμοποιήσετε το κανάλι 1 ή 6 και το δεύτερο για να χρησιμοποιήσετε το κανάλι 11.

Διεύθυνση IP Διαμόρφωση ενός δεύτερου δρομολογητή

Οι δρομολογητές οικιακού δικτύου έχουν επίσης προεπιλεγμένες ρυθμίσεις διευθύνσεων IP ανάλογα με το μοντέλο τους. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις IP ενός δεύτερου δρομολογητή δεν απαιτούν καμία αλλαγή, εκτός εάν πρόκειται να ρυθμιστεί ως διακόπτης δικτύου ή σημείο πρόσβασης.

Χρησιμοποιώντας το δεύτερο δρομολογητή ως διακόπτη ή σημείο πρόσβασης

Οι παραπάνω διαδικασίες επιτρέπουν σε έναν πρόσθετο δρομολογητή να υποστηρίζει ένα υποδίκτυο σε ένα οικιακό δίκτυο . Αυτό είναι χρήσιμο όταν θέλετε να διατηρήσετε ένα επιπλέον επίπεδο ελέγχου πάνω σε ορισμένες συσκευές, όπως η επιβολή πρόσθετων περιορισμών στην πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Εναλλακτικά, ένας δεύτερος δρομολογητής μπορεί να ρυθμιστεί ως διακόπτης δικτύου Ethernet ή (εάν είναι ασύρματο) ένα σημείο πρόσβασης. Αυτό επιτρέπει στις συσκευές να συνδεθούν στο δεύτερο δρομολογητή κανονικά αλλά δεν δημιουργούν ένα υποδίκτυο. Για τα νοικοκυριά που απλώς επιθυμούν να επεκτείνουν τη βασική πρόσβαση στο διαδίκτυο και την κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών σε επιπρόσθετους υπολογιστές, αρκεί μια ρύθμιση χωρίς υποδικτύου, αλλά απαιτεί διαφορετική διαδικασία διαμόρφωσης από την παραπάνω.

Ρύθμιση ενός δεύτερου δρομολογητή χωρίς υποστήριξη υποδικτύου

Για να ρυθμίσετε ένα νέο δρομολογητή ως διακόπτη δικτύου, συνδέστε ένα καλώδιο Ethernet σε οποιαδήποτε ελεύθερη θύρα του δεύτερου δρομολογητή εκτός από τη θύρα ανερχόμενης ζεύξης και συνδέστε το σε οποιαδήποτε θύρα του πρώτου δρομολογητή εκτός από τη θύρα ανερχόμενης ζεύξης.

Για να ρυθμίσετε έναν νέο ασύρματο δρομολογητή ως σημείο πρόσβασης, ρυθμίστε τη συσκευή για λειτουργία είτε γέφυρας είτε επαναλήπτη συνδεδεμένη στον πρώτο δρομολογητή. Συμβουλευτείτε την τεκμηρίωση του δεύτερου δρομολογητή για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Για αμφότερους τους ενσύρματους και ασύρματους δρομολογητές, ενημερώστε τη διαμόρφωση IP: