Πώς να ρυθμίσετε έναν δρομολογητή οικιακού δικτύου

Αυτός ο οδηγός βήμα προς βήμα εξηγεί τον τρόπο ρύθμισης ενός ευρυζωνικού δρομολογητή για οικιακά δίκτυα υπολογιστών. Τα ακριβή ονόματα των ρυθμίσεων διαμόρφωσης σε αυτούς τους δρομολογητές ποικίλλουν ανάλογα με το συγκεκριμένο μοντέλο. Ωστόσο, ισχύει η ίδια γενική διαδικασία:

Επιλέξτε μια κατάλληλη τοποθεσία

Επιλέξτε μια καλή τοποθεσία για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του δρομολογητή σας, όπως ένας ανοιχτός χώρος δαπέδου ή ένας πίνακας. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι η μόνιμη θέση της συσκευής: Οι ασύρματες δρομολογητές χρειάζονται μερικές φορές προσεκτική τοποθέτηση και ανάπτυξη σε μέρη δύσκολα προσβάσιμα. Στην αρχή, είναι καλύτερο να επιλέξει μια θέση όπου είναι πιο εύκολο να συνεργαστεί με το δρομολογητή και να ανησυχείτε για την τελική τοποθέτηση αργότερα.

Ενεργοποιήστε την

Συνδέστε την πηγή ηλεκτρικής τροφοδοσίας του δρομολογητή και στη συνέχεια ενεργοποιήστε το δρομολογητή πιέζοντας το κουμπί τροφοδοσίας.

Συνδέστε το μόντεμ Internet στο δρομολογητή (προαιρετικό)

Τα παλαιότερα μόντεμ δικτύου συνδέονται μέσω καλωδίου Ethernet, αλλά οι συνδέσεις USB γίνονται ολοένα και συχνότερες. Το καλώδιο συνδέεται στην υποδοχή δρομολογητή που ονομάζεται WAN ή ανερχόμενη ζεύξη ή Internet . Όταν συνδέετε συσκευές με καλώδια δικτύου, βεβαιωθείτε ότι κάθε άκρο του καλωδίου συνδέεται στενά: Τα χαλαρά καλώδια είναι μια από τις πιο κοινές πηγές προβλημάτων εγκατάστασης δικτύου. Αφού συνδέσετε το καλώδιο, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τον κύκλο τροφοδοσίας (απενεργοποιήστε και επανενεργοποιήστε) modem για να εξασφαλίσει ότι ο δρομολογητής το αναγνωρίζει.

Συνδέστε έναν υπολογιστή στον δρομολογητή

Συνδέστε τον πρώτο υπολογιστή στον δρομολογητή μέσω καλωδίου δικτύου . Σημειώστε ότι η χρήση της σύνδεσης Wi-Fi ενός ασύρματου δρομολογητή για αρχική εγκατάσταση δεν συνιστάται καθώς οι ρυθμίσεις Wi-Fi δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμα: Χρησιμοποιώντας προσωρινά ένα καλώδιο για την εγκατάσταση του δρομολογητή, αποφεύγετε τις ασταθείς ή κατειλημμένες συνδέσεις. (Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του δρομολογητή, ο υπολογιστής μπορεί να αλλάξει σε ασύρματη σύνδεση ανάλογα με τις ανάγκες.)

Ανοίξτε την κονσόλα διαχείρισης του δρομολογητή

Από τον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο δρομολογητή, ανοίξτε πρώτα ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web. Στη συνέχεια, εισάγετε τη διεύθυνση του δρομολογητή για τη διαχείριση δικτύου στο πεδίο διεύθυνσης Web και πατήστε την επιστροφή για να φτάσετε στην αρχική σελίδα του δρομολογητή. Πολλοί δρομολογητές προσεγγίζονται είτε με τη διεύθυνση Web "http://192.168.1.1" είτε "http://192.168.0.1" Συμβουλευτείτε την τεκμηρίωση του δρομολογητή σας για να προσδιορίσετε την ακριβή διεύθυνση για το μοντέλο σας. Σημειώστε ότι δεν χρειάζεστε μια ενεργή σύνδεση στο Internet για αυτό το βήμα.

Συνδεθείτε στον δρομολογητή

Η αρχική σελίδα του δρομολογητή θα σας ζητήσει ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης. Και τα δύο παρέχονται στην τεκμηρίωση του δρομολογητή. Θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή για λόγους ασφαλείας, αλλά το κάνετε μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης για να αποφύγετε περιττές επιπλοκές κατά την αρχική εγκατάσταση.

Πληκτρολογήστε πληροφορίες σύνδεσης στο Internet

Αν θέλετε ο δρομολογητής σας να συνδεθεί στο Internet, εισαγάγετε πληροφορίες σύνδεσης στο Internet σε εκείνη την ενότητα της διαμόρφωσης του δρομολογητή (η ακριβής θέση ποικίλλει). Για παράδειγμα, όσοι χρησιμοποιούν DSL Internet συχνά απαιτούν την εισαγωγή των ρυθμίσεων ονόματος και κωδικού πρόσβασης PPPoE στο δρομολογητή. Παρομοίως, εάν ζητήσατε και έχετε εκδώσει μια στατική διεύθυνση IP από το Internet, παρέχονται οι στατικές ρυθμίσεις IP (συμπεριλαμβανομένης της μάσκας δικτύου και της διεύθυνσης πύλης) από τον πάροχο πρέπει επίσης να έχει οριστεί στο δρομολογητή.

Ενημερώστε τη διεύθυνση MAC του δρομολογητή

Μερικοί πάροχοι Διαδικτύου πιστοποιούν τους πελάτες τους με διεύθυνση MAC . Αν χρησιμοποιούσατε παλιότερο δρομολογητή δικτύου ή άλλη συσκευή πύλης για να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο πριν, ο παροχέας σας ίσως παρακολουθεί τη διεύθυνση MAC και σας εμποδίζει να συνδεθείτε στο διαδίκτυο με το νέο δρομολογητή. Εάν η υπηρεσία Διαδικτύου σας έχει αυτόν τον περιορισμό, μπορείτε (μέσω της κονσόλας διαχειριστή) ενημερώστε τη διεύθυνση MAC του δρομολογητή με τη διεύθυνση MAC της συσκευής που χρησιμοποιούσατε προηγουμένως για να αποφύγετε να περιμένετε τον πάροχο να ενημερώσει τα αρχεία του. Διαβάστε την " Πώς να αλλάξετε μια διεύθυνση MAC" για λεπτομερή περιγραφή αυτής της διαδικασίας.

Εξετάστε την αλλαγή του ονόματος δικτύου (συχνά ονομάζεται SSID)

Οι δρομολογητές προέρχονται από τον κατασκευαστή με προεπιλεγμένο όνομα , αλλά υπάρχουν πλεονεκτήματα για τη χρήση διαφορετικού ονόματος. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αλλαγή του SSID στο άρθρο μας Πώς να αλλάξετε το όνομα Wi-Fi (SSID) σε έναν δρομολογητή δικτύου .

Επαληθεύστε την τοπική σύνδεση δικτύου

Βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση τοπικού δικτύου μεταξύ του υπολογιστή σας και του δρομολογητή λειτουργεί. Για να το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής έχει λάβει έγκυρες πληροφορίες διεύθυνσης IP από το δρομολογητή.

Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας μπορεί να συνδεθεί σωστά στο Internet

Ανοίξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web και επισκεφθείτε μερικές ιστοσελίδες όπως http://wireless.about.com/. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να συνδέσετε έναν υπολογιστή στο Internet .

Συνδέστε επιπλέον υπολογιστές στον δρομολογητή

Όταν συνδέεστε από μια ασύρματη συσκευή, βεβαιωθείτε ότι το όνομα δικτύου - το οποίο ονομάζεται επίσης Service Identifier Identifier (SSID) - επέλεξε τα αντίστοιχα του δρομολογητή.

Ρυθμίστε τις λειτουργίες ασφάλειας δικτύου

Ρυθμίστε τις πρόσθετες λειτουργίες ασφάλειας δικτύου, όπως απαιτείται, για να προστατέψετε τα συστήματά σας από τους επιτιθέμενους του Internet. Αυτές οι Συμβουλές ασφάλειας δικτύου οικιακού δικτύου W-Fi περιέχουν μια λίστα ελέγχου που θα ακολουθήσει.

Τελικά, τοποθετήστε το δρομολογητή σε μια βέλτιστη θέση - δείτε Πού είναι η καλύτερη θέση για τον ασύρματο δρομολογητή σας .