Εάν αλλάξετε το προεπιλεγμένο όνομα (SSID) ενός ασύρματου δρομολογητή;

Βελτιώστε την ασφάλεια του οικείου δικτύου σας αλλάζοντας το SSID

Οι ασύρματες ευρυζωνικές δρομολογητές και τα σημεία ασύρματης πρόσβασης δημιουργούν ένα ασύρματο δίκτυο χρησιμοποιώντας ένα όνομα που ονομάζεται Service Identifier Identifier (SSID) . Αυτές οι συσκευές έχουν διαμορφωθεί με προκαθορισμένο προεπιλεγμένο όνομα δικτύου SSID από τον κατασκευαστή από το εργοστάσιο. Συνήθως, σε όλους τους δρομολογητές ενός κατασκευαστή έχει εκχωρηθεί το ίδιο SSID. Αν αναρωτιέστε αν πρέπει να αλλάξετε το όνομα του δρομολογητή σας, η απάντηση είναι απλή. Ναι θα έπρεπε.

Τα τυπικά SSID είναι απλές λέξεις όπως:

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι έχετε γείτονες με τον ίδιο δρομολογητή τύπου που χρησιμοποιείτε με το ίδιο προκαθορισμένο SSID. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια συνταγή για μια καταστροφή ασφαλείας, ιδιαίτερα αν κανείς από εσάς δεν χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση. Ελέγξτε το SSID του δρομολογητή σας και εάν είναι μία από αυτές τις προεπιλογές, αλλάξτε το όνομα του δικτύου σε κάτι που γνωρίζετε μόνο εσείς.

Πώς να βρείτε το SSID ενός ασύρματου δρομολογητή

Για να βρείτε το τρέχον SSID του δρομολογητή, εισαγάγετε τη διεύθυνση IP του για να αποκτήσετε πρόσβαση στις σελίδες διαμόρφωσης διαχειριστή του χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δρομολογητών χρησιμοποιούν μια προεπιλεγμένη διεύθυνση όπως 192.168.0.1. Για παράδειγμα, αν έχετε δρομολογητή Linksys WRT54GS:

  1. Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση http://192.168.1.1 (ή άλλη διεύθυνση του δρομολογητή , εάν αλλάξει η προεπιλογή του) σε ένα πρόγραμμα περιήγησης.
  2. Οι περισσότεροι δρομολογητές Linksys χρησιμοποιούν το όνομα χρήστη admin και δεν απαιτούν κωδικό πρόσβασης, αφήστε το πεδίο κωδικού πρόσβασης κενό.
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή μενού ασύρματου δικτύου .
  4. Προβάλετε το τρέχον όνομα SSID στο πεδίο Όνομα ασύρματου δικτύου (SSID) .

Άλλοι κατασκευαστές δρομολογητών ακολουθούν μια παρόμοια διαδρομή με το SSID. Ελέγξτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή του δρομολογητή ή την τεκμηρίωση για συγκεκριμένες προεπιλεγμένες πιστοποιήσεις σύνδεσης. Η διεύθυνση IP μπορεί ακόμη να γραφεί στο κάτω μέρος του δρομολογητή, αλλά εξακολουθείτε να χρειάζεστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, εάν υπάρχει.

Αποφασίστε αν θέλετε να αλλάξετε το SSID σας

Ένα SSID μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή μέσω της οθόνης διαμόρφωσης του δρομολογητή. Αλλαγή του μετά την εγκατάσταση ενός ασύρματου δικτύου προκαλεί την αποσύνδεση όλων των ασύρματων συσκευών και πρέπει να επανενταχθούν στο δίκτυο χρησιμοποιώντας το νέο όνομα. Διαφορετικά, η επιλογή ονόματος δεν επηρεάζει καθόλου τη λειτουργία του δικτύου Wi-Fi .

Εάν δύο δίκτυα με το ίδιο όνομα τυχαίνει να εγκατασταθούν κοντά ο ένας στον άλλο, οι χρήστες και οι συσκευές-πελάτες θα μπορούσαν να μπερδευτούν και να προσπαθήσουν να συμμετάσχουν σε λάθος. Εάν και τα δύο δίκτυα είναι ανοιχτά (χωρίς χρήση WPA ή άλλης ασφάλειας), οι πελάτες μπορούν να εγκαταλείψουν σιωπηρά το σωστό δίκτυό τους και να συμμετάσχουν στο άλλο. Ακόμα και με την ασφάλεια Wi-Fi στη θέση τους, οι χρήστες βρίσκουν τα διπλότυπα ονόματα ενοχλητικά.

Οι ειδικοί συζητούν αν η χρήση του προεπιλεγμένου SSID του κατασκευαστή δημιουργεί κίνδυνο για το οικιακό δίκτυο. Από τη μία πλευρά, το όνομα δεν επηρεάζει την ικανότητα του εισβολέα να βρει και να διεισδύσει στο δίκτυο. Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά δίκτυα σε μια γειτονιά από τα οποία μπορεί κανείς να επιλέξει, οι επιτιθέμενοι ενδέχεται να στοχεύουν σε αυτούς με προεπιλεγμένα ονόματα σχετικά με την πιθανότητα ότι αυτά τα νοικοκυριά έχουν πάρει λιγότερη προσοχή στη δημιουργία των οικιακών δικτύων τους.

Επιλογή καλών ονομάτων ασύρματου δικτύου

Για να βελτιώσετε ενδεχομένως την ασφάλεια ή τη χρηστικότητα του οικιακού σας ασύρματου δικτύου, μπορείτε να αλλάξετε το SSID του δρομολογητή σε διαφορετικό όνομα από το προεπιλεγμένο. Ένα SSID κάνει διάκριση πεζών-κεφαλαίων και μπορεί να περιέχει έως και 32 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες βάσει των συνιστώμενων πρακτικών ασφάλειας δικτύων:

Αφού επιλέξετε ένα νέο όνομα δικτύου, η αλλαγή είναι απλή. Πληκτρολογήστε το στο πεδίο δίπλα στο Όνομα ασύρματου δικτύου (SSID) για δρομολογητή Linksys ή σε παρόμοιο πεδίο για διαφορετικό κατασκευαστή. Η αλλαγή δεν ενεργοποιείται μέχρι να την αποθηκεύσετε ή να την επιβεβαιώσετε. Δεν χρειάζεται να κάνετε επανεκκίνηση του δρομολογητή.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις οδηγίες στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή του δρομολογητή σας ή έναν σε απευθείας σύνδεση οδηγό βήμα προς βήμα για την αλλαγή του SSID σε έναν δρομολογητή Linksys.