Κατανόηση του Wi-Fi και πώς λειτουργεί

Wi-Fi Είναι ένα πρωτόκολλο ασύρματης δικτύωσης που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο

Ορισμός: Το Wi-Fi είναι ένα πρωτόκολλο ασύρματης δικτύωσης που επιτρέπει στις συσκευές να επικοινωνούν χωρίς καλώδια Διαδικτύου. Είναι τεχνικά ένας όρος που αντιπροσωπεύει έναν τύπο πρωτοκόλλου ασύρματου τοπικού δικτύου (LAN) που βασίζεται στο πρότυπο δικτύου IEEE 802.11 .

Το Wi-Fi είναι το πιο δημοφιλές μέσο για την ασύρματη επικοινωνία δεδομένων σε μια σταθερή τοποθεσία. Είναι εμπορικό σήμα της Wi-Fi Alliance, μιας διεθνούς ένωσης εταιρειών που ασχολούνται με τεχνολογίες και προϊόντα ασύρματου LAN.

Σημείωση: Το Wi-Fi συνήθως συγχέεται ως ακρωνύμιο για την "ασύρματη πιστότητα". Επίσης, μερικές φορές γράφεται ως wifi, Wifi, WIFI ή WiFi, αλλά καμία από αυτές δεν έχει εγκριθεί επίσημα από την Wi-Fi Alliance. Το Wi-Fi χρησιμοποιείται επίσης συνώνυμα με τη λέξη "ασύρματο", αλλά το ασύρματο είναι στην πραγματικότητα πολύ ευρύτερο.

Παράδειγμα Wi-Fi και πώς λειτουργεί

Ο ευκολότερος τρόπος να κατανοήσετε το Wi-Fi είναι να εξετάσετε ένα μέσο σπίτι ή επιχείρηση, καθώς οι περισσότεροι υποστηρίζουν πρόσβαση Wi-Fi. Η βασική απαίτηση για Wi-Fi είναι ότι υπάρχει μια συσκευή που μπορεί να μεταδώσει το ασύρματο σήμα, όπως δρομολογητή , τηλέφωνο ή υπολογιστή.

Σε ένα τυπικό σπίτι, ένας δρομολογητής μεταδίδει μια σύνδεση στο internet που προέρχεται από έξω από το δίκτυο, όπως ένας ISP , και παρέχει αυτή την υπηρεσία σε κοντινές συσκευές που μπορούν να φτάσουν στο ασύρματο σήμα. Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το Wi-Fi είναι ένα hotspot Wi-Fi, έτσι ώστε ένα τηλέφωνο ή ένας υπολογιστής να μοιράζονται την ασύρματη ή ενσύρματη σύνδεση στο Internet, παρόμοια με τη λειτουργία ενός δρομολογητή.

Ανεξάρτητα από το πώς χρησιμοποιείται το Wi-Fi ή ποια είναι η πηγή σύνδεσης του, το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: ένα ασύρματο σήμα που επιτρέπει σε άλλες συσκευές να συνδεθούν στον κύριο πομπό για επικοινωνία, όπως η μεταφορά αρχείων ή η μεταφορά φωνητικών μηνυμάτων.

Το Wi-Fi, από την οπτική γωνία του χρήστη, είναι απλά πρόσβαση στο διαδίκτυο από μια ασύρματη συσκευή, όπως ένα τηλέφωνο, tablet ή φορητό υπολογιστή. Οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές υποστηρίζουν Wi-Fi έτσι ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να μοιράζονται πόρους δικτύου.

Το Wi-Fi είναι πάντα δωρεάν;

Υπάρχουν τόνοι χώρων για να έχετε δωρεάν πρόσβαση Wi-Fi, όπως σε εστιατόρια και ξενοδοχεία , αλλά το Wi-Fi δεν είναι δωρεάν μόνο και μόνο επειδή είναι Wi-Fi. Αυτό που καθορίζει το κόστος είναι αν η υπηρεσία έχει ή όχι ανώτατο όριο δεδομένων.

Για να λειτουργεί το Wi-Fi, η συσκευή που μεταδίδει το σήμα πρέπει να διαθέτει σύνδεση στο Internet, η οποία δεν είναι δωρεάν. Για παράδειγμα, εάν έχετε το διαδίκτυο στο σπίτι σας, πιθανότατα καταβάλλετε μια μηνιαία αμοιβή για να το διατηρήσετε. Αν χρησιμοποιείτε Wi-Fi έτσι ώστε το iPad και Smart TV να μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο, αυτές οι συσκευές δεν χρειάζεται να πληρώνουν για το διαδίκτυο μεμονωμένα, αλλά η εισερχόμενη γραμμή στο σπίτι εξακολουθεί να κοστίζει ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιείται ή όχι το Wi-Fi .

Ωστόσο, οι περισσότερες συνδέσεις στο διαδίκτυο στο σπίτι δεν έχουν ανώτατα όρια δεδομένων, γι 'αυτό δεν είναι πρόβλημα να κατεβάσετε εκατό gigabytes δεδομένων κάθε μήνα. Ωστόσο, τα τηλέφωνα συνήθως έχουν ανώτατα όρια δεδομένων, γι 'αυτό τα hotspot Wi-Fi είναι κάτι που πρέπει να αναζητήσετε και να χρησιμοποιήσετε όταν μπορείτε.

Εάν το τηλέφωνό σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο 10 GB δεδομένων σε ένα μήνα και έχετε ενεργοποιήσει ένα hotspot Wi-Fi, ενώ είναι αλήθεια ότι άλλες συσκευές μπορούν να συνδεθούν στο τηλέφωνό σας και να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο όσες επιθυμούν, το όριο δεδομένων εξακολουθεί να είναι που ορίζεται σε 10 GB και ισχύει για οποιαδήποτε δεδομένα κινούνται μέσω της κύριας συσκευής. Σε αυτή την περίπτωση, οτιδήποτε πάνω από 10 GB χρησιμοποιείται μεταξύ των συσκευών Wi-Fi θα ωθήσει το σχέδιο πάνω από το όριο και θα συγκεντρώσει επιπλέον χρεώσεις.

Χρησιμοποιήστε έναν δωρεάν εντοπισμό hotspot Wi-Fi για να βρείτε δωρεάν πρόσβαση Wi-Fi γύρω από την τοποθεσία σας.

Ρύθμιση πρόσβασης Wi-Fi

Εάν επιθυμείτε να ρυθμίσετε το δικό σας Wi-Fi στο σπίτι , χρειάζεστε έναν ασύρματο δρομολογητή και πρόσβαση στις σελίδες διαχείρισης του δρομολογητή για να διαμορφώσετε τις σωστές ρυθμίσεις, όπως το κανάλι Wi-Fi, τον κωδικό πρόσβασης, το όνομα δικτύου κ.λπ.

Συνήθως είναι πολύ απλό να ρυθμίσετε μια ασύρματη συσκευή για σύνδεση σε ένα δίκτυο Wi-Fi . Τα βήματα περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ενεργοποίησης της σύνδεσης Wi-Fi και, στη συνέχεια, αναζήτησης ενός κοντινού δικτύου για την παροχή του κατάλληλου SSID και κωδικού πρόσβασης για τη σύνδεση.

Ορισμένες συσκευές δεν έχουν ενσωματωμένο ασύρματο προσαρμογέα , οπότε μπορείτε να αγοράσετε τον δικό σας προσαρμογέα USB Wi-Fi .

Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε τη σύνδεσή σας στο Internet με άλλες συσκευές για να δημιουργήσετε ένα ασύρματο hotspot από τον υπολογιστή σας . Το ίδιο μπορεί να γίνει και από κινητές συσκευές, όπως με την εφαρμογή Android Hotspotio .