Τι είναι ένα αρχείο PBM;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία PBM

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου PBM είναι πιθανότατα ένα αρχείο Portable Bitmap Image.

Αυτά τα αρχεία είναι αρχεία εικόνας με μαύρο και άσπρο κείμενο που περιέχουν κείμενο είτε 1 για ένα μαύρο εικονοστοιχείο ή 0 για ένα λευκό pixel.

Το PBM δεν είναι σχεδόν τόσο συνηθισμένο όσο το PNG , το JPG , το GIF και άλλες μορφές εικόνας που πιθανώς έχετε ακούσει.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο PBM

Τα αρχεία PBM μπορούν να ανοίξουν με Inkscape, XnView, Adobe Photoshop, Netpbm, ACD Systems Canvas, Corel PaintShop Pro και πιθανώς μερικά άλλα δημοφιλή εργαλεία φωτογραφίας και γραφικών.

Δεδομένου ότι τα αρχεία PBM βασίζονται σε κείμενο και περιέχουν κυρίως μόνο αυτά και μηδενικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βασικό επεξεργαστή κειμένου, όπως το Notepad ++ ή το Notepad στα Windows, για να ανοίξετε ένα αρχείο PBM. Έχω ένα παράδειγμα ενός πολύ βασικού αρχείου PBM στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.

Σημείωση: Ορισμένες μορφές αρχείων χρησιμοποιούν μια επέκταση αρχείου που μοιάζει με το .PBM, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κάτι κοινό. Εάν το αρχείο σας δεν ανοίγει με τα προγράμματα που ανέφερα παραπάνω, πιθανώς σημαίνει ότι δεν εργάζεστε με ένα αρχείο PBM. Ελέγξτε την επέκταση αρχείου για να βεβαιωθείτε ότι δεν ασχολείσαι πραγματικά με το αρχείο PBP (Ενημέρωση υλικολογισμικού PSP), το αρχείο PBN (Portable Bridge Notation) ή το αρχείο PBD (EaseUS Todo Backup).

Εάν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας ανοίγει τα αρχεία PBM από προεπιλογή, αλλά προτιμάτε να ανοίξετε ένα διαφορετικό εγκατεστημένο πρόγραμμα, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για ένα συγκεκριμένο φροντιστήριο εξάσκησης αρχείου για βοήθεια σχετικά με τον τρόπο αλλαγής του.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο PBM

Ο απλούστερος τρόπος για να μετατρέψετε ένα αρχείο PBM σε αρχείο PNG, JPG, BMP ή κάποια άλλη μορφή εικόνας είναι να χρησιμοποιήσετε έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων . Δύο από τα αγαπημένα μου είναι οι διαδικτυακοί μετατροπείς FileZigZag και Convertio.

Ένας άλλος τρόπος για να μετατρέψετε ένα αρχείο PBM είναι να το ανοίξετε σε έναν από τους θεατές / συντάκτες του PBM ανέφερα μερικές παραγράφους παραπάνω, όπως το Inkscape, και έπειτα να το αποθηκεύσετε σε PDF , SVG ή σε κάποια άλλη παρόμοια μορφή.

Παράδειγμα αρχείου PBM

Όταν ανοίγετε ένα αρχείο PBM σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, φαίνεται να είναι μόνο κείμενο - ίσως μερικοί κώδικες και μερικές σημειώσεις, αλλά σίγουρα πολλά από τα 1s και 0s.

Εδώ είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα μιας εικόνας PBM που, όταν θεωρείται ως εικόνα , μοιάζει με το γράμμα J:

P1 # Το γράμμα "J" 6 10 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 1 0 1 0 0 0 1 0 0 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Εάν κοιτάξετε προσεκτικά, υποθέτοντας ότι η σελίδα μου που διαβάζετε τώρα δεν διαρρηγνύει τους αριθμούς που βλέπετε παραπάνω, μπορείτε πραγματικά να δείτε το 'J' που εκπροσωπείται ως 1s.

Τα περισσότερα αρχεία εικόνας δεν λειτουργούν πουθενά κοντά σε αυτόν τον τρόπο, αλλά τα αρχεία PBM κάνουν και είναι σίγουρα ένας ενδιαφέρονς τρόπος για να δημιουργήσετε εικόνες.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή αρχείου PBM

Τα αρχεία PBM χρησιμοποιούνται από το έργο Netpbm και είναι παρόμοια με τη μορφή Portable Pixmap Format (PPM) και τη μορφή Portable Graymap Format (.PGM). Συλλογικά, αυτές οι μορφές αρχείων ονομάζονται μερικές φορές το Portable Format Anymap (.PNM).

Ο φορητός αυθαίρετος χάρτης (.PAM) είναι μια επέκταση αυτών των μορφών.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη μορφή Netpbm σε Netbpm και Wikipedia.