Τι είναι ένα αρχείο VHDX;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία VHDX

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου VHDX είναι ένα αρχείο Windows 8 Virtual Hard Drive. Λειτουργεί ως ένας πραγματικός, φυσικός σκληρός δίσκος, αλλά αποθηκεύεται σε ένα μόνο αρχείο που βρίσκεται σε ένα φυσικό δίσκο σαν σκληρός δίσκος. Κάποιος μπορεί να δημιουργηθεί από το μηδέν ή από λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας όπως το Disk2vhd.

Τα αρχεία VHDX μπορούν να περιέχουν ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα για σκοπούς όπως η δοκιμή λογισμικού ή η εκτέλεση παλαιότερων ή νεότερων λογισμικών που δεν είναι συμβατά με το λειτουργικό σύστημα κεντρικού υπολογιστή ή απλά να κρατούν αρχεία όπως οποιοδήποτε άλλο δοχείο αποθήκευσης.

Σημείωση: Τα αρχεία VHDX διαφέρουν από τα αρχεία VHD (εικονικά σκληρά δίσκους Virtual PC), δεδομένου ότι μπορούν να είναι μεγαλύτερα από 2 TB (μέχρι 64 TB), μπορούν να αντέξουν τα συμβάντα διακοπής ρεύματος και να παρέχουν βελτιώσεις επιδόσεων.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο VHDX

Τα Windows 10 , Windows 8 και Windows Server 2012 μπορούν να ανοίξουν αρχεία VHDX (και VHD) πολύ γρήγορα χωρίς να χρειαστεί να κάνετε λήψη προγραμμάτων ή εργαλείων. Απλά κάντε δεξί κλικ στο αρχείο VHDX και επιλέξτε την επιλογή Mount .

Ένας άλλος τρόπος για να ανοίξετε ένα αρχείο VHDX είναι μέσω της διαχείρισης δίσκων μέσω του μενού Action> Attach VHD . Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να ανοίξετε τη Διαχείριση δίσκων αν δεν είστε βέβαιοι πώς θα φτάσετε εκεί.

Αν μεταβείτε στη δεύτερη διαδρομή μέσω της διαχείρισης δίσκων, μπορείτε να ανοίξετε προαιρετικά το αρχείο VHDX σε λειτουργία μόνο για ανάγνωση, ελέγχοντας την επιλογή αυτή πριν ανοίξετε το αρχείο. Αυτό θα σας επιτρέψει να διαβάσετε τα δεδομένα από το αρχείο VHDX, αλλά δεν θα σας αφήσει ούτε οποιαδήποτε πληροφορία εγγραφής προγράμματος, η οποία είναι χρήσιμη αν ανησυχείτε ότι ο κεντρικός υπολογιστής είναι μολυσμένος με κακόβουλο λογισμικό .

Συμβουλή: Μπορείτε να εξάγετε ή να κλείσετε ένα αρχείο VHDX μέσω της Εξερεύνησης των Windows απλά κάνοντας δεξί κλικ στον ενσωματωμένο εικονικό σκληρό δίσκο και επιλέγοντας Εξαγωγή . Μπορεί επίσης να γίνει μέσω της διαχείρισης δίσκων. κάντε δεξί κλικ στον αριθμό του δίσκου (π.χ. Δίσκος 1 ) και κάντε κλικ ή επιλέξτε Αποσπάστε VHD .

Αν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας προσπαθεί να ανοίξει το αρχείο VHDX αλλά είναι λάθος εφαρμογή ή εάν προτιμάτε να έχετε ένα άλλο εγκατεστημένο πρόγραμμα, ανοίξτε αρχεία VHDX, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για έναν οδηγό επέκτασης συγκεκριμένου αρχείου για να κάνετε αυτή την αλλαγή στα Windows.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο VHDX

Ο Hyper-V Manager είναι ενσωματωμένος στα Windows και μπορεί να μετατρέψει VHDX σε VHD. Δείτε αυτό το σεμινάριο για οδηγίες σχετικά με την ενεργοποίηση του Hyper-V Manager και τη μετατροπή του αρχείου VHDX. Η ιδέα είναι να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα μέσω της ενότητας Χαρακτηριστικά των Windows του Πίνακα Ελέγχου .

Μπορεί επίσης να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PowerShell για να μετατρέψετε το VHDX σε VHD. Δείτε αυτό το σεμινάριο στο Convert-VHD για περισσότερες πληροφορίες.

Το StarWind V2V Converter μπορεί να μετατρέψει τα αρχεία VHD σε VMDK (Virtual Machine Disk) για χρήση στο πρόγραμμα εργασίας VMWare Workstation. Μπορείτε να το κάνετε ένα αρχείο εικόνας που μπορεί να αναπτυχθεί ή το οποίο έχει ένα προκαθορισμένο μέγεθος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα για να μετατρέψετε το αρχείο VHD σε IMG ή σε άλλο αρχείο VHD που μπορεί να αναπτυχθεί ή έχει προκαθορισμένο μέγεθος.

Εάν θέλετε το αρχείο VHDX να είναι ένα αρχείο VDI (VirtualBox Virtual Disk Image) για να λειτουργήσει με το VirtualBox, εγκαταστήστε το πρόγραμμα VirtualBox και, στη συνέχεια, εκτελέστε αυτήν την εντολή :

VBoxManage.exe κλωνοποίηση "I: \ Windows XP.vhd" I: \ WindowsXP.vdi --format vdi

Όπως μπορείτε να δείτε, η σύνταξη πρέπει να είναι έτσι, όπου αλλάζετε το έντονο κείμενο ώστε να ταιριάζει με τα δικά σας αρχεία:

VBoxManage.exe clonehd " τοποθεσία-of-the-VHDX-file.vhdx " όπου-να-save-the-file.vdi -format vdi

Η μετατροπή του VHDX σε ISO δεν είναι πολύ χρήσιμη, δεδομένου ότι ένα αρχείο ISO αποθηκεύεται κανονικά σε ένα CD για σκοπούς εκκίνησης και η θέση του περιεχομένου VHDX σε αυτή τη μορφή θα ήταν περιττή. Ωστόσο, για σκοπούς αποθήκευσης, μπορείτε να μετατρέψετε το αρχείο σε ISO μετατρέποντας πρώτα το αρχείο VHDX σε IMG χρησιμοποιώντας την παραπάνω μέθοδο και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το IMG ως ISO για να ολοκληρώσετε τη μετατροπή.

Το αρχείο σας δεν ανοίγει ακόμα;

Διπλασιάστε την επέκταση αρχείου αν το αρχείο σας δεν λειτουργεί με τα παραπάνω προγράμματα. Οι πιθανότητες είναι ότι κάνετε λάθος ανάγνωση της επέκτασης αρχείου και διαβάζετε πραγματικά κάτι παρόμοιο με το "VHDX" αλλά όχι ακριβώς όπως αυτό.

Για παράδειγμα, ένα αρχείο VHDL μοιάζει με το VHDX, αλλά είναι πραγματικά άσχετο και δεν μπορεί να ανοίξει με τα ανοίγματα VHDX και μετατροπείς από πάνω. Τα αρχεία VHDL είναι στην πραγματικότητα αρχεία VHDL πηγαίου κειμένου που μπορούν να ανοίξουν σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου .

Όπως προαναφέρθηκε, μια άλλη παρόμοια μορφή αρχείου με το VHDX είναι το VMDK, αλλά αντί για τα Windows που χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή εγγενώς, μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο με το VMWare Workstation.