Τι σημαίνει η εκκίνηση;

Ορισμός της εκκίνησης και της εκκίνησης

Ο όρος boot χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία που λαμβάνεται από τον υπολογιστή όταν είναι ενεργοποιημένη και φορτώνει το λειτουργικό σύστημα και προετοιμάζει το σύστημα για χρήση.

Η εκκίνηση , η εκκίνηση και η εκκίνηση είναι όλοι συνώνυμοι όροι και γενικά περιγράφουν τη μακρά λίστα με τα πράγματα που συμβαίνουν από το πάτημα του κουμπιού τροφοδοσίας σε μια πλήρως φορτωμένη και έτοιμη για χρήση συνεδρία ενός λειτουργικού συστήματος, όπως τα Windows.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης;

Από την αρχή, όταν πιέζεται το κουμπί λειτουργίας για να ενεργοποιηθεί ο υπολογιστής, ο τροφοδοτικό δίνει ενέργεια στη μητρική πλακέτα και τα εξαρτήματά της έτσι ώστε να μπορούν να παίξουν το ρόλο τους σε όλο το σύστημα.

Το πρώτο μέρος του επόμενου βήματος της διαδικασίας εκκίνησης ελέγχεται από το BIOS και αρχίζει μετά το POST . Αυτό συμβαίνει όταν δίνονται μηνύματα σφάλματος POST , εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με κάποιο από τα hardware .

Μετά την εμφάνιση διαφόρων πληροφοριών στην οθόνη, όπως το BIOS του κατασκευαστή και τις λεπτομέρειες RAM , το BIOS μεταβιβάζει τελικά τη διαδικασία εκκίνησης στον κύριο κώδικα εκκίνησης , ο οποίος τον μεταφέρει στον κωδικό εκκίνησης του τόμου και τελικά στον διαχειριστή εκκίνησης για να χειριστεί υπόλοιπο.

Έτσι το BIOS βρίσκει το σωστό σκληρό δίσκο που διαθέτει το λειτουργικό σύστημα. Το κάνει αυτό ελέγχοντας τον πρώτο τομέα των σκληρών δίσκων που εντοπίζει. Όταν εντοπίσει τη σωστή μονάδα δίσκου που έχει φορτωτή εκκίνησης, το φορτώνει στη μνήμη, έτσι ώστε το πρόγραμμα φόρτωσης εκκίνησης να μπορεί στη συνέχεια να φορτώσει το λειτουργικό σύστημα στη μνήμη, με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το λειτουργικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο στη μονάδα δίσκου.

Σε νεότερες εκδόσεις των Windows, BOOTMGR είναι ο διαχειριστής εκκίνησης που χρησιμοποιείται.

Αυτή η εξήγηση διαδικασίας εκκίνησης που μόλις διαβάσατε είναι μια πολύ απλοϊκή εκδοχή του τι συμβαίνει, αλλά σας δίνει κάποια ιδέα για το τι είναι εμπλεκόμενο.

Σκληρή (κρύα) εκκίνηση έναντι μαλακής (θερμής) εκκίνησης

Μπορεί να έχετε ακούσει τους όρους hard / cold booting και soft / warm εκκίνηση και αναρωτήθηκε τι εννοούσε. Δεν ξεκινάει η εκκίνηση; Πώς μπορείτε να έχετε δύο διαφορετικούς τύπους;

Μια κρύα εκκίνηση είναι όταν ο υπολογιστής ξεκινά από μια τελείως νεκρή κατάσταση όπου τα εξαρτήματα ήταν στο παρελθόν χωρίς καμία ενέργεια σε όλα. Μια σκληρή εκκίνηση χαρακτηρίζεται επίσης από τον υπολογιστή που εκτελεί αυτο-δοκιμή ενεργοποίησης ή POST.

Ωστόσο, υπάρχουν αντιφατικές προοπτικές σχετικά με το τι πραγματικά έχει μια κρύα εκκίνηση. Για παράδειγμα, η επανεκκίνηση ενός υπολογιστή που εκτελεί Windows μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι εκτελεί μια ψυχρή επανεκκίνηση, επειδή το σύστημα φαίνεται να απενεργοποιείται, αλλά μπορεί να μην κλείσει πραγματικά την ισχύ στη μητρική πλακέτα, οπότε θα εφαρμοζόταν μια μαλακή επανεκκίνηση.

Η Wikipedia έχει κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες πηγές που πρέπει να πουν για την κρύα και θερμή εκκίνηση: Επανεκκίνηση - Ψυχρός εναντίον θερμής επανεκκίνησης.

Σημείωση: Η σκληρή επανεκκίνηση είναι επίσης ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πότε το σύστημα δεν κλείνει με κανονικό τρόπο. Για παράδειγμα, κρατώντας πατημένο το κουμπί λειτουργίας για να κλείσετε το σύστημα προς αποκατάσταση, ονομάζεται σκληρή επανεκκίνηση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκκίνηση

Μπορεί να πιστεύετε ότι η εκμάθηση της διαδικασίας εκκίνησης είναι ανόητη ή άσκοπη - και ίσως είναι για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά όχι πάντα. Εάν θέλετε να μάθετε πώς να εκκινήσετε τον υπολογιστή από μια μονάδα flash ή από ένα δίσκο, θα πρέπει πρώτα να καταλάβετε ότι έρχεται ένα σημείο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης που σας δίνει αυτή την ευκαιρία.

Έχω ήδη μερικά μαθήματα που μπορείτε να κοιτάξετε αν χρειάζεστε βοήθεια για να το κάνετε αυτό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να εκκινήσετε σε μια συσκευή διαφορετική από τη μονάδα σκληρού δίσκου είναι να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης έτσι ώστε το BIOS να ψάξει για μια διαφορετική συσκευή αντί για το λειτουργικό σύστημα σε έναν σκληρό δίσκο.

Διαβάστε αυτές τις οδηγίες εάν χρειάζεστε βοήθεια:

Τα προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη διαδικασία εκκίνησης δεν είναι κοινά, αλλά συμβαίνουν. Δείτε την Πώς να διορθώσω έναν υπολογιστή που δεν θα ξεκινήσει για βοήθεια για να υπολογίσει τι είναι λάθος.

Ο όρος "εκκίνηση" προέρχεται από τη φράση "τραβήξτε τον εαυτό σας από τα bootstraps κάποιου." Η ιδέα είναι να καταλάβουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα κομμάτι του λογισμικού που μπορεί να τρέξει αρχικά, πριν από άλλο λογισμικό, ώστε το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα να μπορούν να τρέξουν.