Αλλάξτε την σειρά εκκίνησης στο BIOS

Ένα πλήρες σεμινάριο για την αλλαγή της σειράς εκκίνησης στο BIOS

Η αλλαγή της σειράς εκκίνησης των " εκκινήσιμων " συσκευών στον υπολογιστή σας, όπως ο σκληρός δίσκος ή τα μέσα εκκίνησης σε θύρα USB (π.χ. μονάδα flash ), δισκέτα ή οπτική μονάδα , είναι πολύ εύκολη.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια όπου είναι απαραίτητο να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης, όπως όταν ξεκινάτε εργαλεία καταστροφής δεδομένων εκκίνησης και εκκινήσιμα προγράμματα προστασίας από ιούς , καθώς και κατά την εγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος .

Το βοηθητικό πρόγραμμα ρύθμισης BIOS είναι όπου αλλάζετε τις ρυθμίσεις της σειράς εκκίνησης.

Σημείωση: Η σειρά εκκίνησης είναι μια ρύθμιση BIOS, επομένως είναι ανεξάρτητο από λειτουργικό σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία αν διαθέτετε στο σκληρό σας δίσκο ή σε άλλη εκκινήσιμη συσκευή τα Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP , Linux ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα υπολογιστή - αυτές οι οδηγίες αλλαγής ακολουθίας εκκίνησης θα εξακολουθούν να ισχύουν.

01 από 07

Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή και παρακολουθήστε το μήνυμα εγκατάστασης του BIOS

Δοκιμή αυτόματου ελέγχου λειτουργίας (POST).

Ενεργοποιήστε ή επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και παρακολουθήστε ένα μήνυμα κατά τη διάρκεια του POST σχετικά με ένα συγκεκριμένο κλειδί, συνήθως Del ή F2 , το οποίο θα χρειαστεί να πατήσετε για να ... εισέλθετε στο SETUP . Πατήστε αυτό το πλήκτρο μόλις δείτε το μήνυμα.

Δεν βλέπετε το μήνυμα SETUP ή δεν μπορείτε να πατήσετε αρκετά γρήγορα το πλήκτρο; Ανατρέξτε στον Οδηγό χρήσης του BIOS Setup Utility για πολλές συμβουλές και κόλπα για να μπείτε στο BIOS.

02 του 07

Εισαγάγετε το BIOS Setup Utility

Κύριο μενού του BIOS Setup Utility.

Αφού πιέσετε τη σωστή εντολή πληκτρολογίου από το προηγούμενο βήμα, θα μπείτε στο BIOS Setup Utility.

Όλα τα βοηθητικά προγράμματα BIOS είναι λίγο διαφορετικά, έτσι η δική σας μπορεί να μοιάζει με αυτό ή μπορεί να φαίνεται εντελώς διαφορετική. Ανεξάρτητα από το πώς εμφανίζεται το βοηθητικό πρόγραμμα ρύθμισης BIOS, όλα είναι βασικά ένα σύνολο μενού που περιέχει πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις για το υλικό του υπολογιστή σας .

Σε αυτό το συγκεκριμένο BIOS, οι επιλογές μενού παρατίθενται οριζόντια στο επάνω μέρος της οθόνης, οι επιλογές υλικού παρατίθενται στη μέση της οθόνης (γκρίζα περιοχή) και οι οδηγίες για τον τρόπο μετακίνησης στο BIOS και την πραγματοποίηση αλλαγών παρατίθενται στη διεύθυνση στο κάτω μέρος της οθόνης.

Χρησιμοποιώντας τις οδηγίες που δίνονται για την περιήγηση στο βοηθητικό πρόγραμμα BIOS, εντοπίστε την επιλογή αλλαγής της σειράς εκκίνησης.

Σημείωση: Επειδή κάθε βοηθητικό πρόγραμμα ρύθμισης BIOS είναι διαφορετικό, οι λεπτομέρειες σχετικά με τις επιλογές εντολής εκκίνησης ποικίλλουν από τον υπολογιστή στον υπολογιστή. Η επιλογή μενού ή το στοιχείο ρύθμισης μπορεί να ονομάζεται Επιλογές εκκίνησης , Εκκίνηση, Παραγγελία εκκίνησης κλπ. Η επιλογή παραγγελίας εκκίνησης μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε μια γενική επιλογή μενού, όπως Advanced Options , Advanced BIOS Features ή άλλες επιλογές .

Στο παραπάνω BIOS παράδειγμα, οι αλλαγές της σειράς εκκίνησης γίνονται στο μενού Εκκίνηση .

03 του 07

Εντοπίστε και μεταβείτε στις επιλογές παραγγελίας εκκίνησης στο BIOS

BIOS Setup Utility Boot Menu (Προτεραιότητα σκληρού δίσκου).

Οι επιλογές σειράς εκκίνησης στα περισσότερα βοηθητικά προγράμματα ρύθμισης BIOS θα μοιάζουν με το παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης.

Κάθε υλικό που είναι συνδεδεμένο στη μητρική πλακέτα που μπορεί να εκκινηθεί από-όπως ο σκληρός σας δίσκος, η μονάδα δισκέτας, οι θύρες USB και η μονάδα οπτικού δίσκου- θα αναφέρονται εδώ.

Η σειρά με την οποία αναφέρονται οι συσκευές είναι η σειρά με την οποία ο υπολογιστής σας θα αναζητήσει πληροφορίες για το λειτουργικό σύστημα - με άλλα λόγια, την "σειρά εκκίνησης".

Με τη σειρά εκκίνησης που φαίνεται παραπάνω, το BIOS θα προσπαθήσει πρώτα να εκκινήσει από οποιαδήποτε συσκευή θεωρεί "σκληρούς δίσκους", που συνήθως σημαίνει το ενσωματωμένο σκληρό δίσκο που υπάρχει στον υπολογιστή.

Εάν δεν υπάρχουν εκκινήσεις από σκληρούς δίσκους, το BIOS θα ψάξει στη συνέχεια για εκκινήσιμα μέσα στη μονάδα CD-ROM, στη συνέχεια για το bootable media που είναι συνδεδεμένο (όπως μια μονάδα flash) και τελικά θα κοιτάξει στο δίκτυο.

Για να αλλάξετε ποια συσκευή να εκκινήσει από την πρώτη, ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη βοηθητικού προγράμματος ρύθμισης του BIOS για να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης. Σε αυτό το BIOS παράδειγμα, η σειρά εκκίνησης μπορεί να αλλάξει χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα + και - .

Θυμηθείτε ότι το BIOS σας μπορεί να έχει διαφορετικές οδηγίες!

04 του 07

Κάντε αλλαγές στην εντολή εκκίνησης

Μενού εκκίνησης του βοηθητικού προγράμματος εγκατάστασης του BIOS (προτεραιότητα CD-ROM).

Όπως βλέπετε παραπάνω, έχουμε αλλάξει την σειρά εκκίνησης από τη μονάδα σκληρού δίσκου που εμφανίζεται στο προηγούμενο βήμα στη μονάδα CD-ROM ως παράδειγμα.

Το BIOS θα αναζητήσει πρώτα έναν bootable δίσκο στη μονάδα οπτικού δίσκου πρώτα, πριν προσπαθήσει να εκκινήσει από τον σκληρό δίσκο και επίσης πριν προσπαθήσει να εκκινήσει από οποιοδήποτε αφαιρούμενο μέσο όπως μια μονάδα δισκέτας ή μια μονάδα flash ή μια πηγή δικτύου.

Πραγματοποιήστε τις αλλαγές της σειράς εκκίνησης που χρειάζεστε και προχωρήστε στο επόμενο βήμα για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας.

05 του 07

Αποθήκευση αλλαγών στο BIOS Setup Utility

Βοηθητικό πρόγραμμα εγκατάστασης BIOS Setup Exit.

Προτού τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές της σειράς εκκίνησης, θα χρειαστεί να αποθηκεύσετε τις αλλαγές του BIOS που κάνατε.

Για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας, ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται σε σας στο βοηθητικό πρόγραμμα BIOS για να μεταβείτε στο μενού Έξοδος ή Αποθήκευση και Έξοδος .

Εντοπίστε και επιλέξτε την επιλογή Exit Saving Changes (ή παρόμοια διατύπωση) για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές που κάνατε στη σειρά εκκίνησης.

06 του 07

Επιβεβαιώστε τις αλλαγές παραγγελίας εκκίνησης και τερματίστε το BIOS

BIOS Setup Utility Αποθήκευση και Έξοδος επιβεβαίωσης.

Επιλέξτε " Ναι" όταν σας ζητηθεί να αποθηκεύσετε τις αλλαγές διαμόρφωσης BIOS και να εξέλθετε.

Σημείωση: Αυτό το μήνυμα επιβεβαίωσης εγκατάστασης μπορεί μερικές φορές να είναι κρυπτό. Το παραπάνω παράδειγμα είναι αρκετά σαφές, αλλά έχω δει πολλά ερωτήματα επιβεβαίωσης αλλαγής του BIOS που είναι τόσο "λέξη" που συχνά είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Διαβάστε προσεκτικά το μήνυμα, για να βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύετε τις αλλαγές σας και δεν εξέρχεστε χωρίς να αποθηκεύσετε αλλαγές.

Η σειρά της εκκίνησης αλλάζει και όλες οι άλλες αλλαγές που ενδεχομένως έχετε κάνει στο BIOS αποθηκεύονται τώρα και ο υπολογιστής σας θα επανεκκινήσει αυτόματα.

07 του 07

Ξεκινήστε τον υπολογιστή με τη νέα εντολή εκκίνησης

Εκκίνηση από το CD Prompt.

Όταν επανεκκινηθεί ο υπολογιστής σας, το BIOS θα προσπαθήσει να εκκινήσει από την πρώτη συσκευή με τη σειρά εκκίνησης που καθορίσατε. Εάν η πρώτη συσκευή δεν είναι bootable, ο υπολογιστής σας θα προσπαθήσει να εκκινήσει από τη δεύτερη συσκευή στη σειρά εκκίνησης και ούτω καθεξής.

Σημείωση: Στο Βήμα 4, θέσαμε ως παράδειγμα την πρώτη συσκευή εκκίνησης στη μονάδα CD-ROM. Όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης, ο υπολογιστής προσπαθεί να εκκινήσει από το CD αλλά ζητά πρώτα επιβεβαίωση. Αυτό συμβαίνει μόνο σε ορισμένα bootable CD και δεν θα εμφανιστεί κατά την εκκίνηση σε Windows ή άλλα λειτουργικά συστήματα σε σκληρό δίσκο. Η διαμόρφωση της εντολής εκκίνησης για εκκίνηση από ένα δίσκο όπως ένα CD, DVD ή BD είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για την πραγματοποίηση αλλαγών στη σειρά εκκίνησης, οπότε ήθελα να συμπεριλάβω αυτό το στιγμιότυπο οθόνης ως παράδειγμα.