BIOS (βασικό σύστημα εξόδου)

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το BIOS

Το BIOS, το οποίο αντιπροσωπεύει το σύστημα βασικής εξόδου εισόδου , είναι το λογισμικό που είναι αποθηκευμένο σε ένα μικρό chip chip στη μητρική πλακέτα . Μπορεί να χρειαστεί να έχετε πρόσβαση στο BIOS για να αλλάξετε τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής ή για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Είναι το BIOS που είναι υπεύθυνο για το POST και ως εκ τούτου καθιστά το πρώτο λογισμικό που τρέχει όταν ξεκινά ένας υπολογιστής.

Το firmware του BIOS είναι μη πτητικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις του αποθηκεύονται και ανακτώνται ακόμη και μετά την αφαίρεση της τροφοδοσίας από τη συσκευή.

Σημείωση: Το BIOS προφέρεται ως by-oss και μερικές φορές αναφέρεται ως BIOS του συστήματος, ROM BIOS ή PC BIOS. Ωστόσο, αναφέρεται επίσης λανθασμένα ως βασικό ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα ή ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα.

Γιατί χρησιμοποιείται το BIOS;

Το BIOS δίνει εντολή στον υπολογιστή για την εκτέλεση ορισμένων βασικών λειτουργιών όπως εκκίνηση και έλεγχο πληκτρολογίου .

Το BIOS χρησιμοποιείται επίσης για τον εντοπισμό και τη διαμόρφωση του υλικού σε έναν υπολογιστή, όπως ο σκληρός δίσκος , η μονάδα δισκέτας , η μονάδα οπτικού δίσκου , η CPU , η μνήμη κλπ.

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο BIOS

Το BIOS αποκτά πρόσβαση και διαμορφώνεται μέσω του BIOS Setup Utility. Το BIOS Setup Utility είναι, για όλους τους λογικούς σκοπούς, το ίδιο το BIOS. Όλες οι διαθέσιμες επιλογές στο BIOS μπορούν να διαμορφωθούν μέσω του BIOS Setup Utility.

Σε αντίθεση με ένα λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows, το οποίο συχνά μεταφορτώνεται ή αποκτάται σε δίσκο και πρέπει να εγκατασταθεί από τον χρήστη ή τον κατασκευαστή, το BIOS είναι προεγκατεστημένο κατά την αγορά του υπολογιστή.

Το BIOS Setup Utility είναι προσπελάσιμο με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο του υπολογιστή ή της μητρικής πλακέτας. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος πρόσβασης στο BIOS Setup Utility για βοήθεια.

Διαθεσιμότητα BIOS

Όλες οι σύγχρονες μητρικές υπολογιστές περιέχουν λογισμικό BIOS.

Η πρόσβαση στο BIOS και η διαμόρφωση σε συστήματα Η / Υ είναι ανεξάρτητα από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, επειδή το BIOS είναι μέρος του υλικού της μητρικής πλακέτας. Δεν έχει σημασία αν ένας υπολογιστής λειτουργεί με Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP , Linux, Unix ή κανένα λειτουργικό σύστημα σε όλες τις λειτουργίες του BIOS εκτός του περιβάλλοντος του λειτουργικού συστήματος και δεν εξαρτάται από κανένα τρόπο το.

Δημοφιλείς κατασκευαστές BIOS

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή προμηθευτές BIOS:

Σημείωση: Το βραβευμένο λογισμικό, το γενικό λογισμικό και η έρευνα Microid ήταν προμηθευτές BIOS που αποκτήθηκαν από την Phoenix Technologies.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το BIOS

Το BIOS περιέχει πολλές επιλογές διαμόρφωσης υλικού που μπορούν να αλλάξουν μέσω του βοηθητικού προγράμματος ρύθμισης. Η αποθήκευση αυτών των αλλαγών και η επανεκκίνηση του υπολογιστή εφαρμόζει τις αλλαγές στο BIOS και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το BIOS δίνει εντολή στο υλικό να λειτουργήσει.

Εδώ είναι μερικά κοινά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα περισσότερα συστήματα BIOS:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το BIOS

Πριν ενημερώσετε το BIOS, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια έκδοση εκτελείται αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό, από τον έλεγχο στο μητρώο των Windows για την εγκατάσταση ενός προγράμματος άλλου κατασκευαστή που θα εμφανίσει την έκδοση του BIOS.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ελέγχου της τρέχουσας έκδοσης BIOS στον οδηγό του υπολογιστή σας .

Όταν ρυθμίζετε τις ενημερώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο υπολογιστής να μην κλείσει εν μέρει ή η ενημέρωση να ακυρωθεί απότομα. Αυτό θα μπορούσε να οικοδομήσει τη μητρική πλακέτα και να καταστήσει τον υπολογιστή άχρηστο, καθιστώντας δύσκολη την επαναφορά της λειτουργικότητας.

Ένας τρόπος με τον οποίο αποφεύγετε αυτό είναι το BIOS να χρησιμοποιεί το τμήμα του λογισμικού του που αποκαλείται «κλειδαριά εκκίνησης», το οποίο ενημερώνεται μόνο του, εκτός από τα υπόλοιπα, έτσι ώστε αν βρεθεί διαφθορά, μπορεί να υποβληθεί σε διαδικασία αποκατάστασης για να αποφευχθεί ζημιά.

Το BIOS μπορεί να ελέγξει εάν έχει εφαρμοστεί ολόκληρη η ενημερωμένη έκδοση επιβεβαιώνοντας ότι το άθροισμα ελέγχου συμπίπτει με την προβλεπόμενη τιμή. Αν δεν συμβαίνει και η μητρική πλακέτα υποστηρίζει το DualBIOS, αυτό το αντίγραφο ασφαλείας του BIOS μπορεί να αποκατασταθεί για να αντικαταστήσει την κατεστραμμένη έκδοση.

Το BIOS σε ορισμένους από τους πρώτους υπολογιστές της IBM δεν ήταν διαδραστικό όπως τα σύγχρονα BIOS αλλά απλώς χρησίμευσε για την εμφάνιση μηνυμάτων σφάλματος ή κωδικών μπιπ . Τυχόν προσαρμοσμένες επιλογές έγιναν με την τροποποίηση των φυσικών διακοπτών και των jumper .

Μόνο στη δεκαετία του 1990 έγινε κοινή πρακτική το BIOS Setup Utility (γνωστό και ως BIOS Configuration Utility, ή BCU).

Ωστόσο, σήμερα, το BIOS έχει αντικατασταθεί αργά από το UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) σε νεότερους υπολογιστές, το οποίο προσφέρει οφέλη όπως ένα καλύτερο περιβάλλον χρήστη και μια ενσωματωμένη πλατφόρμα προ-OS για την πρόσβαση στο διαδίκτυο.