Τι είναι το υλικολογισμικό;

Ένας ορισμός του υλικολογισμικού και πώς λειτουργούν οι ενημερώσεις του υλικολογισμικού

Το υλικολογισμικό είναι λογισμικό που είναι ενσωματωμένο σε ένα κομμάτι υλικού . Μπορείτε να σκεφτείτε το firmware απλώς ως "λογισμικό για hardware".

Ωστόσο, το υλικολογισμικό δεν είναι ένας εναλλάξιμος όρος για το λογισμικό. Δείτε Hardware vs. Software vs. Firmware: Ποια είναι η διαφορά; για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές τους.

Συσκευές που θεωρείτε αυστηρά ως υλικό, όπως οπτικές μονάδες , κάρτα δικτύου, δρομολογητή , φωτογραφική μηχανή ή σαρωτή, διαθέτουν λογισμικό που έχει προγραμματιστεί σε ειδική μνήμη που περιέχεται στο ίδιο το υλικό.

Από όπου έρχονται οι ενημερώσεις υλικολογισμικού

Οι κατασκευαστές μονάδων δίσκων CD, DVD και BD συχνά εκδίδουν τακτικές ενημερώσεις υλικολογισμικού για να διατηρούν το υλικό τους συμβατό με τα νέα μέσα.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι αγοράζετε ένα πακέτο 20 κενών δίσκων BD και προσπαθήστε να γράψετε ένα βίντεο σε μερικά από αυτά, αλλά δεν λειτουργεί. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ο κατασκευαστής μονάδων δίσκου Blu-ray πιθανόν να προτείνει είναι να ενημερώσει το υλικολογισμικό στη μονάδα.

Το ενημερωμένο υλικολογισμικό θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα νέο σύνολο κωδικών υπολογιστή για τη μονάδα δίσκου σας, δίνοντάς του τη δυνατότητα να γράψει στη συγκεκριμένη μάρκα του δίσκου BD που χρησιμοποιείτε και να λύσετε αυτό το πρόβλημα.

Οι κατασκευαστές δρομολογητών δικτύου συχνά εκδίδουν ενημερώσεις στο υλικολογισμικό στις συσκευές τους για να βελτιώσουν την απόδοση του δικτύου ή να προσθέσουν πρόσθετες λειτουργίες. Το ίδιο ισχύει και για τους κατασκευαστές ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, τους κατασκευαστές smartphone κ.λπ. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για να κάνετε λήψη ενημερώσεων υλικολογισμικού.

Ένα παράδειγμα μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη λήψη του υλικολογισμικού για έναν ασύρματο δρομολογητή όπως το Linksys WRT54G. Απλά επισκεφθείτε τη σελίδα υποστήριξης του δρομολογητή (εδώ είναι για αυτό το δρομολογητή) στον ιστότοπο του Linksys για να βρείτε την ενότητα λήψεων, από όπου παίρνετε το υλικολογισμικό.

Πώς να εφαρμόσετε ενημερώσεις υλικολογισμικού

Είναι αδύνατο να δώσετε μια συνολική απάντηση για τον τρόπο εγκατάστασης του υλικολογισμικού σε όλες τις συσκευές επειδή δεν είναι όλες οι ίδιες συσκευές. Ορισμένες ενημερώσεις υλικολογισμικού εφαρμόζονται ασύρματα και μοιάζουν με μια τακτική ενημέρωση λογισμικού. Άλλοι ενδέχεται να περιλαμβάνουν την αντιγραφή του υλικολογισμικού σε μια φορητή μονάδα και, στη συνέχεια, τη φόρτωσή του στη συσκευή με μη αυτόματο τρόπο.

Για παράδειγμα, ίσως μπορείτε να ενημερώσετε το υλικολογισμικό σε μια κονσόλα παιχνιδιών απλώς αποδεχόμενοτε οποιαδήποτε προτροπή για την ενημέρωση του λογισμικού. Είναι απίθανο η συσκευή να έχει ρυθμιστεί με τρόπο που θα πρέπει να κατεβάσετε με μη αυτόματο τρόπο το υλικολογισμικό και στη συνέχεια να το εφαρμόσετε χειροκίνητα. Αυτό θα έκανε πολύ δύσκολο για τον μέσο χρήστη να ενημερώσει το υλικολογισμικό, ειδικά εάν η συσκευή χρειάζεται συχνά ενημερώσεις υλικολογισμικού.

Οι συσκευές iOS, όπως τα iPhones και iPads, λαμβάνουν περιστασιακά και ενημερώσεις υλικολογισμικού. Αυτές οι συσκευές σάς επιτρέπουν να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το υλικολογισμικό από τη συσκευή, ώστε να μην χρειαστεί να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε με το χέρι.

Ωστόσο, ορισμένες συσκευές, όπως και οι περισσότεροι δρομολογητές, διαθέτουν μια ειδική ενότητα στην κονσόλα διαχείρισης που σας επιτρέπει να εφαρμόσετε μια ενημέρωση υλικολογισμικού. Αυτή είναι γενικά μια ενότητα που έχει ένα κουμπί Ανοίξτε ή Περιήγηση που σας επιτρέπει να επιλέξετε το firmware που έχετε κατεβάσει. Είναι σημαντικό να ελέγξετε το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής πριν από την ενημέρωση του υλικολογισμικού, για να βεβαιωθείτε ότι τα βήματα που παίρνετε είναι σωστά και ότι έχετε διαβάσει όλες τις προειδοποιήσεις.

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο υποστήριξης του κατασκευαστή του υλικού για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενημερώσεις υλικολογισμικού.

Σημαντικά στοιχεία για το υλικολογισμικό

Όπως θα εμφανιστεί οποιαδήποτε προειδοποίηση από τον κατασκευαστή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή που λαμβάνει την ενημέρωση του υλικολογισμικού δεν τερματίζεται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της ενημέρωσης. Μερική ενημέρωση υλικολογισμικού αφήνει το υλικολογισμικό κατεστραμμένο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στη λειτουργία της συσκευής.

Είναι εξίσου σημαντικό να αποφύγετε την εφαρμογή λανθασμένης ενημέρωσης υλικολογισμικού σε μια συσκευή. Η παροχή μιας συσκευής σε λογισμικό που ανήκει σε διαφορετική συσκευή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το υλικό να μην λειτουργεί πλέον όπως θα έπρεπε. Συνήθως είναι εύκολο να καταλάβετε αν έχετε κατεβάσει το σωστό υλικολογισμικό απλώς διπλασιάζοντας ότι ο αριθμός μοντέλου που αντιστοιχεί σε αυτό το υλικολογισμικό αντιστοιχεί στον αριθμό μοντέλου του υλικού που ενημερώνετε.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε κατά την ενημέρωση του firmware είναι ότι πρέπει πρώτα να διαβάσετε το εγχειρίδιο που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη συσκευή. Κάθε συσκευή είναι μοναδική και θα έχει διαφορετική μέθοδο για την ενημέρωση ή την επαναφορά του υλικολογισμικού μιας συσκευής.

Ορισμένες συσκευές δεν σας ζητούν να ενημερώσετε το υλικολογισμικό, οπότε πρέπει είτε να ελέγξετε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για να δείτε εάν έχει κυκλοφορήσει μια νέα ενημερωτική έκδοση ή καταχωρίστε τη συσκευή στον ιστότοπο του κατασκευαστή, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν βγει το νέο υλικολογισμικό.