Χρειάζεστε μια μονάδα οπτικού δίσκου;

Τι χρησιμοποιείται για οπτικό δίσκο

Οι οπτικοί δίσκοι ανακτούν και / ή αποθηκεύουν δεδομένα σε οπτικούς δίσκους, όπως CD, DVD και BD (δίσκοι Blu-ray), ο οποιοσδήποτε εκ των οποίων περιέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες από τις διαθέσιμες επιλογές φορητών μέσων όπως η δισκέτα .

Η μονάδα οπτικού δίσκου περνά κανονικά με άλλα ονόματα, όπως μονάδα δίσκου , ODD (συντομογραφία), μονάδα CD, μονάδα DVD ή μονάδα δίσκου BD .

Μερικοί δημοφιλείς κατασκευαστές οπτικών δίσκων περιλαμβάνουν LG, Memorex και NEC. Στην πραγματικότητα, μία από αυτές τις εταιρείες κατά πάσα πιθανότητα κατασκευάζει την οπτική μονάδα του υπολογιστή σας ή της άλλης συσκευής, παρόλο που ποτέ δεν βλέπετε το όνομά της σε κανέναν από τον ίδιο τον οδηγό.

Περιγραφή μονάδας οπτικού δίσκου

Μια οπτική μονάδα δίσκου είναι ένα κομμάτι του υλικού υπολογιστών σχετικά με το μέγεθος ενός παχέος μαλακού βιβλίου κάλυψης. Στο μπροστινό μέρος της μονάδας υπάρχει ένα μικρό κουμπί ανοίγματος / κλεισίματος που εξάγει και ανασύρει την πόρτα της θήκης μονάδας δίσκου. Έτσι εισάγονται και αφαιρούνται από τη μονάδα μέσα όπως CD, DVD και BD.

Οι πλευρές της μονάδας οπτικού δίσκου έχουν προ-διάτρητες οπές με σπείρωμα για εύκολη τοποθέτηση στην υποδοχή μονάδας δίσκου 5.25 ιντσών στην θήκη του υπολογιστή. Η μονάδα οπτικού δίσκου είναι τοποθετημένη στο άκρο με τις πλευρές των συνδέσεων μέσα στον υπολογιστή και το άκρο με την θήκη της μονάδας δίσκου προς τα έξω.

Το πίσω άκρο της μονάδας οπτικού δίσκου περιέχει μια θύρα για ένα καλώδιο που συνδέεται στη μητρική πλακέτα . Ο τύπος του καλωδίου που χρησιμοποιείται εξαρτάται από τον τύπο της μονάδας δίσκου, αλλά σχεδόν πάντα περιλαμβάνεται στην αγορά της μονάδας οπτικού δίσκου. Επίσης εδώ υπάρχει μια σύνδεση για τροφοδοσία από την παροχή ρεύματος .

Οι περισσότερες μονάδες οπτικών δίσκων έχουν επίσης ρυθμίσεις jumper στο πίσω μέρος που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο η μητρική πλακέτα αναγνωρίζει τη μονάδα όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα. Αυτές οι ρυθμίσεις ποικίλλουν από τη μονάδα δίσκου σε μονάδα δίσκου, επομένως συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή του οπτικού δίσκου για λεπτομέρειες.

Μορφές μέσων δίσκου μονάδας οπτικού δίσκου

Οι περισσότερες μονάδες οπτικών δίσκων μπορούν να αναπαράγουν ή / και να εγγράψουν μεγάλο αριθμό διαφορετικών μορφών δίσκων.

Οι δημοφιλείς μορφές οπτικών μονάδων περιλαμβάνουν CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD, DVD-RAM, DVD-R, DVD + R, DVD-RW, DVD + R DL, BD -R, BD-R DL & TL, BD-RE, BD-RE DL & TL και BDXL.

Το "R" σε αυτές τις μορφές σημαίνει "εγγράψιμο" και το "RW" σημαίνει "επανεγγράψιμο". Για παράδειγμα, οι δίσκοι DVD-R μπορούν να εγγραφούν μόνο μία φορά, μετά από την οποία τα δεδομένα σε αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν, μόνο να διαβαστούν. Το DVD-RW είναι παρόμοιο, αλλά επειδή είναι μια επανεγγράψιμη μορφή, μπορείτε να διαγράψετε τα περιεχόμενα και να γράψετε νέες πληροφορίες σε αυτό αργότερα, όσο συχνά θέλετε.

Οι δίσκοι που εγγράφονται είναι ιδανικοί εάν κάποιος δανείζεται ένα CD φωτογραφιών και δεν θέλετε να διαγράψουν τυχαία τα αρχεία. Ένας επανεγγράψιμος δίσκος μπορεί να είναι χρήσιμος εάν αποθηκεύετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων που τελικά θα διαγράψετε για να δημιουργήσετε χώρο για νεότερα αντίγραφα ασφαλείας.

Οι δίσκοι που έχουν το πρόθεμα "CD" μπορούν να αποθηκεύσουν περίπου 700 MB δεδομένων, ενώ τα DVD μπορούν να κρατήσουν περίπου 4,7 GB (σχεδόν επτά φορές περισσότερο). Οι δίσκοι Blu-ray κατέχουν 25 GB ανά στρώμα, οι δίσκοι BD διπλής στρώσης μπορούν να αποθηκεύσουν 50 GB και τα τριπλά και τετραπλά στρώματα στη μορφή BDXL μπορούν να αποθηκεύουν 100 GB και 128 GB αντίστοιχα.

Βεβαιωθείτε ότι αναφέρετε το εγχειρίδιο της μονάδας οπτικού δίσκου πριν αγοράσετε μέσο για τη μονάδα δίσκου σας, για να αποφύγετε προβλήματα ασυμβατότητας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε έναν υπολογιστή χωρίς μονάδα οπτικού δίσκου

Ορισμένοι υπολογιστές δεν έρχονται πλέον με μια ενσωματωμένη μονάδα δίσκου, κάτι που αποτελεί πρόβλημα αν έχετε δίσκο στον οποίο θέλετε να διαβάσετε ή να γράψετε. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες λύσεις για εσάς ...

Η πρώτη λύση ενδέχεται να είναι η χρήση άλλου υπολογιστή που διαθέτει μονάδα οπτικού δίσκου. Μπορείτε να αντιγράψετε τα αρχεία από το δίσκο σε μια μονάδα flash και στη συνέχεια να αντιγράψετε τα αρχεία από τη μονάδα flash στον υπολογιστή που τις χρειάζεται. Το λογισμικό αντιγραφής DVD είναι χρήσιμο εάν πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των DVD σας στον υπολογιστή σας. Δυστυχώς, αυτός ο τύπος εγκατάστασης δεν είναι ιδανικός για μακροχρόνια χρήση και ίσως να μην έχετε πρόσβαση σε άλλον υπολογιστή που διαθέτει μονάδα δίσκου.

Εάν τα αρχεία του δίσκου υπάρχουν επίσης και σε απευθείας σύνδεση, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών, μπορείτε σχεδόν πάντα να κάνετε λήψη του ίδιου λογισμικού από τον ιστότοπο του κατασκευαστή ή από έναν άλλο ιστότοπο λήψης προγράμματος οδήγησης .

Το ψηφιακό λογισμικό που αγοράζετε σήμερα μεταφορτώνεται απευθείας από τους διανομείς λογισμικού ούτως ή άλλως, οπότε η αγορά λογισμικού όπως το MS Office ή το Adobe Photoshop μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου χωρίς τη χρήση ODD. Ο ατμός είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να κατεβάσετε τα βιντεοπαιχνίδια PC. Οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους θα σας επιτρέψει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το λογισμικό χωρίς να χρειάζεται μια μονάδα δίσκου ακόμη και μία φορά.

Ορισμένοι προτιμούν να χρησιμοποιούν δίσκους ως έναν τρόπο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων τους, αλλά μπορείτε να αποθηκεύσετε αντίγραφα των δεδομένων σας ακόμα και χωρίς μια μονάδα οπτικού δίσκου. Οι υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων online παρέχουν έναν τρόπο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σας στο διαδίκτυο και τα εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εκτός σύνδεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας σε μια μονάδα flash, έναν άλλο υπολογιστή στο δίκτυό σας ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο .

Εάν αποφασίσετε ότι χρειάζεστε μια μονάδα οπτικού δίσκου αλλά θέλετε να μεταβείτε στην εύκολη διαδρομή και να αποφύγετε να ανοίξετε τον υπολογιστή σας για να την εγκαταστήσετε, μπορείτε να αγοράσετε μόνο μια εξωτερική μονάδα δίσκου (δείτε μερικά στο Amazon) που λειτουργεί με τους περισσότερους από τους ίδιους τρόπους ένα κανονικό εσωτερικό, αλλά συνδέεται στον υπολογιστή εξωτερικά μέσω USB .