Τι είναι ο περιορισμός του εύρους ζώνης;

Τι είναι ο περιορισμός του εύρους ζώνης και γιατί ορισμένες εταιρείες το κάνουν;

Ο περιορισμός του εύρους ζώνης είναι μια σκόπιμη επιβράδυνση του διαθέσιμου εύρους ζώνης .

Με άλλα λόγια, και γενικά, πρόκειται για μια σκόπιμη μείωση της "ταχύτητας" που είναι συνήθως διαθέσιμη μέσω μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Ο περιορισμός του εύρους ζώνης μπορεί να συμβεί σε διάφορα σημεία μεταξύ της συσκευής σας (όπως ο υπολογιστής σας ή του smartphone σας) και ο ιστότοπος ή η υπηρεσία που χρησιμοποιείτε μέσω του Διαδικτύου.

Γιατί θα μπορούσε ο καθένας να πετάξει το εύρος ζώνης;

Εσείς, ως χρήστης μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο ή μιας υπηρεσίας, σπανίως επωφελούνται από τη μείωση του bandwidth. Πολύ απλά, ο περιορισμός του εύρους ζώνης σημαίνει ότι περιορίζετε πόσο γρήγορα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάτι όταν είστε στο διαδίκτυο.

Οι εταιρείες κατά μήκος της διαδρομής ανάμεσα σε εσάς και τον προορισμό σας που βασίζεται στον ιστό, από την άλλη πλευρά, συχνά έχουν πολλά να κερδίσουν από το εύρος ζώνης.

Για παράδειγμα, ένας ISP μπορεί να μειώσει το εύρος ζώνης σε ορισμένες ώρες της ημέρας για να μειώσει τη συμφόρηση στο δίκτυό του, γεγονός που μειώνει την ποσότητα των δεδομένων που πρέπει να επεξεργαστούν ταυτόχρονα, εξοικονομώντας τους την ανάγκη να αγοράσουν όλο και πιο γρήγορα εξοπλισμό επίπεδο.

Ενώ είναι πολύ αμφιλεγόμενο, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου μερικές φορές επιταχύνουν το εύρος ζώνης μόνο όταν η κίνηση στο δίκτυο είναι ενός συγκεκριμένου είδους ή από έναν συγκεκριμένο ιστότοπο. Για παράδειγμα, ένας ISP μπορεί να στραγγαλίσει το εύρος ζώνης ενός χρήστη μόνο όταν μεταφέρονται μεγάλα ποσά δεδομένων από το Netflix ή μεταφορτώνονται σε έναν ιστότοπο torrent .

Μερικές φορές, επίσης, ένας ISP θα πετάξει όλους τους τύπους κίνησης για έναν χρήστη μετά από ένα συγκεκριμένο όριο. Αυτός είναι ένας τρόπος που "ελαφρώς" επιβάλλουν τα γραπτά, ή μερικές φορές άγραφα, ανώτατα όρια εύρους ζώνης που υπάρχουν με κάποια σχέδια σύνδεσης του ISP.

Το βασικό εύρος ζώνης που βασίζεται στο ISP είναι πιο συνηθισμένο, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί σε δίκτυα επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, ο υπολογιστής σας στην εργασία μπορεί να έχει ένα τεχνητό όριο στη σύνδεση με το διαδίκτυο, επειδή οι διαχειριστές του συστήματος αποφάσισαν να βάλουν ένα εκεί.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, μερικές φορές μια τελική υπηρεσία θα περιορίσει το εύρος ζώνης. Για παράδειγμα, μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων σύννεφο μπορεί να γκρεμίζει το εύρος ζώνης κατά τη διάρκεια της μεγάλης αρχικής φόρτωσης των δεδομένων σας στους διακομιστές τους, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, αλλά εξοικονομώντας πολύ χρήματα.

Παρομοίως, οι υπηρεσίες MMOG (Massively Multiplayer Online Game) ενδέχεται επίσης να γκρεμίσουν το εύρος ζώνης σε ορισμένες χρονικές στιγμές για να αποτρέψουν τις υπερφορτώσεις και τη συντριβή των υπηρεσιών τους.

Από την άλλη πλευρά είναι εσείς, ο χρήστης, ο οποίος μπορεί να θέλει να γκρεμίζει το εύρος ζώνης μόνος σας κατά τη λήψη ή τη μεταφόρτωση δεδομένων. Αυτός ο τύπος στραγγαλισμού που γίνεται από εσάς συνήθως ονομάζεται έλεγχος εύρους ζώνης και πιθανότατα γίνεται για να αποφευχθεί η χρήση του εύρους ζώνης για τον ίδιο σκοπό.

Για παράδειγμα, η λήψη ενός μεγάλου βίντεο με πλήρη ταχύτητα στον υπολογιστή σας μπορεί να αποτρέψει τα παιδιά από τη ροή του Netflix στο άλλο δωμάτιο ή να δημιουργήσει προσωρινή μνήμη YouTube, καθώς δεν μπορεί να συγκρατήσει μια αρκετά γρήγορη σύνδεση για την απρόσκοπτη αναπαραγωγή του βίντεο ενώ χρησιμοποιείτε το μεγαλύτερο μέρος του εύρους ζώνης για λήψη ενός αρχείου.

Ένα πρόγραμμα ελέγχου εύρους ζώνης μπορεί να βοηθήσει στην ελάφρυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο δικό σας δίκτυο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο ρυθμιστικός έλεγχος ελέγχει το εύρος ζώνης στα δίκτυα των επιχειρήσεων. Είναι συχνά ένα χαρακτηριστικό σε προγράμματα που ασχολούνται με τη βαριά κυκλοφορία, όπως οι πελάτες torrent και οι διαχειριστές λήψης .

Πώς μπορώ να πω εάν το εύρος ζώνης μου είναι στραγγαλισμένο;

Αν υποψιάζεστε ότι ο πάροχος υπηρεσιών ISP σας ρυθμίζει το εύρος ζώνης επειδή έχετε φθάσει σε ένα μηνιαίο όριο, μια δοκιμή ταχύτητας στο Διαδίκτυο που γίνεται αρκετές φορές καθ 'όλη τη διάρκεια του μήνα μπορεί να ρίξει φως σε αυτό. Εάν το εύρος ζώνης σας μειωθεί ξαφνικά κοντά στο τέλος του μήνα τότε αυτό μπορεί να συμβεί.

Ο ρυθμός εύρους ζώνης ISP που βασίζεται στον τύπο κίνησης, όπως η χρήση torrent ή Netflix streaming, μπορεί να δοκιμαστεί με κάποια σιγουριά με την Glasnost, μια δωρεάν δοκιμή διαμόρφωσης της κυκλοφορίας.

Άλλοι τύποι στραγγαλισμού εύρους ζώνης είναι πιο δύσκολο να δοκιμαστούν. Αν υποψιάζεστε ότι το δίκτυο της εταιρείας έχει ενεργοποιηθεί κάποια ρύθμιση, ζητήστε απλώς το προσωπικό σας φιλικό γραφείο.

Οποιοδήποτε εύρος ζώνης που απομακρύνεται στο άκρο, όπως ένα MMOG, μια υπηρεσία backup cloud, κλπ., Εξηγείται πιθανώς κάπου στην τεκμηρίωση βοήθειας της υπηρεσίας. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τίποτα, απλά να τους ρωτήσετε.

Υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τον περιορισμό του εύρους ζώνης;

Οι υπηρεσίες εικονικού ιδιωτικού δικτύου είναι μερικές φορές χρήσιμες για να παρακάμψετε το ρυθμό μετάδοσης του εύρους ζώνης, ειδικά εάν το κάνει ο ISP σας.

Οι υπηρεσίες VPN αποκρύπτουν το είδος της κυκλοφορίας που μεταφέρεται μεταξύ του δικτύου σας στο σπίτι και στο υπόλοιπο διαδίκτυο. Έτσι, για παράδειγμα, σε ένα VPN , το 10ωρο σας Netflix παρακολουθώντας το κανάλι που χρησιμοποιείται για να αποκτήσει πρόσβαση στη σύνδεσή σας τώρα δεν μοιάζει με το Netflix στον ISP σας.

Εάν ασχολείστε με τον περιορισμό του εύρους ζώνης από τον ISP σας όταν χρησιμοποιείτε αρχεία torrent , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν web-based torrent client όπως ZbigZ, Seedr ή Put.io. Αυτές οι υπηρεσίες σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε μια κανονική σύνδεση προγράμματος περιήγησης στο web που κατευθύνει την υπηρεσία για να κατεβάσετε το torrent για εσάς, το οποίο εμφανίζεται στον ISP σας ως μια απλή περίοδο λειτουργίας του προγράμματος περιήγησης.

Οποιοσδήποτε τοπικός ρυθμός μετατόπισης από τους διαχειριστές δικτύου σας κατά την εργασία είναι λιγότερο αποφευκτικός, αν όχι αδύνατος, πιθανότατα επειδή πιθανώς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία VPN, η οποία απαιτεί ορισμένες αλλαγές στον υπολογιστή σας.

Ακόμα πιο δύσκολο να αποφύγετε είναι ο στραγγαλισμός στο τελικό σημείο, το είδος που επιβάλλεται από την υπηρεσία με την οποία συνδέεστε ή χρησιμοποιείτε.

Έτσι, για παράδειγμα, αν αυτό ήταν μια ανησυχία για εσάς με μια online υπηρεσία backup, το καλύτερο στοίχημά σας από την αρχή θα ήταν να επιλέξετε ένα που δεν το κάνει αυτό.