Τι είναι ένας διανομέας;

Οι διασυνδέσεις Ethernet και Hub εξήγησαν

Στη δικτύωση υπολογιστών, ένας κόμβος είναι μια μικρή, απλή, φθηνή ηλεκτρονική συσκευή που ενώνει πολλούς υπολογιστές μαζί.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι κόμβοι Ethernet χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για την οικιακή δικτύωση λόγω της απλότητας και του χαμηλού κόστους τους. Ενώ οι ευρυζωνικοί δρομολογητές τις έχουν αντικαταστήσει σε σπίτια, οι κόμβοι εξακολουθούν να εξυπηρετούν έναν χρήσιμο σκοπό. Εκτός από το Ethernet, υπάρχουν και άλλοι τύποι διανομέων δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των διανομέων USB .

Χαρακτηριστικά των διανομέων Ethernet

Ένας κόμβος είναι ένα ορθογώνιο κιβώτιο, συχνά κατασκευασμένο από πλαστικό, το οποίο λαμβάνει την ισχύ του από μια συνηθισμένη πρίζα τοίχου. Ένας κόμβος συνδέει μαζί πολλούς υπολογιστές (ή άλλες συσκευές δικτύου) για να σχηματίσουν ένα μόνο τμήμα δικτύου. Σε αυτό το τμήμα δικτύου, όλοι οι υπολογιστές μπορούν να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους.

Οι διαύλοι Ethernet διαφέρουν στην ταχύτητα (ρυθμός δεδομένων δικτύου ή εύρος ζώνης ) που υποστηρίζουν. Οι αρχικοί κόμβοι Ethernet προσφέρουν μόνο ονομαστικές ταχύτητες 10 Mbps . Οι νεώτεροι τύποι διανομέων προσέθεσαν υποστήριξη 100 Mbps και συνήθως προσφέρουν δυνατότητες 10 Mbps και 100 Mbps (λεγόμενες διπλής ταχύτητας ή 10/100 κόμβους).

Ο αριθμός των θυρών που υποστηρίζει ένας διανομέας διαύλου Ethernet ποικίλλει επίσης. Οι κόμβοι Ethernet με τέσσερις και πέντε θύρες είναι πιο συνηθισμένοι στα οικιακά δίκτυα, ωστόσο οι οθόνες οκτώ και 16 θυρών μπορούν να βρεθούν σε ορισμένα περιβάλλοντα οικιακού και μικρού γραφείου. Οι διανομείς μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους για να επεκτείνουν τον συνολικό αριθμό συσκευών που μπορεί να υποστηρίξει ένα δίκτυο διανομέων.

Οι παλαιότεροι κόμβοι Ethernet ήταν σχετικά μεγάλοι σε μέγεθος και μερικές φορές θορυβώδεις καθώς περιείχαν ενσωματωμένους ανεμιστήρες για ψύξη της μονάδας. Οι σύγχρονες συσκευές διανομέα είναι πολύ μικρότερες, σχεδιασμένες για κινητικότητα και χωρίς θόρυβο.

Παθητικοί, Ενεργοί και Ευφυείς Hubs

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι κόμβων:

Οι παθητικοί διανομέας δεν ενισχύουν το ηλεκτρικό σήμα των εισερχόμενων πακέτων πριν εκπέσουν τους στο δίκτυο. Ενεργοί κόμβοι , από την άλλη πλευρά, εκτελούν αυτήν την ενίσχυση, όπως και ένας διαφορετικός τύπος εξειδικευμένης συσκευής δικτύου που ονομάζεται επαναλήπτης . Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον συμπυκνωτή όρων όταν αναφερθούν σε έναν παθητικό διανομέα και έναν πολυδιακόπτη όταν γίνεται αναφορά σε έναν ενεργό κόμβο.

Οι έξυπνοι κόμβοι προσθέτουν επιπλέον λειτουργίες σε έναν ενεργό κόμβο που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις επιχειρήσεις. Ένας έξυπνος διανομέας είναι συνήθως στοιβαζόμενος (χτισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε οι πολλαπλές μονάδες να μπορούν να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο για τη διατήρηση του χώρου). Οι έξυπνοι κόμβοι Ethernet περιλαμβάνουν τυπικά δυνατότητες απομακρυσμένης διαχείρισης μέσω υποστήριξης SNMP και εικονικού LAN (VLAN) .

Εργασία με διανομέα Ethernet

Για να συνδεθείτε σε δίκτυο, μια ομάδα υπολογιστών που χρησιμοποιούν ένα διανομέα Ethernet, συνδέστε πρώτα ένα καλώδιο Ethernet στη μονάδα και, στη συνέχεια, συνδέστε το άλλο άκρο του καλωδίου στην κάρτα διασύνδεσης δικτύου (NIC) κάθε υπολογιστή. Όλοι οι διανομέας Ethernet δέχονται τους συνδέσμους RJ-45 των τυπικών καλωδίων Ethernet.

Για να επεκτείνετε ένα δίκτυο για να φιλοξενήσετε περισσότερες συσκευές, οι κόμβοι Ethernet μπορούν επίσης να συνδεθούν μεταξύ τους, στους διακόπτες ή στους δρομολογητές .

Όταν απαιτείται ένας διανομέας Ethernet

Οι διανομείς Ethernet λειτουργούν ως συσκευές Layer 1 στο μοντέλο OSI . Αν και παρόμοιες λειτουργίες με κόμβους, σχεδόν όλοι οι βασικοί εξοπλισμοί δικτύου Ethernet χρησιμοποιούν σήμερα την τεχνολογία μεταγωγής δικτύου , λόγω των πλεονεκτημάτων απόδοσης των διακοπτών. Ένας κόμβος μπορεί να είναι χρήσιμος για την προσωρινή αντικατάσταση ενός σπασμένου διακόπτη δικτύου ή όταν η απόδοση δεν είναι κρίσιμος παράγοντας στο δίκτυο.