Ο ευκολότερος τρόπος να συνδέσετε τα ηχεία με το καλώδιο των ηχείων

Παρακολουθήστε για απλά λάθη καλωδίωσης που βάζουν τα ηχεία εκτός φάσης

Η σύνδεση ενός ηχείου σε ένα στερεοφωνικό δέκτη ή ενισχυτή με βασικό καλώδιο ηχείων φαίνεται σαν μια απλή διαδικασία - και ως επί το πλείστον, είναι. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε κάποια σημαντικά σημεία για να εξασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η αντιστροφή της πολικότητας καλωδίωσης είναι ένα απλό αλλά συνηθισμένο σφάλμα που μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά την εμπειρία ήχου σας.

Τερματικά ηχείων

Οι περισσότεροι στερεοφωνικοί δέκτες , ενισχυτές και τυποποιημένα ηχεία (δηλαδή, που μπορούν να λαμβάνουν σήματα μέσω καλωδίων ηχείων) διαθέτουν ακροδέκτες στο πίσω μέρος για τη σύνδεση καλωδίων ηχείων. Αυτά τα τερματικά είναι είτε το κλιπ ελατηρίου είτε ο τύπος σύνδεσης.

Αυτά τα τερματικά είναι σχεδόν πάντα χρωματισμένα για εύκολη αναγνώριση: Ο θετικός ακροδέκτης (+) είναι συνήθως κόκκινος, ενώ ο αρνητικός ακροδέκτης (-) είναι τυπικά μαύρος. Σημειώστε ότι μερικά ηχεία είναι ικανά για δύο καλώδια , πράγμα που σημαίνει ότι τα κόκκινα και μαύρα τερματικά έρχονται σε ζεύγη για συνολικά τέσσερις συνδέσεις.

Ηχείο καλωδίων

Το βασικό καλώδιο ομιλητή, όχι το RCA ή το Optical / TOSLINK , έχει μόνο δύο μέρη για να τα αντιμετωπίζει σε κάθε άκρο, ένα θετικό (+) και ένα αρνητικό (-). Απλό, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια πιθανότητα 50-50 να μην συνδέεστε σωστά αν δεν είστε προσεκτικοί. Προφανώς, αυτό είναι κάτι που αποφεύγεται καλύτερα, διότι η εναλλαγή των θετικών και αρνητικών σημάτων μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την απόδοση του συστήματος. Αξίζει τον κόπο να ελέγξετε ότι τα καλώδια αυτά έχουν συνδεθεί σωστά πριν ενεργοποιήσετε και δοκιμάσετε τα ηχεία.

Ενώ οι ακροδέκτες στο πίσω μέρος του στερεοφωνικού εξοπλισμού τείνουν να αναγνωρίζονται εύκολα, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τα καλώδια των ηχείων. Αυτό συχνά συμβαίνει όταν υπάρχει σύγχυση επειδή η επισήμανση δεν είναι πάντα προφανής.

Αν ένα καλώδιο ηχείου δεν έχει χρωματικό συνδυασμό δύο τόνων, αναζητήστε μια μονή λωρίδα ή διακεκομμένες γραμμές (αυτές συνήθως υποδεικνύουν το θετικό τέλος) κατά μήκος μιας από τις πλευρές. Αν το σύρμα σας έχει ανοιχτόχρωμη μόνωση, αυτή η λωρίδα ή η παύλα μπορεί να είναι σκοτεινή. Αν η μόνωση είναι σκούρο χρώμα, η λωρίδα ή η παύλα είναι πιο πιθανό να είναι λευκή.

Εάν το καλώδιο ηχείου είναι καθαρό ή ημιδιαφανές, ελέγξτε για τυπωμένες σημάνσεις. Θα πρέπει να δείτε είτε (+) είτε (-) σύμβολα (και μερικές φορές κείμενο) για να δείξετε πολικότητα. Αν αυτή η επισήμανση είναι δύσκολο να διαβαστεί ή να αναγνωριστεί, χρησιμοποιήστε την ταινία για την επισήμανση των άκρων αφού ξέρετε ποια είναι η οποία για ταχύτερη αναγνώριση αργότερα. Εάν δεν είστε βέβαιοι ποτέ και χρειάζεται να κάνετε διπλό έλεγχο (ειδικά εάν έχετε ένα ζευγάρι καλωδίων), μπορείτε να δοκιμάσετε γρήγορα τη σύνδεση καλωδίου ηχείου χρησιμοποιώντας μια βασική μπαταρία AA ή AAA.

Τύποι συνδέσμων

Τα καλώδια των ηχείων βρίσκονται συνήθως ως γυμνά, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούσατε ένα απογυμνωτήρα καλωδίων για να εκθέσετε τους κλώνους στα άκρα. Είναι καλό να στρίβετε σφιχτά τα γυμνά σκέλη του σύρματος , ώστε να παραμένουν μαζί σαν ένα καθαρό ενιαίο συστρεμμένο σύρμα, ανεξάρτητα από το αν ο εξοπλισμός σας χρησιμοποιεί συνδετήρες ελατηρίου ή συνδετικούς στύλους.

Μπορείτε επίσης να βρείτε καλώδιο ηχείων με δικούς του συνδέσμους, οι οποίοι μπορούν να διευκολύνουν τις συνδέσεις καθώς και να βοηθήσουν στην ταχεία αναγνώριση της πολικότητας εάν είναι χρωματισμένα. Επιπλέον, μπορείτε να εγκαταστήσετε τους δικούς σας συνδέσμους, αν δεν σας αρέσει να παίζετε με γυμνά καλώδια. Μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά για να αναβαθμίσουν τις άκρες των καλωδίων των ηχείων σας.

Οι ακροδέκτες των ακροδεκτών χρησιμοποιούνται μόνο με ακροδέκτες κλιπ ελατηρίων. Αυτές οι καρφίτσες είναι σταθερές και εύκολο να εισαχθούν.

Οι βύσματα μπανάνας και οι συνδετήρες φτυάρι χρησιμοποιούνται μόνο με δεσμευτικούς στύλους. Το βύσμα μπανάνας εισέρχεται κατευθείαν στην τρύπα του συνδετήρα, ενώ η φίσσα φλάντζας παραμένει ασφαλισμένη στη θέση της μόλις σφίξετε τη στύλο.

Σύνδεση δέκτες ή ενισχυτές

Τα καλώδια πρέπει να συνδέονται σωστά τόσο στον δέκτη είτε στον ενισχυτή και στα ηχεία. Ο θετικός ακροδέκτης ηχείου (κόκκινο) του δέκτη ή του ενισχυτή πρέπει να συνδεθεί στον θετικό ακροδέκτη των ηχείων και το ίδιο ισχύει και για τους αρνητικούς ακροδέκτες σε όλο τον εξοπλισμό. Από τεχνική άποψη, το χρώμα ή η σήμανση των συρμάτων δεν έχει σημασία, εφόσον όλα τα τερματικά ταιριάζουν. Ωστόσο, είναι συνήθως καλύτερο να ακολουθήσετε τους δείκτες για να αποφύγετε πιθανή σύγχυση αργότερα.

Όταν γίνει σωστά, τα ηχεία λέγεται ότι είναι "σε φάση", πράγμα που σημαίνει ότι και τα δύο ηχεία λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Εάν μία από αυτές τις συνδέσεις καταλήξει να αντιστραφεί (δηλαδή, θετικό προς αρνητικό αντί για θετικό προς θετικό), τότε τα ηχεία θεωρούνται "εκτός φάσης". Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ποιότητας ήχου. Μπορεί να μην προκαλέσει ζημιά σε οποιαδήποτε εξαρτήματα, αλλά πιθανότατα θα ακούσετε τη διαφορά στην έξοδο. Παραδείγματα είναι:

Φυσικά, άλλα ζητήματα μπορούν να δημιουργήσουν παρόμοια ηχητικά προβλήματα, αλλά η λανθασμένη φάση ομιλητών είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που έγιναν κατά τη δημιουργία ενός στερεοφωνικού συστήματος. Αυτό μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί, ειδικά αν πρόκειται για ένα σύμπλεγμα καλωδίων ήχου και βίντεο.

Έτσι, πάρτε το χρόνο σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα ηχεία είναι σε φάση: θετικό-προς-θετικό (κόκκινο-προς-κόκκινο) και αρνητικό-αρνητικό (μαύρο-μαύρο).