Πώς να εγκαταστήσετε βύσματα μπανάνας, φτυάρι ή ακροδέκτες σε καλώδια ηχείων

01 από 04

Γιατί να χρησιμοποιήσετε συνδέσεις καλωδίων ηχείων;

Τα βύσματα μπανάνας έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με συνδετικούς ακροδέκτες και μπορούν να είναι τύπου ανοιχτού (φαίνεται) ή κλειστού τύπου. Αμαζόνα

Όταν πρόκειται για την άμεση ενίσχυση ενός ζεύγους στερεοφωνικών ηχείων, δεν υπάρχουν τόσο πολλές ευκαιρίες εκεί έξω, όπως, για παράδειγμα, οικοδόμηση επιτραπέζιων υπολογιστών ή προσαρμογή οχημάτων. Κάποιος θα μπορούσε να επιλέξει τα πιο όμορφα καλώδια ήχου. Ωστόσο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αμφισβητήσιμο για εκείνους που έχουν αφιερώσει το χρόνο και την προσπάθεια να κρύψουν και να μεταμφιέσουν όλα τα καλώδια ομιλητών . Αλλά εάν είστε πραγματικά φαγούρα να κάνετε κάτι ωραίο - αλλά σημαντικό - για το οικιακό στερεοφωνικό σας σύστημα, υπάρχει μια εύκολη και φθηνή αναβάθμιση για να εξετάσετε. Πάρτε τον εαυτό σας μερικά σετ καλωδίων ηχείων.

Ενώ οι ακροδέκτες των ηχείων και του οικιακού εξοπλισμού ήχου είναι σχεδόν πάντα χρωματισμένα για να δείξουν την πολικότητα - ο θετικός ακροδέκτης (+) είναι κόκκινος και ο αρνητικός ακροδέκτης (-) είναι μαύρος - δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τα καλώδια των ηχείων. Όχι όλα τα καλώδια ηχείων είναι κατασκευασμένα με μόνωση δύο ήχων και / ή εμφανή σημάδια (π.χ. κείμενο, διακεκομμένες γραμμές ή λωρίδες συνήθως υποδεικνύουν το θετικό τέλος) για εύκολη αναγνώριση. Αν δεν είστε βέβαιοι ποτέ, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε γρήγορα τα καλώδια των ηχείων . Αλλά με τη χρήση έγχρωμων συνδετήρων, ποτέ δεν θα πρέπει να εξετάσετε, να ανησυχείτε ή να υποθέσετε ποτέ ξανά. Οι υποδοχές καλωδίων ηχείων μπορούν να απολέσουν πολλούς πονοκεφάλους, ειδικά για εκείνους με οικιακά στερεοφωνικά συστήματα πολλαπλών καναλιών .

Οι υποδοχές καλωδίων ηχείων διευκολύνουν επίσης την σύνδεση και αποσύνδεση των ηχείων από τους δέκτες και τους ενισχυτές. Με το γυμνό σύρμα, οι κλώνοι πρέπει να είναι σαν ένα (συνήθως περιστρέφοντάς το μαζί) πριν εισέλθουν σε ένα κλιπ ελατηρίου ή συνδετικό στύλο. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν είναι πιο δύσκολο να δει κανείς ή / και τα κενά ανάμεσα στις θέσεις είναι περιορισμένα. αν σας λείπει και χτυπάτε / χτυπάτε το καλώδιο, θα πρέπει να το επανατοποθετήσετε και να ξαναρχίσετε. Όμως, καθώς οι βύσματα καλωδίων ομιλητών στεγάζουν και προστατεύουν τα γυμνά καλώδια, η εμπειρία της σύνδεσης ή αποσύνδεσης του ήχου είναι πολύ απλοποιημένη, όχι σε αντίθεση με τη χρήση υποδοχών RCA .

Πάνω από τον εξορθολογισμό των καλωδίων ήχου, οι υποδοχές καλωδίων ηχείων συμβάλλουν στη διατήρηση μιας σταθερής σύνδεσης. Όσο οι συμβουλές έχουν εγκατασταθεί σωστά, θα διατηρηθεί ένα σήμα υψηλής ποιότητας με τα στερεοφωνικά ηχεία σας για τον καλύτερο δυνατό ήχο . Και αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετοί λόγοι για να εξετάσετε τη χρήση καλωδίων ηχείων, βοηθούν επίσης να προσφέρετε στον εξοπλισμό σας μια πιο καθαρή, οργανωμένη και πιο εξελιγμένη εμφάνιση. Σίγουρα, οι πίσω όψεις των ηχείων, των δεκτών και των ενισχυτών μπορεί να μην είναι οι πιο προκλητικοί. Ωστόσο, οι άνθρωποι που θα εντυπωσιάσουν (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας) θα είναι οι ενθουσιώδεις που φροντίζουν να ρίξουν μια ματιά στα όσα συμβαίνουν.

02 από 04

Επιλέγοντας τον σύνδεσμο καλωδίων του δεξιού ηχείου

Οι σύνδεσμοι καλωδίων ηχείων είναι σχεδιασμένοι για να λειτουργούν με συνδετικά τερματικά. Αμαζόνα

Υπάρχουν τρεις τύποι συνδέσμων καλωδίων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τα καλώδια των ηχείων σας: βύσματα μπανάνας, βύσματα σύνδεσης και ακροδέκτες καρφιτσών. Καθένα είναι εύκολο στην εγκατάσταση, απαιτώντας μόνο μερικά απλά εργαλεία. Για να επιλέξετε το σωστό είδος, πρέπει πρώτα να ρίξετε μια ματιά στα τερματικά που είναι διαθέσιμα στον εξοπλισμό σας.

Τα βύσματα μπανάνας έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με συνδετικούς στύλους, εισάγοντάς τις κατευθείαν στις οπές στα άκρα (σημειώστε ότι δεν έχουν όλες αυτές οι δεσμευτικές θέσεις). Υπάρχουν επίσης διπλά βύσματα μπανάνας, τα οποία χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση αμφίδρομων ηχείων . Οι σύνδεσμοι πελμάτων (συνήθως σε σχήμα u) λειτουργούν επίσης με συνδετικούς στύλους, διατηρώντας επαφή με τη βάση του ακροδέκτη (όπως θα ήταν και το γυμνό καλώδιο των ηχείων) μόλις σφίξει η συνδετική βίδα. Οι ακροδέκτες των ακίδων λειτουργούν με ακροδέκτες με ελατήριο (επίσης γνωστοί ως ελατηριωτά κλιπ), αλλά μπορούν επίσης να λειτουργούν με συνδετικούς στύλους που έχουν μια οπή στην πλευρά του εσωτερικού συνδετήρα (πρέπει να ξεβιδώσετε την κορυφή πίσω αρκετά μακριά για να την δείτε).

Είναι πολύ πιθανό να έχετε διαφορετικούς τύπους συνδέσεων στις πλάτες του στερεοφωνικού εξοπλισμού. Μερικές φορές μπορεί να έχετε περισσότερους από έναν τύπους σε κάθε συσκευή (π.χ. δέκτες και ενισχυτές ). Έτσι, για παράδειγμα, εάν το ηχείο σας έχει ελατήρια κλιπ, τότε θα θέλετε ένα ζεύγος ακροδεκτών. Και αν ο δέκτης / ενισχυτής σας έχει δεσμευτικές θέσεις, τότε θα επιλέξετε είτε ένα ζεύγος βυσμάτων μπανάνας ή συνδέσμους φτυάρι.

Πριν από την αγορά οποιουδήποτε τύπου συνδέσμου, γνωρίστε τα περιγράμματα των καλωδίων των ηχείων σας. Ενώ οι περισσότεροι συνδετήρες έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με τα συνηθέστερα μεγέθη καλωδίων - 12 έως 18 AWG (American Wire Gauge) - μερικοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερα ή μικρότερα καλώδια. Γι 'αυτό το μέγεθος διασταυρώστε πρώτα για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή συμβατότητα.

03 του 04

Προετοιμασία καλωδίων ηχείων για συνδέσεις

Απαιτείται ένα εργαλείο απογυμνωτή σύρματος όταν επιχειρείτε να συνδέσετε καλώδια ηχείων. Westend61 / Getty Images

Θα χρειαστείτε ένα ζεύγος απογυμνωτών καλωδίων / καλωδίων για να προετοιμάσετε τα καλώδια των ηχείων για τους συνδετήρες . Ενώ είναι δυνατό να αντικαταστήσετε ένα ψαλίδι ή ένα μικρό μαχαίρι, οι πραγματικοί απογυμνωτές συνιστώνται ιδιαίτερα για λόγους ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε και ολοκληρώνετε κάθε άκρο του καλωδίου ηχείων (δηλαδή την εγκατάσταση των υποδοχών σύνδεσης) προτού προχωρήσετε στο επόμενο. Ακολουθούν τα βήματα για την προετοιμασία:

  1. Κόψτε το άκρο του καλωδίου του ηχείου, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα εκτεθειμένο σύρμα χαλκού.

  2. Διαχωρίστε προσεκτικά τα μεμονωμένα καλώδια (θετικά και αρνητικά τερματικά) μεταξύ τους κατά περίπου 2 ίντσες. Αυτό θα πρέπει να παρέχει άφθονο χώρο για να εργαστείτε.

  3. Επιλέξτε ένα μεμονωμένο καλώδιο και ρυθμίστε την άκρη κοπής του απογυμνωτή σύρματος περίπου μισή ίντσα από το άκρο. Αν ο απογυμνωτής σύρματος έχει σχεδιαστεί / επισημανθεί με διαφορετικά μεγέθη κοπής, επιλέξτε αυτό που ταιριάζει με το μετρητή καλωδίων.

  4. Σφίξτε τον απογυμνωτή σύρματος για να κόψετε το περίβλημα / μόνωση και στη συνέχεια περιστρέψτε το εργαλείο γύρω από το καλώδιο για να εξασφαλίσετε καθαρή τομή.

  5. Ξεφλουδίστε το κομμένο τμήμα του σακακιού - πιο εύκολο με την απογυμνωτή σύρματος, αλλά προσέξτε να μην κόψετε τυχαία τον χαλκό κάτω από το σώμα - για να εκθέσετε το γυμνό σύρμα.

  6. Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη, βάλτε μια ελαφριά, απαλή συστροφή στο σύρμα χαλκού έτσι ώστε τα μεμονωμένα σκέλη να μείνουν ως ένα.

  7. Επαναλάβετε τη διαδικασία με το άλλο μεμονωμένο καλώδιο.

Τώρα που το καλώδιο των ηχείων είναι διχαλωτό με εκτεθειμένα άκρα, είστε έτοιμοι να συνδέσετε τους συνδετήρες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εντοπίσει και αντιστοιχίσει τις σωστές πολικότητες (θετικές και αρνητικές) των καλωδίων και των υποδοχών, ώστε ο ηχητικός σας εξοπλισμός να είναι σωστά σε φάση.

04 του 04

Εγκατάσταση συνδέσμου

Οι ακροδέκτες των καλωδίων ηχείων έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με ελατήρια κλιπ, αλλά μπορούν επίσης να είναι συμβατοί με ορισμένους συνδετήρες. Αμαζόνα

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές τεχνικές για την τοποθέτηση καλωδίων ηχείων, ανάλογα με το συγκεκριμένο σχέδιο κάθε κατασκευαστή. Αν και έρχονται ως βύσματα μπανάνας, φτυάρι ή ακροδέκτες, η μέθοδος εγκατάστασης εν γένει εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: