Πώς να στερεοφωνικά ηχεία Bi-Wire και Bi-Amp

Περάστε λιγότερο από 20 λεπτά για να ενισχύσετε τα ηχεία για βελτιωμένο ήχο

Εκείνοι που είναι σοβαροί για τον ήχο τείνουν να εξετάζουν όλους τους πιθανούς τρόπους ρύθμισης των ηχείων, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο τέλειος ήχος. Μικρές αυξήσεις μπορούν σίγουρα να προσθέσουν, μετατρέποντας συχνά ένα μεγάλο σύστημα σε ένα εξαιρετικό. Εάν τυχαίνει να έχετε το σωστό είδος υλικού, μπορείτε να επιλέξετε να αποφύγετε την πρόσθετη απόδοση μέσω αμφίδρομης ή / και διπλής ενίσχυσης στερεοφωνικών ηχείων.

Πώς να διχτύων

Υπάρχουν δυνητικά οφέλη για τη δι-καλωδίωση, αν και δεν είναι εγγυημένη λόγω της υποκειμενικότητας του ήχου. Αλλά πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η επιλογή υπάρχει ακόμη. Πολλά νεότερα, συχνά high-end, ηχεία προσφέρουν μια σύνδεση δι-καλωδίωση / -αμφισβητούμενη. Αυτά τα μοντέλα διαθέτουν δύο ζεύγη συνδετικών στύλων στο πίσω μέρος του καθενός. Επομένως, η δι-καλωδίωση περιλαμβάνει τη σύνδεση δύο ακροδεκτών καλωδίου σε κάθε ηχείο, από εκείνο που πηγαίνει στο τμήμα woofer και το άλλο στο μεσαίο τμήμα / τοίχωμα.

Η διήθηση ενός ηχείου μπορεί να είναι ένας σχετικά φθηνός τρόπος βελτίωσης της συνολικής ποιότητας ήχου. Στην ιδανική περίπτωση, θα μπορούσαμε να τρέξουμε δύο πανομοιότυπα μήκη (και τύπου και μετρητή) δύο καλωδίων σε κάθε ηχείο. Ένα καλώδιο χειρίζεται το tweeter και το άλλο το γούφερ για κάθε ηχείο. Μπορούν να αγοραστούν και να χρησιμοποιηθούν δύο καλώδια ηχείων για το ίδιο αποτέλεσμα. Τι δι-καλωδίωση μπορεί να κάνει είναι να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις των διαφορών σύνθετης αντίστασης μεταξύ υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων που διέρχονται από ένα μόνο σύρμα. Και με ηχεία διπλής καλωδίωσης με ξεχωριστά καλώδια, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο σημάτων, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική ποιότητα ήχου .

  1. Ελέγξτε για σωστά τερματικά . Οχι κάθε ηχείο μπορεί να είναι διχαλωτό. Ένα ηχείο πρέπει να διαθέτει ξεχωριστούς ακροδέκτες (δύο ζεύγη συνδετικών στύλων) για το γούφερ και το μεσαίο / tweeter. Μερικές φορές χαρακτηρίζονται από την ένδειξη «υψηλή» και «χαμηλή». Μερικές φορές δεν επισημαίνονται καθόλου. Εάν δεν είστε σίγουροι, συνιστάται να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο του χρήστη για περισσότερες πληροφορίες, προτού προσπαθήσετε να συνδέσετε οποιαδήποτε ηχεία.
  2. Αφαιρέστε τη γραμμή βραχυκυκλώματος . Εάν χρησιμοποιείτε κανονικά τα ηχεία σας (απλά καλώδια), ίσως έχετε παρατηρήσει τα μικρά εξαρτήματα που συνδέουν τα θετικά και τα αρνητικά τερματικά. Μόλις τα βγάλετε έξω, τα ηχεία είναι έτοιμα για δι-καλωδίωση. Φροντίστε πρώτα να τα αφαιρέσετε πριν συνδέσετε τα καλώδια των ηχείων για να αποφύγετε τυχόν ζημιά στα ηχεία ή τους ενισχυτές.
  3. Συνδέστε τα καλώδια . Συνδέστε κάθε ζεύγος καλωδίων από τον ενισχυτή / δέκτη στους ακροδέκτες των ηχείων. Δεδομένου ότι τα καλώδια είναι πανομοιότυπα, δεν έχει σημασία ποιο ζεύγος καλωδίων πηγαίνει στην πλευρά διασταύρωσης. Εάν τυχαίνει να χρησιμοποιείτε βύσματα μπανάνας, βεβαιωθείτε ότι οι υποδοχές σας επιτρέπουν να συνδέσετε ένα σύρμα από το πλάι. Διαφορετικά, θα μένετε με άκρα που δεν πηγαίνουν πουθενά.

Πώς να δι-ενισχύσει

Τώρα αν θέλετε πραγματικά να πάτε το επιπλέον μίλι, τα δι-ενισχυτικά ηχεία μπορούν να προσφέρουν ένα άλλο επίπεδο προσαρμογής και ελέγχου της ποιότητας του ήχου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να καταλήξει σε μια πιο δαπανηρή επιλογή, καθώς συχνά συνεπάγεται την αγορά ειδικών ενισχυτών . Ορισμένοι δέκτες πολλαπλών καναλιών διαθέτουν πολλαπλά κανάλια ενίσχυσης, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη αγοράς νέου εξοπλισμού. Το πλεονέκτημα των δι-ενισχυτικών ηχείων είναι ότι επιτρέπει στο σύστημα να απομονώνει περαιτέρω τα σήματα συχνότητας με ξεχωριστά κανάλια ενίσχυσης. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες απαιτήσεις χωρίς να χρειάζεται να ξεπεραστεί το υλικό και πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένη παραμόρφωση.

Για πιο αξιόλογα αποτελέσματα, μερικοί συνιστούσαν να χρησιμοποιήσουν μια ενεργή ρύθμιση crossover παρά το παθητικό crossover ενσωματωμένο στα ηχεία. Η προηγούμενη μέθοδος χωρίζει το σήμα σε υψηλές και χαμηλές συχνότητες πριν τις τροφοδοτήσει σε ξεχωριστούς ενισχυτές που οδηγούν στα ηχεία. Ο τελευταίος στέλνει πρώτα το σήμα πλήρους εμβέλειας στους ενισχυτές, το οποίο στη συνέχεια υποχρεώνει τα ηχεία να χρησιμοποιούν εσωτερικά φίλτρα για να μπλοκάρουν τις κατάλληλες συχνότητες. Ένα μειονέκτημα του δι-ενισχυτικού (εκτός του πρόσθετου κόστους των ενισχυτών, των διασταυρώσεων και των καλωδίων) είναι η αύξηση των καλωδιακών συνδέσεων και η πολυπλοκότητα του συστήματος.

  1. Συνδέστε πρώτα την υψηλή συχνότητα . Αν υποθέσετε ότι έχετε ήδη συνδέσει τα ηχεία σας με δύο καλώδια, αποσυνδέστε τα άκρα του καλωδίου που είναι συνδεδεμένα στην πηγή. Συνδέστε τα με τον ενισχυτή που έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται όλες τις υψηλές συχνότητες.
  2. Συνδέστε τη χαμηλή συχνότητα . Τώρα επαναλάβετε το παραπάνω βήμα, αλλά με τα καλώδια και τον ενισχυτή που έχουν οριστεί να χειρίζονται τις χαμηλές συχνότητες.
  3. Επιλέξτε παθητική ή ενεργή bi-ενίσχυση . Εάν πρόκειται να πάτε με παθητικό bi-amplification, συνδέστε και τους δύο ενισχυτές στην έξοδο πηγής. Εάν ο ενεργός δι-ενισχυτικός είναι ο στόχος σας, οι δύο ενισχυτές θα συνδεθούν πρώτα σε μια ενεργή μονάδα crossover. Στη συνέχεια, συνδέστε το ενεργό διαχωριστικό στην έξοδο πηγής.