Τι είναι οι στερεοφωνικοί ενισχυτές και πώς λειτουργούν;

Είναι αρκετά εύκολο να αγοράσετε νέα / αντικατάσταση στερεοφωνικών στοιχείων και να τα συνδέσετε όλα για φανταστικά αποτελέσματα. Αλλά σκεφτήκατε για το τι κάνει όλα τσιμπούρι; Οι στερεοφωνικοί ενισχυτές μπορούν να είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την καλύτερη απόδοση ήχου.

Ο σκοπός ενός ενισχυτή είναι να δέχεται ένα μικρό ηλεκτρικό σήμα και να το μεγεθύνει ή να το ενισχύσει. Στην περίπτωση ενός προενισχυτή, το σήμα πρέπει να ενισχυθεί αρκετά ώστε να γίνει αποδεκτό από έναν ενισχυτή ισχύος . Στην περίπτωση ενός ενισχυτή ισχύος , το σήμα πρέπει να μεγεθυνθεί πολύ περισσότερο, αρκετό για να τροφοδοτήσει ένα μεγάφωνο. Αν και οι ενισχυτές φαίνεται να είναι ένα μυστήριο «μαύρο κουτί», οι βασικές αρχές λειτουργίας είναι σχετικά απλές. Ένας ενισχυτής λαμβάνει ένα σήμα εισόδου από μια πηγή (κινητή συσκευή, περιστρεφόμενο δίσκο, CD / DVD / media player κλπ.) Και δημιουργεί ένα μεγεθυμένο αντίγραφο του αρχικού μικρότερου σήματος. Η ισχύς που απαιτείται για να γίνει αυτό προέρχεται από το δοχείο τοίχου 110 βολτ. Οι ενισχυτές έχουν τρεις βασικές συνδέσεις: μια είσοδο από την πηγή, μια έξοδο στα ηχεία και μια πηγή τροφοδοσίας από την πρίζα 110 V.

Η ισχύς από τα 110 βολτ αποστέλλεται στο τμήμα του ενισχυτή - γνωστό ως τροφοδοτικό - όπου μετατρέπεται από εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές ρεύμα . Το συνεχές ρεύμα είναι σαν την ισχύ που υπάρχει στις μπαταρίες. τα ηλεκτρόνια (ή η ηλεκτρική ενέργεια) ρέουν μόνο προς μία κατεύθυνση. Εναλλασσόμενο ρεύμα ρέει και στις δύο κατευθύνσεις. Από την μπαταρία ή την τροφοδοσία ρεύματος, το ηλεκτρικό ρεύμα αποστέλλεται σε μεταβλητή αντίσταση - επίσης γνωστή ως τρανζίστορ. Το τρανζίστορ είναι ουσιαστικά μια βαλβίδα (think water valve) που μεταβάλλει την ποσότητα ρεύματος που ρέει μέσω του κυκλώματος με βάση το σήμα εισόδου από την πηγή.

Ένα σήμα από την πηγή εισόδου αναγκάζει το τρανζίστορ να μειώσει ή να μειώσει την αντίσταση του, επιτρέποντας έτσι στη ροή του ρεύματος. Η ποσότητα ρεύματος που επιτρέπεται να ρέει βασίζεται στο μέγεθος του σήματος από την πηγή εισόδου. Ένα μεγάλο σήμα προκαλεί ροή περισσότερου ρεύματος, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ενίσχυση του μικρότερου σήματος. Η συχνότητα του σήματος εισόδου καθορίζει επίσης πόσο γρήγορα λειτουργεί το τρανζίστορ. Για παράδειγμα, ένας τόνος 100 Hz από την πηγή εισόδου αναγκάζει το τρανζίστορ να ανοίγει και να κλείνει 100 φορές ανά δευτερόλεπτο. Ένας τόνος 1,000 Hz από την πηγή εισόδου αναγκάζει το τρανζίστορ να ανοίξει και να κλείσει 1.000 φορές ανά δευτερόλεπτο. Έτσι, το τρανζίστορ ελέγχει το επίπεδο (ή το πλάτος) και τη συχνότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που αποστέλλεται στο ηχείο, ακριβώς όπως μια βαλβίδα. Έτσι επιτυγχάνεται η δράση ενίσχυσης.

Προσθέστε ένα ποτενσιόμετρο - γνωστό και ως έλεγχο όγκου - στο σύστημα και έχετε έναν ενισχυτή. Το ποτενσιόμετρο επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει την ποσότητα ρεύματος που πηγαίνει στα ηχεία, η οποία επηρεάζει άμεσα τη συνολική ένταση του ήχου. Αν και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και σχέδια ενισχυτών, όλοι λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.