Μπορείτε να παρακολουθήσετε 2D σε 3D τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα;

Είστε μπερδεμένοι με το 3D; Όταν το 3D εισήχθη για οικιακές προβολές σε τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς, υποσκάφηκε ως το μεγαλύτερο πράγμα από το ψωμί σε κομμάτια από μερικούς και χαιρετίστηκε με πολλή αρνητικότητα από άλλους. Ανεξάρτητα από την πλευρά στην οποία βρισκόσασταν, υπήρχε σίγουρα πολλή σύγχυση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ( παθητικός έναντι ενεργού ) και τι χρειάζονταν οι καταναλωτές για να εκμεταλλευτούν τα "οφέλη" του.

Καθώς το 3D άρχισε να είναι διαθέσιμο, μια ερώτηση που γενικά ήρθε ήταν εάν η αγορά 3D τηλεόρασης ή βιντεοπροβολέα σήμαινε ότι ό, τι βλέπατε θα ήταν στο 3D και ότι δεν θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε κανονική 2D TV πια.

Παρακολούθηση 2D σε 3D τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα

Όλες οι τηλεοράσεις 3D και οι βιντεοπροβολείς για χρήση από τον καταναλωτή έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τυπικές 2D εικόνες, όπως όλες οι τηλεοράσεις HD και 4K Ultra HD . Στην πραγματικότητα, οι τηλεοράσεις 3D και οι βιντεοπροβολείς είναι επίσης εξαιρετικές συσκευές απεικόνισης 2D, δεδομένου ότι το χαρακτηριστικό 3D προορίζεται συνήθως για μοντέλα υψηλότερου επιπέδου.

Ανίχνευση 3D σημάτων

Εάν διαθέτετε τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα με δυνατότητα 3D, θα ανιχνεύσει αυτόματα αν ένα εισερχόμενο σήμα είναι 2D ή 3D. Εάν το σήμα είναι 2D, θα εμφανίσει αυτό το σήμα κανονικά. Αν ανιχνευτεί μια τρισδιάστατη εικόνα, μπορεί να συμβεί ένα από τα δύο πράγματα. Κατ 'αρχάς, η τηλεόραση ή ο βιντεοπροβολέας μπορεί να εμφανίσει αυτόματα την εικόνα σε 3D. Από την άλλη πλευρά, η τηλεόρασή σας ή ο προβολέας μπορεί να εμφανίσει μια προτροπή οθόνης που σας ενημερώνει ότι η εικόνα είναι σε 3D και αν θέλετε να την δείτε με αυτόν τον τρόπο. Αν ναι, μπορεί επίσης να σας ζητήσει να τοποθετήσετε τα 3D γυαλιά σας.

Μετατροπή 2D σε 3D

Επιπλέον, μια άλλη πτυχή της υλοποίησης 3D που έχει προκαλέσει σύγχυση είναι ότι ορισμένες τηλεοράσεις 3D (και βιντεοπροβολείς) ενσωματώνουν επίσης τεχνολογία σε επιλεγμένα μοντέλα που μπορούν να μετατρέψουν 2D εικόνες σε 3D σε πραγματικό χρόνο.

Παρόλο που αυτό δεν είναι το ίδιο με την παρακολούθηση περιεχομένου 3D, η μετατροπή σε πραγματικό χρόνο προσθέτει βάθος σε μια συνηθισμένη εικόνα 2D. Τα ζωντανά ή τα ζωντανά αθλήματα έδειξαν ότι η διαδικασία αυτή είναι η καλύτερη, αλλά υπάρχει μια τάση στο μέσο στρώμα ή να εμφανίζεται ένα φαινόμενο δίπλωσης σε κάποια αντικείμενα του προσκηνίου και του φόντου.

Όταν κάνετε μετατροπή 2D σε 3D σε ταινίες 2D DVD ή Blu-ray Disc, δεν είναι σχεδόν αποτελεσματική η παρακολούθηση τέτοιου περιεχομένου σε τρισδιάστατα (ή επαγγελματικά μετατραπέντα) 3D - αν πραγματικά θέλετε να παρακολουθήσετε ταινίες σε 3D, ενεργοποιημένη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc και αγοράζοντας πακέτα Blu-ray Disc που περιλαμβάνουν μια τρισδιάστατη έκδοση της ταινίας ή του περιεχομένου.

Βελτιστοποιήστε την εμπειρία προβολής 3D σας

Για τις 3D τηλεοράσεις και τους βιντεοπροβολείς, υποστηρίζεται η επεξεργασία κίνησης έως και 240Hz και ο ρυθμός ανανέωσης οθόνης έως και 120Hz για κάθε μάτι, όταν εκτελείται σε λειτουργία 3D, παρέχεται συνήθως, γεγονός που βελτιστοποιεί την εμπειρία 3D προβολής από άποψη κίνησης. Από την άλλη πλευρά, λάβετε υπόψη ότι η ενεργοποίηση της επιλογής προβολής 3D έχει ως αποτέλεσμα μια ελαφρώς πιο χαμηλή εικόνα, οπότε είναι καλύτερο να βελτιστοποιήσετε τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης ή του βιντεοπροβολέα σας για να τις αντισταθμίσετε .

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι η υψηλότερη εγγενής ανάλυση για το περιεχόμενο 3D είναι 1080p . Αν διαθέτετε τηλεόραση 4K Ultra HD με δυνατότητα 3D και βλέπετε περιεχόμενο 3D, είναι αναβαθμισμένο από την αρχική του ανάλυση . Παρόλο που κάποιες τηλεοράσεις 4K Ultra HD (μοντέλα pre-2017) και, μέχρι στιγμής, όλα τα βιντεοπροβολέα 4K) μπορούν να εμφανίσουν περιεχόμενο 3D 1080p, δεν περιλαμβάνονται οι προδιαγραφές 3D για περιεχόμενο 4K Ultra HD.

Η κατώτατη γραμμή

Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη που πιστεύεται από πολλούς καταναλωτές ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε μόνο 3D ή 3D τηλεόραση. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει καθώς μπορείτε να απολαύσετε και την τυπική προβολή 2D και 3D κατά την κρίση σας.

Ωστόσο, για όσους συμμετέχουν στην εμπειρία προβολής 3D στο σπίτι , απολαύστε το ενώ μπορείτε. Από το 2017, η παραγωγή τρισδιάστατων τηλεοράσεων έχει διακοπεί, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές χρήσεις. Επιπλέον, η επιλογή προβολής 3D εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη σε μεγάλο αριθμό βιντεοπροβολέων (ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος να παρακολουθήσετε 3D). Υπάρχουν επίσης αρκετές εκατοντάδες τρισδιάστατες ταινίες Blu-ray Disc διαθέσιμες για προβολή και εξακολουθούν να κυκλοφορούν όσο υπάρχει ζήτηση.