Βαθμός πλαισίου βίντεο έναντι ρυθμού ανανέωσης οθόνης

Κατανόηση των ρυθμών πλαισίων βίντεο και ρυθμών ανανέωσης οθόνης

Οι αγορές για μια τηλεόραση αυτές τις μέρες δεν είναι σίγουρα τόσο εύκολη όσο ήταν κάποτε. Με τους όρους που ρίχνουν γύρω όπως HDTV , Προοδευτική σάρωση , 1080p , 4K Ultra HD , Frame Rate και Screen Refresh Rate, ο καταναλωτής γίνεται πνιγμένος με τεχνολογικούς όρους που είναι δύσκολο να ταξινομηθούν. Από αυτούς τους όρους, δύο από τις πιο δύσκολες για να κατανοήσουν είναι το Frame Rate και το Refresh Rate.

Ποιες είναι οι Κορνίζες

Σε βίντεο (αναλογικά και υψηλής ευκρίνειας), όπως και στην ταινία, οι εικόνες εμφανίζονται ως Κορνίζες. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο εμφάνισης των καρέ στην οθόνη της τηλεόρασης. Από την άποψη του παραδοσιακού περιεχομένου βίντεο, στις χώρες με βάση το NTSC υπάρχουν 30 ξεχωριστά πλαίσια που αναπαρίσταται κάθε δευτερόλεπτο (1 πλήρες πλαίσιο κάθε 1/30 του δευτερολέπτου), ενώ στις χώρες με βάση το PAL εμφανίζονται 25 ξεχωριστά πλαίσια κάθε δευτερόλεπτο (1 πλήρες πλαίσιο εμφανίζεται κάθε 25ο του δευτερολέπτου). Αυτά τα πλαίσια είτε εμφανίζονται χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Interlaced Scan είτε τη μέθοδο Progressive Scan .

Εντούτοις, επειδή η ταινία γυρίζεται σε 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο (1 πλήρες πλαίσιο εμφανίζεται κάθε 24ω του δευτερολέπτου), προκειμένου να εμφανιστεί η ταινία σε μια τυπική τηλεοπτική οθόνη, τα πρωτότυπα 24 καρέ πρέπει να μετατραπούν σε 30 καρέ με μια διαδικασία γνωστή ως 3 : 2 παλέτα.

Ποιο είναι το ποσοστό ανανέωσης

Με τις σημερινές τεχνολογίες προβολής της τηλεόρασης, όπως τα LCD, Plasma και DLP, καθώς και οι μορφές που βασίζονται σε δίσκους , όπως ο δίσκος Blu-ray (καθώς και ο HD-DVD που έχει διακοπεί τώρα), έχει τεθεί σε λειτουργία ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα πλαίσια βίντεο εμφανίζονται σε μια οθόνη: Ρυθμός ανανέωσης. Ο ρυθμός ανανέωσης αντιπροσωπεύει πόσες φορές η πραγματική εικόνα της τηλεόρασης, του βίντεο ή της προβαλλόμενης οθόνης ανακατασκευάζεται πλήρως κάθε δευτερόλεπτο. Η ιδέα είναι ότι όσο περισσότερες φορές η οθόνη είναι "ανανεωμένη" κάθε δευτερόλεπτο, τόσο πιο ομαλή είναι η απεικόνιση της κίνησης και η μείωση της τρεμότητας.

Με άλλα λόγια, η εικόνα φαίνεται καλύτερα τόσο πιο γρήγορα η οθόνη μπορεί να ανανεωθεί. Τα ποσοστά ανανέωσης των τηλεοράσεων και άλλων τύπων βίντεο που εμφανίζονται μετριούνται σε "Hz" (Hertz). Για παράδειγμα, μια τηλεόραση με ρυθμό ανανέωσης 60hz αντιπροσωπεύει μια πλήρη ανακατασκευή της εικόνας οθόνης 60 φορές κάθε δευτερόλεπτο. Ως αποτέλεσμα, αυτό σημαίνει επίσης ότι κάθε πλαίσιο βίντεο (σε ένα σήμα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο) επαναλαμβάνεται δύο φορές κάθε 60ο του δευτερολέπτου. Με την εξέταση των μαθηματικών, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει πώς σχετίζονται οι άλλοι ρυθμοί καρέ με άλλα ποσοστά ανανέωσης.

Ποσοστό καρέ ανά ανανέωση

Αυτό που κάνει τα πράγματα συγκεχυμένα είναι η έννοια του πόσα ξεχωριστά και διακριτικά πλαίσια εμφανίζονται κάθε δευτερόλεπτο, σε σχέση με πόσες φορές το πλαίσιο επαναλαμβάνεται κάθε 1 / 24ο, 1/25 ή 1 / 30ο του δευτερολέπτου για να ταιριάζει με το ρυθμό ανανέωσης του Τηλεόραση.

Οι τηλεοράσεις έχουν τις δικές τους δυνατότητες ανανέωσης οθόνης. Ο ρυθμός ανανέωσης οθόνης της τηλεόρασης εμφανίζεται συνήθως στο εγχειρίδιο χρήστη ή στην ιστοσελίδα του προϊόντος του κατασκευαστή.

Ο συνηθέστερος ρυθμός ανανέωσης για τις σημερινές τηλεοράσεις είναι 60 Hz για συστήματα με βάση το NTSC και 50 Hz για συστήματα βασισμένα σε PAL. Ωστόσο, με την εισαγωγή κάποιων Blu-ray Disc και HD-DVD players που μπορούν να παράγουν σήμα βίντεο 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αντί για το παραδοσιακό σήμα βίντεο 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, εφαρμόζονται νέοι ρυθμοί ανανέωσης από ορισμένους κατασκευαστές τηλεοπτικών διαφημίσεων για να φιλοξενήσει αυτά τα σήματα με τη σωστή μαθηματική αναλογία.

Αν έχετε τηλεόραση με ανατροφοδότηση 120 Hz που είναι συμβατή με 1080p / 24 (1920 pixels στην οθόνη έναντι 1080 pixels κάτω από την οθόνη, με ρυθμό 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο). Η τηλεόραση καταλήγει να εμφανίζει 24 ξεχωριστά καρέ κάθε δευτερόλεπτο αλλά επαναλαμβάνει κάθε καρέ σύμφωνα με το ρυθμό ανανέωσης της τηλεόρασης. Στην περίπτωση των 120 Hz, κάθε πλαίσιο θα εμφανίζεται 5 φορές μέσα σε κάθε 24ο του δευτερολέπτου.

Με άλλα λόγια, ακόμη και με υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης, εξακολουθούν να εμφανίζονται μόνο 24 ξεχωριστά πλαίσια ανά δευτερόλεπτο, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί να εμφανίζονται πολλές φορές, ανάλογα με το ρυθμό ανανέωσης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παραπάνω εξήγηση είναι με καθαρούς ρυθμούς καρέ. Εάν η τηλεόραση έχει επίσης να κάνει ένα 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο έως 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο ή αντίστροφα μετατροπή ρυθμού καρέ, τότε πρέπει επίσης να ασχοληθεί με 3: 2 ή 2: 3 Pulldown, η οποία προσθέτει περισσότερα μαθηματικά. Το πακέτο 3: 2 μπορεί επίσης να εκτελεστεί από συσκευή αναπαραγωγής DVD ή Blu-ray Disc ή άλλη συσκευή προέλευσης πριν το σήμα φτάσει στην τηλεόραση.

Πώς χειρίζονται οι τηλεοράσεις 1080p / 24

Εάν μια τηλεόραση είναι 1080p / 60 ή 1080p / 30 - συμβατή μόνο, δεν δέχεται την είσοδο 1080p / 24. Επί του παρόντος, μόνο οι δίσκοι Blu-ray και οι δίσκοι HD-DVD είναι οι κύριες πηγές υλικού 1080p / 24. Ωστόσο, οι περισσότεροι δίσκοι Blu-ray Disc και HD-DVD μετατρέπουν το εξερχόμενο σήμα σε 1080p / 60 ή 1080i / 30 έτσι ώστε οι πληροφορίες να μπορούν να επεξεργαστούν με σωστή τηλεόραση για προβολή στην οθόνη εάν δεν είναι συμβατές με το 1080p / 24.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν και οι τηλεοράσεις μόνο 1080p / 60 δεν μπορούν να προβάλλουν τηλεοράσεις 1080p / 24 - 1080p / 24 μπορούν να εμφανίσουν 1080p / 60 μέσω επεξεργασίας βίντεο.

Το όλο θέμα βράζει προς την έννοια των ξεχωριστών πλαισίων έναντι των επαναλαμβανόμενων πλαισίων. Στην περίπτωση υπολογισμών ρυθμού καρέ / ρυθμού ανανέωσης, τα επαναλαμβανόμενα πλαίσια δεν θεωρούνται ξεχωριστά πλαίσια, καθώς οι πληροφορίες στα επαναλαμβανόμενα πλαίσια είναι πανομοιότυπα. Είναι όταν μετακινείτε σε ένα πλαίσιο με διαφορετικές πληροφορίες που το υπολογίζετε ως ένα νέο πλαίσιο.

Σάρωση οπίσθιου φωτισμού

Ωστόσο, εκτός από το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιούν ορισμένοι κατασκευαστές τηλεοπτικών προγραμμάτων που μπορούν να βελτιώσουν την απόκριση κίνησης και να μειώσουν τη θαμπάδα της κίνησης αναφέρεται ως Scanning Backlight. Με άλλα λόγια, ας πούμε ότι μια τηλεόραση έχει ρυθμό ανανέωσης οθόνης 120 Ηζ. Είναι πιθανό να ενσωματωθεί επίσης ένας οπίσθιος φωτισμός που ανάβει και σβήνει γρήγορα σε επιπλέον 120 Hz κάθε δευτερόλεπτο (μεταξύ των ρυθμών ανανέωσης οθόνης επαναλαμβανόμενων καρέ). Αυτή η τεχνική αποδίδει το αποτέλεσμα του να έχει ένα ρυθμό ανανέωσης οθόνης 240 Hz, εξαπατώντας αποτελεσματικά το σύστημα.

Στις τηλεοράσεις που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία, μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί ξεχωριστά από τη ρύθμιση ρυθμού ανανέωσης οθόνης, αν δεν προτιμάται η επίδραση της τεχνικής σάρωσης οπίσθιου φωτισμού. Επίσης, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές τηλεοράσεων εφαρμόζουν σάρωση οπίσθιου φωτισμού, κάποιοι δεν το χρησιμοποιούν, ή απλώς το χρησιμοποιούν σε ορισμένα μοντέλα και όχι σε άλλα.

Κίνηση ή παρεμβολή πλαισίου

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται είτε αντί, είτε σε συνδυασμό με τη Σάρωση οπίσθιου φωτισμού, είναι αυτή που αναφέρεται ως παρεμβολή κίνησης ή πλαισίου. Αυτή η μέθοδος μπορεί να συνεπάγεται είτε την εισαγωγή μαύρων πλαισίων μεταξύ δύο υφιστάμενων εμφανιζόμενων πλαισίων είτε ο επεξεργαστής βίντεο στην τηλεόραση συνδυάζει στοιχεία των προηγούμενων και μετα-κηρυγμένων πλαισίων που εμφανίζονται. Και στις δύο περιπτώσεις, η πρόθεση είναι να αναμειγνύονται τα εμφανιζόμενα πλαίσια, έτσι ώστε να γίνεται ομαλή η ταχύτερη κίνηση.

Η επίδραση όπερας σαπουνιού

Παρόλο που όλο αυτό το ρυθμό καρέ, ο ρυθμός ανανέωσης, η σάρωση οπίσθιου φωτισμού και η αλήθεια παρεμβολής κίνησης / πλαισίου έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μια καλύτερη οπτική εμπειρία για τους καταναλωτές, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Από τη μία πλευρά, τα ζητήματα της υστέρησης της κίνησης μειώνονται ή εξαλείφονται, αλλά αυτό που μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας είναι αυτό που αποκαλείται "Effect Opera Soap". Το οπτικό αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης είναι ότι το περιεχόμενο που βασίζεται σε φιλμ μοιάζει με το βίντεο, το οποίο δίνει ταινίες σε μια σκηνική εμφάνιση, ταινία βιντεοκασέτας ή σκηνής, όπως μια σαπουνόπερα ή μια ζωντανή ή ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Αν διαπιστώσετε ότι αυτό το φαινόμενο σας ενοχλεί, ευτυχώς, οι περισσότεροι κατασκευαστές τηλεοράσεων παρέχουν μια ρύθμιση που μπορεί να προσαρμόσει το ποσό ή να απενεργοποιήσει τις προστιθέμενες λειτουργίες σάρωσης ανανέωσης ή οπίσθιου φωτισμού.

Το παιχνίδι μάρκετινγκ

Προκειμένου να διατεθούν στην αγορά τηλεοράσεις που χρησιμοποιούν ταχύτερους ρυθμούς ανανέωσης ή ρυθμούς ανανέωσης σε συνδυασμό με σάρωση οπίσθιου φωτισμού ή παρεμβολή κίνησης / πλαισίου, οι κατασκευαστές δημιούργησαν τις δικές τους λέξεις-κλειδιά για να προσελκύσουν τον καταναλωτή με λιγότερη εκφοβιστική μη τεχνική φρασεολογία.

Για παράδειγμα, η LG χρησιμοποιεί την ετικέτα TruMotion, η Panasonic χρησιμοποιεί Intelligent Frame Creation, η Samsung χρησιμοποιεί Auto Motion Plus ή Clear Motion Rate (CMR), η Sharp χρησιμοποιεί το AquoMotion, η Sony χρησιμοποιεί MotionFlow, η Toshiba χρησιμοποιεί ClearScan και το Vizio χρησιμοποιεί το SmoothMotion.

Οι τηλεοράσεις πλάσματος είναι διαφορετικές

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να επισημάνω είναι ότι οι αυξημένοι ρυθμοί ανανέωσης, η σάρωση οπίσθιου φωτισμού και η παρεμβολή κίνησης / πλαισίου ισχύουν κυρίως για τηλεοράσεις LCD και LED / LCD. Οι τηλεοράσεις πλάσματος χειρίζονται διαφορετικά την επεξεργασία κίνησης, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που αναφέρεται ως υποκλάδος. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε το άρθρο μας Τι είναι ένας δίσκος Sub-Field σε μια Plasma TV .

Τελική λήψη

Με τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις σημερινές τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να οπλίζονται με τη γνώση του τι είναι σημαντικό και τι δεν είναι. Με την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, η έννοια του ρυθμού ανανέωσης οθόνης είναι πράγματι σημαντική, αλλά μην βυθίζεστε με τους αριθμούς και γνωρίζετε τις πιθανές οπτικές παρενέργειες.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το πώς η αύξηση του ρυθμού ανανέωσης ή / και η προστιθέμενη εφαρμογή της σάρωσης οπίσθιου φωτισμού βελτιώνει ή δεν βελτιώνει την εικόνα της οθόνης που θεωρείται για εσάς, τον καταναλωτή. Αφήστε τα μάτια σας να είναι ο οδηγός σας καθώς συγκρίνετε το κατάστημα για την επόμενη τηλεόρασή σας.