Τι είναι το FireWire;

FireWire (IEEE 1394) Ορισμός, εκδόσεις και σύγκριση USB

Το IEEE 1394, γνωστό ως FireWire, είναι ένας τυπικός τύπος σύνδεσης για πολλά διαφορετικά είδη ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ψηφιακές βιντεοκάμερες, ορισμένοι εκτυπωτές και σαρωτές, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και άλλα περιφερειακά.

Οι όροι IEEE 1394 και FireWire συνήθως αναφέρονται στους τύπους καλωδίων, θυρών και υποδοχών που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση αυτών των τύπων εξωτερικών συσκευών σε υπολογιστές.

Το USB είναι ένας παρόμοιος τυποποιημένος τύπος σύνδεσης που χρησιμοποιείται για συσκευές όπως flash drives καθώς και εκτυπωτές, φωτογραφικές μηχανές και πολλές άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Το πιο πρόσφατο πρότυπο USB μεταδίδει δεδομένα ταχύτερα από το IEEE 1394 και είναι ευρύτερα διαθέσιμο.

Άλλα ονόματα για το πρότυπο IEEE 1394

Το εμπορικό σήμα της Apple για το πρότυπο IEEE 1394 είναι το FireWire , το οποίο είναι ο συνηθέστερος όρος που ακούτε όταν κάποιος μιλάει για το IEEE 1394.

Άλλες εταιρείες μερικές φορές χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα για το πρότυπο IEEE 1394. Η Sony χαρακτήρισε το πρότυπο IEEE 1394 ως i.Link , ενώ το Lynx είναι το όνομα που χρησιμοποιείται από την Texas Instruments.

Περισσότερα για το FireWire και τα υποστηριζόμενα χαρακτηριστικά του

Το FireWire έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει plug-and-play, πράγμα που σημαίνει ότι ένα λειτουργικό σύστημα εντοπίζει αυτόματα τη συσκευή όταν είναι συνδεδεμένο και ζητά να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα οδήγησης, εάν χρειάζεται, για να το λειτουργήσει.

Το IEEE 1394 είναι επίσης hot-swappable, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε οι υπολογιστές που συνδέονται με τις συσκευές FireWire ούτε οι ίδιες οι συσκευές πρέπει να κλείσουν πριν συνδεθούν ή αποσυνδεθούν.

Όλες οι εκδόσεις των Windows, από τα Windows 98 έως τα Windows 10 , καθώς και το Mac OS 8.6 και μεταγενέστερα, το Linux και τα περισσότερα άλλα λειτουργικά συστήματα, υποστηρίζουν το FireWire.

Μέχρι και 63 συσκευές μπορούν να συνδεθούν μέσω αλυσίδας Daisy σε ένα μόνο διαύλου firewire ή συσκευή ελέγχου. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε συσκευές που υποστηρίζουν διαφορετικές ταχύτητες, το καθένα από αυτά μπορεί να συνδεθεί στον ίδιο δίαυλο και να λειτουργήσει με τις δικές του μέγιστες ταχύτητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας δίαυλος FireWire μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ διαφορετικών ταχυτήτων σε πραγματικό χρόνο, ανεξάρτητα από το αν μια από τις συσκευές είναι πολύ πιο αργή από τις άλλες.

Οι συσκευές FireWire μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ένα δίκτυο peer-to-peer για επικοινωνία. Αυτή η δυνατότητα σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν πόρους συστήματος όπως η μνήμη του υπολογιστή σας, αλλά το πιο σημαντικό, σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς έναν υπολογιστή καθόλου.

Μια φορά που αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο είναι μια κατάσταση στην οποία θέλετε να αντιγράψετε δεδομένα από μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στην άλλη. Υποθέτοντας ότι και οι δύο έχουν θύρες FireWire, απλώς συνδέστε τις και μεταφέρετε τα δεδομένα - δεν απαιτείται υπολογιστής ή κάρτες μνήμης.

FireWire Versions

Το IEEE 1394, το οποίο ονομάστηκε FireWire 400 , κυκλοφόρησε το 1995. Χρησιμοποιεί έναν σύνδεσμο έξι ακίδων και μπορεί να μεταφέρει δεδομένα στα 100, 200 ή 400 Mbps, ανάλογα με το καλώδιο FireWire που χρησιμοποιείται στα καλώδια για 4,5 μέτρα. Αυτοί οι τρόποι μεταφοράς δεδομένων συνήθως ονομάζονται S100, S200 και S400 .

Το 2000, απελευθερώθηκε το IEEE 1394a. Παρείχε βελτιωμένα χαρακτηριστικά που περιλάμβαναν μια λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Το IEEE 1394a χρησιμοποιεί ένα σύνδεσμο τεσσάρων ακίδων αντί των έξι ακίδων που υπάρχουν στο FireWire 400, επειδή δεν περιλαμβάνει συνδέσεις τροφοδοσίας.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα ήρθε το IEEE 1394b, που ονομάζεται FireWire 800 ή S800 . Αυτή η έκδοση εννέα ακίδων του IEEE 1394a υποστηρίζει ταχύτητες μεταφοράς μέχρι 800 Mbps σε καλώδια μήκους έως 100 μέτρων. Οι συνδέσεις των καλωδίων για το FireWire 800 δεν είναι οι ίδιες με αυτές του FireWire 400, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο είναι ασύμβατες μεταξύ τους εκτός εάν χρησιμοποιείται καλώδιο μετατροπής ή dongle.

Στα τέλη του 2000, κυκλοφόρησαν τα FireWire S1600 και S3200 . Υποστήριξαν ταχύτητες μεταφοράς τόσο γρήγορα όσο 1,572 Mbps και 3,145 Mbps, αντίστοιχα. Ωστόσο, τόσο λίγες από αυτές τις συσκευές κυκλοφόρησαν και δεν πρέπει να θεωρηθούν μέρος του χρονοδιαγράμματος της ανάπτυξης του FireWire.

Το 2011, η Apple άρχισε να αντικαθιστά το FireWire με τον πολύ ταχύτερο Thunderbolt και, το 2015, τουλάχιστον σε μερικούς από τους υπολογιστές, με θύρες USB-C συμβατές με USB 3.1.

Οι διαφορές μεταξύ του FireWire και του USB

Το FireWire και το USB έχουν παρόμοιο σκοπό - και οι δύο μεταφέρουν δεδομένα - αλλά διαφέρουν σημαντικά σε περιοχές όπως η διαθεσιμότητα και η ταχύτητα.

Δεν θα δείτε το FireWire να υποστηρίζεται σχεδόν σε κάθε υπολογιστή και συσκευή όπως εσείς με USB. Οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές δεν έχουν ενσωματωμένες θύρες FireWire. Θα έπρεπε να αναβαθμιστούν για να το κάνουν ... κάτι που κοστίζει επιπλέον και μπορεί να μην είναι εφικτό σε κάθε υπολογιστή.

Το πιο πρόσφατο πρότυπο USB είναι το USB 3.1, το οποίο υποστηρίζει ταχύτητες μεταφοράς τόσο υψηλές όσο 10.240 Mbps. Αυτό είναι πολύ πιο γρήγορα από τα 800 Mbps που υποστηρίζει το FireWire.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει το USB πάνω από το FireWire είναι ότι οι συσκευές και τα καλώδια USB είναι συνήθως φθηνότερα από τους αντίστοιχους FireWire, αναμφίβολα εξαιτίας του πόσο δημοφιλείς και μαζικά παραγόμενες συσκευές και καλώδια USB έχουν γίνει.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα FireWire 400 και FireWire 800 χρησιμοποιούν διαφορετικά καλώδια που δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. Το πρότυπο USB, από την άλλη πλευρά, ήταν πάντα καλό για τη διατήρηση της συμβατότητας προς τα πίσω.

Ωστόσο, οι συσκευές USB δεν μπορούν να είναι αλυσοδεμένες μαζί με συσκευές FireWire. Οι συσκευές USB απαιτούν από έναν υπολογιστή να επεξεργάζεται τις πληροφορίες αφού αφήσει μία συσκευή και εισέλθει σε άλλη.