Τι σημαίνει η μορφή;

Ορισμός μορφοποίησης και οδηγοί που δείχνουν πώς να διαμορφώσετε

Για να διαμορφώσετε μια μονάδα δίσκου ( σκληρός δίσκος , δισκέτα, μονάδα flash κ.λπ.) σημαίνει να προετοιμάσετε το επιλεγμένο διαμέρισμα στη μονάδα που θα χρησιμοποιηθεί από ένα λειτουργικό σύστημα , διαγράφοντας όλα τα δεδομένα 1 και ρυθμίζοντας ένα σύστημα αρχείων .

Το πιο δημοφιλές σύστημα αρχείων για την υποστήριξη των Windows είναι το NTFS, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται το FAT32 .

Στα Windows, η διαμόρφωση ενός διαμερίσματος γίνεται συνήθως από το εργαλείο διαχείρισης δίσκων . Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε μια μονάδα δίσκου χρησιμοποιώντας την εντολή μορφοποίησης σε μια διεπαφή γραμμής εντολών όπως η εντολή εντολών ή με ένα εργαλείο λογισμικού διαμερίσματος ελεύθερου δίσκου .

Σημείωση: Μπορεί να βοηθήσει να γνωρίζετε ότι ένα διαμέρισμα συνήθως περιλαμβάνει ένα ολόκληρο φυσικό σκληρό δίσκο. Γι 'αυτό λέμε συχνά "μορφοποίηση μιας μονάδας δίσκου", όταν στην πραγματικότητα, μορφοποιείτε ένα διαμέρισμα στη μονάδα ... συμβαίνει ακριβώς ότι το διαμέρισμα μπορεί να είναι ολόκληρο το μέγεθος της μονάδας δίσκου.

Πόροι στη μορφοποίηση

Η μορφοποίηση δεν μπορεί να γίνει συνήθως τυχαία και έτσι δεν πρέπει να ανησυχείτε ότι θα διαγράψετε όλα τα αρχεία σας το λάθος μου. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τη μορφοποίηση οτιδήποτε και να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε τι κάνετε.

Ακολουθούν μερικά κοινά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σχετικά με τη μορφοποίηση:

Ορισμένες συσκευές όπως κάμερες θα σας επιτρέψουν να διαμορφώσετε την αποθήκευση μέσω της ίδιας της συσκευής. Είναι παρόμοιο με το πώς μπορείτε να διαμορφώσετε έναν σκληρό δίσκο χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή - το ίδιο πράγμα είναι δυνατό και με κάποιες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και ίσως ακόμη και κονσόλες παιχνιδιών ή άλλες συσκευές που μπορεί να χρειαστούν τη μορφοποίηση του σκληρού δίσκου τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφοποίηση

Η μορφοποίηση της μονάδας δίσκου C: ή οποιουδήποτε άλλου γράμματος συμβαίνει για τον εντοπισμό του διαμερίσματος στο οποίο είναι εγκατεστημένα τα Windows, πρέπει να γίνει εκτός Windows, επειδή δεν μπορείτε να διαγράψετε κλειδωμένα αρχεία (τα αρχεία που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή). Κάνοντας αυτό έξω από το λειτουργικό σύστημα σημαίνει ότι τα αρχεία δεν εκτελούνται ενεργά και συνεπώς μπορούν να διαγραφούν. Για οδηγίες, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να διαμορφώσετε τη μορφή C.

Εάν αναζητάτε πληροφορίες σχετικά με τη μορφοποίηση ενός υπάρχοντος σκληρού δίσκου ακριβώς για να μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Windows σε αυτό, μην ανησυχείτε - δεν χρειάζεται να μορφοποιήσετε με μη αυτόματο τρόπο έναν σκληρό δίσκο για να το κάνετε αυτό. Η μορφοποίηση ενός σκληρού δίσκου είναι μέρος της μεθόδου "καθαρή εγκατάσταση" εγκατάστασης των Windows. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να καθαρίσετε τα Windows Εγκατάσταση .

Εάν θέλετε να διαμορφώσετε μια συσκευή για να αλλάξετε το σύστημα αρχείων από, για παράδειγμα, FAT32 σε NTFS, ένας τρόπος που μπορείτε να το κάνετε κατά την αποθήκευση των δεδομένων σας είναι να αντιγράψετε πρώτα τα αρχεία από τη μονάδα μέχρι να είναι κενή.

Ίσως μπορέσετε να ανακτήσετε αρχεία από ένα διαμέρισμα ακόμη και μετά τη μορφοποίησή του. Ορισμένα εργαλεία ανάκτησης αρχείων θα πρέπει να είναι σε θέση να το κάνουν αυτό, και πολλά είναι δωρεάν, σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε αν έχετε μορφοποιήσει τυχαία ένα διαμέρισμα που κράτησε πολύτιμα δεδομένα.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι μορφοποίησης - υψηλό επίπεδο και χαμηλό επίπεδο. Η μορφοποίηση υψηλού επιπέδου περιλαμβάνει τη συγγραφή του συστήματος αρχείων στο δίσκο, έτσι ώστε τα δεδομένα να μπορούν να οργανωθούν και να κατανοηθούν από την ανάγνωση του λογισμικού από αυτό και τη σύνταξη σε αυτό. Η μορφοποίηση χαμηλού επιπέδου είναι όταν τα κομμάτια και οι τομείς περιγράφονται στο δίσκο. Αυτό γίνεται από τον κατασκευαστή πριν το αυτοκίνητο πωληθεί ακόμη.

Άλλοι ορισμοί για τη μορφή

Η λέξη "μορφή" χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο είναι διατεταγμένα ή δομημένα άλλα πράγματα, όχι μόνο ένα σύστημα αρχείων.

Για παράδειγμα, η μορφή συσχετίζεται με τις ορατές ιδιότητες αντικειμένων όπως το κείμενο και οι εικόνες. Τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου όπως το Microsoft Word, για παράδειγμα, μπορούν να μορφοποιήσουν κείμενο για να το επικεντρώσουν στη σελίδα, να εμφανιστούν ως διαφορετικός τύπος γραμματοσειράς κ.ο.κ.

Η μορφή είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον τρόπο κωδικοποίησης και οργάνωσης των αρχείων, και συνήθως αναγνωρίζεται από την επέκταση του αρχείου .

[1] Στα Windows XP και σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows, τα δεδομένα στο διαμέρισμα του σκληρού δίσκου δεν έχουν πραγματικά διαγραφεί κατά τη διάρκεια μιας μορφής, απλώς χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" από το νέο σύστημα αρχείων. Με άλλα λόγια, λέει στο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί το διαμέρισμα να προσποιείται ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, παρότι υπάρχει πραγματικά. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να σκουπίσετε έναν σκληρό δίσκο για οδηγίες σχετικά με την πλήρη διαγραφή των πληροφοριών σε μια μονάδα δίσκου.