Τι είναι ο πίνακας κατανομής αρχείων (FAT);

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το FAT32, exFAT, FAT16, & FAT12

Ο πίνακας κατανομής αρχείων (FAT) είναι ένα σύστημα αρχείων το οποίο δημιουργήθηκε από τη Microsoft το 1977.

Το FAT εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα ως το προτιμώμενο σύστημα αρχείων για μέσα κίνησης δισκέτας και φορητές συσκευές αποθήκευσης υψηλής χωρητικότητας όπως μονάδες flash και άλλες συσκευές μνήμης SSD όπως κάρτες SD.

Το FAT ήταν το κύριο σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται σε όλα τα λειτουργικά συστήματα των καταναλωτών της Microsoft από το MS-DOS μέσω των Windows ME. Παρόλο που το FAT εξακολουθεί να είναι μια υποστηριζόμενη επιλογή για τα νεότερα λειτουργικά συστήματα της Microsoft, το NTFS είναι το κύριο σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται σήμερα.

Το σύστημα αρχείων του πίνακα κατανομής αρχείων έχει δει προόδους με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω της ανάγκης υποστήριξης μεγαλύτερων μονάδων σκληρού δίσκου και μεγαλύτερων μεγεθών αρχείων.

Εδώ είναι πολλά περισσότερα για τις διάφορες εκδόσεις του συστήματος αρχείων FAT:

FAT12 (Πίνακας κατανομής αρχείων 12-bit)

Η πρώτη ευρέως χρησιμοποιούμενη έκδοση του συστήματος αρχείων FAT, FAT12, εισήχθη το 1980, μαζί με τις πρώτες εκδόσεις του DOS.

Το FAT12 ήταν το κύριο σύστημα αρχείων για τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft μέσω του MS-DOS 3.30 αλλά χρησιμοποιήθηκε επίσης στα περισσότερα συστήματα μέσω του MS-DOS 4.0. Το FAT12 εξακολουθεί να είναι το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται στην περιστασιακή δισκέτα που θα βρείτε σήμερα.

Το FAT12 υποστηρίζει μεγέθη μονάδων δίσκου και μεγέθη αρχείων μέχρι 16 MB χρησιμοποιώντας συστοιχίες 4 KB ή 32 MB χρησιμοποιώντας 8 KB, με μέγιστο αριθμό 4.084 αρχείων σε έναν τόμο (όταν χρησιμοποιείτε συμπλέγματα 8KB).

Τα ονόματα αρχείων στο FAT12 δεν μπορούν να υπερβούν το μέγιστο όριο χαρακτήρων των 8 χαρακτήρων, συν 3 για την επέκταση .

Ορισμένες ιδιότητες αρχείου εισήχθησαν για πρώτη φορά στο FAT12, συμπεριλαμβανομένων των κρυφών , μόνο για ανάγνωση , συστήματος και ετικέτα όγκου .

Σημείωση: Το FAT8, που εισήχθη το 1977, ήταν η πρώτη αληθινή έκδοση του συστήματος αρχείων FAT, αλλά είχε περιορισμένη χρήση και μόνο σε ορισμένα τερματικά συστήματα πληροφορικής της εποχής.

FAT16 (Πίνακας κατανομής αρχείων 16-bit)

Η δεύτερη εφαρμογή του FAT ήταν το FAT16, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά το 1984 σε PC DOS 3.0 και MS-DOS 3.0.

Μια ελαφρώς πιο βελτιωμένη έκδοση του FAT16, που ονομάζεται FAT16B, ήταν το πρωτεύον σύστημα αρχείων για το MS-DOS 4.0 μέσω του MS-DOS 6.22. Ξεκινώντας με τα MS-DOS 7.0 και τα Windows 95, χρησιμοποιήθηκε μια άλλη βελτιωμένη έκδοση, που ονομάζεται FAT16X.

Ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα και το μέγεθος του συμπλέγματος που χρησιμοποιείται, το μέγιστο μέγεθος μονάδας δίσκου μπορεί να κυμαίνεται από 2 GB έως 16 GB, το τελευταίο μόνο στα Windows NT 4 με συστοιχίες 256 KB.

Τα μεγέθη αρχείων σε δίσκους FAT16 φτάνουν τα μέγιστα στα 4 GB με ενεργοποιημένη την υποστήριξη μεγάλων αρχείων ή 2 GB χωρίς αυτό.

Ο μέγιστος αριθμός αρχείων που μπορούν να διατηρηθούν σε έναν τόμο FAT16 είναι 65.536. Όπως και με το FAT12, τα ονόματα των αρχείων περιορίστηκαν σε 8 + 3 χαρακτήρες αλλά επεκτάθηκαν σε 255 χαρακτήρες ξεκινώντας από τα Windows 95.

Το χαρακτηριστικό αρχείου αρχείου εισήχθη στο FAT16.

FAT32 (Πίνακας κατανομής αρχείων 32-bit)

Το FAT32 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του συστήματος αρχείων FAT. Εισήχθη το 1996 για χρήστες Windows OSR2 / MS-DOS 7.1 και ήταν το κύριο σύστημα αρχείων για τις εκδόσεις των Windows στον καταναλωτή μέσω των Windows ME.

Το FAT32 υποστηρίζει βασικά μεγέθη μονάδων δίσκου μέχρι 2 TB ή ακόμα και 16 ΤΒ με συστοιχίες 64 KB.

Όπως και με το FAT16, τα μεγέθη αρχείων σε δίσκους FAT32 φτάνουν τα 4 GB με ενεργοποιημένο το Large File Support ή 2 GB χωρίς αυτό. Μια τροποποιημένη έκδοση του FAT32, που ονομάζεται FAT32 + , υποστηρίζει αρχεία μεγέθους περίπου 256 GB!

Μέχρι 268.173.300 αρχεία μπορούν να περιέχονται σε έναν τόμο FAT32, αρκεί να χρησιμοποιεί συστοιχίες 32 KB.

exFAT (Πίνακας Extended File Allocation)

Το exFAT, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά το 2006, είναι ένα ακόμη σύστημα αρχείων που δημιουργήθηκε από τη Microsoft, παρόλο που δεν είναι η "επόμενη" έκδοση FAT μετά το FAT32.

Το exFAT προορίζεται κυρίως για χρήση σε φορητές συσκευές πολυμέσων όπως δίσκους flash, κάρτες SDHC και SDXC κ.λπ.

Το exFAT υποστηρίζει επίσημα φορητές συσκευές αποθήκευσης πολυμέσων έως και 512 TiB, αλλά θεωρητικά θα μπορούσε να υποστηρίξει δίσκους τόσο μεγάλες όσο το 64 ZiB, το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από οποιοδήποτε μέσο που διατίθεται από αυτή τη γραφή.

Η εγγενή υποστήριξη για ονόματα αρχείων 255 χαρακτήρων και υποστήριξη για μέχρι 2.796.202 αρχεία ανά κατάλογο είναι δύο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του συστήματος exFAT.

Το σύστημα αρχείων exFAT υποστηρίζεται από όλες σχεδόν τις εκδόσεις των Windows (παλαιότερες με προαιρετικές ενημερώσεις), το Mac OS X (10.6.5+), καθώς και από πολλές τηλεοράσεις, μέσα πολυμέσων και άλλες συσκευές.

Μετακίνηση αρχείων από συστήματα NTFS σε συστήματα FAT

Η κρυπτογράφηση αρχείων, η συμπίεση αρχείων , τα δικαιώματα αντικειμένου, οι ποσοστώσεις δίσκων και το χαρακτηριστικό αρχείου ευρετηρίου είναι διαθέσιμα μόνο στο σύστημα αρχείων NTFS - όχι στο FAT . Άλλα χαρακτηριστικά, όπως τα κοινά που ανέφερα στις παραπάνω συζητήσεις, είναι επίσης διαθέσιμα στο NTFS.

Δεδομένων των διαφορών τους, εάν τοποθετήσετε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο από έναν τόμο NTFS σε ένα χώρο με μορφή FAT, το αρχείο χάνει την κατάσταση κρυπτογράφησης του, πράγμα που σημαίνει ότι το αρχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κανονικό μη κρυπτογραφημένο αρχείο. Η αποκρυπτογράφηση ενός αρχείου με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή μόνο για τον αρχικό χρήστη που κρυπτογράφησε το αρχείο ή οποιοσδήποτε άλλος χρήστης που έχει χορηγηθεί άδεια από τον αρχικό κάτοχο.

Παρόμοια με τα κρυπτογραφημένα αρχεία, δεδομένου ότι το FAT δεν υποστηρίζει τη συμπίεση, ένα συμπιεσμένο αρχείο αποσυμπιέζεται αυτόματα εάν αντιγραφεί από έναν τόμο NTFS και σε έναν όγκο FAT. Για παράδειγμα, αν αντιγράψετε ένα συμπιεσμένο αρχείο από μια μονάδα σκληρού δίσκου NTFS σε μια δισκέτα FAT, το αρχείο θα αποσυμπιέσει αυτόματα πριν αποθηκευτεί στη δισκέτα επειδή το σύστημα αρχείων FAT στο μέσο προορισμού δεν έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης συμπιεσμένων αρχείων .

Σύνθετη ανάγνωση στο FAT

Παρόλο που είναι πολύ πέρα ​​από τη βασική συζήτηση FAT εδώ, αν ενδιαφέρεστε για περισσότερα σχετικά με το πώς διαρθρώνονται οι δίσκοι FAT12, FAT16 και FAT32, ανατρέξτε στα συστήματα αρχείων FAT του Andries E. Brouwer.