Τι είναι μια κάρτα δοκιμής POST;

Επεξήγηση κάρτας δοκιμών POST και πώς λειτουργούν

Μια κάρτα δοκιμής POST είναι ένα μικρό διαγνωστικό εργαλείο που εμφανίζει κωδικούς σφαλμάτων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του αυτοματοποιημένου ελέγχου λειτουργίας . Χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό προβλημάτων που μπορούν να εντοπιστούν καθώς ξεκινάει ο υπολογιστής.

Αυτά τα σφάλματα, που ονομάζονται κώδικες POST , αντιστοιχούν άμεσα σε μια δοκιμή που απέτυχε και μπορούν να βοηθήσουν να προσδιοριστεί ποιο κομμάτι υλικού προκαλεί κάποιο πρόβλημα, όπως εάν είναι η μνήμη , οι σκληροί δίσκοι , το πληκτρολόγιο κ.λπ.

Αν το σύστημα δεν παρουσιάσει σφάλμα μέχρι αργότερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης μετά την ενεργοποίηση της κάρτας γραφικών , τότε το σφάλμα μπορεί να εμφανιστεί στην οθόνη. Αυτός ο τύπος σφάλματος δεν είναι ο ίδιος με τον κώδικα POST αλλά αντίθετα ονομάζεται μήνυμα σφάλματος POST , το οποίο είναι ένα μήνυμα αναγνώσιμο από τον άνθρωπο.

Οι κάρτες ελέγχου POST είναι επίσης γνωστές ως κάρτες Power On Self Test, κάρτες POST, διαγνωστικές κάρτες POST, κάρτες σημείων ελέγχου και θύρες 80h.

Πώς λειτουργούν οι κάρτες ελέγχου POST

Οι περισσότερες κάρτες δοκιμής POST συνδέονται απευθείας σε υποδοχές επέκτασης στη μητρική πλακέτα ενώ μερικές άλλες συνδέονται εξωτερικά μέσω παράλληλης ή σειριακής θύρας. Μια εσωτερική κάρτα δοκιμής POST, βεβαίως, απαιτεί να ανοίξετε τον υπολογιστή σας για να το χρησιμοποιήσετε.

Κατά τη διάρκεια της αυτόματης δοκιμής τροφοδοσίας, παράγεται ένας διψήφιος κωδικός και συνήθως μπορεί να διαβάζεται στη θύρα 0x80. Ορισμένες κάρτες δοκιμών POST περιλαμβάνουν jumpers που σας επιτρέπουν να τροποποιήσετε ποια θύρα θα διαβάσει τον κώδικα, αφού ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετική θύρα.

Αυτός ο κώδικας δημιουργείται κατά τη διάρκεια κάθε βήματος διάγνωσης κατά την εκκίνηση. Αφού προσδιοριστεί ότι κάθε κομμάτι του υλικού λειτουργεί, το επόμενο στοιχείο ελέγχεται. Εάν εντοπιστεί ένα σφάλμα, η διαδικασία εκκίνησης συνήθως σταματάει και η κάρτα δοκιμής POST εμφανίζει τον κωδικό σφάλματος.

Σημείωση: Πρέπει να γνωρίζετε τον κατασκευαστή του BIOS του υπολογιστή σας για να μεταφράσετε τους κώδικες POST σε μηνύματα λάθους που μπορείτε να καταλάβετε. Ορισμένοι ιστότοποι, όπως το BIOS Central, διαθέτουν μια λίστα προμηθευτών του BIOS και τους αντίστοιχους κωδικούς σφαλμάτων POST.

Για παράδειγμα, εάν η κάρτα δοκιμής POST εμφανίζει τον αριθμό σφάλματος 28 και η Dell είναι ο κατασκευαστής του BIOS, σημαίνει ότι η μπαταρία CMOS RAM έχει πάει άσχημα. Σε αυτήν την περίπτωση, η αντικατάσταση της μπαταρίας CMOS πιθανότατα θα διορθώσει το πρόβλημα.

Δείτε τι είναι ένας κώδικας POST; εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια για την κατανόηση του τι σημαίνουν οι κώδικες.

Περισσότερα σχετικά με τις κάρτες δοκιμών POST

Δεδομένου ότι το BIOS μπορεί να παραδώσει ένα μήνυμα σφάλματος πριν την ενεργοποίηση της κάρτας γραφικών, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα υλικού προτού η οθόνη να εμφανίσει το μήνυμα. Αυτό συμβαίνει όταν η κάρτα δοκιμής POST είναι χρήσιμη - εάν το σφάλμα δεν μπορεί να παραδοθεί στην οθόνη, η δοκιμαστική κάρτα POST μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην αναγνώριση του προβλήματος.

Ένας άλλος λόγος για να χρησιμοποιήσετε μια δοκιμαστική κάρτα POST είναι αν ο υπολογιστής δεν είναι σε θέση να κάνει έναν ήχο για να δώσει το σφάλμα, ποιοι είναι οι κωδικοί των μπιπ . Είναι ακουστικοί κωδικοί που αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο μήνυμα σφάλματος. Παρόλο που είναι χρήσιμα όταν δεν μπορείτε να εμφανίσετε ένα μήνυμα σφάλματος στην οθόνη, δεν είναι καθόλου χρήσιμα σε υπολογιστές που δεν διαθέτουν εσωτερικό ηχείο, οπότε ο ανάλογος κώδικας POST μπορεί να διαβαστεί από δοκιμή POST κάρτα.

Λίγα άτομα έχουν ήδη έναν από αυτούς τους δοκιμαστές, αλλά δεν είναι πολύ ακριβό. Η Amazon πωλεί μια σειρά από κάρτες δοκιμών POST, πολλές από τις οποίες είναι κάτω από $ 20 USD.