Πώς να αναβαθμίσετε το υλικολογισμικό του ασύρματου δρομολογητή σας

Αναβάθμιση του υλικολογισμικού του δρομολογητή σας είναι συνήθως μια καλή ιδέα

Έχετε λοιπόν έναν ασύρματο δρομολογητή που εξυπηρετεί ήσυχα το Wi-Fi στο σπίτι σας για πολλά χρόνια; Έχει ένα παχύ στρώμα σκόνης σε αυτό;

Οι πιθανότητες είναι, αν απαντήσατε ναι σε κάθε ερώτηση, ίσως να μην έχετε αναβαθμίσει το υλικολογισμικό του δρομολογητή σας αρκετό καιρό. Εάν έχετε, συγχαρητήρια, μπορείτε να σταματήσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο αυτήν τη στιγμή, αν όχι, να διαβάσετε.

Ποιο είναι το υλικολογισμικό του δρομολογητή σας;

Το υλικολογισμικό του δρομολογητή σας είναι βασικά το λειτουργικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να λειτουργεί με τη συγκεκριμένη μάρκα και το μοντέλο του δρομολογητή σας (εκτός εάν χρησιμοποιείτε ένα συμβατό λογισμικό ανοιχτού κώδικα όπως το DD-WRT συμβατό με πολυ δρομολογητές).

Συνήθως, ο κατασκευαστής του δρομολογητή σας θα παρέχει ενημερώσεις υλικολογισμικού για τη συγκεκριμένη μάρκα και το μοντέλο του δρομολογητή, μέσω του ιστοτόπου τους ή μέσω ενός εργαλείου μέσα στην κονσόλα διαχείρισης του δρομολογητή σας (συνήθως προσβάσιμη μέσω ενός προγράμματος περιήγησης στο web).

Γιατί μπορεί να θέλετε να αναβαθμίσετε το υλικολογισμικό του ασύρματου δρομολογητή σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε την ενημέρωση του υλικολογισμικού του δρομολογητή σας, εδώ είναι αρκετοί .

Χαρακτηριστικά και διορθώσεις ασφαλείας

Ένας καλός λόγος για τον οποίο ο κατασκευαστής του δρομολογητή σας μπορεί να βγάλει μια ενημέρωση υλικολογισμικού είναι επειδή προσπαθούν να διορθώσουν μια ευπάθεια που εντοπίστηκε στο τρέχον firmware, το ενημερωμένο firmware είναι παρόμοιο με τις ενημερώσεις του συστήματος (όπως στο Microsoft Windows Update ). Καθώς εντοπίζονται και διορθώνονται σφάλματα, απελευθερώνεται ενημερωμένο υλικολογισμικό.

Οι κατασκευαστές δρομολογητών μπορούν επίσης να εκδώσουν μια ενημερωμένη έκδοση υλικολογισμικού για αναβάθμιση λειτουργιών όπως παρωχημένες μονάδες κρυπτογράφησης ή μπορεί να προσθέσουν εντελώς νέους μηχανισμούς ασφαλείας που δεν υπήρχαν σε προηγούμενες εκδόσεις του υλικολογισμικού.

Βελτιώσεις απόδοσης

Εκτός από τις ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας, ο κατασκευαστής του δρομολογητή ίσως έχει βρει έναν τρόπο να βελτιώσει τη συνολική απόδοση του δρομολογητή σας, κάτι που είναι πάντα καλό. Εάν δεν ενημερώσετε το υλικολογισμικό σας τότε δεν θα μπορείτε να επωφεληθείτε από τυχόν αναβαθμίσεις που αυξάνουν την ταχύτητα που ο κατασκευαστής του δρομολογητή σας μπορεί να κυκλοφορήσει σε μια ενημερωμένη έκδοση.

Τρόπος πραγματοποίησης αναβάθμισης υλικολογισμικού

Κάθε δρομολογητής είναι διαφορετικός, αλλά συνήθως, έχουν μια παρόμοια διαδικασία για την αναβάθμιση του firmware του δρομολογητή. Ακολουθούν τα βασικά βήματα για την πραγματοποίηση αναβάθμισης υλικολογισμικού, ελέγξτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή του δρομολογητή για συγκεκριμένες οδηγίες για τη μάρκα και το μοντέλο σας.

Συνδεθείτε στην Κονσόλα διαχειριστή του δρομολογητή σας

Οι περισσότεροι σύγχρονοι δρομολογητές χρησιμοποιούν διαδικτυακή διαχείρηση βασισμένη στον περιηγητή, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά πληκτρολογείτε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας για να έχετε πρόσβαση στις διοικητικές λειτουργίες του. Αυτή η διεύθυνση IP είναι σχεδόν πάντα μια ιδιωτική διεύθυνση IP η οποία είναι συνήθως προσβάσιμη από το εσωτερικό σας δίκτυο. Αυτό βοηθά στην αποτροπή των προσπαθειών των εξωτερικών παραγόντων να διαχειριστούν το δρομολογητή σας.

Κάθε κατασκευαστής δρομολογητή χρησιμοποιεί διαφορετικές προεπιλεγμένες διευθύνσεις, γι 'αυτό ελέγξτε τον ιστότοπο του συγκεκριμένου κατασκευαστή του δρομολογητή για λεπτομέρειες σχετικά με το ποια είναι η χρήση του δρομολογητή σας. Πολλοί δρομολογητές χρησιμοποιούν 192.168.1.1 ως αυτή τη διεύθυνση αλλά ποικίλλουν.

Ακολουθούν ορισμένες κοινές προκαθορισμένες διευθύνσεις για μερικές από τις πιο δημοφιλείς μάρκες ασύρματου δρομολογητή.

Αφού εισαγάγετε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης, θα σας ζητηθεί πιθανώς το όνομα διαχειριστή (συνήθως "admin" ή "administrator") και ο προεπιλεγμένος κωδικός πρόσβασης διαχειριστή . Αυτά τα διαπιστευτήρια είναι πιθανό να ληφθούν από τον ιστότοπο του κατασκευαστή του δρομολογητή σας ή ενδέχεται να βρίσκονται σε ετικέτα στο κάτω μέρος ή στο πίσω μέρος του δρομολογητή σας, που βρίσκεται συνήθως κοντά στον αύξοντα αριθμό του δρομολογητή.

Εντοπίστε την ενότητα Αναβάθμιση υλικολογισμικού της Κονσόλας διαχειριστή

Συνήθως, υπάρχει μια ειδική ενότητα αναβάθμισης υλικολογισμικού εντός της τοποθεσίας διαχείρισης του δρομολογητή. Μπορεί να βρίσκεται κάτω από τη σελίδα "Ρύθμιση δρομολογητή", τη σελίδα "Σχετικά με αυτό το δρομολογητή" ή ίσως κάτω από την επικεφαλίδα "Συντήρηση" ή "Ενημέρωση υλικολογισμικού".

Λήψη και εγκατάσταση του υλικολογισμικού δρομολογητή (από μια αξιόπιστη πηγή)

Οι νεότεροι δρομολογητές θα κάνουν πολύ εύκολη τη λήψη και την εγκατάσταση του υλικολογισμικού απευθείας από την κονσόλα διαχείρισης του δρομολογητή. Ορισμένοι δρομολογητές ενδέχεται να απαιτούν πρώτα να αποθηκεύσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και, στη συνέχεια, να επιλέξετε το αρχείο του υλικολογισμικού μέσω της κονσόλας διαχείρισης.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, βεβαιωθείτε ότι κάνετε λήψη απευθείας από τον κατασκευαστή ή από άλλη αξιόπιστη πηγή (εάν χρησιμοποιείτε firmware του δρομολογητή ανοιχτού κώδικα). Αν είναι δυνατόν, σαρώστε το αρχείο για κακόβουλο λογισμικό πριν εκτελέσετε την αναβάθμιση του υλικολογισμικού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην διακόπτετε την αναβάθμιση του υλικολογισμικού που βρίσκεται σε εξέλιξη ή ενδέχεται να προκαλέσετε ζημιά (τούβλο) στο δρομολογητή σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε την αναβάθμιση κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, καθώς οι αναβαθμίσεις του υλικολογισμικού και οι διακοπές ρεύματος δεν αναμειγνύονται καλά.