Έχετε δοκιμάσει το DD-WRT Firmware;

Το DD-WRT είναι ένας τύπος υλικολογισμικού aftermarket για ασύρματους ευρυζωνικούς δρομολογητές . Διαθέσιμο online από το dd-wrt.com ως δωρεάν downloads, το DD-WRT περιέχει ειδικά χαρακτηριστικά και βελτιστοποιήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν το τυπικό υλικολογισμικό που παρέχουν οι κατασκευαστές δρομολογητών με τα προϊόντα τους. Αρχικά δημιουργήθηκε για ορισμένα μοντέλα δρομολογητών Linksys, η DD-WRT έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια, ώστε να είναι συμβατή με άλλες δημοφιλείς μάρκες και μοντέλα.

Οι χρήστες εγκαθιστούν το DD-WRT σε δρομολογητές χρησιμοποιώντας τη διαδικασία αναβάθμισης υλικολογισμικού (που ονομάζεται επίσης firmware αναβοσβήνει). Οι δρομολογητές περιέχουν μια μικρή σταθερή ποσότητα μόνιμης μνήμης flash - συνήθως μεγέθους 4 megabyte (MB), μεγέθους 8 MB ή 16 MB - όπου αποθηκεύεται το υλικολογισμικό. Όπως και άλλα είδη υλικολογισμικού του δρομολογητή, το υλικολογισμικό DD-WRT υπάρχει υπό μορφή δυαδικού αρχείου.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το υλικολογισμικό τρίτου μέρους

Οι δρομολογητές δεν απαιτούν firmware DD-WRT για κανονική λειτουργία. Ωστόσο, πολλοί λάτρεις της δικτύωσης το εγκαταστήσουν στη θέση του firmware του κατασκευαστή με στόχο την εξαγωγή καλύτερων επιδόσεων ή δυνατοτήτων από τους δρομολογητές. Για παράδειγμα, το DD-WRT παρέχει λειτουργικότητα που ενδέχεται να στερούνται και άλλοι τύποι υλικολογισμικού, όπως π.χ.

Αρχικά σχεδιασμένο για χρήση με ορισμένα μοντέλα δρομολογητών Linksys, η DD-WRT έχει επεκταθεί όλα αυτά τα χρόνια για να είναι συμβατή με άλλες δημοφιλείς μάρκες.

Επιλογές συσκευασίας DD-WRT

Για να δώσει στον ιδιοκτήτη του δρομολογητή μεγαλύτερο έλεγχο για το είδος του υλικολογισμικού που πρέπει να εγκαταστήσει, το DD-WRT υποστηρίζει πολλές εικόνες υλικολογισμικού για κάθε δρομολογητή. Οι μεγαλύτερες εκδόσεις περιέχουν την υποστήριξη των περισσότερων χαρακτηριστικών, αλλά είναι πιο πιθανό να χρειάζονται επιπλέον ρυθμίσεις, ενώ οι μικρότερες εκδόσεις ενδέχεται να μην επιτρέπουν σε μερικούς ανθρώπους που με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν την απόδοση ή / και να βελτιώσουν τη σταθερότητα.

Το DD-WRT υποστηρίζει μέχρι επτά (7) εκδόσεις υλικολογισμικού για μια συγκεκριμένη συσκευή:

Οι εκδόσεις Mini και Micro κυμαίνονται σε μέγεθος μεταξύ 2 megabytes (MB) και 3 MB. Η έκδοση nokaid είναι ίδια με την τυπική έκδοση μείον την υποστήριξη για την υπηρεσία τυχερών παιχνιδιών XLink Kai. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι εκδόσεις VoIP και VPN περιλαμβάνουν πρόσθετη υποστήριξη για συνδέσεις φωνής μέσω IP ή / και VPN, αντίστοιχα. Τέλος, οι εκδόσεις Mega προσεγγίζουν και μερικές φορές υπερβαίνουν τα 8 MB. Το DD-WRT δεν υποστηρίζει και τα επτά πακέτα για κάθε μοντέλο δρομολογητή. Συγκεκριμένα, τα πακέτα Mega δεν μπορούν να χωρέσουν σε παλαιότερους δρομολογητές που περιέχουν μόνο 4 MB χώρου μνήμης flash.

DD-WRT έναντι OpenWRT εναντίον τομάτας

Το DD-WRT είναι μία από τις τρεις δημοφιλείς επιλογές του firmware. Κάθε ένα από τα τρία έχει τις δικές του πιστές ακολουθίες αλλά και διαφορετικούς σχεδιαστικούς στόχους.

Σε σύγκριση με το DD-WRT, το OpenWRT προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές προσαρμογής. Επιπλέον, το OpenWRT έχει σχεδιαστεί για να τροποποιείται και να επεκτείνεται με κωδικοποιητές υλικολογισμικού. Ο μέσος ιδιοκτήτης δρομολογητή στο σπίτι θα βρει αυτά τα επιπλέον κουδούνια και σφυρίχτρες πολύ πολύ περίπλοκα, αλλά οι προηγμένοι χρήστες και οι προγραμματιστές χόμπι εκτιμούν ιδιαίτερα το περιβάλλον δημιουργίας υλικολογισμικού που προσφέρει το OpenWRT.

Το firmware του Tomato επιχειρεί να προσφέρει μια ευκολότερη στη χρήση διεπαφή προσαρμογής από την DD-WRT. Όσοι έχουν δυσκολία να πάρουν DD-WRT να δουλεύουν αξιόπιστα στο δρομολογητή τους έχουν μερικές φορές καλύτερη τύχη με την Τομάτα. Αυτό το πακέτο τείνει να μην υποστηρίζει τόσα διαφορετικά μοντέλα router όπως το DD-WRT, ωστόσο.