Η αξία του QoS στα δίκτυα υπολογιστών

Το QoS (Quality of Service) αναφέρεται σε ένα ευρύ σύνολο τεχνολογιών δικτύωσης και τεχνικών που έχουν σχεδιαστεί για να εγγυώνται προβλέψιμα επίπεδα επιδόσεων του δικτύου. Τα στοιχεία της απόδοσης του δικτύου στο πλαίσιο του QoS περιλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα (uptime), το εύρος ζώνης (απόδοση), την καθυστέρηση (delay) και το ποσοστό σφάλματος (απώλεια πακέτων).

Δημιουργία δικτύου με QoS

Το QoS περιλαμβάνει προτεραιότητα στην κίνηση δικτύου. Το QoS μπορεί να στοχεύει σε μια διεπαφή δικτύου, προς ένα συγκεκριμένο διακομιστή ή δρομολογητή ή σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Ένα σύστημα παρακολούθησης δικτύου πρέπει συνήθως να αναπτυχθεί ως μέρος μιας λύσης QoS για να εξασφαλίσει ότι τα δίκτυα εκτελούν στο επιθυμητό επίπεδο.

Το QoS είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εφαρμογές του Διαδικτύου, όπως το βίντεο κατά παραγγελία, τα συστήματα φωνητικής τηλεφωνίας μέσω IP (VoIP) και άλλες υπηρεσίες για τους καταναλωτές, όπου εμπλέκονται υψηλής απόδοσης και υψηλής ποιότητας streaming .

Διαμόρφωση οδικής κυκλοφορίας και αστυνόμευση κυκλοφορίας

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τους όρους " διαμόρφωση της κυκλοφορίας" και "QoS" εναλλακτικά, καθώς η διαμόρφωση είναι μία από τις πιο κοινές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην QoS. Η διαμόρφωση της κυκλοφορίας μετατρέπει τις καθυστερήσεις σε ένα ρεύμα ροής κίνησης για τη βελτίωση της λανθάνουσας κατάστασης μιας άλλης πηγής.

Η αστυνόμευση της κυκλοφορίας στο QoS περιλαμβάνει την παρακολούθηση της κυκλοφορίας σύνδεσης και τη σύγκριση των επιπέδων δραστηριότητας με τα προκαθορισμένα όρια (πολιτικές). Η αστυνόμευση της κυκλοφορίας οδηγεί συνήθως στην απώλεια πακέτων στην πλευρά λήψης καθώς τα μηνύματα μειώνονται όταν ο αποστολέας υπερβαίνει τα όρια πολιτικής.

QoS σε οικιακά δίκτυα

Πολλοί οικιακοί ευρυζωνικοί δρομολογητές εφαρμόζουν QoS σε κάποια μορφή. Ορισμένοι οικιακοί δρομολογητές εφαρμόζουν αυτοματοποιημένες λειτουργίες QoS (συχνά αποκαλούμενες έξυπνες QoS ) που απαιτούν ελάχιστη προσπάθεια εγκατάστασης, αλλά κάπως λιγότερες δυνατότητες από τις χειροκίνητες επιλογές QoS.

Το αυτόματο QoS ανιχνεύει διαφορετικά είδη κυκλοφορίας δικτύου (βίντεο, ήχο, παιχνίδια) σύμφωνα με τους τύπους δεδομένων του και κάνει δυναμικές αποφάσεις δρομολόγησης βάσει προκαθορισμένων προτεραιοτήτων.

Το Manual QoS επιτρέπει σε έναν διαχειριστή του δρομολογητή να ρυθμίσει τις δικές του προτεραιότητες βάσει του τύπου της κυκλοφορίας, αλλά και σε άλλες παραμέτρους δικτύου (όπως μεμονωμένες διευθύνσεις IP ). Τα ενσύρματα ( Ethernet ) και ασύρματα ( Wi-Fi ) QoS απαιτούν ξεχωριστή ρύθμιση. Για το ασύρματο QoS, πολλοί δρομολογητές εφαρμόζουν μια τυπική τεχνολογία που ονομάζεται WMM (WI-Fi Multimedia), η οποία παρέχει στο διαχειριστή τέσσερις κατηγορίες επισκεψιμότητας που μπορούν να δώσουν προτεραιότητα μεταξύ τους - βίντεο, φωνή, καλύτερη προσπάθεια και φόντο.

Θέματα με QoS

Το αυτόματο QoS ενδέχεται να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες (υπερβολικά και άσκοπα να επηρεάσει την απόδοση της βασικής κυκλοφορίας προτεραιότητας με την υπερβολική ιεράρχηση της κυκλοφορίας σε υψηλότερη βαθμίδα). Μπορεί να είναι τεχνικά δύσκολο για τους ανειδίκευτους διαχειριστές να εφαρμόσουν και να συντονίσουν.

Ορισμένες βασικές τεχνολογίες δικτύωσης, όπως το Ethernet , δεν σχεδιάστηκαν για να υποστηρίζουν προτεραιότητα κυκλοφορίας ή εγγυημένα επίπεδα επιδόσεων, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την υλοποίηση λύσεων QoS σε όλο το Διαδίκτυο.

Ενώ ένα νοικοκυριό μπορεί να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της QoS στο οικιακό δίκτυο, εξαρτάται από τον παροχέα του Διαδικτύου για τις επιλογές QoS που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι καταναλωτές μπορούν λογικά να ανησυχούν για τους παρόχους που έχουν τον υψηλό βαθμό ελέγχου της κυκλοφορίας τους που προσφέρει το QoS. Δείτε επίσης - Τι είναι η καθαρή ουδετερότητα (και γιατί πρέπει να προσέχετε);