Τι είναι η Παρακολούθηση Δικτύου;

Πώς οι διαχειριστές δικτύου παρακολουθούν την υγεία των δικτύων τους

Η παρακολούθηση δικτύου είναι ένας συχνά χρησιμοποιούμενος όρος πληροφορικής. Η παρακολούθηση του δικτύου αναφέρεται στην πρακτική της εποπτείας της λειτουργίας ενός δικτύου υπολογιστών χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία λογισμικού διαχείρισης. Τα συστήματα παρακολούθησης δικτύου χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της συνολικής απόδοσης των υπολογιστών (κεντρικών υπολογιστών) και των υπηρεσιών δικτύου. Επιτρέπουν στους διαχειριστές να παρακολουθούν πρόσβαση, δρομολογητές, αργά ή αποτυχημένα στοιχεία, τείχη προστασίας, διακόπτες πυρήνα, συστήματα πελατών και απόδοση διακομιστή μεταξύ άλλων δεδομένων δικτύου. Τα συστήματα παρακολούθησης δικτύων χρησιμοποιούνται συνήθως σε εταιρικά και πανεπιστημιακά δίκτυα πληροφορικής μεγάλης κλίμακας.

Βασικά χαρακτηριστικά στην παρακολούθηση δικτύου

Ένα σύστημα παρακολούθησης δικτύου είναι ικανό να ανιχνεύει και να καταγράφει αστοχίες συσκευών ή συνδέσεων. Κανονικά μετράει τη χρήση των κεντρικών υπολογιστών από τους κεντρικούς υπολογιστές, τη χρήση του εύρους ζώνης δικτύου των συνδέσμων και άλλες πτυχές της λειτουργίας. Συχνά στέλνει μηνύματα - μερικές φορές αποκαλούμενα μηνύματα watchdog - μέσω του δικτύου σε κάθε κεντρικό υπολογιστή για να επαληθεύει ότι ανταποκρίνεται στις αιτήσεις. Όταν εντοπίζονται αποτυχίες, ανιχνεύσιμη απόκριση ή άλλη απροσδόκητη συμπεριφορά, αυτά τα συστήματα στέλνουν πρόσθετα μηνύματα που ονομάζονται ειδοποιήσεις σε καθορισμένες τοποθεσίες, όπως διακομιστή διαχείρισης, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αριθμό τηλεφώνου για να ειδοποιήσουν τους διαχειριστές συστήματος.

Εργαλεία λογισμικού παρακολούθησης δικτύου

Το πρόγραμμα ping είναι ένα παράδειγμα βασικού προγράμματος παρακολούθησης δικτύου. Το Ping είναι ένα εργαλείο λογισμικού που διατίθεται στους περισσότερους υπολογιστές που στέλνουν μηνύματα δοκιμής πρωτοκόλλου Internet (IP) μεταξύ δύο κεντρικών υπολογιστών. Οποιοσδήποτε στο δίκτυο μπορεί να εκτελέσει βασικές δοκιμές ping για να επαληθεύσει τη σύνδεση μεταξύ δύο υπολογιστών και επίσης για να μετρήσει την τρέχουσα απόδοση σύνδεσης.

Ενώ το ping είναι χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένα δίκτυα απαιτούν πιο εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης με τη μορφή προγραμμάτων λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί για χρήση από επαγγελματίες διαχειριστές μεγάλων δικτύων υπολογιστών. Παραδείγματα αυτών των πακέτων λογισμικού είναι τα HP BTO και LANDesk.

Ένας συγκεκριμένος τύπος συστήματος παρακολούθησης δικτύου έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τη διαθεσιμότητα των διακομιστών web. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μια σειρά από διακομιστές ιστού που διανέμονται παγκοσμίως, τα συστήματα αυτά βοηθούν στην ταχεία ανίχνευση προβλημάτων σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Οι υπηρεσίες παρακολούθησης ιστοτόπων που είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο περιλαμβάνουν τον Monitis.

Απλό πρωτόκολλο διαχείρισης δικτύου

Το απλό πρωτόκολλο διαχείρισης δικτύου είναι ένα δημοφιλές πρωτόκολλο διαχείρισης που περιλαμβάνει λογισμικό παρακολούθησης δικτύου. Το SNMP είναι το πιο διαδεδομένο πρωτόκολλο παρακολούθησης και διαχείρισης δικτύου. Περιλαμβάνει:

Οι διαχειριστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την παρακολούθηση SNMP και να διαχειριστούν πτυχές των δικτύων τους:

Το SNMP v3 είναι η τρέχουσα έκδοση. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί επειδή περιέχει λειτουργίες ασφαλείας που λείπουν στις εκδόσεις 1 και 2.