Βιντεοδιασκέψεις σε δίκτυα υπολογιστών

Μία από τις πιο ευχάριστες κοινωνικές εφαρμογές ενός δικτύου υπολογιστών είναι η online τηλεδιάσκεψη . Μέσω ειδικών εφαρμογών ή διεπαφών Web, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν και να συμμετάσχουν σε συναντήσεις βίντεο και ήχου από τις συσκευές δικτύου τους.

Ο όρος videoconferencing αναφέρεται οικειοθελώς σε συναντήσεις όπου πραγματικές ροές βίντεο σε πραγματικό χρόνο ή σε κοινές ή σε συναντήσεις όπου οι οθόνες επιφάνειας εργασίας (όπως οι παρουσιάσεις του PowerPoint) μοιράζονται.

Πώς λειτουργούν οι διασκέψεις βίντεο

Οι βιντεοδιασκέψεις μπορούν να είναι προγραμματισμένες συναντήσεις ή ad hoc κλήσεις. Τα συστήματα διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς λογαριασμούς για την εγγραφή ατόμων και τη διευθέτηση συνδέσεων συνάντησης. Οι εφαρμογές βιντεοδιάσκεψης σε δίκτυα επιχειρήσεων συνδέονται με υπηρεσίες καταλόγου δικτύου που καθορίζουν την ταυτότητα του κάθε ατόμου και μπορούν να εντοπίζονται ο ένας στον άλλο με όνομα.

Πολλές εφαρμογές βιντεοδιασκέψεων επιτρέπουν την κλήση από άτομο σε άτομο με το όνομα ή την υποκείμενη διεύθυνση IP . Ορισμένες εφαρμογές εμφανίζουν ένα μήνυμα στην οθόνη με πρόσκληση σε σύσκεψη. Τα συστήματα ηλεκτρονικής διάσκεψης, όπως το WebEx, παράγουν αναγνωριστικά περιόδου σύνδεσης και στέλνουν διευθύνσεις URL σε προσκεκλημένους συμμετέχοντες.

Μόλις συνδεθεί σε μια περίοδο λειτουργίας, η εφαρμογή βίντεο συνδιάσκεψης διατηρεί όλα τα μέρη σε μια κλήση με πολλά μέρη. Οι ροές βίντεο μπορούν να μεταδοθούν από μια φορητή κάμερα Web, μια κάμερα smartphone ή μια εξωτερική κάμερα USB. Το ακουστικό υποστηρίζεται συνήθως μέσω τεχνολογιών φωνής μέσω IP (VoIP) . Εκτός από την κοινή χρήση της οθόνης ή / και την κοινή χρήση βίντεο, άλλα κοινά χαρακτηριστικά των videoconferences περιλαμβάνουν τη συνομιλία, τα κουμπιά ψηφοφορίας και τη μεταφορά αρχείων δικτύου.

Εφαρμογές τηλεδιάσκεψης της Microsoft

Το πρόγραμμα Microsoft NetMeeting (conf.exe) ήταν η αρχική εφαρμογή λογισμικού για ηχητικές και βιντεοδιασκέψεις που προηγουμένως περιλαμβάνονταν στα Microsoft Windows. Προσφέρει κοινή χρήση των λειτουργιών μεταφοράς βίντεο, ήχου, συνομιλίας και μεταφοράς αρχείων. Η Microsoft κατάργησε το NetMeeting υπέρ της νεότερης υπηρεσίας Live Meeting , η οποία με τη σειρά της καταργήθηκε σταδιακά στη Microsoft υπέρ νέων εφαρμογών όπως το Lync και το Skype.

Πρωτόκολλα δικτύου για τηλεδιάσκεψη

Τα πρότυπα πρωτόκολλα δικτύου για τη διαχείριση των βιντεοδιασκέψεων περιλαμβάνουν το H.323 και το πρωτόκολλο αρχικής σύνδεσης (SIP) .

Τηλέφωνα

Στη δικτύωση υπολογιστών, η τηλεπαρουσίαση είναι η δυνατότητα σύνδεσης γεωγραφικά χωρισμένων ατόμων μέσω ροών βίντεο και ήχου υψηλής ποιότητας σε πραγματικό χρόνο. Τα συστήματα τηλεπικοινωνιών όπως αυτά της Cisco Systems επιτρέπουν επιχειρηματικές συναντήσεις μεγάλων αποστάσεων μέσω δικτύων υψηλής ταχύτητας. Αν και τα συστήματα τηλεπικοινωνιών των επιχειρήσεων μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα για τα ταξίδια, τα προϊόντα αυτά είναι σχετικά δαπανηρά για την αγορά και εγκατάσταση σε σύγκριση με τα παραδοσιακά περιβάλλοντα τηλεδιάσκεψης.

Εκτέλεση δικτυακών διασκέψεων δικτύου

Οι εταιρικές ευρυζωνικές συνδέσεις και οι συνδέσεις Intenet μπορούν συνήθως να υποστηρίξουν δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες συνδεδεμένους πελάτες με λογική απόδοση προβολής οθόνης και ελάχιστες δυσλειτουργίες ήχου, εφόσον δεν γίνεται κοινή χρήση βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Σε μερικά παλαιότερα συστήματα όπως το NetMeeting, η απόδοση μιας περιόδου σύνδεσης θα υποβαθμιστεί για όλους τους συνδεδεμένους, εάν κάποιο άτομο χρησιμοποιεί σύνδεση χαμηλής ταχύτητας. Τα σύγχρονα συστήματα χρησιμοποιούν γενικά καλύτερες μεθόδους συγχρονισμού που αποφεύγουν αυτό το πρόβλημα.

Η κοινή χρήση βίντεο σε πραγματικό χρόνο καταναλώνει πολύ μεγαλύτερο εύρος ζώνης δικτύου από άλλες μορφές διασκέψεων. Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση του βίντεο που μεταδίδεται, τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρηθεί ένα αξιόπιστο ρεύμα χωρίς ραγισμένα κουφώματα ή φθορές πλαισίων, ιδιαίτερα μέσω συνδέσεων στο Διαδίκτυο.