Τι είναι ένας κόμβος;

Ο υπολογιστής και ο εκτυπωτής σας είναι και οι δύο κόμβοι δικτύου

Ένας κόμβος είναι οποιαδήποτε φυσική συσκευή μέσα σε ένα δίκτυο άλλων συσκευών που είναι σε θέση να στέλνει, να λαμβάνει και / ή να διαβιβάζει πληροφορίες. Ο υπολογιστής είναι ο πιο κοινός κόμβος και ονομάζεται συχνά κόμβος υπολογιστή ή κόμβος διαδικτύου .

Τα μόντεμ, οι διακόπτες, οι κόμβοι, οι γέφυρες, οι διακομιστές και οι εκτυπωτές είναι επίσης κόμβοι, όπως και άλλες συσκευές που συνδέονται μέσω WiFi ή Ethernet. Για παράδειγμα, ένα δίκτυο που συνδέει τρεις υπολογιστές και έναν εκτυπωτή μαζί με δύο άλλες ασύρματες συσκευές έχει έξι συνολικά κόμβους.

Οι κόμβοι σε ένα δίκτυο υπολογιστών πρέπει να έχουν κάποια μορφή αναγνώρισης, όπως διεύθυνση IP ή διεύθυνση MAC, ώστε να αναγνωρίζονται από άλλες συσκευές δικτύου. Ένας κόμβος χωρίς αυτές τις πληροφορίες ή κάποιος που έχει ληφθεί εκτός σύνδεσης δεν λειτουργεί πλέον ως κόμβος.

Τι κάνει ένας κόμβος δικτύου;

Οι κόμβοι δικτύου είναι τα φυσικά κομμάτια που αποτελούν ένα δίκτυο, επομένως υπάρχουν συχνά μερικοί διαφορετικοί τύποι.

Ένας κόμβος δικτύου είναι συνήθως οποιαδήποτε συσκευή που λαμβάνει και μετά μεταφέρει κάτι μέσω του δικτύου, αλλά μπορεί απλά να λαμβάνει και να αποθηκεύει τα δεδομένα, να μεταδίδει τις πληροφορίες αλλού ή να δημιουργεί και να στέλνει δεδομένα.

Για παράδειγμα, ένας κόμβος υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων στο διαδίκτυο ή να στείλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά μπορεί επίσης να μεταδίδει βίντεο και να κάνει λήψη άλλων αρχείων. Ένας εκτυπωτής δικτύου μπορεί να λάβει αιτήματα εκτύπωσης από άλλες συσκευές στο δίκτυο ενώ ένας σαρωτής μπορεί να στείλει εικόνες πίσω στον υπολογιστή. Ένας δρομολογητής καθορίζει ποια δεδομένα δίνονται σε ποιες συσκευές που ζητούν λήψεις αρχείων μέσα σε ένα δίκτυο, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για την αποστολή αιτήσεων στο δημόσιο διαδίκτυο.

Άλλοι τύποι κόμβων

Σε ένα δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης με οπτικές ίνες, οι κόμβοι είναι τα σπίτια ή / και οι επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στον ίδιο δέκτη οπτικών ινών.

Ένα άλλο παράδειγμα ενός κόμβου είναι μια συσκευή που παρέχει έξυπνη υπηρεσία δικτύου σε ένα κυψελοειδές δίκτυο, όπως ένας ελεγκτής σταθμού βάσης (BSC) ή ένας κόμβος υποστήριξης GPRS Gateway (GGSN). Με άλλα λόγια, ο κυτταρικός κόμβος είναι αυτός που παρέχει τα στοιχεία ελέγχου λογισμικού πίσω από τον κυψελοειδή εξοπλισμό, όπως η δομή με κεραίες που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση σημάτων σε όλες τις συσκευές του κυψελοειδούς δικτύου.

Ένα υπερκείμενο είναι ένας κόμβος μέσα σε ένα δίκτυο peer-to-peer που λειτουργεί όχι μόνο ως κανονικός κόμβος αλλά και ως διακομιστής μεσολάβησης και τη συσκευή που μεταδίδει πληροφορίες σε άλλους χρήστες στο δίκτυο P2P. Εξαιτίας αυτού, τα υπερκείμενα απαιτούν περισσότερη CPU και εύρος ζώνης από τους κανονικούς κόμβους.

Τι είναι το πρόβλημα του τελικού κόμβου;

Υπάρχει ένας όρος που ονομάζεται "πρόβλημα τελικού κόμβου", ο οποίος αναφέρεται στον κίνδυνο ασφάλειας που συνδέεται με τους χρήστες που συνδέουν τους υπολογιστές ή άλλες συσκευές τους με ένα ευαίσθητο δίκτυο, είτε φυσικά (όπως στο χώρο εργασίας) είτε μέσω του cloud (από οπουδήποτε) χρήση της ίδιας συσκευής για την εκτέλεση εργασιών που δεν καλύπτονται από ασφάλεια.

Μερικά παραδείγματα είναι ένας τελικός χρήστης που παίρνει το σπίτι του laptop στο σπίτι, αλλά στη συνέχεια ελέγχει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σε ένα μη ασφαλές δίκτυο, όπως σε ένα καφενείο, ή ένα χρήστη που συνδέει τον προσωπικό υπολογιστή ή το τηλέφωνό του με το WiFi δίκτυο της εταιρείας.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για ένα εταιρικό δίκτυο είναι μια προσωπική συσκευή που έχει εκμεταλλευτεί και στη συνέχεια χρησιμοποιηθεί σε αυτό το δίκτυο. Το πρόβλημα είναι αρκετά σαφές: η συσκευή αναμιγνύει ένα δυνητικά μη ασφαλισμένο δίκτυο και το επιχειρηματικό δίκτυο που περιέχει πιθανώς ευαίσθητα δεδομένα.

Η συσκευή του τελικού χρήστη μπορεί να είναι κακόβουλο λογισμικό - να επιβαρύνεται με πράγματα όπως προγράμματα κλειδιών ή προγράμματα μεταφοράς αρχείων που εξάγουν ευαίσθητες πληροφορίες ή μεταφέρουν κακόβουλα προγράμματα στο ιδιωτικό δίκτυο μόλις δημιουργηθεί η σύνδεση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, από τα VPN και τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων σε ειδικό λογισμικό-πελάτη εκκίνησης που μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ορισμένα προγράμματα απομακρυσμένης πρόσβασης .

Ωστόσο, μια άλλη μέθοδος είναι απλά να εκπαιδεύσει τους χρήστες σχετικά με το πώς να ασφαλίσουν σωστά τη συσκευή τους. Οι προσωπικοί φορητοί υπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς για να διατηρήσουν τα αρχεία τους προστατευμένα από κακόβουλο λογισμικό και τα smartphones μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια παρόμοια εφαρμογή anti- malware για να εντοπίσουν ιούς και άλλες απειλές προτού προκαλέσουν βλάβη.

Άλλες έννοιες κόμβων

Ο κόμβος είναι επίσης η λέξη που χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός αρχείου υπολογιστή όταν αναφέρεται σε μια δομή δεδομένων δέντρου. Μοιάζει πολύ με ένα πραγματικό δέντρο όπου τα κλαδιά έχουν τα δικά τους φύλλα, οι φάκελοι που βρίσκονται μέσα σε μια δομή δεδομένων διατηρούν τα δικά τους αρχεία. Τα αρχεία μπορεί να ονομάζονται φύλλα ή κόμβοι φύλλων .

Η λέξη "κόμβος" χρησιμοποιείται επίσης με το node.js, το οποίο είναι ένα περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης JavaScript που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση κώδικα JavaScript από την πλευρά του διακομιστή. Το "js" στο node.js δεν αναφέρεται στην επέκταση αρχείου JS που χρησιμοποιείται με τα αρχεία JavaScript, αλλά είναι απλώς το όνομα του εργαλείου.