Ο ρόλος του Wi-Fi 802.11b στην οικιακή δικτύωση

Το 802.11b ήταν η πρώτη τεχνολογία επικοινωνίας ασύρματου δικτύου Wi-Fi για να αποκτήσει μαζική υιοθεσία από τους καταναλωτές. Είναι ένα από τα πολλά πρότυπα του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) στην οικογένεια 802.11 . Τα προϊόντα 802.11b έγιναν ξεπερασμένα και καταργήθηκαν σταδιακά από τα νεότερα πρότυπα Wi-Fi 802.11g και 802.11n .

Ιστορία του 802.11b

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η χρήση χώρου ραδιοσυχνοτήτων γύρω στα 2,4 GHz ρυθμίστηκε από κυβερνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Η Ομοσπονδιακή ανακοίνωση επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) ξεκίνησε την αλλαγή για την απελευθέρωση της ζώνης αυτής, η οποία περιοριζόταν στο γνωστό ISM (βιομηχανικό, επιστημονικό και ιατρικό) εξοπλισμό. Στόχος τους ήταν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών.

Η οικοδόμηση εμπορικών ασύρματων συστημάτων σε μεγάλη κλίμακα απαιτεί κάποιο επίπεδο τεχνικής τυποποίησης μεταξύ των πωλητών. Εκεί πήγε η IEEE και ανέθεσε στην ομάδα εργασίας 802.11 να σχεδιάσει μια λύση, η οποία τελικά έγινε γνωστή ως Wi-Fi. Το πρώτο πρότυπο 802.11 Wi-Fi, που δημοσιεύθηκε το 1997, είχε πάρα πολλούς τεχνικούς περιορισμούς για να είναι ευρέως χρήσιμο, αλλά άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη ενός προτύπου δεύτερης γενιάς που ονομάζεται 802.11b.

Το 802.11b (σήμερα ονομάζεται "Β" για σύντομο χρονικό διάστημα) βοήθησε στην εκτόξευση του πρώτου κύματος ασύρματης οικιακής δικτύωσης. Με την εισαγωγή του το 1999, οι κατασκευαστές ευρυζωνικών δρομολογητών όπως η Linksys άρχισαν να πωλούν δρομολογητές Wi-Fi παράλληλα με τα ενσύρματα μοντέλα Ethernet που είχαν παράγει πριν. Αν και αυτά τα παλαιότερα προϊόντα θα μπορούσαν να είναι δύσκολο να δημιουργηθούν και να διαχειριστούν, η ευκολία και το δυναμικό που αποδείχτηκε από το 802.11b κατέστησαν το Wi-Fi σε μια τεράστια εμπορική επιτυχία.

Επιδόσεις 802.11b

Οι συνδέσεις 802.11b υποστηρίζουν ένα θεωρητικό μέγιστο ρυθμό δεδομένων 11 Mbps . Παρόλο που είναι συγκρίσιμο με το παραδοσιακό Ethernet (10 Mbps), το B είναι πολύ πιο αργό από όλες τις νεότερες τεχνολογίες Wi-Fi και Ethernet. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε - Ποια είναι η πραγματική ταχύτητα ενός δικτύου Wi-Fi 802.11b ;

802.11b και ασύρματες παρεμβολές

Με τη μετάδοση στο μη ρυθμισμένο εύρος συχνοτήτων 2,4 GHz, οι πομποί 802.11b μπορούν να συναντήσουν ραδιοπαρεμβολές από άλλα ασύρματα οικιακά προϊόντα, όπως ασύρματα τηλέφωνα, φούρνους μικροκυμάτων, ανοιγόμενες πόρτες γκαράζ και οθόνες μωρών.

802.11 και συμβατότητα προς τα πίσω

Ακόμη και τα νεότερα δίκτυα Wi-Fi εξακολουθούν να υποστηρίζουν το 802.11b. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε νεότερη γενιά των βασικών προτύπων πρωτοκόλλου Wi-Fi έχει διατηρήσει τη συμβατότητα προς τα πίσω με όλες τις προηγούμενες γενιές: Για παράδειγμα,

Αυτή η δυνατότητα συμβατότητας έχει αποδειχθεί καθοριστική για την επιτυχία του Wi-Fi, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να προσθέσουν νεότερο εξοπλισμό στα δίκτυά τους και να καταργήσουν σταδιακά παλιές συσκευές με μικρές διαταραχές.