Παρασκευάστε το πρώτο σας Κύπελλο Java στο Unix

Οδηγίες για τον προγραμματισμό μιας απλής εφαρμογής Java στο Unix

Μεγάλα πράγματα για την Java

Η Java είναι μια ανεξάρτητη λειτουργική πλατφόρμα για την ανάπτυξη λογισμικού. Αποτελείται από μια γλώσσα προγραμματισμού, βοηθητικά προγράμματα και ένα περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης. Ένα πρόγραμμα Java μπορεί να αναπτυχθεί σε έναν υπολογιστή και να εκτελεστεί σε οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή με το σωστό περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης. Σε γενικές γραμμές, παλαιότερα προγράμματα Java μπορούν να εκτελούνται σε νεότερα περιβάλλοντα χρόνου εκτέλεσης. Η Java είναι αρκετά πλούσια ώστε ακόμη και πολύ πολύπλοκες εφαρμογές μπορούν να γραφτούν χωρίς εξαρτήσεις του λειτουργικού συστήματος. Αυτό ονομάζεται Java 100%.

Με την ανάπτυξη του διαδικτύου η Java έχει κερδίσει τη δημοτικότητα, επειδή όταν προγραμματίζετε για το Web, δεν έχετε τρόπο να γνωρίζετε ποιο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιεί ο χρήστης. Με τη γλώσσα προγραμματισμού Java, μπορείτε να επωφεληθείτε από το παράδειγμα "γράψτε μία φορά, τρέξτε οπουδήποτε". Αυτό σημαίνει ότι όταν καταρτίζετε το πρόγραμμα Java, δεν δημιουργείτε οδηγίες για μια συγκεκριμένη πλατφόρμα. Αντίθετα, παράγετε κώδικα byte Java, δηλαδή οδηγίες για την Java Virtual Machine (Java VM). Για τους χρήστες, δεν έχει σημασία ποια πλατφόρμα χρησιμοποιούν - τα Windows, το Unix , το MacOS ή το πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο - εφ 'όσον έχει το Java VM, κατανοεί αυτούς τους κώδικες byte.

Τρεις τύποι προγραμμάτων Java

- Μια "μικροεφαρμογή" είναι ένα πρόγραμμα Java σχεδιασμένο να ενσωματώνεται σε μια ιστοσελίδα.
- Ένα "servlet" είναι ένα πρόγραμμα Java σχεδιασμένο για να τρέχει σε ένα διακομιστή.

Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, το πρόγραμμα Java δεν μπορεί να εκτελεστεί χωρίς τις υπηρεσίες ενός προγράμματος περιήγησης Web για μια εφαρμογή ή ένα διακομιστή Web για ένα servlet.

- Μια "εφαρμογή Java" είναι ένα πρόγραμμα Java που μπορεί να εκτελεστεί από μόνο του.

Οι παρακάτω οδηγίες είναι για να προγραμματίσετε μια εφαρμογή Java χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή που βασίζεται σε Unix.

Μια λίστα ελέγχου

Πολύ απλά, χρειάζεστε μόνο δύο στοιχεία για να γράψετε ένα πρόγραμμα Java:

(1) Η πλατφόρμα Java 2, έκδοση Standard (J2SE), παλαιότερα γνωστή ως Java Development Kit (JDK).
Κάντε λήψη της τελευταίας έκδοσης για Linux. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατεβάσει το SDK, όχι το JRE (το JRE περιλαμβάνεται στο SDK / J2SE).

(2) Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου
Σχεδόν οποιοσδήποτε επεξεργαστής θα βρείτε σε πλατφόρμες που βασίζονται σε Unix θα κάνει (π.χ. Vi, Emacs, Pico). Θα χρησιμοποιήσουμε τον Pico ως παράδειγμα.

Βήμα 1. Δημιουργήστε ένα αρχείο προέλευσης Java.

Ένα αρχείο προέλευσης περιέχει κείμενο γραμμένο στη γλώσσα προγραμματισμού Java. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου για να δημιουργήσετε και να επεξεργαστείτε αρχεία προέλευσης.

Έχετε δύο επιλογές:

* Μπορείτε να αποθηκεύσετε το αρχείο FatCalories.java (στο τέλος αυτού του άρθρου) στον υπολογιστή σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σας εξοικονομήσει κάποια πληκτρολόγηση. Στη συνέχεια, μπορείτε να πάτε κατευθείαν στο βήμα 2.

* Ή, μπορείτε να ακολουθήσετε τις μακρύτερες οδηγίες:

(1) Φέρτε ένα παράθυρο κελύφους (μερικές φορές αποκαλείται τερματικό).

Όταν εμφανιστεί για πρώτη φορά η ερώτηση, ο τρέχων κατάλογός σας θα είναι συνήθως ο αρχικός σας κατάλογος. Μπορείτε να αλλάξετε τον τρέχοντα κατάλογο στον οικείο κατάλογο ανά πάσα στιγμή, πληκτρολογώντας το cd στην εντολή (συνήθως "%") και στη συνέχεια πατώντας Return.

Τα αρχεία Java που δημιουργείτε πρέπει να φυλάσσονται σε ξεχωριστό κατάλογο. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κατάλογο χρησιμοποιώντας την εντολή mkdir . Για παράδειγμα, για να δημιουργήσετε τη java καταλόγου στον οικείο κατάλογό σας, θα πρέπει πρώτα να αλλάξετε τον τρέχοντα κατάλογο στον οικείο κατάλογό σας εισάγοντας την ακόλουθη εντολή:
% cd

Στη συνέχεια, θα εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή:
% mkdir java

Για να αλλάξετε τον τρέχοντα κατάλογο σε αυτόν τον νέο κατάλογο, θα εισαγάγετε: % cd java

Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε τη δημιουργία του αρχείου προέλευσης.

(2) Ξεκινήστε τον επεξεργαστή Pico πληκτρολογώντας pico στη γραμμή εντολών και πατώντας Return. Αν το σύστημα ανταποκριθεί με το μήνυμα pico: εντολή που δεν βρέθηκε , τότε το Pico πιθανότατα δεν είναι διαθέσιμο. Συμβουλευτείτε τον διαχειριστή του συστήματός σας για περισσότερες πληροφορίες ή χρησιμοποιήστε άλλο επεξεργαστή.

Όταν ξεκινάτε τον Pico, θα εμφανιστεί ένα νέο κενό buffer. Αυτή είναι η περιοχή στην οποία θα πληκτρολογήσετε τον κωδικό σας.

(3) Πληκτρολογήστε τον κωδικό που αναγράφεται στο τέλος αυτού του άρθρου (στο "Πρότυπο Πρόγραμμα Java") στο κενό buffer. Πληκτρολογήστε τα πάντα όπως φαίνεται. Ο μεταγλωττιστής Java και ο διερμηνέας διακρίνουν πεζά-κεφαλαία.

(4) Αποθηκεύστε τον κώδικα πληκτρολογώντας Ctrl-O. Όταν δείτε το όνομα αρχείου για να γράψετε :, πληκτρολογήστε FatCalories.java, που προηγείται από τον κατάλογο στον οποίο θέλετε να πάει το αρχείο. Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε το FatCalories.java στον κατάλογο / home / smith / java, τότε θα πληκτρολογήσετε

/home/smith/java/FatCalories.java και πατήστε Επιστροφή.

Χρησιμοποιήστε το Ctrl-X για έξοδο από το Pico.

Βήμα 2. Συμπίεση του αρχείου προέλευσης.

Ο μεταγλωττιστής Java, javac, παίρνει το αρχείο προέλευσης και μεταφράζει το κείμενό του σε οδηγίες που μπορεί να καταλάβει η Java Virtual Machine (Java VM). Ο μεταγλωττιστής βάζει αυτές τις οδηγίες σε ένα αρχείο κώδικα byte.

Τώρα, ανοίξτε ένα άλλο παράθυρο κελύφους. Για να μεταγλωττίσετε το αρχείο προέλευσης, αλλάξτε τον τρέχοντα κατάλογο στον κατάλογο όπου βρίσκεται το αρχείο σας. Για παράδειγμα, αν ο κατάλογος προέλευσης είναι / home / smith / java, θα πληκτρολογήσετε την ακόλουθη εντολή στην προτροπή και πατήστε Return:
% cd / home / smith / java

Αν πληκτρολογήσετε pwd στην προτροπή, πρέπει να δείτε τον τρέχοντα κατάλογο, ο οποίος σε αυτό το παράδειγμα έχει αλλάξει σε / home / smith / java.

Εάν πληκτρολογήσετε ls στη γραμμή εντολών, θα πρέπει να δείτε το αρχείο σας: FatCalories.java.

Τώρα μπορείτε να μεταγλωττίσετε. Στη γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Επιστροφή: javac FatCalories.java

Εάν δείτε αυτό το μήνυμα σφάλματος:
javac: Η εντολή δεν βρέθηκε

τότε το Unix δεν μπορεί να βρει τον μεταγλωττιστή Java, javac.

Εδώ είναι ένας τρόπος να πείτε στο Unix πού θα βρείτε javac. Ας υποθέσουμε ότι εγκαταστήσατε την Java 2 Platform (J2SE) στο /usr/java/jdk1.4. Στη γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Επιστροφή:

/usr/java/jdk1.4/javac FatCalories.java

Ο μεταγλωττιστής έχει πλέον δημιουργήσει ένα αρχείο κώδικα byte Java: FatCalories.class.

Στη γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε ls για να επαληθεύσετε ότι υπάρχει το νέο αρχείο.

Βήμα 3. Εκτελέστε το Πρόγραμμα

Το Java VM υλοποιείται από έναν Java interpreter που ονομάζεται java. Αυτός ο διερμηνέας παίρνει το αρχείο κώδικα byte και εκτελεί τις οδηγίες μεταφέροντας τις σε οδηγίες που ο υπολογιστής σας μπορεί να καταλάβει.

Στον ίδιο κατάλογο, πληκτρολογήστε την εντολή:
java FatCalories

Όταν εκτελείτε το πρόγραμμα, πρέπει να εισαγάγετε δύο αριθμούς όταν εμφανιστεί το παράθυρο μαύρης γραμμής εντολών. Το πρόγραμμα θα πρέπει στη συνέχεια να γράψει αυτούς τους δύο αριθμούς συν το ποσοστό που υπολογίζεται από το πρόγραμμα.

Όταν λάβετε το μήνυμα λάθους:

Εξαίρεση στο νήμα "main" java.lang.NoClassDefFoundError: FatCalories

Αυτό σημαίνει: η java δεν μπορεί να βρει το αρχείο κώδικα byte, FatCalories.class.

Τι πρέπει να κάνετε: Ένα από τα μέρη που η java προσπαθεί να βρει το αρχείο κώδικα byte είναι ο τρέχων κατάλογός σας. Για παράδειγμα, εάν το αρχείο κώδικα byte βρίσκεται στο / home / smith / java, θα πρέπει να αλλάξετε τον τρέχοντα κατάλογο σε αυτόν πληκτρολογώντας την ακόλουθη εντολή στη γραμμή εντολών και να επιστρέψετε στο Return:

cd / home / smith / java

Εάν εισάγετε pwd στο prompt, θα πρέπει να δείτε / home / smith / java. Αν πληκτρολογήσετε ls στην ερώτηση, θα πρέπει να δείτε τα αρχεία FatCalories.java και FatCalories.class. Τώρα εισάγετε ξανά το java FatCalories.

Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τη μεταβλητή CLASSPATH. Για να δείτε αν αυτό είναι απαραίτητο, δοκιμάστε να "απενεργοποιήσετε" την ταξινόμηση με την ακόλουθη εντολή:

απενεργοποιήστε το CLASSPATH

Τώρα εισάγετε ξανά το java FatCalories. Εάν το πρόγραμμα λειτουργεί τώρα, θα πρέπει να αλλάξετε τη μεταβλητή CLASSPATH.