Πώς να εγκαταστήσετε μια απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας του Ubuntu

Απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπολογιστή με το Ubuntu

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να θέλετε να συνδεθείτε από απόσταση σε έναν υπολογιστή.

Ίσως είστε στην εργασία και έχετε συνειδητοποιήσει ότι έχετε αφήσει αυτό το σημαντικό έγγραφο στον υπολογιστή σας στο σπίτι και πρέπει να το πάρετε χωρίς να επιστρέψετε στο αυτοκίνητο και να ξεκινήσετε ένα ταξίδι 20 μιλίων.

Ενδεχομένως έχετε έναν φίλο που έχει προβλήματα με τον υπολογιστή του που τρέχει το Ubuntu και θέλετε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας για να σας βοηθήσει να το διορθώσετε αλλά χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι για τους οποίους χρειάζεται να συνδεθείτε στον υπολογιστή σας, αυτός ο οδηγός θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου, εφόσον ο υπολογιστής εκτελεί το Ubuntu .

01 από 05

Πώς να μοιραστείτε την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu

Μοιραστείτε την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να ρυθμίσετε μια απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας χρησιμοποιώντας το Ubuntu. Αυτό που θα σας δείξουμε είναι ο πιο επίσημος τρόπος και η μέθοδος που οι προγραμματιστές του Ubuntu αποφάσισαν να συμπεριλάβουν ως μέρος του κύριου συστήματος.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι λογισμικού που ονομάζεται xRDP. Δυστυχώς, αυτό το λογισμικό είναι λίγο χτύπημα και χάσει όταν τρέχει στο Ubuntu και ενώ μπορεί τώρα να έχετε πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας, θα βρείτε την εμπειρία λίγο απογοητευτική λόγω των προβλημάτων του ποντικιού και του δρομέα και των γενικών προβλημάτων γραφικών.

Όλα οφείλονται στην επιφάνεια εργασίας GNOME / Unity που είναι εγκατεστημένη από προεπιλογή με το Ubuntu. Θα μπορούσατε να κατεβάσετε τη διαδρομή εγκατάστασης ενός άλλου περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας , αλλά μπορείτε να το θεωρήσετε υπερβολικό.

Η πραγματική διαδικασία κοινής χρήσης της επιφάνειας εργασίας είναι σχετικά απλή. Το δύσκολο κομμάτι προσπαθεί να το αποκτήσει από κάπου που δεν βρίσκεται στα οικιακά σας δίκτυα, όπως το χώρο εργασίας σας, το ξενοδοχείο ή το internet cafe .

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να συνδεθείτε στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας τα Windows, το Ubuntu και ακόμα και το κινητό σας τηλέφωνο.

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία

  1. κάντε κλικ στο εικονίδιο στο επάνω μέρος του Unity Launcher που είναι η γραμμή κάτω από την αριστερή πλευρά της οθόνης.
  2. Όταν εμφανιστεί η ένδειξη " Ενότητα Dash ", η ένδειξη "Desktop"
  3. Θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο με τις λέξεις "Κοινή χρήση επιφάνειας εργασίας" από κάτω. Κάντε κλικ σε αυτό το εικονίδιο.

02 του 05

Ρύθμιση κοινής χρήσης επιφάνειας εργασίας

Κοινή χρήση επιφάνειας εργασίας.

Η διεπαφή κοινής χρήσης επιφάνειας εργασίας χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

  1. Μοιρασιά
  2. Ασφάλεια
  3. Εμφάνιση εικονιδίου περιοχής ειδοποιήσεων

Μοιρασιά

Η ενότητα κοινής χρήσης έχει δύο διαθέσιμες επιλογές:

  1. Επιτρέψτε σε άλλους χρήστες να προβάλλουν την επιφάνεια εργασίας σας
  2. Επιτρέψτε στους άλλους χρήστες να ελέγχουν την επιφάνεια εργασίας σας

Εάν θέλετε να εμφανίσετε κάτι άλλο στον υπολογιστή σας, αλλά δεν θέλετε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση αλλαγών, τότε απλά επιλέξτε την επιλογή "επιτρέψτε σε άλλους χρήστες να προβάλουν την επιφάνεια εργασίας σας".

Εάν γνωρίζετε το άτομο που πρόκειται να συνδεθεί στον υπολογιστή σας ή μάλιστα πρόκειται να είστε από κάποια άλλη τοποθεσία, σημειώστε και τα δύο κουτιά.

Προειδοποίηση: Μην επιτρέπετε σε κάποιον που δεν γνωρίζετε να έχει έλεγχο στην επιφάνεια εργασίας σας, καθώς μπορεί να καταστρέψει το σύστημά σας και να διαγράψει τα αρχεία σας.

Ασφάλεια

Το τμήμα ασφάλειας έχει τρεις διαθέσιμες επιλογές:

  1. Πρέπει να επιβεβαιώσετε κάθε πρόσβαση σε αυτό το μηχάνημα.
  2. Απαιτήστε από τον χρήστη να εισάγει αυτόν τον κωδικό πρόσβασης.
  3. Ρυθμίστε αυτόματα τον δρομολογητή UPnP για να ανοίξετε και να μεταφέρετε τις θύρες.

Εάν ρυθμίζετε την κοινή χρήση επιτραπέζιων υπολογιστών έτσι ώστε άλλα άτομα να μπορούν να συνδεθούν στον υπολογιστή σας για να εμφανίσουν την οθόνη σας, τότε πρέπει να επιλέξετε το πλαίσιο "πρέπει να επιβεβαιώσετε κάθε πρόσβαση σε αυτό το μηχάνημα". Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζετε ακριβώς πόσα άτομα συνδέονται με τον υπολογιστή σας.

Αν σκοπεύετε να συνδεθείτε στον υπολογιστή από άλλο προορισμό, τότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το "πρέπει να επιβεβαιώσετε κάθε πρόσβαση σε αυτό το μηχάνημα" δεν έχει ένα σημάδι επιλογής. Εάν είστε αλλού τότε δεν θα είστε γύρω για να επιβεβαιώσετε τη σύνδεση.

Όποια και αν είναι η αιτία για τη ρύθμιση της κοινής χρήσης επιφάνειας εργασίας, πρέπει οπωσδήποτε να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου στο πλαίσιο "Απαιτείται ο χρήστης να χρησιμοποιεί αυτό το κωδικό πρόσβασης" και στη συνέχεια πληκτρολογήστε τον καλύτερο κωδικό πρόσβασης που μπορείτε να σκεφτείτε στον διαθέσιμο χώρο.

Η τρίτη επιλογή αφορά την πρόσβαση στον υπολογιστή εκτός δικτύου. Από προεπιλογή, ο δρομολογητής του σπιτιού σας θα ρυθμιστεί ώστε να επιτρέπει μόνο σε άλλους υπολογιστές συνδεδεμένους σε αυτόν τον δρομολογητή να γνωρίζουν τους άλλους υπολογιστές και συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο. Για να συνδεθείτε από τον εξωτερικό κόσμο, ο δρομολογητής σας πρέπει να ανοίξει μια θύρα για να επιτρέψει στον υπολογιστή να συμμετάσχει στο δίκτυο και να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή στον οποίο προσπαθείτε να συνδεθείτε.

Μερικοί δρομολογητές σάς επιτρέπουν να διαμορφώσετε αυτό το πρόβλημα στο Ubuntu και εάν σκοπεύετε να συνδεθείτε εκτός δικτύου σας, αξίζει να τοποθετήσετε ένα tick στην "Ρύθμιση αυτόματου UPnP router για να ανοίξετε και να μεταβιβάσετε τις θύρες".

Εμφάνιση εικονιδίου περιοχής ειδοποιήσεων

Η περιοχή ειδοποιήσεων βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της επιφάνειας εργασίας του Ubuntu. Μπορείτε να διαμορφώσετε την κοινή χρήση επιφάνειας εργασίας για να εμφανίσετε ένα εικονίδιο για να δείξει ότι εκτελείται.

Οι διαθέσιμες επιλογές είναι οι εξής:

  1. Πάντα
  2. Μόνο όταν κάποιος συνδεθεί
  3. Ποτέ

Εάν επιλέξετε την επιλογή "Πάντα", τότε θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο μέχρι να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση επιφάνειας εργασίας. Αν επιλέξετε "Μόνο όταν κάποιος συνδεθεί" το εικονίδιο θα εμφανιστεί μόνο αν κάποιος συνδεθεί στον υπολογιστή. Η τελική επιλογή είναι να μην εμφανίζεται ποτέ το εικονίδιο.

Όταν έχετε επιλέξει τις σωστές ρυθμίσεις κάντε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο". Τώρα είστε έτοιμοι να συνδεθείτε από άλλο υπολογιστή.

03 του 05

Πάρτε μια σημείωση της διεύθυνσης IP σας

Βρείτε τη διεύθυνση IP σας.

Για να μπορέσετε να συνδεθείτε με την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu χρησιμοποιώντας έναν άλλο υπολογιστή, πρέπει να μάθετε τη διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί σε αυτόν.

Η διεύθυνση IP που χρειάζεστε εξαρτάται από το αν συνδέεστε από το ίδιο δίκτυο ή εάν συνδέεστε από διαφορετικό δίκτυο. Σε γενικές γραμμές, εάν είστε στο ίδιο σπίτι με τον υπολογιστή στον οποίο συνδέεστε, τότε πιθανότατα θα χρειαστείτε την εσωτερική διεύθυνση IP, διαφορετικά θα χρειαστείτε την εξωτερική διεύθυνση IP.

Πώς να βρείτε την εσωτερική διεύθυνση IP σας

Από τον υπολογιστή που εκτελεί το Ubuntu ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού πιέζοντας ALT και T ταυτόχρονα.

Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στο παράθυρο:

ifconfig

Θα εμφανιστεί μια λίστα δυνητικών σημείων πρόσβασης σε σύντομα μπλοκ κειμένου με ένα κενό μεταξύ κάθε ενός.

Αν το μηχάνημά σας είναι συνδεδεμένο απευθείας με το δρομολογητή με καλώδιο, τότε αναζητήστε το μπλοκ που αρχίζει "ETH:". Εάν, ωστόσο, χρησιμοποιείτε ασύρματη σύνδεση, αναζητήστε την ενότητα που ξεκινάει κάτι σαν το "WLAN0" ή το "WLP2S0".

Σημείωση: Η επιλογή θα διαφέρει για το ασύρματο σημείο πρόσβασης ανάλογα με την κάρτα δικτύου που χρησιμοποιείται.

Υπάρχουν γενικά 3 μπλοκ κειμένου. Το "ETH" είναι για ενσύρματες συνδέσεις, "Lo" σημαίνει τοπικό δίκτυο και μπορείτε να το αγνοήσετε αυτό και το τρίτο θα είναι αυτό που ψάχνετε όταν συνδέεστε μέσω WIFI.

Εντός του μπλοκ κειμένου αναζητήστε τη λέξη "INET" και σημειώστε τους αριθμούς κάτω σε ένα κομμάτι χαρτιού. Θα είναι κάτι παρόμοιο με το "192.168.1.100". Αυτή είναι η εσωτερική σας διεύθυνση IP.

Πώς να βρείτε την εξωτερική διεύθυνση IP σας

Η εξωτερική διεύθυνση IP εντοπίζεται ευκολότερα.

Από τον υπολογιστή που εκτελεί Ubuntu ανοίξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, όπως το Firefox (συνήθως το τρίτο εικονίδιο από την κορυφή στο Unity Launcher) και μεταβείτε στο Google.

Τώρα πληκτρολογήστε " Τι είναι η IP μου ". Η Google θα επιστρέψει το αποτέλεσμα της εξωτερικής σας διεύθυνσης IP. Γράψτε αυτό κάτω.

04 του 05

Σύνδεση με την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu από τα Windows

Συνδεθείτε στο Ubuntu χρησιμοποιώντας τα Windows.

Συνδεθείτε στο Ubuntu χρησιμοποιώντας το ίδιο δίκτυο

Εάν σκοπεύετε να συνδεθείτε στο Ubuntu από το δικό σας σπίτι ή αλλού αξίζει να το δοκιμάσετε στο σπίτι πρώτα για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά.

Σημείωση: Ο υπολογιστής σας που χρησιμοποιεί Ubuntu πρέπει να είναι ενεργοποιημένος και πρέπει να είστε συνδεδεμένοι (παρόλο που μπορεί να εμφανιστεί η οθόνη κλειδώματος).

Για να συνδεθείτε από τα Windows χρειάζεστε ένα κομμάτι λογισμικού που ονομάζεται VNC Client. Υπάρχουν φορτία για να διαλέξετε, αλλά αυτό που συστήνουμε ονομάζεται "RealVNC".

Για να κάνετε λήψη του RealVNC, μεταβείτε στη διεύθυνση https://www.realvnc.com/en/connect/download/viewer/

Κάντε κλικ στο μεγάλο μπλε κουμπί με τις λέξεις "Λήψη VNC Viewer".

Μετά την ολοκλήρωση της λήψης, κάντε κλικ στο εκτελέσιμο (που ονομάζεται "VNC-Viewer-6.0.2-Windows-64bit.exe") .Το αρχείο αυτό θα βρίσκεται στο φάκελο "Downloads".

Η πρώτη οθόνη που θα δείτε είναι σύμβαση άδειας χρήσης. Επιλέξτε το πλαίσιο για να δείξετε ότι αποδέχεστε τους όρους και τις προϋποθέσεις και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί "OK".

Η επόμενη οθόνη σας δείχνει όλες τις λειτουργίες του Real VNC Viewer.

Σημείωση: Υπάρχει ένα πλαίσιο ελέγχου στο κάτω μέρος αυτής της οθόνης που αναφέρει ότι τα δεδομένα χρήσης θα αποστέλλονται ανώνυμα στους προγραμματιστές. Αυτό το είδος δεδομένων συνήθως χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση και τις βελτιώσεις των σφαλμάτων, αλλά μπορείτε να καταργήσετε την επιλογή αυτής της επιλογής.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Πήρε" για να μεταβείτε στην κύρια διεπαφή.

Για να συνδεθείτε με την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu, πληκτρολογήστε την εσωτερική διεύθυνση IP στο πλαίσιο που περιέχει το κείμενο "Εισαγωγή διεύθυνσης ή αναζήτηση διακομιστή VNC".

Θα εμφανιστεί τώρα ένα πλαίσιο κωδικού πρόσβασης και μπορείτε να εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης που δημιουργήθηκε όταν ρυθμίζετε την κοινή χρήση επιφάνειας εργασίας.

Το Ubuntu θα πρέπει να εμφανιστεί τώρα.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Ενδέχεται να λάβετε ένα σφάλμα που δηλώνει ότι η σύνδεση δεν μπορεί να γίνει επειδή το επίπεδο κρυπτογράφησης είναι υπερβολικά υψηλό στον υπολογιστή Ubuntu.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι να αυξήσετε το επίπεδο κρυπτογράφησης που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ο VNC Viewer. Για να γινει αυτο:

  1. Επιλέξτε Αρχείο -> Νέα σύνδεση.
  2. Καταχωρίστε την εσωτερική διεύθυνση IP στο πλαίσιο του VNC Server .
  3. Δώστε τη σύνδεση σε ένα όνομα.
  4. Αλλάξτε την επιλογή " Κρυπτογράφηση " ώστε να είναι "πάντα μέγιστη".
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί OK .
  6. Ένα νέο εικονίδιο θα εμφανιστεί στο παράθυρο με το όνομα που δώσατε στο βήμα 2.
  7. Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο.

Αν αυτό αποτύχει κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο και κάντε κλικ στις ιδιότητες και δοκιμάστε κάθε επιλογή κρυπτογράφησης με τη σειρά.

Σε περίπτωση που καμία από τις επιλογές εργασίας δεν ακολουθεί αυτές τις οδηγίες

  1. Ανοίξτε ένα τερματικό στον υπολογιστή του Ubuntu (πατήστε ALT και T)
  2. Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

gsettings set org.gnome.Vino απαιτούν-κρυπτογράφηση ψευδής

Θα πρέπει τώρα να προσπαθήσετε να συνδεθείτε ξανά με το Ubuntu χρησιμοποιώντας τα Windows.

Συνδεθείτε στο Ubuntu από τον εξωτερικό κόσμο

Για να συνδεθείτε στο Ubuntu από τον εξωτερικό κόσμο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εξωτερική διεύθυνση IP. Όταν το δοκιμάσετε αυτό την πρώτη φορά, πιθανότατα δεν θα μπορείτε να συνδεθείτε. Ο λόγος για αυτό είναι ότι πρέπει να ανοίξετε μια θύρα στο δρομολογητή σας για να επιτρέψετε εξωτερικές συνδέσεις.

Ο τρόπος ανοίγματος των θυρών είναι ένα διαφορετικό θέμα, καθώς κάθε δρομολογητής έχει το δικό του τρόπο να το κάνει αυτό. Υπάρχει ένας οδηγός σχετικά με την προώθηση των θυρών, αλλά για μια πιο εκτενή επίσκεψη καθοδήγησης https://portforward.com/.

Ξεκινήστε με την επίσκεψη https://portforward.com/router.htm και επιλέξτε τη μάρκα και το μοντέλο του δρομολογητή σας. Υπάρχουν οδηγίες βήμα προς βήμα για εκατοντάδες διαφορετικούς δρομολογητές, ώστε να καλύπτεται η δική σας.

05 του 05

Συνδεθείτε στο Ubuntu χρησιμοποιώντας το κινητό σας τηλέφωνο

Ubuntu από ένα τηλέφωνο.

Η σύνδεση με την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu από το τηλέφωνο ή το tablet Android είναι τόσο εύκολη όσο και για τα Windows.

Άνοιγμα του Google Play Store και αναζήτηση για VNC Viewer. Το πρόγραμμα προβολής VNC παρέχεται από τους ίδιους προγραμματιστές με την εφαρμογή των Windows.

Ανοίξτε το VNC Viewer και παραλείψτε όλες τις οδηγίες.

Τελικά, θα φτάσετε σε μια κενή οθόνη με έναν πράσινο κύκλο με ένα λευκό σύμβολο συν στην κάτω δεξιά γωνία. Κάντε κλικ σε αυτό το εικονίδιο.

Καταχωρίστε τη διεύθυνση IP για τον υπολογιστή σας Ubuntu (εσωτερική ή εξωτερική, ανάλογα με το πού βρίσκεστε). Δώστε στον υπολογιστή σας ένα όνομα.

Κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία και θα δείτε τώρα μια οθόνη με ένα κουμπί Σύνδεση. Κάντε κλικ στο κουμπί Σύνδεση.

Μπορεί να εμφανιστεί μια προειδοποίηση σχετικά με τη σύνδεση μέσω μιας μη κρυπτογραφημένης σύνδεσης. Αγνοήστε την προειδοποίηση και πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης όπως κάνατε κατά τη σύνδεση με τα Windows.

Η επιφάνεια εργασίας του Ubuntu θα πρέπει να εμφανίζεται τώρα στο τηλέφωνο ή στο tablet σας.

Η απόδοση της εφαρμογής εξαρτάται από τους πόρους της συσκευής που χρησιμοποιείτε.