Ο πλήρης οδηγός για αρχάριους στο Ubuntu

Το Ubuntu (προφέρεται "oo-boon-too") είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα για επιτραπέζιους υπολογιστές Linux.

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το Linux, αυτός ο οδηγός θα σας πει όλα σχετικά με το GNU / Linux .

Ο όρος Ubuntu προέρχεται από τη Νότια Αφρική και μεταφράζεται κατά προσέγγιση σε "την ανθρωπότητα προς τους άλλους".

Το πρόγραμμα Ubuntu είναι αφοσιωμένο στις αρχές της ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Είναι ελεύθερη να εγκαταστήσει και να τροποποιήσει ελεύθερα, αν και οι δωρεές στο έργο είναι πολύ ευπρόσδεκτες.

Το Ubuntu ξεκίνησε για πρώτη φορά στη σκηνή το 2004 και κατέκτησε γρήγορα την κορυφή της κατάταξης Distrowatch με βάση το γεγονός ότι ήταν εύκολο στην εγκατάσταση και εύκολη στη χρήση.

Το προεπιλεγμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας στο Ubuntu είναι Unity. Πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας με ένα ισχυρό εργαλείο αναζήτησης για την εύρεση όλων των εφαρμογών και των εγγράφων σας και ενσωματώνεται καλά με κοινές εφαρμογές, όπως συσκευές αναπαραγωγής ήχου, συσκευές αναπαραγωγής βίντεο και κοινωνικά μέσα.

Υπάρχουν άλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που διατίθενται στο πλαίσιο του διαχειριστή πακέτων, συμπεριλαμβανομένων των GNOME, LXDE, XFCE, KDE και MATE. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες εκδόσεις του Ubuntu που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν και να ενσωματώνονται καλά σε αυτά τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας όπως το Lubuntu, το Xubuntu, το Kubuntu, το Ubuntu GNOME και το Ubuntu MATE.

Το Ubuntu υποστηρίζεται από μια μεγάλη εταιρεία που ονομάζεται Canonical. Η Canonical απασχολεί τους βασικούς προγραμματιστές του Ubuntu και κερδίζει χρήματα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υπηρεσιών υποστήριξης.

Πώς να πάρετε το Ubuntu

Μπορείτε να κατεβάσετε το Ubuntu από το http://www.ubuntu.com/download/desktop.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμες εκδόσεις:

Η Έκδοση Μακροπρόθεσμης Υποστήριξης θα υποστηριχθεί μέχρι το 2019 και είναι η καλύτερη έκδοση για άτομα που δεν επιθυμούν να αναβαθμίσουν τακτικά το λειτουργικό τους σύστημα.

Η πιο πρόσφατη έκδοση παρέχει πιο ενημερωμένο λογισμικό και έναν μεταγενέστερο πυρήνα Linux που σημαίνει ότι έχετε καλύτερη υποστήριξη υλικού.

Πώς να δοκιμάσετε το Ubuntu

Πριν πάτε όλα και εγκαταστήσετε το Ubuntu πάνω από το επάνω μέρος του τρέχοντος λειτουργικού σας συστήματος, καλό θα ήταν να το δοκιμάσετε πρώτα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δοκιμάσετε το Ubuntu και οι παρακάτω οδηγοί θα σας βοηθήσουν:

Πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu

Οι παρακάτω οδηγοί θα σας βοηθήσουν να εγκαταστήσετε το Ubuntu στον σκληρό σας δίσκο

Πώς να περιηγηθείτε στην επιφάνεια εργασίας του Ubuntu

Η επιφάνεια εργασίας του Ubuntu διαθέτει ένα πάνελ στο επάνω μέρος της οθόνης και μια γραμμή γρήγορης εκκίνησης στην αριστερή πλευρά της οθόνης.

Είναι καλή ιδέα να μάθετε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου για την περιήγηση στο Ubuntu καθώς θα σας εξοικονομήσει χρόνο.

Μπορείτε να βρείτε ένα κλειδί που σας λέει ποιες είναι οι συντομεύσεις. Για να εμφανίσετε τη λίστα συντομεύσεων πληκτρολογίου κρατήστε πατημένο το πλήκτρο super. Το πλήκτρο super σε έναν τυπικό υπολογιστή υποδηλώνεται με το λογότυπο των Windows και βρίσκεται δίπλα στο αριστερό πλήκτρο alt.

Ο άλλος τρόπος πλοήγησης στο Ubuntu είναι με το ποντίκι. Κάθε ένα από τα εικονίδια στη γραμμή εκκίνησης υποδεικνύει μια εφαρμογή όπως ο διαχειριστής αρχείων, το πρόγραμμα περιήγησης ιστού, η σουίτα γραφείου και το κέντρο λογισμικού.

Κάντε κλικ εδώ για έναν πλήρη οδηγό για το Ubuntu Launcher .

Το επάνω εικονίδιο, όταν πατήσετε, εμφανίζει το Ubuntu Dash. Μπορείτε επίσης να εμφανίσετε την παύλα πατώντας το πλήκτρο super.

Η παύλα είναι ένα ισχυρό εργαλείο το οποίο σας διευκολύνει να βρείτε εφαρμογές και έγγραφα.

Ο ευκολότερος τρόπος να βρείτε κάτι είναι απλά πληκτρολογώντας στο πλαίσιο αναζήτησης μόλις εμφανιστεί η παύλα.

Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται αμέσως και μπορείτε απλά να κάνετε κλικ στο εικονίδιο του αρχείου ή της εφαρμογής που θέλετε να εκτελέσετε.

Κάντε κλικ εδώ για έναν πλήρη οδηγό για το Ubuntu Dash .

Σύνδεση στο Διαδίκτυο

Μπορείτε να συνδεθείτε στο διαδίκτυο κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του δικτύου στην επάνω οθόνη.

Θα παρουσιαστεί μια λίστα με ασύρματα δίκτυα. Κάντε κλικ στο δίκτυο στο οποίο θέλετε να συνδεθείτε και πληκτρολογήστε ένα κλειδί ασφαλείας.

Εάν είστε συνδεδεμένοι σε δρομολογητή που χρησιμοποιεί καλώδιο ethernet, θα συνδεθείτε αυτόματα στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στον ιστό χρησιμοποιώντας το Firefox.

Πώς να διατηρήσετε το Ubuntu μέχρι σήμερα

Το Ubuntu θα σας ειδοποιήσει όταν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις για εγκατάσταση. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις ώστε οι ενημερώσεις να λειτουργούν με τον τρόπο που θέλετε.

Σε αντίθεση με τα Windows, έχετε πλήρη έλεγχο ως προς το πότε εφαρμόζονται οι ενημερώσεις, ώστε να μην ενεργοποιήσετε ξαφνικά τον υπολογιστή σας για να βρείτε την ενημερωμένη έκδοση 1 από την εγκατάσταση 465.

Κάντε κλικ εδώ για έναν οδηγό για την ενημέρωση του Ubuntu .

Πώς να Περιηγηθείτε στον Ιστό με το Ubuntu

Ο προεπιλεγμένος περιηγητής ιστού που συνοδεύει το Ubuntu είναι ο Firefox. Μπορείτε να ξεκινήσετε τον Firefox κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του στο εκκινητή ή αναβαθμίζοντας το Dash και αναζητώντας τον Firefox.

Κάντε κλικ εδώ για έναν πλήρη οδηγό Firefox .

Αν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google, τότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε κατεβάζοντάς το από τον ιστότοπο της Google.

Αυτός ο οδηγός σάς δείχνει τον τρόπο εγκατάστασης του Google Chrome .

Πώς να ρυθμίσετε τον πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Thunderbird

Ο προεπιλεγμένος υπολογιστής-πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ubuntu είναι Thunderbird. Έχει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που θα χρειαστείτε για ένα λειτουργικό σύστημα οικιακής επιφάνειας εργασίας.

Αυτός ο οδηγός δείχνει πώς μπορείτε να ρυθμίσετε το Gmail να λειτουργεί με το Thunderbird

Αυτός ο οδηγός δείχνει τον τρόπο ρύθμισης του Windows Live Mail με το Thunderbird

Για να εκτελέσετε το Thunderbird μπορείτε είτε να πατήσετε το πλήκτρο super και να το αναζητήσετε χρησιμοποιώντας την παύλα ή πατώντας Alt και F2 και πληκτρολογώντας thunderbird.

Πώς να δημιουργήσετε έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις

Η προεπιλεγμένη σουίτα γραφείου στο Ubuntu είναι το LibreOffice. Το LibreOffice είναι σχεδόν το πρότυπο όταν πρόκειται για το λογισμικό γραφείου που βασίζεται στο Linux.

Υπάρχουν εικονίδια στη γραμμή γρήγορης εκκίνησης για τα πακέτα επεξεργασίας κειμένου, υπολογιστικού φύλλου και παρουσίασης.

Για όλα τα άλλα, υπάρχει ο οδηγός βοήθειας μέσα στο ίδιο το προϊόν.

Πώς να διαχειριστείτε φωτογραφίες ή να προβάλετε εικόνες

Το Ubuntu διαθέτει μια σειρά πακέτων που αφορούν τη διαχείριση φωτογραφιών, την προβολή και την επεξεργασία εικόνων.

Ο Shotwell είναι ειδικός διευθυντής φωτογραφιών. Αυτός ο οδηγός από την OMGUbuntu έχει μια πολύ καλή εικόνα των χαρακτηριστικών του.

Υπάρχει ένα πιο βασικό πρόγραμμα προβολής εικόνων που ονομάζεται Eye of Gnome. Αυτό σας επιτρέπει να βλέπετε φωτογραφίες μέσα σε ένα συγκεκριμένο φάκελο, να κάνετε μεγέθυνση και σμίκρυνση και να τις περιστρέφετε.

Κάντε κλικ εδώ για έναν πλήρη οδηγό για το Eye Of Gnome .

Τέλος, υπάρχει το πακέτο κλήρωσης LibreOffice που είναι μέρος της πλήρους σουίτας γραφείου.

Μπορείτε να ξεκινήσετε κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα μέσω της παύλας, αναζητώντας τα.

Πώς να ακούτε μουσική στο Ubuntu

Το προεπιλεγμένο πακέτο ήχου στο Ubuntu ονομάζεται Rhythmbox

Παρέχει όλες τις δυνατότητες που θα περιμένατε από μια συσκευή αναπαραγωγής ήχου με δυνατότητα εισαγωγής μουσικής από διάφορους φακέλους, δημιουργίας και επεξεργασίας λιστών αναπαραγωγής, σύνδεσης με εξωτερικές συσκευές πολυμέσων και ακρόασης ραδιοφωνικών σταθμών στο διαδίκτυο.

Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε το Rhythmbox ως διακομιστή DAAP που σας επιτρέπει να αναπαράγετε μουσική στον υπολογιστή σας από το τηλέφωνό σας και άλλες συσκευές.

Για να εκτελέσετε το Rhythmbox, πατήστε Alt και F2 και πληκτρολογήστε Rhythmbox ή αναζητήστε το χρησιμοποιώντας το Dash.

Κάντε κλικ εδώ για έναν πλήρη οδηγό για το Rhythmbox .

Πώς να παρακολουθήσετε βίντεο στο Ubuntu

Για να παρακολουθήσετε βίντεο, μπορείτε να πατήσετε F2 και να πληκτρολογήσετε Totem ή να αναζητήσετε Totem χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Dash.

Εδώ είναι ένας πλήρης οδηγός για τον παίκτη ταινιών Totem.

Πώς να παίξετε MP3 ήχου και να παρακολουθήσετε βίντεο λάμψης χρησιμοποιώντας Ubuntu

Από προεπιλογή, οι ιδιόκτητοι κωδικοποιητές που απαιτούνται για να ακούσετε ήχο MP3 και να παρακολουθήσετε βίντεο Flash δεν είναι εγκατεστημένοι στο Ubuntu για λόγους αδειοδότησης.

Αυτός ο οδηγός δείχνει πώς να εγκαταστήσετε όλα τα πράγματα που χρειάζεστε .

Πώς να εγκαταστήσετε λογισμικό χρησιμοποιώντας το Ubuntu

Το κύριο γραφικό εργαλείο που χρησιμοποιείται κατά την εγκατάσταση του λογισμικού στο Ubuntu είναι το Κέντρο Λογισμικού του Ubuntu. Είναι αρκετά παχουλό αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό λειτουργικό.

Κάντε κλικ εδώ για οδηγό στο Κέντρο λογισμικού του Ubuntu .

Ένα από τα πρώτα εργαλεία που πρέπει να εγκαταστήσετε μέσω του Κέντρου Λογισμικού είναι το Synaptic, καθώς παρέχει μια πολύ ισχυρότερη βάση για την εγκατάσταση άλλου λογισμικού.

Κάντε κλικ εδώ για έναν οδηγό για το Synaptic .

Εντός του Linux το λογισμικό κρατείται μέσα σε αποθετήρια. Τα αποθετήρια είναι βασικά διακομιστές που περιέχουν λογισμικό το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί για μια συγκεκριμένη διανομή.

Ένα αποθετήριο μπορεί να αποθηκευτεί σε έναν ή περισσότερους διακομιστές γνωστούς ως καθρέφτες.

Κάθε στοιχείο λογισμικού μέσα σε ένα αποθετήριο ονομάζεται πακέτο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές πακέτων, αλλά το Ubuntu χρησιμοποιεί τη μορφή του πακέτου του Debian.

Κάντε κλικ εδώ για έναν οδηγό επισκόπησης για πακέτα Linux .

Ενώ μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα από τα πράγματα που χρειάζεστε μέσω των προεπιλεγμένων χώρων αποθήκευσης, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον αποθετήρια για να αποκτήσετε τα χέρια σας σε λογισμικό που δεν υπάρχει μέσα σε αυτά τα αποθετήρια.

Αυτός ο οδηγός δείχνει πώς μπορείτε να προσθέσετε και να ενεργοποιήσετε επιπλέον αποθετήρια στο Ubuntu .

Η χρήση γραφικών πακέτων, όπως το Κέντρο Λογισμικού και το Synaptic, δεν είναι οι μόνοι τρόποι για να εγκαταστήσετε λογισμικό χρησιμοποιώντας το Ubuntu.

Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε πακέτα μέσω της γραμμής εντολών χρησιμοποιώντας το apt-get. Ενώ η γραμμή εντολών μπορεί να φανεί τρομακτικό θα αρχίσετε σύντομα να εκτιμήσετε τη δύναμη του apt-get μετά τη χρήση του για λίγο.

Αυτός ο οδηγός δείχνει τον τρόπο εγκατάστασης λογισμικού μέσω της γραμμής εντολών χρησιμοποιώντας το apt-get και αυτό δείχνει πώς να εγκαταστήσετε μεμονωμένα πακέτα του Debian χρησιμοποιώντας το DPKG .

Πώς να προσαρμόσετε το Ubuntu

Το Unity Desktop δεν είναι εξίσου προσαρμόσιμο όπως πολλά άλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας του Linux, αλλά μπορείτε να κάνετε βασικά πράγματα όπως την αλλαγή της ταπετσαρίας και να καθορίσετε αν τα μενού εμφανίζονται ως μέρος της εφαρμογής ή στον επάνω πίνακα.

Αυτός ο οδηγός σας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την προσαρμογή της επιφάνειας εργασίας του Ubuntu .

Πώς να εγκαταστήσετε άλλα σημαντικά πακέτα λογισμικού

Υπάρχουν μερικά σημαντικά πακέτα που πιθανότατα θέλετε να χρησιμοποιήσετε και αυτά έχουν αφεθεί ειδικά για αυτό το τμήμα του οδηγού.

Πρώτα επάνω είναι το Skype. Το Skype ανήκει πλέον στη Microsoft και έτσι θα σας συγχωρούμε ότι σκέφτηκε ότι δεν θα λειτουργούσε με το Linux.

Αυτός ο οδηγός δείχνει πώς να εγκαταστήσετε το Skype χρησιμοποιώντας το Ubuntu .

Ένα άλλο πακέτο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα Windows που πιθανώς θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε μέσα στο Ubuntu είναι το Dropbox.

Το Dropbox είναι μια ηλεκτρονική μονάδα αποθήκευσης αρχείων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως διαδικτυακό αντίγραφο ασφαλείας ή ως εργαλείο συνεργασίας για την κοινή χρήση αρχείων μεταξύ συναδέλφων ή φίλων.

Κάντε κλικ εδώ για έναν οδηγό για την εγκατάσταση του Dropbox στο Ubuntu .

Για να εγκαταστήσετε το Steam στο Ubuntu, εγκαταστήστε το Synaptic και αναζητήστε το από εκεί ή ακολουθήστε το tutorial apt-get και εγκαταστήστε το Steam μέσω apt-get.

Το πακέτο που θα εγκατασταθεί θα απαιτήσει ενημέρωση 250 megabytes, αλλά μόλις εγκατασταθεί αυτός ο Steam θα λειτουργεί τέλεια στο Ubuntu.

Ένα άλλο προϊόν που αγοράστηκε από τη Microsoft είναι το Minecraft. Αυτός ο οδηγός σάς δείχνει πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε το Minecraft χρησιμοποιώντας το Ubuntu.