Πώς να δημιουργήσετε μια UEFI Bootable Mageia Linux USB Drive

Εισαγωγή

Ο ιστότοπος του Distrowatch έχει μια λίστα με τις κορυφαίες διανομές Linux και ενώ γράφω για το About.com Έχω προσπαθήσει να δείξω πώς να δημιουργήσω μια bootable μονάδα USB και πώς να εγκαταστήσω κάθε μία από τις μεγαλύτερες διανομές του Linux στην κορυφή της λίστας.

Το Ubuntu , το Linux Mint , το Debian , το Fedora και το openSUSE είναι αρκετά γνωστά, αλλά και η κορυφαία στην κορυφή 10 είναι η Mageia.

Η πρώτη διανομή του Linux που έχω δοκιμάσει ονομάζεται Mandrake. Το Mandrake άλλαξε το όνομά του στην Mandriva και στη συνέχεια εξαφανίστηκε (αν και υπάρχει τώρα ένα openMandriva διαθέσιμο). Το Mageia βασίζεται σε ένα πιρούνι του κώδικα από την Mandriva.

Αυτός ο οδηγός δείχνει πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα bootable live USB drive για το Mageia, το οποίο θα εκκινήσει σε μια μηχανή με bootloader UEFI. (Γενικά σύγχρονοι υπολογιστές που έχουν κατασκευαστεί για να τρέχουν τα Windows 8 και άνω και έχουν UEFI ).

Βήμα 1 - Κατεβάστε Mageia

Η τελευταία έκδοση του Mageia που είναι διαθέσιμη είναι η Mageia 5 και μπορείτε να την κατεβάσετε από το https://www.mageia.org/en-gb/downloads/.

Οι επιλογές στη σελίδα λήψεων περιλαμβάνουν "Classic", "Live Media" και "Εγκατάσταση δικτύου".

Κάντε κλικ στην επιλογή "Live Media".

Θα εμφανιστούν δύο επιλογές που θα σας ρωτήσουν αν θέλετε να κάνετε λήψη μιας εικόνας LiveDVD ή ενός CD μόνο για αγγλικά.

Κάντε κλικ στην επιλογή "LiveDVD".

Θα εμφανιστούν δύο ακόμα επιλογές που θα σας ζητούν να μάθετε αν θέλετε να κατεβάσετε την έκδοση desktop του Mageia από το KDE ή το GNOME.

Εξαρτάται από εσάς ποια θα επιλέξει, αλλά ο οδηγός εγκατάστασης που θα δημιουργήσω για το Mageia θα βασιστεί στο GNOME.

Και πάλι υπάρχουν δύο ακόμα επιλογές, 32-bit ή 64-bit. Η επιλογή σας θα εξαρτηθεί από το αν σκοπεύετε να εκτελέσετε το Live USB σε έναν υπολογιστή 32 bit ή 64 bit.

Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ άμεσου συνδέσμου ή λήψης BitTorrent. Εξαρτάται από εσάς που επιλέγετε και εξαρτάται από το εάν έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας ένα πρόγραμμα-πελάτη BitTorrent ή όχι. Αν δεν έχετε ένα πρόγραμμα BitTorrent, επιλέξτε "άμεση σύνδεση".

Το ISO για Mageia θα αρχίσει πλέον να γίνεται λήψη.

Βήμα 2 - Αποκτήστε το εργαλείο απεικόνισης δίσκων Win32

Ο ιστότοπος Mageia παραθέτει μερικά εργαλεία για τη δημιουργία μιας μονάδας δίσκου USB με δυνατότητα εκκίνησης που χρησιμοποιεί Windows. Ένα από τα εργαλεία είναι ο Rufus και το άλλο είναι το εργαλείο απεικόνισης δίσκων Win32.

Είχα μόνο επιτυχία κατά τη χρήση του εργαλείου απεικόνισης δίσκων Win32 και έτσι αυτός ο οδηγός δείχνει πώς να δημιουργήσετε μια μονάδα δίσκου εκκίνησης USB χρησιμοποιώντας αυτήν πάνω από τον Rufus.

Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε λήψη της τελευταίας έκδοσης του εργαλείου απεικόνισης δίσκων Win32.

Βήμα 3 - Εγκατάσταση του εργαλείου απεικόνισης δίσκων Win32

Για να εγκαταστήσετε το εργαλείο απεικόνισης δίσκων Win32, κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο μέσα στο φάκελο λήψης.

Τώρα ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

Βήμα 4 - Δημιουργήστε μια Live USB USB Drive

Εάν αφήσατε το πλαίσιο ελέγχου "Launch Win32DiskImager" κατά την εγκατάσταση του λογισμικού, πρέπει τώρα να έχετε μια οθόνη παρόμοια με αυτήν στην εικόνα. Εάν το εργαλείο δεν έχει ξεκινήσει διπλό κλικ στο εικονίδιο "Win32DiskImager" στην επιφάνεια εργασίας.

Τοποθετήστε μια κενή μονάδα USB σε μια από τις θύρες USB του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο του φακέλου και εντοπίστε τη λήψη της εικόνας Mageia ISO από το βήμα 1. Σημειώστε ότι θα χρειαστεί να αλλάξετε το αναπτυσσόμενο μενού που διαβάζει "εικόνες δίσκου" για να εμφανιστούν "όλα τα αρχεία".

Αλλάξτε την αναπτυσσόμενη λίστα της συσκευής έτσι ώστε να δείχνει στο γράμμα της μονάδας όπου βρίσκεται η μονάδα USB.

Κάντε κλικ στην επιλογή "Γράψτε".

Η εικόνα θα εγγραφεί τώρα στη μονάδα USB.

Βήμα 5 - Εκκίνηση σε Live Drive USB

Εάν εκτελείτε εκκίνηση σε ένα μηχάνημα με ένα τυπικό BIOS, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας και να επιλέξετε την επιλογή Boot Mageia από το μενού που εμφανίζεται.

Εάν εκτελείτε εκκίνηση σε υπολογιστή με Windows 8 ή Windows 8.1, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τη γρήγορη εκκίνηση.

Για να απενεργοποιήσετε την γρήγορη εκκίνηση, κάντε δεξί κλικ στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης και επιλέξτε "Επιλογές παροχής ενέργειας".

Κάντε κλικ στο κουμπί "Επιλέξτε τι κάνει το κουμπί τροφοδοσίας" και μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι να δείτε την επιλογή "Ενεργοποίηση γρήγορης εκκίνησης". Καταργήστε την επιλογή από το πλαίσιο ελέγχου και κάντε κλικ στην επιλογή "Αποθήκευση αλλαγών".

Τώρα κρατήστε πατημένο το πλήκτρο shift και επανεκκινήστε τον υπολογιστή με τη μονάδα USB που έχει τοποθετηθεί ακόμα. Πρέπει να εμφανιστεί μια οθόνη ρύθμισης UEFI. Επιλέξτε την εκκίνηση από τη μονάδα EFI. Θα εμφανιστεί τώρα το μενού εκκίνησης Mageia και μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή "Boot Mageia".

Βήμα 6 - Εγκατάσταση του ζωντανού περιβάλλοντος

Όταν ξεκινάτε την εκκίνηση της ζωντανής εικόνας θα εμφανιστεί ένα σύνολο από παράθυρα διαλόγου:

Περίληψη

Το Mageia θα πρέπει τώρα να εκκινήσει στο ζωντανό περιβάλλον και να δοκιμάσετε τα χαρακτηριστικά του. Υπάρχει μια αξιοπρεπή οθόνη εκκίνησης με συνδέσμους προς έγγραφα. Υπάρχει επίσης μια πολύ καλή σελίδα wage Mageia που αξίζει να το διαβάσετε.