Πώς να προσαρμόσετε το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Cinnamon

01 από 08

Πώς να προσαρμόσετε το περιβάλλον επιφάνειας Cinnamon

Εναλλακτική επιφάνεια εργασίας του Mint Linux.

Το περιβάλλον του Cinnamon Desktop είναι σχετικά νέο σε σύγκριση με το KDE και το Gnome και συνεπώς δεν υπάρχουν αρκετά προσαρμόσιμα χαρακτηριστικά.

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την επιφάνεια της κανέλας, συμπεριλαμβανομένων:

Χρησιμοποιώ το Linux Mint για τους σκοπούς αυτού του οδηγού, αλλά αυτό που πρόκειται να δείξω εδώ θα πρέπει να δουλέψει για το Cinnamon σε όλες τις διανομές του Linux.

02 από 08

Αλλαγή της ταπετσαρίας επιφάνειας της κανέλας

Αλλάξτε την ταπετσαρία καντίνων του νομισματοκοπείου Linux.

Για να αλλάξετε την ταπετσαρία της επιφάνειας εργασίας στην κανέλα, κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και επιλέξτε "Αλλαγή φόντου επιφάνειας εργασίας". (Μισώ κρυφά επιλογές μενού, έτσι δεν είναι;).

Η εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την αλλαγή της ταπετσαρίας της επιφάνειας εργασίας είναι πολύ εύκολη στη χρήση.

Μέσα στο Linux Mint, το αριστερό παράθυρο περιέχει μια λίστα κατηγοριών που είναι οι προηγούμενες εκδόσεις του Linux Mint. Το δεξιό παράθυρο εμφανίζει τις εικόνες που ανήκουν σε μια κατηγορία.

Το Linux Mint είχε μερικά πολύ όμορφα υπόβαθρα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά συνιστώ την κατηγορία "Olivia" ειδικότερα.

Μπορείτε να προσθέσετε τους δικούς σας φακέλους εικόνων κάνοντας κλικ στο σύμβολο συν και περιηγώντας στο φάκελο που θέλετε να προσθέσετε.

Κάνοντας κλικ σε μια εικόνα αλλάζει αυτόματα το φόντο σε εκείνη την εικόνα (Δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσετε πατώντας εφαρμόστε ή κάτι τέτοιο).

Αν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που τους αρέσει μια μικρή ποικιλία ενώ δουλεύουν τότε μπορείτε να ελέγξετε το κουτί που λέει "Αλλαγή φόντου κάθε τόσες λεπτά" και μπορείτε να καθορίσετε πόσο συχνά αλλάζουν οι εικόνες.

Κάθε εικόνα στον επιλεγμένο φάκελο θα εμφανίζεται στη σειρά, εκτός και αν επιλέξετε το πλαίσιο ελέγχου "Τυχαία παραγγελία", στην οποία περίπτωση η εικόνα θα αλλάξει, αλλά και τυχαία.

Η αναπτυσσόμενη λίστα "Picture Aspect" σάς επιτρέπει να αποφασίσετε πώς θα εμφανίζονται οι εικόνες στην επιφάνεια εργασίας σας.

Οι επιλογές "Διαβάθμιση" λειτουργούν όταν έχει επιλεγεί η επιλογή "Δεν υπάρχει εικόνα" για το "Picture Aspect".

Μπορείτε να κάνετε την κλίση κάθετη ή οριζόντια και η εικόνα να εξασθενεί από το χρώμα εκκίνησης μέχρι το τελικό χρώμα.

03 του 08

Πώς να προσθέσετε πίνακες στην επιφάνεια εργασίας της κανέλας

Προσθήκη πλαισίων μέσα σε κανέλα.

Για να αλλάξετε τα πλαίσια μέσα στην Κανέλα κάντε δεξί κλικ σε ένα υπάρχον πλαίσιο και επιλέξτε "Ρυθμίσεις πίνακα".

Υπάρχουν τρεις διαθέσιμες επιλογές:

Αν αλλάξετε τη διάταξη του πίνακα, θα χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση της Κανέλας για να πραγματοποιηθεί η αλλαγή.

Κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου "αυτόματο απόκρυψη" (θα υπάρχει ένα για κάθε πίνακα) εάν θέλετε να αποκρύπτεται ο πίνακας όταν δεν χρησιμοποιείται.

Αλλάξτε την τιμή "Εμφάνιση χρονοκαθυστέρησης" κάνοντας κλικ στα πλήκτρα συν ή μείον. Αυτός είναι ο αριθμός των χιλιοστών του δευτερολέπτου που χρειάζεται για να εμφανιστεί ξανά ο πίνακας όταν τοποθετείτε το δείκτη του ποντικιού πάνω του.

Αλλάξτε την τιμή "Απόκρυψη" με τον ίδιο τρόπο για να αποφασίσετε πόσο χρόνο χρειάζεται για να αποκρύψετε τον πίνακα όταν απομακρύνεστε από αυτό.

04 του 08

Πώς να προσθέσετε applets σε πίνακες μέσα στην επιφάνεια εργασίας της κανέλας

Προσθέστε Applets σε κανάλια κανέλας.

Για να προσθέσετε μικροεφαρμογές σε έναν πίνακα στην επιφάνεια εργασίας του Cinnamon Desktop, κάντε δεξί κλικ στον πίνακα και επιλέξτε "Add applets to panel".

Η οθόνη "Applets" έχει δύο καρτέλες:

Η καρτέλα "εγκατεστημένο" περιέχει μια λίστα με όλες τις μικροεφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή σας.

Δίπλα σε κάθε στοιχείο θα υπάρχει κλείδωμα εάν η μικροεφαρμογή δεν μπορεί να απεγκατασταθεί και / ή ένας πράσινος κύκλος εάν η μικροεφαρμογή χρησιμοποιείται σε άλλο πίνακα.

Εάν η μικροεφαρμογή είναι ήδη εγκατεστημένη σε έναν πίνακα, δεν μπορείτε να την προσθέσετε σε άλλο πίνακα. Ωστόσο, μπορείτε να διαμορφώσετε το στοιχείο κάνοντας κλικ στο κουμπί "Ρύθμιση" στο κάτω μέρος της οθόνης.

Σημείωση: Η επιλογή ρυθμίσεων εμφανίζεται μόνο για ορισμένα στοιχεία

Για να προσθέσετε μια μικροεφαρμογή σε έναν πίνακα, κάντε κλικ στη μικροεφαρμογή και κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη στο πάνελ".

Για να μετακινήσετε μια μικροεφαρμογή σε άλλο πίνακα ή σε διαφορετική θέση, κάντε δεξί κλικ στον πίνακα και μετακινήστε το ρυθμιστικό λειτουργίας επεξεργασίας στη θέση On (Ενεργοποίηση). Τώρα μπορείτε να σύρετε το applet στον τόπο όπου θέλετε να μεταβεί.

Μέσα στο Linux Mint υπάρχουν μερικές αξιοπρεπείς μικροεφαρμογές που δεν είναι εγκατεστημένες στα πάνελ από προεπιλογή:

Υπάρχει ένα είδος applet που μπορεί να προστεθεί πολλές φορές και αυτό είναι το πρόγραμμα εκκίνησης του πίνακα.

Όταν προσθέτετε το πρόγραμμα εκκίνησης του πίνακα, υπάρχουν προεπιλεγμένα εικονίδια για τους Firefox , Terminal και Nemo. Για να αλλάξετε τους εκτοξευτές κάντε δεξί κλικ πάνω τους και επιλέξτε να προσθέσετε, να επεξεργαστείτε, να αφαιρέσετε ή να ξεκινήσετε.

Η επιλογή προσθήκης εμφανίζει μια οθόνη στην οποία πρέπει να εισαγάγετε το όνομα του προγράμματος που θέλετε να εκτελέσετε και, στη συνέχεια, μια εντολή για την εκκίνηση του προγράμματος. (Κάντε κλικ στο κουμπί περιήγησης για να βρείτε μια εφαρμογή). Μπορείτε να αλλάξετε το εικονίδιο κάνοντας κλικ στην προεπιλεγμένη εικόνα και πλοηγώντας στην εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Τέλος, υπάρχουν επιλογές για την εκκίνηση της εφαρμογής μέσα σε ένα παράθυρο τερματικού και την προσθήκη ενός σχολίου.

Η επιλογή επεξεργασίας εμφανίζει την ίδια οθόνη με την επιλογή προσθήκης αλλά με όλες τις τιμές που έχουν συμπληρωθεί ήδη.

Η επιλογή κατάργησης διαγράφει την μεμονωμένη εφαρμογή από τον εκκινητή.

Τέλος, η επιλογή εκκίνησης εκκινεί την εφαρμογή.

Η καρτέλα "Διαθέσιμες Applets" εμφανίζει μια λίστα με μικροεφαρμογές που μπορούν να εγκατασταθούν στο σύστημά σας. Υπάρχουν διαθέσιμα φορτία, αλλά εδώ είναι μια σύντομη λίστα για να ξεκινήσετε:

05 του 08

Προσθέστε Desklets στην επιφάνεια εργασίας της κανέλας

Προσθέστε Desklets στην επιφάνεια εργασίας της κανέλας.

Desklets είναι μίνι εφαρμογές που μπορούν να προστεθούν στην επιφάνεια εργασίας σας, όπως ημερολόγια, ρολόγια, θεατές φωτογραφιών, κινούμενα σχέδια και προσφορά της ημέρας.

Για να προσθέσετε ένα desklet κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και επιλέξτε "Add Desklets".

Η εφαρμογή "Desklets" έχει τρεις καρτέλες:

Η καρτέλα "Εγκατεστημένα Desklets" έχει μια λίστα desklets που έχουν ήδη εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας. Όπως και με τις μικροεφαρμογές του πίνακα, ένα γραφείο θα έχει ένα κλειδωμένο σύμβολο εάν δεν μπορεί να διαγραφεί και ένας πράσινος κύκλος για να δείξει ότι βρίσκεται ήδη στην επιφάνεια εργασίας. Σε αντίθεση με τις μικροεφαρμογές του πίνακα, μπορείτε γενικά να προσθέσετε όσες από τις εκτυπώσεις θέλετε.

Μπορείτε να ρυθμίσετε τα desklets κάνοντας κλικ σε ένα desklet που είναι σε χρήση και κάντε κλικ στο κουμπί "Configure".

Οι εγκατεστημένοι desklets περιλαμβάνουν:

Η διαθέσιμη καρτέλα desklets έχει desklets που μπορούν να εγκατασταθούν στο σύστημά σας αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα αλλά τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

Η καρτέλα γενικών ρυθμίσεων έχει τρεις επιλογές:

06 του 08

Προσαρμογή της οθόνης σύνδεσης

Προσαρμόστε την οθόνη σύνδεσης μέντας.

Η οθόνη σύνδεσης για Linux Mint είναι πραγματικά κομψή, με διάφορες εικόνες να εξασθενίζουν μέσα και έξω καθώς σας περιμένει να συνδεθείτε.

Μπορείτε φυσικά να ρυθμίσετε αυτήν την οθόνη. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε "Παράθυρο σύνδεσης" από την κατηγορία "Διαχείριση" στο μενού.

Η οθόνη "Προτιμήσεις παραθύρου σύνδεσης" διαθέτει ένα πλαίσιο κάτω αριστερά με τρεις επιλογές και έναν πίνακα στα δεξιά που αλλάζει ανάλογα με την επιλογή που θα επιλέξετε. Οι τρεις επιλογές είναι οι εξής:

Η επιλογή "Θέμα" παρέχει μια λίστα με θέματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οθόνη σύνδεσης.

Αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε τη δική σας εικόνα, ελέγξτε την επιλογή εικόνας φόντου και πλοηγηθείτε στην εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα χρώμα φόντου και όχι μια εικόνα, επιλέγοντας την επιλογή "Χρώμα φόντου" και στη συνέχεια κάντε κλικ στο χρώμα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Το μήνυμα καλωσορίσματος μπορεί επίσης να αλλάξει για να εμφανιστεί ένα προσαρμοσμένο μήνυμα.

Η επιλογή "Αυτόματη σύνδεση" μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη σύνδεση ως συγκεκριμένος χρήστης, επιλέγοντας "Ενεργοποίηση αυτόματης σύνδεσης" και επιλέγοντας τον χρήστη από την αναπτυσσόμενη λίστα.

Εάν θέλετε να συνδεθείτε αυτόματα ως χρήστης, αλλά να δώσετε στον άλλον χρήστη την ευκαιρία να συνδεθείτε πρώτα, επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου "Ενεργοποίηση χρονομετρημένης σύνδεσης" και επιλέξτε τον προεπιλεγμένο χρήστη για να συνδεθείτε ως. Στη συνέχεια, ορίστε ένα χρονικό όριο για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το σύστημα θα περιμένει να συνδεθεί άλλος χρήστης πριν να συνδεθεί αυτόματα ως ο χρήστης που έχει οριστεί.

Η επιλογή "Επιλογές" έχει τις ακόλουθες διαθέσιμες ρυθμίσεις:

07 του 08

Πώς να προσθέσετε Effects επιφάνειας εργασίας Cinnamon

Επιδράσεις επιφάνειας εργασίας της κανέλας.

Εάν σας αρέσουν τα εικονικά επιτραπέζια εφέ, επιλέξτε την επιλογή "Εφέ" από την κατηγορία "Προτιμήσεις" στο μενού.

Η οθόνη "Εφέ" χωρίζεται σε δύο ενότητες:

Η επιλογή "Ενεργοποίηση εφέ" σάς επιτρέπει να επιλέξετε αν θα ενεργοποιήσετε εφέ επιφάνειας εργασίας και αν θέλετε να ενεργοποιήσετε την κινούμενη εκκίνηση περιόδου σύνδεσης και να ενεργοποιήσετε τα εφέ επιφάνειας εργασίας στα παράθυρα διαλόγου.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα πλαίσιο για να καθορίσετε αν θα ενεργοποιηθεί το φαινόμενο εξασθένισης στα πλαίσια κύλισης Cinnamon.

Η ενότητα "Προσαρμογή εφέ" της οθόνης σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τα ακόλουθα στοιχεία:

Για κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία μπορείτε να επιλέξετε αν θα εξασθενίσει και θα κλιμακωθεί (εκτός από την ελαχιστοποίηση που σας δίνει μια παραδοσιακή επιλογή επίσης). Υπάρχει μια σειρά επιπτώσεων που μπορούν να επιλεγούν από "EaseInBack" και "EaseOutSine". Τέλος, μπορείτε να προσαρμόσετε τον χρόνο που διαρκούν τα αποτελέσματα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Για να έχετε τα αποτελέσματα να λειτουργούν με τον τρόπο που θέλετε να λάβουν λίγη δοκιμή και λάθος.

08 από 08

Περαιτέρω ανάγνωση για την προσαρμογή της επιφάνειας της κανέλας

Μενού σκουριασμάτων.

Ελπίζω ότι αυτό σας έδωσε την έμπνευση και τη βοήθεια που απαιτούνται για να ξεκινήσετε με την προσαρμογή της Κανέλας.

Υπάρχουν και άλλοι οδηγοί που μπορεί να είναι χρήσιμοι ως εξής: