Ένας οδηγός για τη δημιουργία και τη χρήση του Cairo Dock

Τα σύγχρονα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας όπως το GNOME, το KDE και η Unity έχουν επισκιάσει τη λαμπρότητα της αποβάθρας του Καΐρου, αλλά αν θέλετε να προσαρμόσετε πραγματικά την επιφάνεια εργασίας σας, τότε δεν θα βρείτε πιο κομψή λύση.

Η αποβάθρα του Καΐρου παρέχει ένα εξαιρετικό σύστημα εκκίνησης εφαρμογών, σύστημα μενού και καλλυντικά χαρακτηριστικά όπως το ενσωματωμένο τερματικό παράθυρο που βγαίνει από την αποβάθρα.

Αυτός ο οδηγός σάς δείχνει τον τρόπο εγκατάστασης και ρύθμισης της αποβάθρας του Καΐρου.

01 από 10

Τι είναι η αποβάθρα του Καΐρου

Κάστρο του Καΐρου.

Η αποβάθρα του Καΐρου, όπως φαίνεται στη συνημμένη εικόνα, παρέχει έναν τρόπο φόρτωσης εφαρμογών χρησιμοποιώντας πάνελ και εκτοξευτές στο κάτω μέρος της οθόνης.

Η βάση περιλαμβάνει ένα μενού και πολλά άλλα χρήσιμα εικονίδια, όπως τη δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματα δίκτυα και αναπαραγωγή ηχητικών κομματιών.

Μια αποβάθρα μπορεί να τοποθετηθεί στην κορυφή, στο κάτω μέρος και στις δύο πλευρές της οθόνης και μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

02 από 10

Πώς να εγκαταστήσετε τη βάση του Κάιρο

Εγκατάσταση σύνδεσης Cairo.

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να εγκαταστήσετε το Cairo Dock εάν χρησιμοποιείτε Unity, GNOME, KDE ή Cinnamon, καθώς έχουν αρκετά σταθερούς τρόπους πλοήγησης στην επιφάνεια εργασίας.

Εάν χρησιμοποιείτε κάτι περισσότερο προσαρμόσιμο στη φύση, όπως ο διαχειριστής παραθύρων Openbox, LXDE ή XFCE τότε το Cairo Dock θα κάνει μια ωραία προσθήκη.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε το Cairo Dock χρησιμοποιώντας μια διανομή βασισμένη στο Debian ή Ubuntu χρησιμοποιώντας το apt-get ως εξής:

sudo apt-get εγκαταστήστε cairo-dock

Εάν χρησιμοποιείτε το Fedora ή το CentOS, χρησιμοποιήστε το yum ως εξής:

yum install cairo-dock

Για το Arch Linux χρησιμοποιήστε pacman ως εξής:

pacman -S cairo-dock

Για το openSUSE χρησιμοποιήστε zypper ως εξής:

zypper εγκαταστήστε cairo-dock

Για να εκτελέσετε το Κάιρο, εκτελέστε τα εξής στο τερματικό:

cairo-dock &

03 από 10

Εγκαταστήστε έναν διαχειριστή σύνθεσης

Εγκαταστήστε έναν σύνθετο διαχειριστή.

Όταν εκτελείται η πρώτη φορά το Cairo Dock, θα ερωτηθείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε γραφικά openGL. Απάντηση ναι σε αυτή την ερώτηση.

Θα εμφανιστεί μια προεπιλεγμένη γραμμή υποδοχής Cairo. Ενδέχεται να λάβετε ένα μήνυμα που δηλώνει ότι απαιτείται διαχειριστής σύνθεσης.

Εάν αυτή είναι η περίπτωση, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και εγκαταστήστε έναν διαχειριστή σύνθεσης όπως το xcompmgr.

sudo apt-get εγκατάσταση xcompmgr
sudo yum install xcompmgr
sudo pacman -S xcompmgr
sudo zypper εγκαταστήσετε xcompmgr

Για να εκτελέσετε το xcompmgr εκτελέστε τα εξής στο τερματικό:

xcompmgr &

04 από 10

Ξεκινήστε την αποβάθρα του Καΐρου κατά την εκκίνηση

Ξεκινήστε την αποβάθρα του Καΐρου κατά την εκκίνηση.

Η εκκίνηση του Cairo-Dock όταν ξεκινά ο υπολογιστής σας διαφέρει από τη μία εγκατάσταση στην άλλη και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον διαχειριστή παραθύρων ή στο περιβάλλον εργασίας που χρησιμοποιείτε.

Για παράδειγμα, εδώ είναι ένας οδηγός για τη δημιουργία του Καΐρου για να συνεργαστεί με το OpenBox, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι ο καλύτερος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε.

Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε το Κάιρο να συνεργαστεί με το LXDE ακολουθώντας αυτόν τον οδηγό .

Όταν εκτελείτε το Cairo Dock, μπορείτε επίσης να κάνετε δεξί κλικ στην προεπιλεγμένη βάση στο κάτω μέρος, να επιλέξετε Cairo-Dock και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στο "Launch Cairo-Dock At Startup".

05 από 10

Επιλέγοντας ένα νέο θέμα Cairo-Dock

Επιλέξτε Ame Cairo Dock Theme.

Μπορείτε να αλλάξετε το προεπιλεγμένο θέμα για το Cairo Dock και να επιλέξετε κάτι που είναι πιο ευχάριστο για εσάς.

Για να το κάνετε, κάντε δεξί κλικ στην προεπιλεγμένη βάση και επιλέξτε Cairo-Dock και στη συνέχεια "Ρύθμιση".

Υπάρχουν διαθέσιμες 4 καρτέλες:

Επιλέξτε την καρτέλα "Θέματα".

Μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση των θεμάτων κάνοντας κλικ σε ένα θέμα.

Για να μεταβείτε σε ένα νέο θέμα, κάντε κλικ στο κουμπί "Εφαρμογή" στο κάτω μέρος.

Ορισμένα θέματα έχουν μεμονωμένα πλαίσια στο κάτω μέρος ενώ άλλα έχουν 2 πλαίσια. Μερικοί από αυτούς έβαλαν μικροεφαρμογές στην επιφάνεια εργασίας, όπως το ρολόι και το πρόγραμμα αναπαραγωγής ήχου.

Είναι απλά μια περίπτωση που βρίσκετε εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα θέματα για το Cairo-Dock εδώ.

Αφού κατεβάσετε το θέμα, μπορείτε να το προσθέσετε στη λίστα, σύροντας και αποθέτοντας το στοιχείο που έχετε κατεβάσει στο παράθυρο των θεμάτων ή κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του φακέλου και επιλέγοντας το κατάλληλο αρχείο.

06 από 10

Διαμορφώστε τα μεμονωμένα εικονίδια εκκίνησης

Ρυθμίστε τα στοιχεία σύνδεσης Dock Cairo.

Μπορείτε να διαμορφώσετε μεμονωμένα στοιχεία σε έναν πίνακα Cairo Dock κάνοντας δεξί κλικ πάνω του.

Μπορείτε να μετακινήσετε το στοιχείο σε διαφορετικό πίνακα σύνδεσης και μάλιστα ένα καινούργιο εάν δεν υπάρχει άλλος πίνακας. Μπορείτε επίσης να καταργήσετε ένα στοιχείο από τον πίνακα.

Μπορείτε επίσης να σύρετε ένα εικονίδιο από τον πίνακα στην κύρια επιφάνεια εργασίας. Αυτό είναι χρήσιμο για αντικείμενα όπως ο κάδος απορριμμάτων και το ρολόι.

07 από 10

Αλλαγή ρυθμίσεων ξεχωριστής εκκίνησης

Ρύθμιση διαφόρων εκδόσεων.

Μπορείτε να αλλάξετε άλλες ρυθμίσεις σχετικά με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκκίνησης, κάνοντας δεξί κλικ πάνω του και επιλέγοντας επεξεργασία.

Μπορείτε επίσης να μπείτε στην οθόνη διαμόρφωσης κάνοντας δεξί κλικ στον πίνακα, επιλέγοντας Cairo-Dock και στη συνέχεια "Ρύθμιση". Όταν εμφανιστεί η οθόνη ρυθμίσεων, κάντε κλικ στο "Τρέχοντα στοιχεία".

Για κάθε στοιχείο, μπορείτε να προσαρμόσετε διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, το εικονίδιο αναπαραγωγής ήχου θα σας επιτρέψει να επιλέξετε το πρόγραμμα αναπαραγωγής ήχου που θα χρησιμοποιηθεί.

Άλλες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν το μέγεθος του εικονιδίου, το σημείο στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί το εικονίδιο (δηλαδή ποιο πλαίσιο), η λεζάντα για το εικονίδιο και παρόμοια.

08 από 10

Πώς να προσθέσετε πίνακες σύνδεσης Cairo

Προσθέστε έναν πίνακα Dock Cairo.

Για να προσθέσετε ένα νέο πλαίσιο, κάντε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο του Cairo Dock και επιλέξτε Cairo-Dock, Add και στη συνέχεια Main Dock.

Από προεπιλογή, εμφανίζεται μια μικρή γραμμή στο επάνω μέρος της οθόνης. Για να διαμορφώσετε αυτήν την βάση, μπορείτε είτε να μετακινήσετε αντικείμενα σε αυτήν σύροντάς τα από μια άλλη βάση, κάνοντας δεξί κλικ σε εκτοξευτές σε άλλη βάση και επιλέγοντας τη μετακίνηση σε άλλη επιλογή σύνδεσης ή κάντε δεξί κλικ στη γραμμή και επιλέξτε να διαμορφώσετε την αποβάθρα.

Τώρα μπορείτε να προσθέσετε στοιχεία σε αυτήν την αποβάθρα με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε και σε άλλες αποβάθρες.

09 από 10

Χρήσιμα πρόσθετα Cairo Dock

Πρόσθετα Cairo Dock.

Μπορείτε να προσθέσετε πολλά διαφορετικά πρόσθετα στην αποβάθρα του Καΐρου.

Για να γίνει αυτό, κάντε δεξί κλικ σε έναν πίνακα και επιλέξτε Cairo-Dock και, στη συνέχεια, "Ρύθμιση".

Τώρα επιλέξτε την καρτέλα Add-ons.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πρόσθετων για να διαλέξετε και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε το πλαίσιο για να τα προσθέσετε στον κύριο πίνακα. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα μετακινήσετε σε άλλα πλαίσια ή στην κύρια επιφάνεια εργασίας, σύροντάς τα.

Το πρόσθετο τερματικού είναι χρήσιμο καθώς παρέχει ένα τερματικό εξόδου από την αποβάθρα, το οποίο είναι χρήσιμο όταν θέλετε να εκτελείτε εντολές ad-hoc.

Η περιοχή ειδοποίησης και η περιοχή ειδοποιήσεων παλιά add-ons είναι επίσης χρήσιμες καθώς θα καταστήσουν δυνατή την επιλογή ασύρματων δικτύων.

10 από 10

Ρύθμιση συντομεύσεων πληκτρολογίου

Ρύθμιση συντομεύσεων πληκτρολογίου Cairo-Dock.

Η τελική περιοχή του Cairo-Dock για να εστιάσετε είναι οι ρυθμίσεις διαμόρφωσης.

Κάντε δεξί κλικ στον πίνακα Cairo Dock, επιλέξτε Cairo-Dock και έπειτα "Configure".

Τώρα επιλέξτε την καρτέλα Διαμόρφωση.

Υπάρχουν τρεις άλλες καρτέλες:

Η καρτέλα συμπεριφοράς σάς επιτρέπει να ρυθμίσετε τη συμπεριφορά της επιλεγμένης αποβάθρας, όπως σας αφήνει να αποκρύψετε τη γραμμή όταν οι εφαρμογές είναι ανοικτές, να επιλέξετε πού να τοποθετήσετε την αποβάθρα και να επιλέξετε εφέ κίνησης ποντικιού.

Η καρτέλα εμφάνισης σάς επιτρέπει να προσαρμόζετε τα χρώματα, τα μεγέθη γραμματοσειρών, τα μεγέθη εικονιδίων και το στυλ της αποβάθρας.

Η καρτέλα πλήκτρων συντόμευσης σάς επιτρέπει να ορίσετε πλήκτρα συντόμευσης για διάφορα στοιχεία, όπως το μενού, το τερματικό, την περιοχή ειδοποιήσεων και το πρόγραμμα περιήγησης.

Επιλέξτε το αντικείμενο που θέλετε να αλλάξετε επιλέγοντάς το και κάντε διπλό κλικ στο στοιχείο. Θα σας ζητηθεί τώρα να πατήσετε ένα συνδυασμό πλήκτρων ή πλήκτρων για αυτό το στοιχείο.