Πώς να Dual Boot Mageia Linux και Windows 8.1

01 από 03

Πώς να Dual Boot Mageia Linux και Windows 8.1

Mageia 5.

Εισαγωγή

Όποιος έχει παρακολουθήσει τη δουλειά μου, θα γνωρίζει ότι δεν πήρα πάντα καλά με τη Mageia.

Πρέπει όμως να πω ότι το Mageia 5 μοιάζει να έχει πραγματικά γυρίσει και γι 'αυτό είμαι στην ευχάριστη θέση να σας δώσω τις οδηγίες που χρειάζεστε για τη διπλή εκκίνηση με τα Windows 8.1.

Υπάρχουν διάφορα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν αρχίσει η πραγματική εγκατάσταση.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων των Windows

Ενώ βρήκα την εγκατάσταση Mageia πολύ ευθεία προς τα εμπρός, συνιστώ πάντα να δημιουργώ αντίγραφα ασφαλείας των Windows προτού ξεκινήσω μια διπλή εκκίνηση με ένα άλλο λειτουργικό σύστημα.

Κάντε κλικ εδώ για τον οδηγό μου που δείχνει πώς μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας για οποιαδήποτε έκδοση των Windows.

Προετοιμασία του δίσκου σας για την εγκατάσταση του Linux

Για να κάνετε διπλή εκκίνηση του Mageia με τα Windows, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε χώρο για αυτό. Το πρόγραμμα εγκατάστασης Mageia προσφέρει πραγματικά να το κάνει ως μέρος της εγκατάστασης, αλλά, προσωπικά, δεν εμπιστεύομαι αυτά τα πράγματα και προτείνω να γίνει ο χώρος πρώτα.

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να συρρικνώσετε το διαμέρισμα των Windows σας με ασφάλεια και να ρυθμίσετε άλλες ρυθμίσεις που απαιτούνται για την εκκίνηση του Mageia .

Δημιουργήστε ένα Bootable Mageia Linux Live Drive USB

Για να εγκαταστήσετε το Mageia θα χρειαστεί να κατεβάσετε την εικόνα ISO από την ιστοσελίδα της Mageia και να δημιουργήσετε μια μονάδα USB που θα σας επιτρέψει να εκκινήσετε σε μια ζωντανή έκδοση.

Αυτός ο οδηγός σάς δείχνει πώς να κάνετε και τα δύο αυτά πράγματα .

Όταν έχετε ακολουθήσει τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω, κάντε κλικ στο επόμενο κουμπί για να μετακινηθείτε στην επόμενη σελίδα.

02 του 03

Πώς να εγκαταστήσετε το Mageia 5 Παράλληλα με τα Windows 8.1

Πώς να Dual Boot Mageia και τα Windows 8.

Ξεκινήστε το πρόγραμμα εγκατάστασης Mageia

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε εκκίνηση στη ζωντανή έκδοση του Mageia (ο οδηγός που δείχνει πώς να δημιουργήσετε ένα ζωντανό USB σας δείχνει πώς να το κάνετε αυτό).

Όταν ξεκινήσει η εκκίνηση του Mageia, πατήστε το πλήκτρο Windows στο πληκτρολόγιό σας ή κάντε κλικ στο μενού "Δραστηριότητες" στην επάνω αριστερή γωνία.

Τώρα ξεκινήστε να πληκτρολογείτε τη λέξη "install". Όταν εμφανίζονται τα παραπάνω εικονίδια, κάντε κλικ στην επιλογή "Εγκατάσταση σε σκληρό δίσκο".

Εάν έχετε κάνει τα πάντα σωστά θα εμφανιστεί μια οθόνη με τις λέξεις "Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε τη ζωντανή διανομή".

Κάντε κλικ στο "Επόμενο" για να συνεχίσετε.

Διαμερισμός του σκληρού δίσκου

Ο εγκαταστάτης της Mageia είναι πραγματικά πολύ καλός. Ορισμένοι εγκαταστάτες (όπως το πρόγραμμα εγκατάστασης του openSUSE ) καθιστούν αυτό το τμήμα της εγκατάστασης πιο δύσκολο από ό, τι είναι στην πραγματικότητα.

Θα υπάρχουν τέσσερις επιλογές για εσάς:

Αφήνει έκπτωση "Custom" αμέσως. Εκτός αν έχετε συγκεκριμένες απαιτήσεις για το μέγεθος των χωρισμάτων σας, δεν χρειάζεται να επιλέξετε αυτήν την επιλογή.

Αν έχετε αποφασίσει να απαλλαγείτε πλήρως από τα Windows και απλώς να έχετε Mageia, τότε πρέπει απλά να επιλέξετε την επιλογή "Διαγραφή και χρήση ολόκληρου δίσκου".

Αν αποφασίσετε να μην συρρικνώσετε το διαμέρισμα των Windows όπως καθορίζεται στην πρώτη σελίδα αυτού του οδηγού, θα χρειαστεί να επιλέξετε το "Χρήση του ελεύθερου χώρου στο διαμέρισμα των Windows". Θα ήθελα να συστήσω να εγκαταλείψω το πρόγραμμα εγκατάστασης και να ακολουθήσω τον οδηγό μου για να δημιουργήσω τον κενό χώρο που απαιτείται.

Η επιλογή που πρέπει να επιλέξετε για τη διπλή εκκίνηση του Mageia Linux και των Windows 8 είναι η "Εγκατάσταση του Mageia στον κενό χώρο".

Κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενο" όταν έχετε λάβει την απόφασή σας.

Αφαίρεση ανεπιθύμητων πακέτων

Το επόμενο βήμα στο πρόγραμμα εγκατάστασης θα σας δώσει την επιλογή να καταργήσετε τα πράγματα που δεν χρειάζεστε. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν οδηγοί για υλικό που δεν έχετε καν ιδιοκτησία που περιλαμβάνεται στα πακέτα εγκατάστασης και εντοπισμού για τις γλώσσες που δεν μιλάτε.

Μπορείτε να επιλέξετε να αφαιρέσετε αυτά τα ανεπιθύμητα πακέτα αφήνοντας τα τετραγωνίδια επιλογής. Αν αποφασίσετε ότι δεν θέλετε να απαλλαγείτε από τίποτα, τότε τα ξεκλειδώστε.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενο" για να συνεχίσετε.

Εγκατάσταση του Bootloader

Ο bootloader ασχολείται με το μενού που εμφανίζεται όταν ο υπολογιστής σας ξεκινά για πρώτη φορά.

Αυτή η οθόνη έχει τις ακόλουθες επιλογές:

Η συσκευή εκκίνησης παραθέτει τις διαθέσιμες μονάδες εκκίνησης από το. Από προεπιλογή, έχει οριστεί στον σκληρό σας δίσκο.

Η καθυστέρηση πριν από την εκκίνηση της προεπιλεγμένης εικόνας καθορίζει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το μενού παραμένει ενεργό πριν την εκκίνηση της προεπιλεγμένης επιλογής. Από προεπιλογή, αυτό έχει οριστεί σε 10 δευτερόλεπτα.

Μπορείτε να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης που απαιτείται για την εκκίνηση του συστήματός σας. Δεν συνιστώ να το κάνετε αυτό. Θα έχετε την ευκαιρία να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης root και να δημιουργήσετε λογαριασμούς χρηστών αργότερα. Μη συγχέετε τον κωδικό πρόσβασης του bootloader με τον κωδικό του λειτουργικού συστήματος.

Όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενο".

Επιλογή της επιλογής προεπιλεγμένου μενού.

Η τελική οθόνη πριν από την εγκατάσταση του Mageia σάς επιτρέπει να επιλέξετε την προεπιλεγμένη επιλογή που θα εκκινηθεί όταν εμφανιστεί το μενού του bootloader. Το Mageia είναι το προεπιλεγμένο στοιχείο που αναγράφεται. Αν δεν έχετε κάποιο λόγο να μην έχετε Mageia ως προεπιλογή, θα το αφήσω μόνο.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Τέλος".

Τα αρχεία θα αντιγραφούν τώρα και θα εγκατασταθεί η Mageia.

Η επόμενη σελίδα αυτού του οδηγού θα σας δείξει τα τελικά βήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία του Mageia, όπως η δημιουργία χρηστών και ο καθορισμός του κωδικού πρόσβασης ρίζας.

03 του 03

Πώς να ρυθμίσετε το Mageia Linux

Εγκατάσταση Εγκατάστασης Εγκατάστασης Mageia.

Ρυθμίστε το Διαδίκτυο

Εάν είστε συνδεδεμένοι στο δρομολογητή σας με καλώδιο Ethernet, δεν θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε αυτό το βήμα, αλλά εάν συνδεθείτε μέσω ασύρματου δικτύου, θα σας δοθεί μια επιλογή από κάρτες ασύρματου δικτύου που θα χρησιμοποιήσετε.

Μετά την επιλογή της κάρτας δικτύου σας (κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει μόνο μία), τότε μπορείτε να επιλέξετε το ασύρματο δίκτυο στο οποίο θέλετε να συνδεθείτε.

Υποθέτοντας ότι το δίκτυό σας απαιτεί κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να τον εισάγετε. Θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να ξεκινήσετε την επιλεγμένη ασύρματη σύνδεση σε κάθε επόμενη εκκίνηση του Mageia.

Ενημέρωση του Mageia

Όταν έχετε συνδεθεί στο διαδίκτυο, οι ενημερώσεις θα αρχίσουν να κατεβάζουν και να εγκατασταθούν για να ενημερώσουν το Mageia. Μπορείτε να παραλείψετε τις ενημερώσεις εάν το επιθυμείτε αλλά αυτό δεν συνιστάται.

Δημιουργία χρήστη

Το τελευταίο βήμα είναι να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης διαχειριστή και να δημιουργήσετε έναν χρήστη.

Εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης ρίζας και επαναλάβετε τον.

Τώρα πληκτρολογήστε το όνομά σας, ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης που θα συσχετιστεί με το χρήστη.

Γενικά, όταν χρησιμοποιείτε το Linux, θα χρησιμοποιήσετε έναν κανονικό χρήστη, καθώς έχει περιορισμένα προνόμια. Εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας ή εκτελέσετε εσφαλμένη εντολή, η ζημιά που μπορεί να γίνει είναι περιορισμένη. Ο κωδικός root (διαχειριστής) απαιτείται μόνο όταν πρέπει να ανυψώσετε τα προνόμιά σας για την εγκατάσταση λογισμικού ή την εκτέλεση μιας εργασίας που δεν μπορεί να εκτελεστεί από ένα συνηθισμένο χρήστη.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενο" όταν τελειώσετε

Θα σας ζητηθεί τώρα να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή. Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή, θα μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Mageia.