Τι είναι μια μονάδα SSD (Solid State Drive);

Επόμενη γενιά αποθήκευσης προσωπικών υπολογιστών

Εάν κοιτάζετε έναν σύγχρονο φορητό υπολογιστή, θα δείτε πιθανότατα ότι οι περισσότεροι έρχονται εξοπλισμένοι με μια στερεά-state drive. Αυτή η μορφή αποθήκευσης ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει διατεθεί στην αγορά εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μόλις πρόσφατα έχει αγκαλιαστεί από τη βιομηχανία και τους καταναλωτές ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους. Έτσι, τι ακριβώς είναι μια SSD (SSD) και πώς συγκρίνεται με έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο;

Τι είναι η μονάδα SSD;

Η στερεά κατάσταση είναι ένας όρος που αναφέρεται σε ηλεκτρονικά κυκλώματα που είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από ημιαγωγούς . Ο όρος αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να καθορίσει εκείνα τα ηλεκτρονικά, όπως ένα ραδιόφωνο τρανζίστορ που χρησιμοποίησε ημιαγωγούς παρά σωλήνες κενού στην κατασκευή του. Οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που έχουμε σήμερα είναι χτισμένες γύρω από ημιαγωγούς και μάρκες. Όσον αφορά το SSD, αναφέρεται στο γεγονός ότι το πρωτεύον μέσο αποθήκευσης είναι μέσω ημιαγωγών και όχι από ένα μαγνητικό μέσο, ​​όπως ένας σκληρός δίσκος.

Τώρα, μπορείτε να πείτε ότι αυτός ο τύπος αποθήκευσης υπάρχει ήδη με τη μορφή μονάδων μνήμης flash που συνδέονται στη θύρα USB. Αυτό είναι εν μέρει αληθές, καθώς οι μονάδες στερεάς κατάστασης και οι μονάδες flash USB χρησιμοποιούν και τον ίδιο τύπο μη μόνιμων μαρκών μνήμης που διατηρούν τις πληροφορίες τους ακόμη και όταν δεν διαθέτουν ενέργεια. Η διαφορά είναι ο συντελεστής μορφής και η χωρητικότητα των μηχανισμών κίνησης. Ενώ μια μονάδα flash έχει σχεδιαστεί για να είναι εξωτερική του συστήματος υπολογιστών, ένα SSD έχει σχεδιαστεί για να διαμένουν μέσα στον υπολογιστή στη θέση ενός πιο παραδοσιακού σκληρού δίσκου.

Πώς ακριβώς το κάνουν αυτό; Λοιπόν, πολλά SSD στο εξωτερικό δεν φαίνονται σχεδόν διαφορετικά από έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο. Αυτό το σχέδιο είναι να επιτρέψει στη μονάδα SSD να τοποθετήσει έναν φορητό υπολογιστή ή έναν επιτραπέζιο υπολογιστή στη θέση ενός σκληρού δίσκου. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχει την τυπική διάσταση ως σκληρός δίσκος 1,8, 2,5 ή 3,5 ιντσών. Χρησιμοποιεί επίσης την κοινή διασύνδεση SATA, ώστε να μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε υπολογιστή, όπως θα ήταν ένας σκληρός δίσκος. Υπάρχουν πολλοί νέοι παράγοντες φόρμας όπως το M.2 που μοιάζουν περισσότερο με μια μονάδα μνήμης.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα SSD;

Οι μονάδες στερεάς κατάστασης έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους μαγνητικούς σκληρούς δίσκους. Η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από το γεγονός ότι η μονάδα δεν έχει κινούμενα μέρη. Ενώ ένας παραδοσιακός δίσκος έχει κινητήρες κίνησης για να γυρίσει τις μαγνητικές πλατφόρμες και τις κεφαλές μετάδοσης κίνησης, όλη η αποθήκευση σε μια μονάδα SSD διαχειρίζεται μάρκες μνήμης flash. Αυτό παρέχει τρία διαφορετικά πλεονεκτήματα:

Η χρήση ενέργειας είναι βασικός ρόλος για τη χρήση μονάδων SSD σε φορητούς υπολογιστές. Επειδή δεν υπάρχει έλξη ενέργειας για τους κινητήρες, ο μηχανισμός χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια από τον κανονικό σκληρό δίσκο. Τώρα, ο κλάδος έχει λάβει μέτρα για να το αντιμετωπίσει αυτό με τους δίσκους που γυρίζουν προς τα κάτω και την ανάπτυξη των υβριδικών σκληρών δίσκων , αλλά και οι δύο εξακολουθούν να χρησιμοποιούν περισσότερη δύναμη. Η μονάδα SSD θα καταναλώνει συστηματικά λιγότερη ενέργεια από τον παραδοσιακό και υβριδικό σκληρό δίσκο.

Η ταχύτερη πρόσβαση σε δεδομένα θα ευχαριστήσει πολλούς ανθρώπους. Επειδή η μονάδα δίσκου δεν χρειάζεται να περιστρέφει την πλάκα δίσκου ή να κινεί τις κεφαλές μετάδοσης κίνησης, τα δεδομένα μπορούν να διαβαστούν άμεσα από τη μονάδα δίσκου. Οι υβριδικοί σκληροί δίσκοι τείνουν να μετριάζουν την εμφάνιση της ταχύτητας όταν πρόκειται για δίσκους που χρησιμοποιούνται συχνά. Ομοίως, η νέα τεχνολογία Smart Response της Intel είναι μια παρόμοια μέθοδος προσωρινής αποθήκευσης σε μια μικρή μονάδα SSD που παράγει παρόμοια αποτελέσματα.

Η αξιοπιστία είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας για τους φορητούς δίσκους. Οι δίσκοι σκληρών δίσκων είναι πολύ εύθραυστα και ευαίσθητα υλικά. Ακόμη και οι μικρές κινήσεις από μια μικρή πτώση μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη μονάδα δίσκου. Δεδομένου ότι το SSD αποθηκεύει όλα τα δεδομένα του σε μάρκες μνήμης, υπάρχουν λιγότερα κινούμενα μέρη για να υποστούν βλάβη σε οποιοδήποτε είδος κρούσης. Ενώ οι μηχανικές μονάδες SSD είναι καλύτερες, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Αυτό προέρχεται από ένα σταθερό αριθμό κύκλων εγγραφής που μπορούν να γίνουν σε μια μονάδα πριν τα κελιά καταστούν άχρηστα. Για τους περισσότερους καταναλωτές, ωστόσο, τα όρια του κύκλου εγγραφής τείνουν να επιτρέπουν ακόμα τη διατήρηση των δίσκων περισσότερο από το μέσο υπολογιστικό σύστημα.

Γιατί οι SSD δεν χρησιμοποιούνται για όλους τους υπολογιστές;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τεχνολογίες υπολογιστών, ο πρωταρχικός περιοριστικός παράγοντας χρήσης των μονάδων στερεάς κατάστασης σε φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές είναι κόστος. Αυτές οι μονάδες έχουν πράγματι διατεθεί εδώ και αρκετό καιρό και έχουν μειωθεί δραματικά στην τιμή, αλλά εξακολουθούν να κοστίζουν περίπου τρεις φορές ή πολύ περισσότερο το κόστος ενός παραδοσιακού σκληρού δίσκου για την ίδια σκληρή χωρητικότητα αποθήκευσης. Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά κόστους.

Η χωρητικότητα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για την υιοθέτηση μονάδων στερεάς κατάστασης. Ο μέσος φορητός υπολογιστής που είναι εφοδιασμένος με SSD θα έχει χωρητικότητα περίπου 128 έως 512 GB. Αυτό είναι σχεδόν ισοδύναμο με αυτό που οι φορητοί υπολογιστές πριν από αρκετά χρόνια με μαγνητικούς δίσκους ήρθε εξοπλισμένο. Σήμερα, οι φορητοί υπολογιστές μπορούν να διαθέτουν 1TB ή περισσότερο αποθήκευσης με σκληρό δίσκο. Τα επιτραπέζια συστήματα έχουν ακόμη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ SSD και σκληρών δίσκων.

Ακόμη και με την τεράστια διαφορά στην ικανότητα, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης από ό, τι συνήθως. Μόνο μια μεγάλη συλλογή πρωτογενών ψηφιακών αρχείων φωτογραφιών και αρχείων βίντεο υψηλής ευκρίνειας θα γεμίσει πιθανώς τους σκληρούς δίσκους γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, οι μονάδες SSD θα προσφέρουν γενικά ένα επαρκές επίπεδο αποθήκευσης για τους περισσότερους φορητούς υπολογιστές. Επιπλέον, οι εξωτερικές επιλογές υψηλής απόδοσης χάρη στο USB 3.0 , το USB 3.1 και ακόμη και το Thunderbolt κάνουν την προσθήκη επιπλέον αποθηκευτικού χώρου με έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο γρήγορο και εύκολο για μη απαραίτητα αρχεία.