Πώς να σαρώσετε έναν σκληρό δίσκο χρησιμοποιώντας το 'Έλεγχος σφαλμάτων'

Ελέγξτε γρήγορα το σκληρό σας δίσκο με αυτήν την έκδοση των Windows του CHKDSK

Η σάρωση του σκληρού σας δίσκου με το εργαλείο Ελέγχου σφαλμάτων (Error Checking) μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και ενδεχομένως και στη διόρθωση ενός εύρους σφαλμάτων σκληρού δίσκου, από προβλήματα συστημάτων αρχείων μέχρι φυσικά προβλήματα όπως οι κακοί τομείς .

Το εργαλείο Ελέγχου σφαλμάτων των Windows είναι η γραφική (γραφική) έκδοση του εργαλείου chkdsk της γραμμής εντολών, μία από τις πιο γνωστές εντολές από τις πρώτες ημέρες υπολογισμού. Η εντολή chkdsk εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη και προσφέρει πιο προχωρημένες επιλογές από το Check Error.

Ο έλεγχος σφαλμάτων είναι διαθέσιμος στα Windows 10 , τα Windows 8 , τα Windows 7 , τα Windows Vista και τα Windows XP , αλλά υπάρχουν διαφορές, όλα τα οποία θα καλέσω παρακάτω.

Απαιτείται χρóνος: Έλεγχος του σκληρού σας δίσκου με σφάλμα Έλεγχος είναι εύκολο αλλά μπορεί να διαρκεί απó 5 λεπτά έως 2 ώρες ή περισσóτερο, ανάλογα με το μέγεθος και την ταχύτητα του σκληρού δίσκου και ποια προβλήματα εντοπίζονται.

Πώς να σαρώσετε έναν σκληρό δίσκο με το εργαλείο ελέγχου σφαλμάτων

Συμβουλή: Τα Windows 10 και τα Windows 8 ελέγχουν αυτόματα τα σφάλματα και θα σας ειδοποιήσουν αν χρειάζεστε δράση, αλλά μπορείτε να εκτελέσετε χειροκίνητο έλεγχο οποτεδήποτε θέλετε, όπως περιγράφεται παρακάτω.

  1. Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων (Windows 10 & 8) ή την Εξερεύνηση των Windows (Windows 7, Vista, XP). Εάν χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο , η συντόμευση WIN + E είναι ο πιο γρήγορος τρόπος εδώ.
    1. Χωρίς πληκτρολόγιο, η Εξερεύνηση αρχείων είναι διαθέσιμη μέσω του μενού ενεργού χρήστη ή μπορεί να βρεθεί με γρήγορη αναζήτηση.
    2. Η Εξερεύνηση των Windows, σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows, διατίθεται από το μενού Έναρξη. Αναζητήστε τον υπολογιστή στα Windows 7 & Vista ή στον υπολογιστή μου στα Windows XP.
  2. Αφού ανοίξετε, εντοπίστε αυτό το PC (Windows 10/8) ή τον υπολογιστή (Windows 7 / Vista) στο αριστερό περιθώριο.
    1. Στα Windows XP, εντοπίστε την ενότητα Μονάδες σκληρών δίσκων στην περιοχή του κύριου παραθύρου.
  3. Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο τη μονάδα δίσκου που θέλετε να ελέγξετε για σφάλματα (συνήθως C).
    1. Συμβουλή: Εάν δεν βλέπετε δίσκους κάτω από την επικεφαλίδα που βρίσκεστε στο Βήμα 2, πατήστε ή κάντε κλικ στο μικρό βέλος προς τα αριστερά για να εμφανίσετε τη λίστα των μονάδων δίσκου.
  4. Πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Ιδιότητες από το αναδυόμενο μενού που εμφανίστηκε μετά το δεξί κλικ.
  5. Επιλέξτε την καρτέλα Εργαλεία από τη συλλογή καρτελών στο επάνω μέρος του παραθύρου Ιδιότητες .
  6. Αυτό που κάνετε τώρα εξαρτάται από την έκδοση των Windows που χρησιμοποιείτε:
    1. Windows 10 & 8: Πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί Έλεγχος ακολουθούμενο από το Drive Scan . Στη συνέχεια, μεταβείτε στο βήμα 9.
    2. Windows 7, Vista, & XP: Κάντε κλικ στο κουμπί Έλεγχος τώρα ... και μεταβείτε στο βήμα 7.
    3. Συμβουλή: Δείτε την έκδοση των Windows που έχω; αν δεν είστε σίγουροι για το τι τρέχετε.
  1. Δύο επιλογές είναι διαθέσιμες πριν ξεκινήσετε τη σάρωση σάρωσης σφαλμάτων στα Windows 7, Vista και XP:
    1. Αυτόματη επιδιόρθωση των σφαλμάτων του συστήματος αρχείων θα διορθώσει αυτόματα, αν είναι δυνατόν, τα σφάλματα που σχετίζονται με το σύστημα αρχείων που εντοπίζει η σάρωση. Συστήνω ιδιαίτερα να ελέγχετε αυτή την επιλογή κάθε φορά.
    2. Η ανίχνευση και η προσπάθεια αποκατάστασης των κακών τομέων θα πραγματοποιήσει αναζήτηση για περιοχές του σκληρού δίσκου που μπορεί να καταστραφούν ή να μη χρησιμοποιηθούν. Αν βρεθεί, αυτό το εργαλείο θα χαρακτηρίσει αυτές τις περιοχές ως "κακές" και θα αποτρέψει τον υπολογιστή σας από το να τις χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό, αλλά θα μπορούσε να επεκτείνει τον χρόνο σάρωσης έως και μερικές ώρες.
    3. Προηγμένη: Η πρώτη επιλογή είναι ισοδύναμη με την εκτέλεση chkdsk / f και η δεύτερη με την εκτέλεση chkdsk / scan / r . Ο έλεγχος και των δύο είναι ο ίδιος με την εκτέλεση chkdsk / r .
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη .
  3. Περιμένετε, ενώ ο Έλεγχος σφαλμάτων σαρώνει τον επιλεγμένο σκληρό δίσκο για σφάλματα και, ανάλογα με τις επιλογές που έχετε επιλέξει ή / και τα σφάλματα που εντοπίζονται, διορθώνει τυχόν σφάλματα που βρέθηκαν.
    1. Σημείωση: Εάν λάβετε ένα Windows δεν μπορεί να ελέγξει το δίσκο ενώ είναι σε χρήση μήνυμα, κάντε κλικ στο κουμπί Schedule check disk , κλείστε οποιαδήποτε άλλα ανοιχτά παράθυρα και, στη συνέχεια, κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας . Θα παρατηρήσετε ότι τα Windows χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσουν και θα δείτε κείμενο στην οθόνη καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία Ελέγχου σφαλμάτων (chkdsk).
  1. Ακολουθήστε τις συμβουλές που δίνονται μετά τη σάρωση. Εάν εντοπιστούν σφάλματα, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Αν δεν εντοπιστούν σφάλματα, μπορείτε να κλείσετε τυχόν ανοιχτά παράθυρα και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε κανονικά τον υπολογιστή σας.
    1. Προηγμένες: Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να βρείτε ένα λεπτομερές αρχείο καταγραφής της σάρωσης Ελέγχου σφαλμάτων και αυτό που διορθώθηκε αν υπήρχε κάτι στη λίστα συμβάντων της εφαρμογής στο Πρόγραμμα προβολής συμβάντων. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον εντοπισμό του, εστιάστε την προσοχή σας στο Αναγνωριστικό συμβάντος 26226.

Περισσότερες επιλογές ελέγχου σφαλμάτων σκληρού δίσκου

Το εργαλείο Ελέγχου σφαλμάτων στα Windows δεν είναι η μόνη επιλογή που έχετε - απλά συμβαίνει να είναι ένα που είναι εύκολο στη χρήση και περιλαμβάνεται στα Windows.

Όπως ανέφερα παραπάνω, η εντολή chkdsk διαθέτει αρκετές πιο προχωρημένες διαθέσιμες επιλογές που μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε αυτό που θέλετε να ολοκληρώσετε ... υποθέτοντας φυσικά ότι είστε εξοικειωμένοι με αυτό το είδος πράγματος και επιθυμείτε κάποιο περισσότερο έλεγχο ή πληροφορίες κατά τη διαδικασία ελέγχου λάθους σκληρού δίσκου.

Μια καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους χρήστες αν θέλουν κάτι λίγο πιο ισχυρό είναι ένα ειδικό εργαλείο λογισμικού δοκιμής σκληρού δίσκου. Διατηρούμε μια λίστα με τα καλύτερα δωρεάν λογισμικά στον κατάλογο προγραμμάτων Free Hard Drive Testing .

Πέρα από αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν εργαλεία εμπορικής ποιότητας τα οποία οι μεγάλες εταιρείες επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούν συχνά όταν προσπαθούν να διορθώσουν προβλήματα με τους σκληρούς δίσκους του πελάτη τους. Έχω απαριθμήσει μερικά αγαπημένα που έχω χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια στον κατάλογο μου λογισμικού επιδιόρθωσης εμπορικών σκληρών δίσκων .