Τι είναι ένας Τομέας;

Επεξήγηση των μεγεθών του τομέα δίσκων και επισκευή των κατεστραμμένων τομέων

Ένας τομέας είναι μια χωριστά διαίρεση μονάδας σκληρού δίσκου , οπτικού δίσκου, δισκέτας, μονάδας flash ή άλλου είδους μέσου αποθήκευσης.

Ένας τομέας μπορεί επίσης να αναφέρεται ως τομέας δίσκου ή, λιγότερο συχνά, ένα μπλοκ.

Τι σημαίνουν διαφορετικά μεγέθη τομέα;

Κάθε τομέας καταλαμβάνει μια φυσική θέση στη συσκευή αποθήκευσης και αποτελείται συνήθως από τρία μέρη: την κεφαλίδα του τομέα, τον κώδικα διόρθωσης σφαλμάτων (ECC) και την περιοχή που αποθηκεύει πραγματικά τα δεδομένα.

Συνήθως, ένας τομέας μιας μονάδας σκληρού δίσκου ή δισκέτας μπορεί να περιέχει 512 bytes πληροφοριών. Το πρότυπο αυτό θεσπίστηκε το 1956.

Στη δεκαετία του 1970, εισήχθησαν μεγαλύτερα μεγέθη όπως τα 1024 και 2048 byte για να φιλοξενήσουν μεγαλύτερες χωρητικότητες αποθήκευσης. Ένας τομέας ενός οπτικού δίσκου μπορεί να κρατήσει συνήθως 2048 byte.

Το 2007, οι κατασκευαστές άρχισαν να χρησιμοποιούν σκληρούς δίσκους Advanced Format που αποθηκεύουν μέχρι και 4096 bytes ανά τομέα, σε μια προσπάθεια τόσο για την αύξηση του μεγέθους του τομέα όσο και για τη βελτίωση των διορθώσεων σφαλμάτων. Το πρότυπο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από το 2011 ως το νέο μέγεθος τομέα για τους σύγχρονους σκληρούς δίσκους.

Αυτή η διαφορά στο μέγεθος του τομέα δεν συνεπάγεται απαραίτητα τίποτα για τη διαφορά στα πιθανά μεγέθη μεταξύ σκληρών δίσκων και οπτικών δίσκων. Συνήθως είναι ο αριθμός τομέων που είναι διαθέσιμοι στη μονάδα δίσκου ή στον δίσκο που καθορίζει την χωρητικότητα.

Τομέας δίσκων και μέγεθος μονάδας κατανομής

Κατά τη μορφοποίηση ενός σκληρού δίσκου, είτε χρησιμοποιείτε βασικά εργαλεία των Windows είτε μέσω ενός εργαλείου δωρεάν διαμέρισης δίσκων , μπορείτε να ορίσετε ένα μέγεθος προσαρμοσμένης μονάδας κατανομής (AUS). Αυτό ουσιαστικά λέει στο σύστημα αρχείων ποιο είναι το μικρότερο μέρος του δίσκου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση δεδομένων.

Για παράδειγμα, στα Windows, μπορείτε να επιλέξετε να διαμορφώσετε έναν σκληρό δίσκο σε οποιοδήποτε από τα παρακάτω μεγέθη: 512, 1024, 2048, 4096 ή 8192 byte ή 16, 32 ή 64 kilobytes.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα αρχείο εγγράφου 1 MB (1.000.000 byte). Μπορείτε να αποθηκεύσετε αυτό το έγγραφο σε κάτι σαν μια δισκέτα που αποθηκεύει 512 byte πληροφοριών σε κάθε τομέα ή σε σκληρό δίσκο που έχει 4096 byte ανά τομέα. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι κάθε τομέας, αλλά μόνο πόσο μεγάλη είναι όλη η συσκευή.

Η μόνη διαφορά μεταξύ της συσκευής της οποίας το μέγεθος κατανομής είναι 512 bytes και εκείνο που είναι 4096 bytes (ή 1024, 2048, κ.λπ.) είναι ότι το αρχείο 1 MB πρέπει να εκτείνεται σε περισσότερους τομείς δίσκου από ό, τι στη συσκευή 4096. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 512 είναι μικρότερο από 4096, που σημαίνει ότι λιγότερα "κομμάτια" του αρχείου μπορούν να υπάρχουν σε κάθε τομέα.

Σε αυτό το παράδειγμα, εάν επεξεργαστεί το έγγραφο 1 MB και τώρα γίνεται αρχείο 5 MB, αυτό είναι μια αύξηση μεγέθους 4 MB. Εάν το αρχείο είναι αποθηκευμένο στη μονάδα δίσκου χρησιμοποιώντας το μέγεθος μονάδας κατανομής 512 byte, κομμάτια αυτού του αρχείου 4 MB θα διανεμηθούν σε ολόκληρο το σκληρό δίσκο σε άλλους τομείς, ενδεχομένως σε τομείς πιο μακριά από την αρχική ομάδα τομέων που κατέχουν τα πρώτα 1 MB , προκαλώντας κάτι που ονομάζεται κατακερματισμός .

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα με το προηγούμενο αλλά με το μέγεθος μονάδας κατανομής 4096 byte, λιγότερες περιοχές του δίσκου θα συγκρατήσουν τα 4 MB δεδομένων (επειδή κάθε μέγεθος μπλοκ είναι μεγαλύτερο), δημιουργώντας έτσι ένα σύμπλεγμα τομέων που είναι πιο κοντά μεταξύ τους, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ότι θα υπάρξει κατακερματισμός.

Με άλλα λόγια, ένα μεγαλύτερο AUS γενικά σημαίνει ότι τα αρχεία είναι πιο πιθανό να παραμείνουν πιο κοντά μαζί στο σκληρό δίσκο, πράγμα που με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερη πρόσβαση στον δίσκο και καλύτερη απόδοση του υπολογιστή.

Αλλαγή του μεγέθους μονάδας κατανομής ενός δίσκου

Τα λειτουργικά συστήματα Windows XP και νεότερα λειτουργικά συστήματα Windows μπορούν να εκτελέσουν την εντολή fsutil για να δουν το μέγεθος συμπλέγματος ενός υπάρχοντος σκληρού δίσκου. Για παράδειγμα, εισάγοντας το fsutil fsinfo ntfsinfo c: σε ένα εργαλείο γραμμής εντολών όπως η εντολή εντολών εντοπίζεται το μέγεθος συμπλέγματος της μονάδας C:

Δεν συνηθίζεται να αλλάζετε το προεπιλεγμένο μέγεθος μονάδας κατανομής μιας μονάδας δίσκου. Η Microsoft έχει αυτούς τους πίνακες που εμφανίζει τα προεπιλεγμένα μεγέθη συμπλεγμάτων για τα συστήματα αρχείων NTFS , FAT και exFAT σε διάφορες εκδόσεις των Windows. Για παράδειγμα, το προεπιλεγμένο AUS είναι 4 KB (4096 bytes) για τους περισσότερους σκληρούς δίσκους με NTFS.

Εάν θέλετε να αλλάξετε το μέγεθος του συμπλέγματος δεδομένων για ένα δίσκο, μπορείτε να το κάνετε στα Windows κατά τη μορφοποίηση ενός σκληρού δίσκου, αλλά τα προγράμματα διαχείρισης δίσκων από προγραμματιστές τρίτων μπορούν να το κάνουν επίσης.

Παρόλο που είναι πιθανότατα ευκολότερο να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο μορφοποίησης που είναι ενσωματωμένο στα Windows, αυτή η λίστα δωρεάν εργαλείων διαμέρισης δίσκων περιλαμβάνει πολλά δωρεάν προγράμματα που μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Οι περισσότεροι προσφέρουν περισσότερες επιλογές μεγέθους μονάδας από ό, τι τα Windows.

Πώς να επιδιορθώσετε κακούς τομείς

Ένας φυσικά κατεστραμμένος σκληρός δίσκος συχνά σημαίνει φυσικά κατεστραμμένους τομείς στην πλατφόρμα σκληρού δίσκου, αν και μπορεί να συμβεί και η διαφθορά και άλλα είδη ζημιών.

Ένας ιδιαίτερα απογοητευτικός τομέας που έχει προβλήματα είναι ο τομέας της εκκίνησης . Όταν ο τομέας έχει προβλήματα, καθιστά το λειτουργικό σύστημα ανίκανο να εκκινήσει!

Παρόλο που οι τομείς του δίσκου μπορούν να καταστραφούν, είναι συχνά δυνατό να τις επισκευάσετε μόνο με ένα πρόγραμμα λογισμικού. Δείτε Πώς μπορώ να δοκιμάσω το σκληρό δίσκο μου για προβλήματα; για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με προγράμματα που μπορούν να αναγνωρίσουν και συχνά να διορθώσουν ή να επισημάνουν ως κακό, τομείς δίσκων που έχουν προβλήματα.

Ίσως χρειαστεί να πάρετε έναν καινούργιο σκληρό δίσκο εάν υπάρχουν πάρα πολλοί κακοί τομείς. Δείτε Πώς μπορώ να αντικαταστήσω ένα σκληρό δίσκο; για την αντικατάσταση των σκληρών δίσκων σε διάφορα είδη υπολογιστών.

Σημείωση: Ακριβώς επειδή έχετε έναν αργό υπολογιστή ή ακόμα και έναν σκληρό δίσκο που κάνει θόρυβο , αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάτι φυσικό λάθος στους τομείς του δίσκου. Αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι κάτι συμβαίνει με έναν σκληρό δίσκο ακόμα και μετά τη διεξαγωγή δοκιμών σκληρού δίσκου, σκεφτείτε να σαρώσετε τον υπολογιστή σας για ιούς ή να ακολουθήσετε άλλες λύσεις αντιμετώπισης προβλημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τομείς δίσκων

Οι τομείς που βρίσκονται κοντά στο εξωτερικό του δίσκου είναι ισχυρότεροι από αυτούς που είναι πιο κοντά στο κέντρο, αλλά έχουν και χαμηλότερη πυκνότητα bit. Εξαιτίας αυτού, κάτι που ονομάζεται εγγραφή bit ζώνης χρησιμοποιείται από τους σκληρούς δίσκους.

Η εγγραφή δυαδικών ζωνών χωρίζει το δίσκο σε διαφορετικές ζώνες, όπου κάθε ζώνη διαιρείται σε τομείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι το εξωτερικό τμήμα ενός δίσκου θα έχει περισσότερους τομείς και επομένως μπορεί να έχει πρόσβαση πιο γρήγορα από τις ζώνες που βρίσκονται κοντά στο κέντρο του δίσκου.

Τα εργαλεία ανασυγκρότησης, ακόμα και το δωρεάν λογισμικό defrag , μπορούν να επωφεληθούν από την καταγραφή bit των ζωνών, μετακινώντας συνήθως αρχεία που έχουν πρόσβαση στο εξωτερικό τμήμα του δίσκου για γρήγορη πρόσβαση. Αυτό αφήνει τα δεδομένα που χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά, όπως μεγάλα αρχεία ή αρχεία βίντεο, να αποθηκεύονται σε ζώνες που βρίσκονται κοντά στο κέντρο της μονάδας δίσκου. Η ιδέα είναι να αποθηκεύσετε δεδομένα που χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά σε περιοχές της μονάδας δίσκου που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για πρόσβαση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καταγραφή ζώνης και τη δομή των τομέων των σκληρών δίσκων μπορείτε να βρείτε στη DEW Associates Corporation.

Το NTFS.com διαθέτει έναν εξαιρετικό πόρο για προχωρημένη ανάγνωση στα διάφορα μέρη ενός σκληρού δίσκου, όπως τα κομμάτια, οι τομείς και οι συστάδες.