Πώς να σαρώσετε σωστά τον υπολογιστή σας για κακόβουλο λογισμικό

Απαλλαγή του υπολογιστή σας από Trojans, ιοί, Spyware & Περισσότερα

Η πλήρης και σωστή σάρωση του υπολογιστή σας για ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα, όπως τα trojans, rootkits, spyware, adware, worms κ.λπ., αποτελεί συχνά ένα πολύ σημαντικό βήμα αντιμετώπισης προβλημάτων. Μια "απλή" ανίχνευση ιών δεν θα κάνει πλέον.

Πολλές μορφές κακόβουλου λογισμικού προκαλούν ή μεταμφιεστούν ως φαινομενικά άσχετα θέματα των Windows και PC όπως το Blue Screen of Death , προβλήματα με αρχεία DLL , συντριβές, ασυνήθιστη δραστηριότητα σκληρού δίσκου , άγνωστες οθόνες ή αναδυόμενα παράθυρα και άλλα σοβαρά προβλήματα των Windows. ελέγξτε τον υπολογιστή σας για κακόβουλο λογισμικό όταν εργάζεστε για την επίλυση πολλών προβλημάτων.

Σημείωση: Εάν δεν μπορείτε να συνδεθείτε στον υπολογιστή σας, ανατρέξτε στην ενότητα προς το κάτω μέρος αυτής της σελίδας για βοήθεια.

Απαιτείται χρόνος: Η σωστή σάρωση του υπολογιστή σας για ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό είναι εύκολη και μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά ή και περισσότερο. Όσο περισσότερα αρχεία έχετε και όσο πιο αργός είναι ο υπολογιστής σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που θα λάβει η σάρωση.

Πώς να σαρώσετε τον υπολογιστή σας για ιούς, trojans και άλλο κακόβουλο λογισμικό

Ισχύει για: Αυτά είναι γενικά βήματα για τη σάρωση και την κατάργηση κακόβουλου λογισμικού από τον υπολογιστή σας και πρέπει να ισχύουν εξίσου στα Windows 10 , τα Windows 8 (συμπεριλαμβανομένων των Windows 8.1 ), τα Windows 7 , τα Windows Vista και τα Windows XP .

  1. Κάντε λήψη και εκτελέστε το Εργαλείο αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού των Microsoft Windows. Αυτό το δωρεάν εργαλείο αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού της Microsoft δεν θα βρει τα πάντα, αλλά θα ελέγξει για συγκεκριμένο "επικρατούμενο κακόβουλο λογισμικό", το οποίο είναι ένα καλό ξεκίνημα.
    1. Σημείωση: Ίσως έχετε εγκαταστήσει το εργαλείο αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού. Αν ναι, φροντίστε να το ενημερώσετε χρησιμοποιώντας το Windows Update, ώστε να μπορεί να σαρώσει το πιο πρόσφατο κακόβουλο λογισμικό.
    2. Συμβουλή: Ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η διαδικασία σάρωσης είναι να διαγράψετε προσωρινά αρχεία έτσι ώστε το πρόγραμμα κατά του κακόβουλου λογισμικού να μην χρειάζεται να σαρώσει όλα τα άχρηστα δεδομένα. Αν και δεν είναι συνηθισμένο, εάν ο ιός αποθηκεύεται σε έναν προσωρινό φάκελο, τότε αυτό μπορεί να καταργήσει τον ιό αμέσως πριν ξεκινήσετε τη σάρωση.
  2. Ενημερώστε το λογισμικό προστασίας από ιούς / κακόβουλο λογισμικό εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας.
    1. Πριν εκτελέσετε μια ολοκληρωμένη ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού / ιών, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι ορισμοί των ιών είναι ενημερωμένοι. Αυτές οι τακτικές ενημερώσεις αναφέρουν στο λογισμικό προστασίας από ιούς τον τρόπο εύρεσης και κατάργησης των τελευταίων ιών από τον υπολογιστή σας.
    2. Συμβουλή: Οι ενημερώσεις ορισμού γίνονται συνήθως αυτόματα αλλά όχι πάντα. Ορισμένα προγράμματα κακόβουλου λογισμικού θα στοχεύουν συγκεκριμένα αυτή τη λειτουργία ως μέρος της λοίμωξης της! Αναζητήστε ένα κουμπί Ενημέρωσης ή ένα στοιχείο μενού για να ξεκινήσετε τη διαδικασία ελέγχου και ενημέρωσης για το πρόγραμμα προστασίας από ιούς.
    3. Σημαντικό: Δεν έχετε εγκατεστημένο πρόγραμμα σάρωσης ιών; Κατεβάστε ένα τώρα! Υπάρχουν αρκετά δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς , όπως το AVG και το Avast, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία για την μη εκτέλεση ενός. Σε αυτή τη σημείωση - κολλήστε σε ένα μόνο. Μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή ιδέα να τρέχετε ταυτόχρονα πολλά προγράμματα προστασίας από ιούς, αλλά στην πραγματικότητα αυτό προκαλεί συνήθως προβλήματα και πρέπει να αποφεύγεται.
  1. Εκτελέστε πλήρη σάρωση ιών σε ολόκληρο τον υπολογιστή σας. Εάν τυχαίνει να έχετε εγκαταστήσει ένα άλλο μη ανθεκτικό εργαλείο (που δεν λειτουργεί πάντα), όπως το SUPERAntiSpyware ή το Malwarebytes, εκτελέστε αυτό και όταν ολοκληρωθεί αυτό.
    1. Σημείωση: Μην εκτελείτε απλώς την προεπιλεγμένη γρήγορη σάρωση του συστήματος, η οποία μπορεί να μην περιλαμβάνει πολλά σημαντικά μέρη του υπολογιστή σας. Βεβαιωθείτε ότι σαρώνετε κάθε μέρος κάθε σκληρού δίσκου και άλλης συνδεδεμένης συσκευής αποθήκευσης στον υπολογιστή σας .
    2. Σπουδαίος:
    3. Συγκεκριμένα, βεβαιωθείτε ότι η ανίχνευση ιών περιλαμβάνει την κύρια εγγραφή εκκίνησης, τον τομέα εκκίνησης και όλες τις εφαρμογές που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή στη μνήμη . Αυτές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές του υπολογιστή σας που μπορούν να φιλοξενήσουν το πιο επικίνδυνο malware.

Δεν μπορεί να συνδεθεί στον υπολογιστή σας για να εκτελέσει μια σάρωση;

Είναι πιθανό ο υπολογιστής σας να μολυνθεί στο σημείο που δεν μπορείτε να συνδεθείτε αποτελεσματικά στο λειτουργικό σύστημα . Αυτοί είναι οι πιο σοβαρές ιοί που εμποδίζουν την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε επειδή έχετε δυο επιλογές που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν για να απαλλαγούν από τη μόλυνση.

Επειδή ορισμένοι ιοί φορτώνονται στη μνήμη κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, μπορείτε να δοκιμάσετε την εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία εάν χρησιμοποιείτε Windows. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει τους ιούς που φορτώνουν αυτόματα κατά την πρώτη είσοδο και σας επιτρέπουν να ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα για να τα ξεφορτωθείτε.

Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι ξεκινήσατε τα Windows σε ασφαλή λειτουργία με Δικτύωση αν δεν έχετε κατεβάσει ακόμα το εργαλείο από το Βήμα 1 ή δεν έχετε εγκατεστημένα προγράμματα προστασίας από ιούς. Θα χρειαστείτε πρόσβαση στο δίκτυο για να κατεβάσετε αρχεία από το διαδίκτυο.

Μια άλλη επιλογή για τη σάρωση για ιούς όταν δεν έχετε πρόσβαση στα Windows είναι να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν πρόγραμμα εκκίνησης Antivirus . Πρόκειται για προγράμματα που εκτελούνται από φορητές συσκευές, όπως δίσκους ή μονάδες flash , που μπορούν να σαρώσουν έναν σκληρό δίσκο για ιούς χωρίς να ξεκινήσουν καθόλου το λειτουργικό σύστημα.

Περισσότερα Virus & amp; Βοήθεια σάρωσης κακόβουλου λογισμικού

Αν έχετε σαρώσει ολόκληρο τον υπολογιστή σας για ιούς, αλλά υποψιάζεστε ότι ενδέχεται να εξακολουθούν να μολύνονται, δοκιμάστε ένα δωρεάν σαρωτή ιών κατά παραγγελία. Αυτά τα εργαλεία είναι εξαιρετικά επόμενα βήματα όταν είστε αρκετά σίγουροι ότι ο υπολογιστής σας εξακολουθεί να παρουσιάζει μια μόλυνση, αλλά το εγκατεστημένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς δεν το έχει πιάσει.

Μια ηλεκτρονική ανίχνευση ιών με εργαλεία όπως το VirusTotal ή το Metadefender είναι ένα ακόμα βήμα που μπορείτε να κάνετε, τουλάχιστον σε περιπτώσεις όπου έχετε καλή ιδέα για το ποιο αρχείο μπορεί να είναι μολυσμένο. Αυτό είναι λιγότερο πιθανό να είναι το πράγμα που διορθώνει το πρόβλημα, αλλά αξίζει έναν πυροβολισμό ως έσχατη λύση - είναι δωρεάν και εύκολο να το κάνετε.