Πώς να αντιμετωπίσετε τους ιούς του τομέα εκκίνησης

Όλοι οι δίσκοι και οι σκληροί δίσκοι χωρίζονται σε μικρούς τομείς. Ο πρώτος τομέας ονομάζεται τομέας εκκίνησης και περιέχει το Master Boot Record (MBR). Το MBR περιέχει τις πληροφορίες σχετικά με τη θέση των διαμερισμάτων στη μονάδα δίσκου και την ανάγνωση του διαμερίσματος εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας εκκίνησης σε υπολογιστή που βασίζεται σε DOS, το BIOS αναζητά ορισμένα αρχεία συστήματος, το IO.SYS και το MS-DOS.SYS. Όταν εντοπιστούν αυτά τα αρχεία, το BIOS αναζητά τότε τον πρώτο τομέα σε εκείνο το δίσκο ή μονάδα δίσκου και φορτώνει τις απαραίτητες πληροφορίες Master Boot Record στη μνήμη. Το BIOS περνά τον έλεγχο σε ένα πρόγραμμα στο MBR το οποίο με τη σειρά του φορτώνει το IO.SYS. Αυτό το τελευταίο αρχείο είναι υπεύθυνο για τη φόρτωση του υπόλοιπου λειτουργικού συστήματος .

Τι είναι ο ιός του τομέα εκκίνησης;

Ο ιός του τομέα εκκίνησης είναι αυτός που μολύνει τον πρώτο τομέα, δηλαδή τον τομέα εκκίνησης , μια δισκέτα ή σκληρό δίσκο. Οι ιοί του τομέα εκκίνησης μπορούν επίσης να μολύνουν το MBR. Ο πρώτος ιός PC στην άγρια ​​φύση ήταν ο Brain, ένας ιός του τομέα εκκίνησης που παρουσίαζε τεχνικές μυστικότητας για να αποφευχθεί η ανίχνευση. Ο εγκέφαλος επίσης άλλαξε την ετικέτα όγκου της μονάδας δίσκου.

Πώς να αποφύγετε τους ιούς του τομέα εκκίνησης

Συνήθως, οι μολυσμένες δισκέτες και οι επακόλουθες λοιμώξεις του τομέα εκκίνησης προκύπτουν από "κοινές" δισκέτες και πειρατικές εφαρμογές λογισμικού. Είναι σχετικά εύκολο να αποφευχθούν οι ιοί του τομέα εκκίνησης. Τα περισσότερα διαδίδονται όταν οι χρήστες αφήνουν κατά λάθος δισκέτες στη μονάδα δίσκου - οι οποίοι τυχαίνει να μολύνονται από έναν ιό τομέα εκκίνησης . Την επόμενη φορά που εκκινούν τον υπολογιστή τους, ο ιός μολύνει τον τοπικό δίσκο. Τα περισσότερα συστήματα επιτρέπουν στους χρήστες να αλλάζουν την ακολουθία εκκίνησης έτσι ώστε το σύστημα να επιχειρεί πάντα να εκκινεί πρώτα από την τοπική μονάδα σκληρού δίσκου (C: \) ή CD-ROM.

Απολύμανση ιών εκκίνησης

Η επισκευή του τομέα εκκίνησης επιτυγχάνεται καλύτερα με τη χρήση λογισμικού προστασίας από ιούς . Επειδή ορισμένοι ιοί του τομέα εκκίνησης κρυπτογραφούν το MBR, η ακατάλληλη κατάργηση μπορεί να οδηγήσει σε δυσπρόσιτη μονάδα δίσκου. Ωστόσο, εάν είστε βέβαιοι ότι ο ιός έχει επηρεάσει μόνο τον τομέα εκκίνησης και δεν είναι ιός κρυπτογράφησης, η εντολή DOS SYS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του πρώτου τομέα. Επιπλέον, η εντολή DOS LABEL μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση μιας χαλασμένης ετικέτας όγκου και το FDISK / MBR θα αντικαταστήσει το MBR. Ωστόσο, καμία από αυτές τις μεθόδους δεν συνιστάται. Το λογισμικό προστασίας από ιούς παραμένει το καλύτερο εργαλείο για την καθαρή και ακριβή κατάργηση των ιών του τομέα εκκίνησης με ελάχιστη απειλή για δεδομένα και αρχεία.

Δημιουργία δίσκου συστήματος

Κατά την απολύμανση ενός ιού στον τομέα εκκίνησης, το σύστημα θα πρέπει να εκκινείται πάντα από έναν γνωστό καθαρό δίσκο συστήματος. Σε έναν υπολογιστή που βασίζεται σε DOS, μπορεί να δημιουργηθεί ένας δίσκος συστήματος με εκκίνηση σε ένα καθαρό σύστημα που χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς έκδοση του DOS με τον μολυσμένο υπολογιστή. Από μια προτροπή του DOS, πληκτρολογήστε:

και πατήστε enter. Αυτό θα αντιγράψει τα αρχεία συστήματος από τον τοπικό σκληρό δίσκο (C: \) στη μονάδα δισκέτας (A: \).

Εάν ο δίσκος δεν έχει μορφοποιηθεί, η χρήση του FORMAT / S θα διαμορφώσει το δίσκο και θα μεταφέρει τα απαραίτητα αρχεία συστήματος. Σε συστήματα Windows 3.1x, ο δίσκος πρέπει να δημιουργηθεί όπως περιγράφεται παραπάνω για υπολογιστές με βάση το DOS. Στα συστήματα των Windows 95/98 / NT, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη | Ρυθμίσεις | Πίνακας ελέγχου Προσθέστε / Κατάργηση Προγράμματα και επιλέξτε την καρτέλα Εκκίνηση Δίσκου. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο "Δημιουργία δίσκου". Οι χρήστες των Windows 2000 πρέπει να τοποθετήσουν το CD-ROM των Windows 2000 στη μονάδα CD-ROM, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη | Εκτελέστε και πληκτρολογήστε το όνομα της μονάδας που ακολουθείται από το bootdisk \ makeboot a: και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί OK. Για παράδειγμα:

Ακολουθήστε τις υποδείξεις της οθόνης για να ολοκληρώσετε τη δημιουργία της δισκέτας του συστήματος εκκίνησης. Σε όλες τις περιπτώσεις, μετά τη δημιουργία της δισκέτας συστήματος εκκίνησης, ο δίσκος πρέπει να προστατεύεται από την εγγραφή για να αποφευχθεί η μόλυνση.