10 Επισημαίνει ότι ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό

Ο υπολογιστής μας είναι σαν μέλος της οικογένειάς μας, όταν δεν «αισθάνεται καλά» ή κάτι είναι λάθος με αυτό, συνήθως μπορούμε να το πούμε. Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακριβώς τι ενοχλεί, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι κάτι είναι λάθος και θέλουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τους κάνουμε όλοι καλύτερα.

Πώς μπορείτε να μάθετε εάν το σύστημά σας είναι μολυσμένο με κακόβουλο λογισμικό;

Ας δούμε τα 10 σημάδια ότι ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει λοίμωξη από κακόβουλο λογισμικό:

1. Λειτουργεί πολύ πιο αργά από το κανονικό

Αν ο υπολογιστής σας ρυθμίζει κανονικά τα αρχεία ταχύτητας που μετακινούνται εύκολα από την εφαρμογή σε εφαρμογή, τότε ξαφνικά αλέθεται σε στάση, λαμβάνοντας μια αιωνιότητα για να εκτελέσει ακόμα και τα πιο βασικά καθήκοντα, όπως το άνοιγμα της εφαρμογής αριθμομηχανής, αυτό είναι ένα σημάδι που μπορεί να έχετε μια λοίμωξη malware.

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να τρέχει στο παρασκήνιο, να μασάει πολύτιμους κύκλους CPU και να τρώει όλη την ελεύθερη μνήμη και το εύρος ζώνης του δικτύου. Ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό που τον έχει αναγκάσει να γίνει μέρος ενός συλλογικού πακέτου bot και μπορεί να είναι στη διαδικασία χρήσης του δικτύου master bot για να επιτεθεί σε άλλους υπολογιστές.

2. Ανακατευθύνσεις του προγράμματος περιήγησης παντού

Συχνά, το κακόβουλο λογισμικό rootkit θα ανακατευθύνει (πλοήγηση) το πρόγραμμα περιήγησής σας και θα το στείλει στους ιστότοπους που δεν είχατε πρόθεση να επισκεφτείτε. Κάνει αυτό για να βοηθήσει να κερδίσετε έσοδα για τον εγκληματία που κατάφερε να πάρει το κακόβουλο λογισμικό εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας.

Το άτομο που μολύνει τον υπολογιστή σας πιθανότατα συμμετέχει σε πρόγραμμα μάρκετινγκ θυγατρικών με κακόβουλο λογισμικό που πληρώνει εγκληματίες κυβερνοχώρου για να μολύνουν όσο περισσότερους υπολογιστές μπορούν. Έπειτα, ο έλεγχος των μολυσμένων υπολογιστών πωλείται στη μαύρη αγορά. Αυτοί οι μολυσμένοι υπολογιστές χρησιμοποιούνται για όλα τα είδη διαφορετικών σκοπών, από την αποστολή SPAM, σε επιθέσεις Denial of Service.

3. Τα αναδυόμενα παράθυρα ανοίγουν

Συνήθως, μαζί με τις ανακατευθύνσεις του προγράμματος περιήγησης, εμφανίζονται αναδυόμενα παράθυρα του προγράμματος περιήγησης. Μερικοί έξυπνοι θα αποφύγουν τον αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων του προγράμματος περιήγησης. Και πάλι, ο σκοπός της μόλυνσης του υπολογιστή σας με αυτό το είδος κακόβουλου λογισμικού είναι να κερδίσετε χρήματα χάκερ μέσω διαφημιστικών προβολών / αναγκαστικών κλικ, κ.λπ.

4. Είναι όλες οι ώρες της νύχτας

Τα κακόβουλα προγράμματα και οι χάκερ δεν κοιμούνται ποτέ. Εάν ο υπολογιστής σας εμφανίζει δραστηριότητα δικτύου και / ή δίσκου στη μέση της νύχτας και δεν έχετε κάποια γνωστή διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ή συντήρησης, αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό σημάδι μόλυνσης.

Το σύστημά σας ενδέχεται να βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός συλλόγου botnet και πιθανόν να έχει δοθεί εντολή και είναι απασχολημένος με την επεξεργασία παράνομων εργασιών χρησιμοποιώντας τους πόρους και το εύρος ζώνης.

5. Οι παράξενες διεργασίες εκτελούνται

Αν έχετε ανοίξει τον διαχειριστή εργασιών του λειτουργικού σας συστήματος και βλέπετε κάποια άγνωστη διαδικασία που τρώει πολλούς πόρους, μπορεί να έχετε μολυνθεί. Google το όνομα της διαδικασίας που φαίνεται ύποπτο. Θα μπορούσε να είναι νόμιμη ή θα μπορούσε να είναι μια διαδικασία που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κακόβουλου λογισμικού.

6. Ο περιηγητής σας έχει μια νέα σελίδα που δεν έχετε ορίσει

Έχει ξαναρχίσει η αρχική σελίδα του προγράμματος περιήγησής σας σε κάτι που δεν έχετε εξουσιοδοτήσει; Και πάλι, αυτό είναι ένα σημάδι που είναι δύσκολο να αγνοηθεί και είναι πιθανό ένα σημάδι είτε κακόβουλου λογισμικού ή παρεμβατικό adware. Εξετάστε την επαναφορά του προγράμματος περιήγησης στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Αυτό μπορεί να εξαλείψει το ζήτημα, αλλά ενδέχεται επίσης να χρειαστεί περαιτέρω δράση.

7. Ορισμένα εργαλεία συστήματος δεν θα ανοίξουν

Εάν βασικά εργαλεία, όπως το εργαλείο ανασυγκρότησης του δίσκου ή άλλα εργαλεία συντήρησης και αποκατάστασης του συστήματος, δεν ανταποκρίνονται, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να έχει απεγκαταστήσει ή να τα καταστήσει απρόσιτα σε μια προσπάθεια να σας αποτρέψει από την αφαίρεση του κακόβουλου λογισμικού. Είναι βασικά μια κακόβουλη τακτική συντήρησης και αυτό που μπορεί να κάνει τον τεμπέλη να παραιτηθεί και να ρίξει την πετσέτα. Θα χρειαστεί να αναλάβετε δράση για να διορθώσετε αυτή την κατάσταση.

8. Οι ιστότοποι σας λένε ότι έχετε αποκλειστεί

Εάν οι ιστότοποι που επισκέπτεστε, σας υποδεικνύουν ότι η διεύθυνση IP σας έχει συσχετιστεί με hacking στον υπολογιστή και έχει συμπεριληφθεί σε μαύρη λίστα, πιθανότατα έχετε υποστεί βλάβη από ένα δίχτυ bot και ο υπολογιστής σας θίγει άλλους υπολογιστές που δεν γνωρίζουν.

Απομονώστε και απομονώστε το σύστημά σας αμέσως και διαβάστε το άρθρο Βοήθεια! Έχω πειραχτεί! Και τώρα τι? για να δείτε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

9. Το Antivirus δεν ανταποκρίνεται

Μερικές φορές, το κακόβουλο πρόγραμμα θα απενεργοποιήσει σκόπιμα το λογισμικό προστασίας από ιούς, προκειμένου να προστατευθεί. Σκεφτείτε να επενδύσετε σε μια δεύτερη γνώμη σαρωτή κακόβουλου λογισμικού για να βοηθήσετε στην ανίχνευση και την υπεράσπιση αυτού του είδους.

Δείτε το άρθρο μας για τους Δεύτερους Σαρωτές Γνώμης για περισσότερες πληροφορίες

10. Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα σε όλους

Κάποτε δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή αν υπάρχουν κάποια είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Και πάλι, η καλύτερη άμυνα είναι να διατηρήσετε το σύστημά σας patched και βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι ενημερωμένο. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ένας δεύτερος ανιχνευτής γνώμης μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια πρόσθετη γραμμή άμυνας που μπορεί να εντοπίσει κακόβουλο λογισμικό που γλιστρά πέρα ​​από τον σαρωτή της πρώτης σας γραμμής.