Οι περισσότεροι συνηθισμένοι κωδικοποιητές VoIP

Δημοφιλείς κωδικοποιητές που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές και συσκευές VoIP

Όταν πραγματοποιείτε φωνητικές κλήσεις μέσω του Διαδικτύου μέσω Voice over IP (VoIP) ή σε άλλα ψηφιακά δίκτυα, η φωνή πρέπει να κωδικοποιείται σε ψηφιακά δεδομένα και αντίστροφα. Στην ίδια διαδικασία, τα δεδομένα συμπιέζονται έτσι ώστε η μετάδοσή τους να είναι ταχύτερη και η εμπειρία κλήσης να είναι καλύτερη. Αυτή η κωδικοποίηση επιτυγχάνεται με κωδικοποιητές (που είναι σύντομη για αποκωδικοποιητή κωδικοποιητή).

Υπάρχουν πολλοί κωδικοποιητές για ήχο, βίντεο, φαξ και κείμενο.

Παρακάτω είναι μια λίστα με τους πιο συνηθισμένους κωδικοποιητές για VoIP. Ως χρήστης, μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε λίγη σχέση με αυτά που είναι, αλλά είναι πάντα καλό να γνωρίζετε ένα ελάχιστο γι 'αυτά, καθώς ίσως χρειαστεί να αποφασίσετε μία μέρα σχετικά με τους κωδικοποιητές που αφορούν VoIP στην επιχείρησή σας. ή ίσως τουλάχιστον να καταλάβουν κάποια λόγια από τους ανθρώπους της ελληνικής VoIP μιλούν.

Ένα συγκεκριμένο σενάριο όπου μπορεί να σας ζητηθεί να κατανοήσετε τους κωδικοποιητές είναι όταν πρέπει να εξετάσετε ένα κομμάτι λογισμικού ή υλικού πριν αγοράσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποφασίσετε αν θα εγκαταστήσετε αυτήν την εφαρμογή κλήσης ή αυτή που βασίζεται στους κωδικοποιητές που προσφέρουν για τις κλήσεις σας σε σχέση με τις ανάγκες σας. Επίσης, ορισμένα τηλέφωνα έχουν ενσωματωμένους κωδικοποιητές οι οποίοι μπορεί να θέλετε να εξετάσετε πριν επενδύσετε.

Κοινά Voice Codecs

Codec Εύρος ζώνης / kbps Σχόλια
G.711 64 Παρέχει ακριβή μετάδοση ομιλίας. Πολύ χαμηλές απαιτήσεις επεξεργαστή. Απαιτεί τουλάχιστον 128 kbps για αμφίδρομη. Είναι ένας από τους παλαιότερους κωδικοποιητές γύρω από το 1972 και λειτουργεί καλύτερα σε υψηλό εύρος ζώνης, γεγονός που καθιστά λίγο παρωχημένο για το Διαδίκτυο, αλλά εξακολουθεί να είναι καλό για δίκτυα LAN. Παρέχει ένα MOS ύψους 4,2 το οποίο είναι αρκετά υψηλό, αλλά πρέπει να πληρούνται οι βέλτιστες συνθήκες.
G.722 48/56/64 Προσαρμόζεται στις διάφορες συμπίεσεις και το εύρος ζώνης διατηρείται με συμφόρηση δικτύου. Καταγράφει σειρές συχνότητας διπλάσιες από τη συχνότητα G.711, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα και τη σαφήνεια, κοντά ή ακόμα καλύτερα από ό, τι με το PSTN.
G.723.1 5.3 / 6.3 Υψηλή συμπίεση με ήχο υψηλής ποιότητας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με dial-up και με περιβάλλοντα χαμηλού εύρους ζώνης, δεδομένου ότι λειτουργεί με πολύ χαμηλό ρυθμό bit. Ωστόσο, απαιτεί μεγαλύτερη ισχύ επεξεργαστή.
G.726 16/24/32/40 Μία βελτιωμένη έκδοση των G.721 και G.723 (διαφορετική από την G.723.1)
G.729 8 Εξαιρετική χρήση εύρους ζώνης. Ανεκτικότητα σφάλματος. Αυτή είναι μια βελτίωση σε σχέση με άλλες παρόμοιες ονομασίες, αλλά είναι αδειοδοτημένη, που σημαίνει ότι δεν είναι ελεύθερη. Οι τελικοί χρήστες πληρώνουν έμμεσα για αυτήν την άδεια όταν αγοράζουν υλικό (συσκευές τηλεφώνου ή πύλες) που την εφαρμόζουν.
GSM 13 Υψηλή αναλογία συμπίεσης. Δωρεάν και διαθέσιμο σε πολλές πλατφόρμες υλικού και λογισμικού. Η ίδια κωδικοποίηση χρησιμοποιείται σε GSM κινητά τηλέφωνα (οι βελτιωμένες εκδόσεις χρησιμοποιούνται συχνά σήμερα). Προσφέρει ένα MOS 3.7, το οποίο δεν είναι κακό.
iLBC 15 Υποστηρίζει κωδικοποιητή χαμηλής ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων στο Internet. έχει πλέον αποκτηθεί από την Google και είναι δωρεάν. Ισχυρή απώλεια πακέτων, χρησιμοποιείται από πολλές εφαρμογές VoIP, ειδικά αυτές με ανοικτή πηγή.
Speex 2.15 / 44 Ελαχιστοποιεί τη χρήση εύρους ζώνης χρησιμοποιώντας μεταβλητό ρυθμό δυαδικών ψηφίων. Είναι ένας από τους πιο προτιμημένους κωδικοποιητές που χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές VoIP.
ΜΕΤΑΞΙ 6 έως 40 Το SILK έχει αναπτυχθεί από το Skype και τώρα είναι αδειοδοτημένο, διαθέτοντας ως ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο έχει κάνει πολλές άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες για να το χρησιμοποιήσει. Είναι μια βάση για τον νεότερο κωδικοποιητή που ονομάζεται Opus. Το WhatsApp είναι ένα παράδειγμα μιας εφαρμογής που χρησιμοποιεί τον κωδικοποιητή Opus για φωνητικές κλήσεις.