Μέσος όρος βαθμολογίας γνώμης (MOS): ένα μέτρο της ποιότητας φωνής

Στην επικοινωνία φωνής και βίντεο, η ποιότητα συνήθως υπαγορεύει αν η εμπειρία είναι καλή ή κακή. Εκτός από την ποιοτική περιγραφή που ακούμε, όπως «πολύ καλό» ή «πολύ κακό», υπάρχει μια αριθμητική μέθοδος έκφρασης της ποιότητας φωνής και βίντεο. Ονομάζεται μέσος όρος βαθμολογίας γνώμης (MOS). Το MOS δίνει μια αριθμητική ένδειξη της αντιλαμβανόμενης ποιότητας των μέσων που λαμβάνονται μετά τη μετάδοσή τους και τελικά συμπιέζεται χρησιμοποιώντας κωδικοποιητές .

Το MOS εκφράζεται σε έναν αριθμό, από το 1 έως το 5, το 1 είναι το χειρότερο και το 5 το καλύτερο. Το MOS είναι αρκετά υποκειμενικό, καθώς βασίζεται σε αριθμητικά στοιχεία που προκύπτουν από αυτά που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Ωστόσο, υπάρχουν εφαρμογές λογισμικού που μετρούν το MOS στα δίκτυα, όπως βλέπουμε παρακάτω.

Οι μέσες τιμές βαθμολογίας γνώμης

Λαμβάνονται σε ολόκληρους αριθμούς, οι αριθμοί είναι αρκετά εύκολο να βαθμολογηθεί.

Οι τιμές δεν χρειάζεται να είναι ακέραιοι αριθμοί. Ορισμένα όρια και όρια εκφράζονται συχνά σε δεκαδικές τιμές από αυτό το φάσμα MOS. Για παράδειγμα, μια τιμή από 4,0 έως 4,5 αναφέρεται ως ποιότητα διοδίων και προκαλεί πλήρη ικανοποίηση. Αυτή είναι η κανονική αξία του PSTN και πολλές υπηρεσίες VoIP στοχεύουν σε αυτό, συχνά με επιτυχία. Οι τιμές που πέφτουν κάτω από το 3,5 χαρακτηρίζονται από πολλούς χρήστες απαράδεκτες.

Πώς διεξάγονται οι δοκιμές MOS;

Κάποιοι άνθρωποι κάθονται και γίνονται για να ακούσουν κάποιο ήχο. Καθένας από αυτούς δίνει μια βαθμολογία από το 1 έως το 5. Στη συνέχεια υπολογίζεται ένας μέσος όρος (μέσος όρος), ο οποίος δίνει τη μέση βαθμολογία γνώμης. Κατά τη διεξαγωγή δοκιμής MOS, υπάρχουν ορισμένες φράσεις που συνιστώνται για χρήση από το ITU-T. Αυτοί είναι:

Παράγοντες που επηρεάζουν τη μέση βαθμολογία γνώμης

Το MOS μπορεί απλά να χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση μεταξύ των υπηρεσιών VoIP και των παρόχων. Αλλά το πιο σημαντικό, χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του έργου των κωδικοποιητών , οι οποίοι συμπιέζουν τον ήχο και το βίντεο για να εξοικονομούν χρήματα από το εύρος ζώνης αλλά με μια ορισμένη μείωση της ποιότητας. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται δοκιμές MOS για κωδικοποιητές σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του μεταφερόμενου ήχου και βίντεο, όπως αναφέρεται σε αυτό το άρθρο . Αυτοί οι παράγοντες δεν υποτίθεται ότι υπολογίζονται σε τιμές MOS, οπότε κατά τον προσδιορισμό του MOS για έναν συγκεκριμένο κωδικοποιητή, υπηρεσία ή δίκτυο, είναι σημαντικό όλοι οι άλλοι παράγοντες να είναι ευνοϊκοί για το μέγιστο για μια καλή ποιότητα, που πρέπει να λαμβάνονται υπό ιδανικές συνθήκες.

Μέθοδοι αυτοματοποιημένων λογισμικών δοκιμών με βάση τη γνώμη

Δεδομένου ότι οι δοκιμές MOS χειρωνακτικής / ανθρώπινης μάθησης είναι αρκετά υποκειμενικές και λιγότερο παραγωγικές με πολλούς τρόπους, υπάρχουν σήμερα πολλά εργαλεία λογισμικού που εκτελούν αυτοματοποιημένο έλεγχο MOS σε ανάπτυξη VoIP. Αν και δεν έχουν την ανθρώπινη αφή, το καλό με αυτές τις δοκιμές είναι ότι λαμβάνουν υπόψη όλες τις συνθήκες εξάρτησης από το δίκτυο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα της φωνής . Μερικά παραδείγματα είναι η AppareNet Voice, η σουίτα μέτρησης VoIP VoIP, η NetAlly, η PsyVoIP και η VQmon / EP.