Τι επηρεάζει την ποιότητα φωνής στις κλήσεις VoIP

Η ποιότητα και η αξιοπιστία ήταν τα δύο πιο σκοτεινά σημεία της φήμης του VoIP για τα τελευταία χρόνια. Τώρα, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν φύγει οι μέρες κατά τις οποίες η χρήση VoIP ήταν σαν να δοκιμάζουμε φορητά ραδιοτηλέφωνα! Υπήρξε μεγάλη βελτίωση. Αλλά ακόμα, οι άνθρωποι είναι πολύ επιπόλαια για την ποιότητα της φωνής στο VoIP επειδή χρησιμοποιούνται για χρόνια στην άψογη ποιότητα των σταθερών τηλεφώνων. Εδώ είναι τα κύρια πράγματα που επηρεάζουν την ποιότητα της φωνής στο VoIP και τι μπορεί να γίνει για να μεγιστοποιηθεί η ποιότητα.

εύρος ζώνης

Η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο καθορίζει πάντα τον κατάλογο των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα της φωνής στις συνομιλίες VoIP. Το εύρος ζώνης που έχετε για το VoIP είναι το κλειδί για την ποιότητα της φωνής. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια σύνδεση μέσω τηλεφώνου, μην περιμένετε εξαιρετική ποιότητα. Μια ευρυζωνική σύνδεση θα λειτουργήσει σωστά, αρκεί να μην είναι επιφανειακή και να μην μοιράζεται με πάρα πολλές άλλες εφαρμογές επικοινωνίας. Το εύρος ζώνης εξαρτάται από τα κύρια μειονεκτήματα του VoIP.

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός υλικού VoIP που χρησιμοποιείτε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητά σας. Ο κακός εξοπλισμός ποιότητας είναι συνήθως οι φθηνότεροι (αλλά όχι πάντα!). Επομένως, είναι πάντα καλό να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σε ένα ATA, δρομολογητή ή τηλέφωνο IP πριν επενδύσετε σε αυτό και αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Διαβάστε τις κριτικές και συζητήστε τους στα φόρουμ. Μπορεί επίσης να είναι ότι το υλικό που επιλέγετε είναι το καλύτερο στον κόσμο, αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα - επειδή δεν χρησιμοποιείτε υλικό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

ATA / RouterΓια έναν ATA / δρομολογητή, πρέπει να σκεφτείτε τα εξής:

Τηλεφωνικές συχνότητες

Η συχνότητα του τηλεφώνου IP μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές σε άλλους εξοπλισμούς VoIP. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι χρήστες που χρησιμοποιούν τηλέφωνα των 5,8 GHz έχουν πάρει προβλήματα ποιότητας φωνής. Όταν όλα τα κόλπα αντιμετώπισης προβλημάτων απέτυχαν, η αλλαγή του τηλεφώνου σε ένα με χαμηλότερη συχνότητα (π.χ. 2,4 GHz) επιλύθηκε.

Καιρικές συνθήκες

Κάποιες φορές, η φωνή παραμορφώνεται τρομερά από κάτι που ονομάζεται στατικό , ένα μικρό στατικό ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται σε ευρυζωνικές γραμμές λόγω καταιγίδων, έντονων βροχών, ισχυρών ριπών, ηλεκτρικών παλμών κλπ. Αυτό το στατικό δεν είναι πολύ αισθητό όταν μπορείτε να σερφάρετε στο διαδίκτυο ή να κατεβάσετε αρχεία, γι 'αυτό δεν παραπονιόμαστε γι' αυτό όταν χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο για δεδομένα παρά το γεγονός ότι είναι εδώ. αλλά όταν ακούτε φωνή, γίνεται ενοχλητικό. Είναι εύκολο να απαλλαγείτε από τη στατική: αποσυνδέστε το υλικό σας (ATA, δρομολογητή ή τηλέφωνο) και συνδέστε το ξανά. Το στατικό θα παρασυρθεί.

Η επίδραση των καιρικών συνθηκών στη σύνδεσή σας δεν είναι κάτι που μπορείτε να αλλάξετε. Μπορείτε να έχετε κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά τις περισσότερες φορές, εναπόκειται στον πάροχο υπηρεσιών σας να κάνει κάτι. Μερικές φορές, η αλλαγή των καλωδίων λύνει το πρόβλημα εντελώς, αλλά αυτό μπορεί να είναι δαπανηρό.

Θέση του υλικού σας

Η παρεμβολή είναι δηλητήριο για την ποιότητα της φωνής κατά τη φωνητική επικοινωνία. Συχνά, ο εξοπλισμός VoIP παρεμβάλλεται μεταξύ τους προκαλώντας έτσι θόρυβο και άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, εάν το ATA σας είναι πολύ κοντά στον ευρυζωνικό δρομολογητή σας, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα ποιότητας φωνής. Αυτό οφείλεται στην ηλεκτρική ανατροφοδότηση. Δοκιμάστε να τα απομακρύνετε από το ένα για το άλλο για να απαλλαγείτε από τις αλλοιωμένες κλήσεις, τις ηχώ, τις μειωμένες κλήσεις κ.λπ.

Συμπίεση: ο κωδικοποιητής που χρησιμοποιήθηκε

Το VoIP μεταδίδει τα πακέτα φωνητικών δεδομένων σε συμπιεσμένη μορφή, έτσι ώστε το φορτίο που μεταδίδεται να είναι ελαφρύτερο. Το λογισμικό συμπίεσης που χρησιμοποιείται γι 'αυτό ονομάζεται κωδικοποιητής. Κάποιοι κωδικοποιητές είναι καλόι, ενώ άλλοι είναι λιγότερο καλοί. Με απλά λόγια, κάθε codec έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένη χρήση. Εάν ένας κωδικοποιητής χρησιμοποιείται για μια ανάγκη επικοινωνίας διαφορετική από αυτή για την οποία εννοείται, η ποιότητα θα υποφέρει. Διαβάστε περισσότερα για τους κωδικοποιητές εδώ .